Mă stresează notificările. Le urăsc!

Am ajuns la concluzia că sufăr de o boală modernă, a utilizatorului-dependent de smartphone: nu suport notificările de nici un fel! Așa că fac tot posibilul ca să scap de ele.

Nu îmi place să am mesaje necitite, fie că sunt e-mail-uri, mesaje pe Facebook sau pe WhatsApp sau notificări de pe Facebook. 

În cazul e-mail-ului, am rezolvat problema după mai mulți ani în care am trăit cu zeci de mesaje necitite în fiecare dimineață. Cum Gmail e singurul client de mail pe care îl mai folosesc frecvent, am creat câteva zeci (sau chiar sute, nu le-am numărat) de filtre care îmi categorisesc mesajele în funcție de expeditor sau de subiect, marcându-le în același timp ca „citite” pe cele care nu prezintă importanță majoră.

În felul ăsta, mă trezesc în fiecare zi cu doar câteva mesaje necitite, uneori chiar zero. E foarte bine, nu mai simt presiunea mesajelor care se cer citite și rezolvate de urgență! Într-adevăr, câteodată mai uit să le rezolv pe toate, pentru că nefiind necitite, nu îmi sar în ochi, dar cam o dată pe zi mă ocup de tot ce mi-a populat inbox-ul în ultimele 24 de ore și atunci răspund la mesajele importante.

Nu a fost simplu și procesul încă este în curs de desfășurare, adică mereu primesc mesaje noi sau mă abonez la newslettere noi, ceea ce înseamnă că uneori mai găsesc în inbox mesaje necitite cu cizme, îmbrăcăminte, bijuterii sau alte prostioare. Ce fac cu ele? La fiecare mesaj pe care, în viitor, nu mi-l doresc ca necitit în inbox, dau click pe săgeata mică din dreapta sus (doar în varianta desktop) și dau click pe Filter messages like this. De acolo, creez un filtru pentru mesajele cu subiect similar sau de la același expeditor și aleg ca mesajele asemănătoare să fie marked as read, adică să apară citite.

Și mai folosesc și etichetele – fiecare mesaj primește câte o etichetă, în funcție de domeniu, e expeditor, de subiect. Astfel, eu știu exact ce mesaje am primit, în funcție de culoarea cu care este etichetat mesajul. Îmi fac viața mult mai ușoară. De-asta recomand Gmail tuturor celor care încă mai folosesc Yahoo.

Cu Facebook e greu de tot: am în administrare o mulțime de pagini, așa că nu există zi fără câtev asute de notificări. Fără exagerare. Am găsit și aici o soluție: în interfața de administrare a fiecărei pagini, la Notificări, am debifat lucrurile care nu mi se pare importante. De exemplu, nu e foarte important să știu când cineva a dat like unei pagini, unei postări sau unui comentariu. Mă interesează doar mesajele primite de pagini și comentariile lăsate de oameni. Așa că doar pentru acelea primesc notificări, deși cu fiecare pagină nouă pe care o administrez, trebuie să reiau procesul și să „îi spun” ce vreau și ce nu vreau să văd.

Și tot la Facebook am mai găsit o soluție pentru a scăpa de notificări: pe telefon, la setările aplicației, am bifat că nu vreau ca notificările să-mi apară în bara de sus. M-ar omorî să văd mereu câte un f acolo. Nici nu sună, nici nu le văd. Doar dacă intru eu pe Facebook văd care-i treaba și mi-e mult mai ușor așa, altfel aș lua-o razna!

Mesajele de pe Facebook și WhatsApp sunt și ele greu de ignorat. Nu există zi fără să mi se deschidă o fereastră rotundă cu fața unui cunoscut și problema mea este că nu pot să le ignor până când termin ce făceam. Din cauză că nu îmi place să las lucrurile neterminate, nu pot să pun pe hold mesajele și să continuu ceea ce făceam. Dar tocmai pentru că nu îmi place să las lucrurile neterminate, urăsc că trebuie să las la o parte ce făceam și să vorbesc cu cineva pe Fb/WhatsApp. Viață grea, vă zic!

