Mamelor din Romania,
Eu va dau un singur sfat:
Nu mai ramaneti gravide
Ca sa luati bani de la stat!
In Spania, de exemplu, o proaspata mamica are liber trei luni dupa ce naste. Dupa aceea, o costa minimum 300 de euro pe luna sa-si trimita copilul la cresa. Si nu-mi amintesc sa fi vazut vreo spanioloaica protestand in fata Guvernului.
Cand m-am nascut eu, statul nu i-a dat mamei nici un leu sa ma creasca, pe-atunci era ceva normal sa-ti cresti copilul pe banii tai, nu sa astepti mocangeala de la bugetul de stat.
Vreti sa faceti copii? Si eu vreau, dar nu ma astept sa primesc pentru asta un salariu lunar. De-aia m-am maritat, ca sa nu astept mila nimanui – cand o sa vina copilul, are cine sa ne intretina.
Si sa nu-mi spuneti ca ati turnat doi copii, unul dupa celalalt, pentru ca maternitatea e un lucru sublim si inaltator. Refuz sa cred ca exista femei a caror aspiratie suprema este schimbatul scutecelor. Plus ca, dupa patru ani de schimbat scutece, asa cum cum spunea Criserb, va intoarceti in campul muncii si nu mai stiti sa faceti nimic.
Am spus patru ani pentru ca si eu cunosc destule femei care dupa prima sarcina, se gandeau foarte serios sa mai faca un copil – primeau niste bani ca sa stea acasa [in total] patru ani.
Si-ar mai fi ceva: timp de patru ani stati linistite acasa, iar apoi va intoarceti la munca si va loveste cruda realitate: copiii trebuie crescuti in continuare, au si dupa doi sau patru ani nevoie de haine, jucarii, mancare. Sa vedeti ce distractiv o sa fie cand ajung la adolescenta! Atunci de la cine o sa mai cereti bani/pomana?
Vrei sa faceti copii? Atunci asigurati-va dinainte ca va permiteti sa-i faceti!
Update: Citiți și „Reformă serviți? Da, cum să nu…” și „Întoarcerea la muncă după maternitate”
Total de acord. Dar gândeşte-te că mai există şi variante de genul: Tipa rămâne fără serviciu, soţul munceşte pe 12 milioane, au rată la apartament, ea se plictiseşte. Şi se gândeşte că cea mai bună ocupare a timpului e să facă un copil. Aşa că se pun pe treabă, ea rămâne însărcinată şi începe să-şi plătească o contribuţie la stat printr-o firmă a unui prieten pentru a putea primi cei 600 lei aferenţi. COME OOON!
Bine zis!!! Deja m-am saturat cat se blameaza politicienii ca reduc concediul de maternitate la jumatate. Si un an e mult, mamicile noastre chiar stiu mai bine si sigur nu au murit din cauza asta. Cunosc o persoana de aici din Hunedoara care „lucreaza” la primarie si freaca menta in acelasi timp de aproape 4 ani ca de, e dupa a doua nastere… si asta freaca menta pe banii nostri
nu sunt de acord. daca ar fi sa ne luam dupa sfatul asta cinic pe care il vad pe toate gardurile (bloguri, comentarii in ziare) „nu`ti permiti copii, nu`i faci” atunci aproape nimeni nu ar face copii. majoritatea romanilor o duc rau dar se descurca. asta nu e un motiv pentru care sa nu te bucuri de un copil intr`o familie.
dupa ce ca romania are populatie imbatranita si aud numai ca nu`s destui oameni in campul muncii care sa sustina economia, mai vine si bomba asta.
statul trebuie sa te ajute pentru ca tu creezi un nou cetatean, forta de munca. nu sa`ti dea de pomana, dar nici sa nu te ingradeasca asa.
cand te`ai nascut tu (si eu), cresele si gradinitele erau gratuite. sa nu comparam cum era in vremea lui ceausescu si cum e acuma ca nu are rost.
si per total, ideea e sa tindem spre mai bine, nu spre mai rau.