Aici nu am ce face. Dacă am un interlocutor foarte vorbăreț și nu am timp de el, îi spun să scrie ce are de spus și îi voi răspunde mai târziu. Tot pe telefon, la setările aplicației (Facebook Messenger), bifez să nu mă mai notifice timp de 10 minute sau o oră sau… until I turn it back on. Adică până-i spun eu că mă poate deranja. Am făcut treaba asta cu câțiva vorbăreți cărora nu m-a lăsat inima să le dau unfriend. Pe WhatsApp am puțini prieteni și așa vreau să rămână.

Comentariile de pe blog rămân în moderare doar până ajung eu la ele. Muream încet, pe vremuri, când vedeam la Sebastian mesaje care stăteau cu zilele acolo. Nici în spam nu trebuie să am nimic, astea probabil sunt mofturi date de OCD-ul în formă ușoară de care sufăr.

Eu sunt foarte recunoscătoare pentru toate aceste tool-uri care îmi fac viața mai ușoară. Mă mănâncă pielea când mă gândesc la inbox-uri cu 2-3.000 de mesaje necitite. Am văzut vreo câteva în viața mea și chiar m-au făcut să mă simt nasol.

Foto: Notifications, de la Shutterstock

13 thoughts on “Mă stresează notificările. Le urăsc!”

  1. Nici eu nu suport notificările pe telefon, așa că am scăpat de toate, în afară de cele pentru mesajele de pe facebook. În rest, emailurile le verific liniștită de la calculator când am timp. Eu am rămas fidelă yahoomail pentru că gmail nu oferă opțiunea de foldere și nu suport să văd totul în inbox. Îmi place să am maxim 5-10 mailuri în inbox (gen chestii de rezolvat), restul le bag imediat în folderul corespunzător.

      1. Da, dar tot ai toate emailurile in inbox și nu suport să le văd pe toate acolo, mi se pare haos. În plus, mi se pare mult mai simplu să mă duc direct la folder decât să stau să caut tagul. Ahh și la gmail mă enervează că nu vezi mesajele separat, e tot cârdul de replici în același email :D Acum nah, fiecare cu ale lui :P

      2. Poți schimba setarea aia de ciorchine cu conversații.
        Nu rămân în inbox dacă le arhivezi.
        Ori te duci la folder, ori te duci la tag, e fix același lucru. Știu, pentru că am folosit și eu Yahoo! Mail mulți, mulți ani.

        …iar visul meu este să am un inbox gol. Someday…

  2. Daca tot te streseaza notificarile, esti in mindsetul necesar sa-i citesti ideile tipului asta:

    http://calnewport.com/blog/2012/11/21/knowledge-workers-are-bad-at-working-and-heres-what-to-do-about-it/

    Cal Newport vorbeste singur de cativa ani, in contra curentului, si incearca sa explice ca conectivitatea nu-i buna – daca scopul tau e munca. Mai bine lasi clientul de mail nepornit, si-ti verifici mailul doar din 4 in 4 ore, decat sa te tot intrerupi pentru a citi cate un rahatel neimportant.

    Daca suna bine, cauta-i pe blog ca-i plin de articole pe tema asta.

  3. Apropo de pop-ups care innebunesc, nici pop-up-ul pe care l-ai pus in josul paginii (related posts) nu e stress-free.

    De examplu acum cand incercam sa-ti scriu de el, imi bloca accesul. Iar „x” e prea mic pt varianta mobila (chiar daca am un ecran foarte spatios).

  4. Si eu sunt „bombardat” in fiecare dimineata de o gramada de notificari, fie ca vorbim de facebook, twitter (si alte retele sociale), bloguri, email-uri, mesaje etc. Am incercat sa mai elimin din ele cat de mult am putut dar tot imi raman multe, asa ca mi-am ales un interval orar de dimineata in care nu fac altceva decat sa le citesc si sterg o data ce am terminat cu ele. De obicei nu imi ia mai mult de 30 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.