În calitate de mamă care nu a stat acasă decât 2 luni (în vacanţa de vară respectivă că am născut în iulie şi m-am întors la catedră în septembrie) susţin sus şi tare: DA, ai dreptate!
Sigur, într-o ţară ideală s-ar investi banii economisiţi în urma măsurii de reducere a concediului în dotarea creşelor (chiar cu riscul măririi taxei lunare pentru a-ţi duce copilul la creşă) şi în deblocarea unor posturi de îngrijitoare …. dar na, România nu e chiar o ţară ideală :D
PS: şi creşe există. Trebuie căutate doar.
a)articolul asta e scris de o femeie?
b)nu e chiar mocangeala, daca iti aduni cotizatiile la asigurari sociale de cand te-ai angajat pana acum,plus cele de pe drepturi de autor, ajungi la o suma frumusica, pe care n-o mai vezi inapoi decat daca ajungi , doamne fereste, somer sau in mai stiu eu ce alte situatii nasoale. Asa ca de ce sa nu primesti un mic ajutor un an-2, cat stai acasa ca sa cresti copilul, ceea ce e mai mult decat un job full-time, de 8 h, e 24/24, 7/7…
c) de ce nu vb de femeile din Franta, Suedia, etc, care au muult mai multe avantaje ca noi, tocmai pt ca ies in strada ca sa-si apere interesele?
d) daca si cresele din Romania sunt la fel de infecte ca spitalele noastre, tu ti-ai lasa copilul de 3 luni intr-una, cand inca nu are un sistem imunitar puternic, si cand are nevoie de apropierea, vocea si mangaierile MAMEI ca sa se dezvolte normal (psihologic vorbind)?
e)daca acum 25-30 de ani mamele noastre au suferit din cauza comunismului, inseamna ca noi nu trebuie sa evoluam, sa o ducem din ce in ce mai bine? Crezi ca lor le era usor? Eu si acum tin minte cum femeia pe care a fost nevoita sa o angajeze mama ca sa aiba grija de noi acasa,(pt. ca bunicile inca munceau si ele, si ea trebuia sa se intoarca pe plantatie), tin minte, zic, cum ii dadea dadaca cu lingura de lemn in cap sora-mii (care avea sub 1 an) pt. ca nu voia sa manance nustiuce.
Nu stiu altele cum sunt, dar eu zic ca un an acasa cu copilul e minimul necesar, si ca la cat am cotizat si o sa mai cotizez la asigurari sociale, merit cateva milioane amarate pe luna pt. ca sa cresc un copil care va ajunge la randul lui sa cotizeze ca sa ne plateasca noua pensiile.
Vorba lui Sebi, (si) din banii mei se platesc 25 mil/luna pt. cazarea+masa unui puscarias care a violat/omorat poate chiar copii, dar eu ca fac si cresc unul nu merit atata pt. 2 ani in care MUNCESC (curatat / gatit / spalat / hranit / educat) ca sa cresc copilul ala?
mi’s total de acord cu ce a comentat persoana de mai sus.e o mare greseala sa comparam mamele din tarisoara noastra cu cele de afara ,e clar ca la o leafa de 200-300 de euro nu-si permite nici dracu o bona ,chiar si cu ajutorul ala de 500 de lei sau cat naiba e.la o cresa de stat nu stiu cati au curajul sa-si lase odrasla, iar la una particulara intervine din nou criteriul financiar.
vad ca pomenesti si de cum era inainte de 89,chiar perioada aia tre’ sa fie reprezentativa ? de o gramada de ori mi-au povestit ai mei cat de greu m-au crescut ,cum lucrau in schimburi ,cum se vedeau doar cand venea unu de la servici si celelalt era pe picior de plecare…
ce se va alege dupa aceste decizii imbecile ? romancele se vor gandi nu de doua ori (dupa cum ai spus ) ci de opt ori inainte sa toarne un plod, ciorile vor continua sa produca puradei pe banda rulanta,fara nicio problema,iar din tarisoara asta a noastra se va alege praful definitiv.
În calitate de mamă care nu a stat acasă decât 2 luni (în vacanţa de vară respectivă că am născut în iulie şi m-am întors la catedră în septembrie) susţin sus şi tare: DA, ai absolută dreptate!
Sigur, într-o ţară ideală s-ar investi banii economisiţi în urma măsurii de reducere a concediului în dotarea creşelor (chiar cu riscul măririi taxei lunare pentru a-ţi duce copilul la creşă) şi în deblocarea unor posturi de îngrijitoare …. dar na, România nu e chiar o ţară ideală :D
PS: şi creşe există. Trebuie căutate doar.
Perfect de acord. Dar ai starnit un cuib de viespi. Saptamana trecuta sustineam aceeasi idee pe un forum si era sa fiu linsata (virtual, evident). Nesimtirea unora merge chiar mai departe de 2+2 = patru ani de stat acasa. Cunosc cazuri in care parintii lupta sa obtina un certificat de handicap pentru copilul lor perfect sanatos doar pentru a fenta si a sta acasa 3 ani, nu doar 2. Daca faci doi copii „handicapati” unul dupa altul stai acasa 6 ani. Super.
Ma face rad „chestia” scrisa de distinsa Denisuca. Chiar ma face sa rad. De ce?! Pentru ca habar nu ai cati bani dai lunar statului si habar nu ai ce inseamna sa ai un copil (si nu ma refer la bani), habar nu ai ce inseamna sa stai 2 ani acasa si sa nu te tampesti (pt ca bag de seama ca in viziunea ta, ma tampesc citind, scriind, pe langa masa, casa si copii), habar nu ai ce inseamna sa fii medic, da medic, si sa castigi mai putin decat iti cere bona cea cu 12 clase, habar nu ai ce sentiment incerci cand iti dai seama ca bona iti bate copilul.
HABAR NU AI!!!!! Si nu ati starnit cu cuib de viespi! E pura realitate. Doresc sa imi cresc copilul pana la 2 ani, pentru avea cei 7 ani de acasa, pentru a vorbi corect, nu cu dezacorduri ca si bonele. Si mi-l voi creste pana la 2 ani, si da, e al doilea. Care e problema ta ca imi doresc 2 copii, unul are 3 ani si 8 luni si al doilea 8 luni?!
HABAR NU AI!!!!
@Winnie:
Tztztz, asta e comentariu de la cine n-are copii, e clar!:))))
Nu pot sa cred ca o femeie,o posibila mama poate gandi asa!
Acum ce facem?ne intoarcem in timp sau tindem sa evoluam?Si daca mamele noastre au avut doar 3 luni concediu maternal a fost bine sau s-au chinuit ca vai de ele,cu sanii plini de lapte pe la serviciu iar noi acasa sau prin crese plangand dupa MAMA!
Pe mine m-au dat parintii la o cresa saptamanala de luni pana vineri pentru ca nu aveau cu cine ma lasa…sa-ti spun ca si acum tin minte clipe de atunci?atat de tare m-a marcat!
Sau ca ma lasau la tara la bunici si am mers in picioare singura la 1 an si 2 luni fiindca nu avea cine sa stea de mine pentru ca la tara ai treaba,nu stai sa gadili copii!!!
Si daca ar exista crese si gradinite performante si educatoare profesioniste si tot nu sunt de acord sa-ti lasi copilul acolo mai devreme de 2 ani.De ce sa nu fiu acolo cand copilul meu spune primele cuvinte,merge singurel sau cere la olita???
Daca intr-adevar se voia economie se putea renunta la alocatia de stat catre mamele care nu au muncit in ultimele 12 luni.
De ce sa ia alocatia de 200 lei toate tigancile,tarancile si betivele? Eu platesc 700 lei impozit la salariul meu luna de luna,ele ce platesc?
Mentionez ca am 1 copil si nu am de gand sa mai fac vreunul,deci nu sunt deloc subiectiva ci doar mi se pare nedrept ce se intampla si sunt dezamagita de voi…femei…atat!
Nici nu ma mir ca majoritatea nu sunteti mame – pentru ca aveti un suflet….
Dupa 2 ani, te intorci la serviciu, dai copilul la gradinita particulara si mai pui inca ceva peste salariu ca sa o platesti :) Iti place?
Seamana dar nu rasare! Nu te lasa influentata de toate ciorile cu cate 10 puradei! In tara asta sunt si femei care muncesc,care au salariu mare si din care li se opresc destule taxe!Ele merita sa stea acasa 2 ani din banii lor,e bine?
Pentru ca si-au castigat dreptul asta!
@FB Ronnie, ai avut dreptate.
@amalia p.: finalul comentariului tău seamănă cu mailurile alea care se încheie cu „Dacă nu-l dai mai departe, jur că n-ai suflet!”.
Cum spuneam, faci un copil dacă ştii că-ţi permiţi să-l creşti. După cei doi ani, ce faci? Nu-i mai cumperi nimic, că nu-ţi dă statul ajutoare?
Nu, Denisa. Dupa doi ani te intorci la serviciu si-i cumperi lucruri din salariu. E dificil sa ajungi la acest rationament?
Romanul e obisnuit sa astepte de la stat. Si romancele la fel.
Normal si firesc, in orice loc din lume, e sa poti sa iti faci un plan de viitor. Mamele din Spania stiu de la inceput cat au concediu. Salariile din Spania nu sunt de 150 de euro, asa ca o cresa de 300 nu e tragedia secolului. Plus ca acolo e si sistemul cu ingrijirea la domiciliu.
Oricum, aici ideea e ca poate 100 de femei din cele gravide acum si-au propus sa stea 2 ani. Ca asa le-a promis legea. Si iata ca guvernul s-a razgandit.
Si nu, nu e vorba de mila. Si e jignitor pentru toate femeile sa spui asta. Eu platesc lunar bugetului de stat o gramada de bani. Mai mult, mult mai mult, decat indemnizatia maxima. Asta pentru ca platesc asigurari sociale. Pai si asigurarile astea, oare ce imi asigura?
Oh, bietul stat, ce-am mai plans de mila lui. Cat sufera ca imi da mie bani sa stau acasa
The Commission’s proposal on maternity leave would increase the minimum period of leave from 14 to 18 weeks and recommend to pay women 100% of their salary beyond the current minimum of paying at least equivalent to sick pay. http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=402
ce ne mai place noua Romanilor sa ne dam cu parerea fara sa cunostem despre ce vorbim …
N-am copii şi nici nu plănuiesc, dar în caz că aş avea mi s-ar părea normal să primesc banii ăia de la stat. Pentru că în 10 ani de muncă nu am avut nici măcar o zi de concediu medical, ajutor de şomaj, nu am primit niciodată medicamente compensate sau gratuite, etc. Cu alte cuvinte, de 10 ani cotizez lună de lună şi nici nu câştig doar minimul pe economie, tocmai pentru că nu îmi trebuie pomană, nici de la stat, nici de la nimeni. Şi crede-mă că mai sunt o grămadă ca mine. Cei care îngroaşă cheltuielile statului din bugetul de asigurări sunt cam aceiaşi oameni lună de lună şi statul ar trebui să verifice câţi dintre ei chiar au veniturile şi bolile pe care le declară.
E ca şi cum plătesc un abonament lunar pentru cazul în care am nevoie de asistenţă, dar cum nu am niciodată nevoie de asistenţă – plătesc abonamentul degeaba. Ei bine, nu mi se pare corect. Corect ar fi dacă aş avea posibilitatea să aleg dacă vreau sau nu să plătesc acest abonament. Atâta timp cât statul îmi ia by default din salariu şi alceva înafară de impozit, e dreptul meu ca acei bani să se întoarcă la mine.
După cum spunea cineva mai sus, se obişnuieşte ca femeile fără ocupaţie să fie ţinute pe cartea de muncă a unui prieten cu firmă. Problema e că statul nu verifică nereguli ca acestea sau declararea copiilor ca fiind handicapaţi, cum spunea FB Ronnie, când ar putea s-o facă foarte simplu.
Comparaţia cu ţările civilizate e o tâmpenie pentru că acolo deficitul de populaţie este oarecum diminuat prin atragerea de imigranţi, pe când în România nu o să vină valuri de imigranţi francezi, nemţi, italieni, belgieni. Nu, o să vină doar oameni care o duc mai rău decât românii, adică chinezi şi africani. Ca să nu mai vorbim de ţigani, care oricum toarnă plod după plod pentru că aşa fac ei de sute de ani, nu doar de când primesc bani.
Faptul că în 2 sau în 4 ani piaţa muncii e alta şi nu se mai integrează, e o cretinătate şi mai mare pentru că nu toată lumea lucrează în faţa calculatorului, e director de marketing sau angajat în IT. Ba chiar numărul celor care lucrează în fabrici de încălţăminte, textile, aranjat de marfă la supermarket, vânzători la magazin e cu mult mai mare. Păi tanti Jeni de la tricotaje uită în 2 ani cum se surfilează? Sau cum se coase la maşina de cusut? Că doar n-o cumpăra patronul alte utilaje de fiecare dată când apare o nouă tehnologie. (De fapt, poate să facă asta, dar în Germania, nu în România).
Şi părerea mea e că femeile care se întorc după 2 ani la muncă şi nu se descurcă, ar trebui date afară, că doar nu rămân gravide încă din prima zi. Să vezi atunci câte femei ar face copii unul după altul doar pentru indemnizaţia aia.
Cât despre faptul că mamele noastre s-au descurcat, da, s-au descurcat. Dar dacă e normal ca femeile de azi să se chinuie la fel de mult ca cele de acum 30 de ani, aştept să văd cum toată lumea renunţă la televizor, internet şi telefonie mobilă.
Pentru că m-am cam întins cu comentariul, românii trebuie să primească banii pentru creşterea copilului pentru că:
1. Aşa e moral – dacă cheltui cu un puşcăriaş 2500 de lei, în loc să-l execuţi sau să-l trimiţi la muncă în folosul comunităţii, atunci poţi să dai 600 lei pentru un copil.
2. Aşa e corect – ai cotizat lună de lună dar nu ai folosit niciodată de serviciile statului, e normal ca măcar în cazul în care faci copii să primeşti o parte din ei.
3. E singurul mod de a creşte numărul de români născuţi, asta dacă nu cumva vrem ca procentul de ţigani şi alte naţii să crească.
Cât despre perioada prea mare de stat acasă, nu ştiam că la creşă sunt primiţi copiii mai mici de 18 luni, decât la cele particulare (care costă o grămadă de bani, iar dacă numai cei care îşi permit să plătească ar trebui să aibă copii, atunci ne-am întoarce la discuţia cu procentul de ţigani).
Cât despre bone, nu ştiu ce să zic, soră-mea a dat foc la casă când avea un an, în timp ce era supravegheată teoretic de bonă…
in medie, timp de 10 ani contributiile mele la bugetul statului au fost in jur de 3000 ron /luna, iar in timpul sarcinii nu am beneficiat de nimic de la stat in afara unui set de analize gratuit… in rest mi-am cumparat singura TOT, si mi-am platit toate consultatiile si investigatiile, inclusiv nasterea la un spital privat (deoarece medicul meu lucra la spitalul CFR si nasterea era programata in perioada in care au fost cazurile de infectii soldate cu decesul unei mame si a doi sau trei bebelusi).
Dupa ce am cotizat aproape 360 000 de ron timp de 10 ani, nu merit sa imi cresc decent copilul???? Decenta mea nu e aceeasi ca a unei femei care toata viata a castigat 600 de ron/luna. Este inuman si injositor pentru mine sa simt ca cersesc un drept…
Draga autoare, este trist ca poti gandi asa…. abia astept sa vad cum vei gandi atunci cand vei fi mama….
Astia sunt in stare sa puna impozit pe bebe. :)
Draga Denisa, m-ai pierdut de musteriu, cum se zice. Nu de alta dar superioritatea cu care ai emis aceste judecati de valoare m-a dezamagit cumplit.
@Mirunika:
de acord cu ce a scris.atat vreme cat eu platesc (fara sa mi se ceara vreo parere) toate contributiile la stat, da, am pretentia sa stau acasa 2 ani cu copilul.
Mărturisesc că sunt total dezamăgită de postul ăsta. Mai ales venind de la o femeie. Bănuiesc totuși că neavând încă contact cu maternitatea, într-un fel ar putea fi explicabil. Să ne gândim situația unei femei din România anului 2010 vs femeia din 1980. În ziua de azi, în primul rând joburile nu mai sunt stabile. Pe vremea lui Ceașcă intrai in fabrică la 20 de ani și mai ieșeai la pensie. Apoi să ne gândim că acum 25-30 de ani, o mamă termina programul de lucru la ora 3-4. Ceea ce îți dădea un plus MARE în a putea îngriji copilul. Până la orele respective, îl dădeai la creșă, sau aveai o bunică, o femeie care vedea de el, și tot apucai și tu să te ocupi de creșterea lui, să fi lângă el. O bonă (dacă n-ai fericirea unor părinți aproape dispuși să facă meseria asta) te costa minim 800 de lei pe lună. Când termini programul la ora 3-4 e altceva. Ce creșă ți-l tine până la 8 seara, când termină programul multe femei în zilele astea? presupunând (în mod absurd)că ai curajul să-i lași copilul într-o instituție publică românească. Revenind la creșe: nu există. La grădiniță îți înscrii copilul dinainte de-al concepe, dacă vrei să prinzi loc.
Trebuie să facem copii după considerentul: dacă n-ai peste 2000 de euro venit, n-ai dreptul? De ce nu dăm direct o lege, părinți cu venit sub x să fie direct sterilizati.
Și apoi orice mamă ar trebui să fie alături de copil mai ales în primii ani de viață. Repet: să nu comparăm situația părinților noștri cu cea a femeii din ziua de azi. Dacă cineva crede că o femeie de clasă medie se poate ocupa de un copil sugar când pleacă la 8 dimineața de-acasă și se mai intoarce după 12-13 ore, se înșeală. Pe considerentul ăsta, hai mai bine să facem copii, și să-i dăm statului să-i crească. Noi și așa n-avem timp să ne ocupăm, poate la bătrânețe să-i închiriem de sprijin.
Și să nu mai reamintesc câți bani îmi ia lunar statul pentru nimic. Pentru că nu beneficiez de NIMIC în schimbul aceastor servicii.
Haideți să nu mai vorbim de dragul de a vorbi…
Mda, se pare că inteligenţii ce ne conduc au făcut rahatul praf: defavorizează mamele care au cotizat o căruţă de bani în raport cu cele care au cotizat puţin spre deloc. Cred că a venit PSD-ul la putere şi noi nu ne-am prins până acum…
link
Denisa, as zice ca m-ai dezamagit cu postul asta, dar nu imi datorezi nimic :). Totusi, o sa zic ca esti subiectiva (my 2 cents).
1. Situatia economica din Romania nu se poate compara cu cea din Germania, Spania etc
2. Dam o gramada de bani la bugetul de stat, DAR la spital iti cumperi singur tot, prea putini primesc medicamente compensate, exista handicapati care defapt iau bani aiurea, revolutionari nascuti dupa ’89 etc, deci banii se duc pe apa sambetei si cei care ar trebui sa efectueze controale sa ii demaste sufera de o mare durere in c-r(pe mine de ex. cu tot cu asigurare, ma costa medicamentele pentru o anumita boala aproximativ 15% din salariul meu pe o luna)
3. Contributiile din salariu nu sunt optionale si sunt si foarte mari (la mine cam 30% din salariul brut se duc…)
4. Nu stiu daca majoritatea, dar multe mame contribuie ani de zile la toate fonduri posibile (alea de care ziceam mai sus) obligat fortat.
5. Pentru o muncitoare din fabrica cu 800 de lei pe luna, optiunea de a avea un copil cu care sa stea acasa doi ani pe zero lei e nula. Numai daca sotul e manager si castiga salariul ei x N, ceea ce ma indoiesc.
6. Sa iti spun cat costa o bona? Din „sursele” mele, una care sa se uita dupa copil sa nu se arunce de pe dulap (supraveghere, nu educatie) cere cam cat un profesor. Una care sa il si educe, sa il invete o poezie, un cantec etc… nu mai zic. (Deci din 900 de lei pe luna, dai banii astia pe bona ca sa nu ti se arunce copilul pe drum si mai si mergi la munca… buna afacere! In Spania tot o muncitoare poate ia 900 de euro pe luna, din care 300 sa fie cresa si tot ramane cu 2/3 din bani.)
7. Daca pentru puscariasi exista un buget X si ei stau la caldurica si se uita la televizor… nu avem pentru mame intr-o tara in care natalitatea o ia in jos?
…
Ok, stiu ca astea nu sunt argumente ca la carte, dar nu ma pot abtine. Situatia e de rahat si sunt de acord cu cineva de mai sus… in conditiile astea, ar trebui sa ii sterilizam pe toti cei care nu au un venit lunar sub X lei.
Nu are rost sa mai scriu despre nevoile afective ale unui copil pentru ca jumate o sa zica de mine ca bat campii, jumate o sa fie de acord, dar simt nevoia sa precizez ca perioada comunismului nu trebuie sa fie situatia la care noi sa ne raportam. Ar trebui sa preluam un model care functioneaza nu sa privim in trecutul trist incercand sa reinventam gaura de la covrig.
Denisa, îmi permit să copiez aici un comentariu extrem de bun de pe blogul lui Criserb (ai dat şi tu link către el). Comentariul e scris de o persoană care s-a semnat „buni”:
–––––
Am citit comentariile voaste si m-am gandit sa spun si eu cate ceva. Lucrez in invatamant de foarte multi ani, mai am putin pana la pensie, de aceea cred ca parerile mele sunt obiective, pt. ca am acumulat multa experienta de viata si profesionala. Mi-am crescut cei trei copii avand un concediu de 4 luni, asa cum era atunci si pot sa spun ca ai mei copii sunt astazi oameni normali, nu au avut probleme afective, de acomodare etc, au la randul lor copii, au meserii frumoase.
1. Daca faptul ca stati acasa 2 ani va avantajeaza financiar mi se pare normal sa pledati pt. aceasta idee, in fond fiecare lupta pt. bunastarea familei lui. Dar tot normal mi se pare sa recunoasteti acest lucru si sa nu cautati sa gasiti alte explicatii.
2. Din experienta profesionala va pot spune ca acei copii care stau mai mult timp acasa se acomodeaza mai greu cu colectivitatea, se imbolnavesc mult mai usor cand ajung la scoala(gradinita), sunt mai putin responsabili si nu-si asculta parintii.
3. Desigur, nu trebuie sa generalizam, calitatea educatiei unui copil nu depinde neaparat de cat timp sta mama cu el, depinde de ce face mama in acel timp, de atitudinea generala a familiei etc. Deci nu va faceti iluzii ca, stand mai mult acasa, automat copiii dv. vor fi neaparat mai educati.
4. Este foarte adevarat ca lipsa creselor este o mare problema si ca exista o varsta optima pt. a avea copii.
5. Mamele romance mie mi se par mai posesive, mai degraba se agata ele de copii, decat copiii de ele.
6. Problema familiilor f. sarace, care fac copii doar pt. alocatie si acea indemnizatie ( si sunt muuulte…cazuri). Ce se va intampla cu acesti copii mai tarziu?
7. Ceea ce m-a mirat cel mai tare, faptul ca unele persoane din generatia voastra au idei, hai sa le zic “socialiste”, adica statul este un fel de Mos Craciun obligat sa aiba grija de noi. Statul roman are multe pacate dar cred ca trebuie sa invatam sa ripostam in alt fel. ( nu intru in amanunte).
8. Nu inteleg de ce trebuie sa folositi, unii dintre voi, un limbaj asa agresiv, nu foloseste la nimic.
9. Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu ale mele consideratii, daca am facut-o nu a fost intentionat.
–––––-
AŞ vrea să văd măcar o singură mamă care îşi va asuma cinstit punctul 1 din comentariul lui buni….
Denisa, parerile vor fi mereu impartite (nu ma asteptam la atatea mamici revoltate).
Dintre mamicile cu copii pana-n doi ani, pe care le stiu eu, doar una a ales sa nu se intoarca la servici insa, ea a ales sa inceapa o afacere pe cont propriu. Restul (vreo 5 dintre cunostintele mele), si-au reinceput munca dupa cel mult 6 luni de la nastere (si asta acum in 2010).
O femeie poate sa fie foarte bine casnica, sa-si creasca copii, sa-si ingrijeasca familia. Nu este obligatoriu sa aiba un servici. Asta in conditiile in care financiar iti permiti sa ai copii. Daca nu-ti permiti …e bine sa e mai gandesti.
*sa te mai gandesti
Eu am zis ce am avut de zis aici ( http://supersuarec.wordpress.com/2010/12/03/isterii-de-prasitor/ ), si intamplator e cam tot ce-a zis Denisa. Numa’ ca eu sunt un suarec necivilizat, asa ca nu dati clic daca nu va plac injuraturile.
Povestile astea cu populatia imbatranita sunt cretine. Romania nu traieste pe o planeta separata, si pe asta pe care suntem resursele sunt pe cale de epuizare. Nu va faceti voi griji ca nu ramane pasunea Mioritei goala, poate venim noi acasa sau vin altii. Si daca te apuci sa zici ” da, dar aia nu-s romani”, te sfatuiesc sa te duci inapoi in secolul paispe.
A face un copil la ora actuala e un act foarte egoist. A-l face pe borac si a te astepta sa te si plateasca statul pentru asta e o tampenie crasa. Nu-l face daca nu ti-l permiti.
Daca stiti sa cititi, uitati-va cu atentie in Europa. marea britanie si Germania deja au taiat la greu din beneficiile noilor parinti, tocmai pentru a-i descuraja de la puit.
Statul nu trebuie sa va dea nimic. Mai lasati-va de mentalitatea de capusa. Nu va permiteti, nu faceti boraci. Impozitele alea de are va vaitati nu platesc numai pentru concediile voastre de maternitate, ci si pentru o gramada de alte chestii. Si da, eu ca platitor de taxe am o problema a dracului de mare cu aia care se fut si puiesc pe banii mei.
Vreti sa va oracaie cineva la 2 noaptea? Adoptati, ca sunt destui copii orfani.
sis-Sistemul asigurărilor sociale inițiat de Bismark – asigurările de sănătate în 1883, asigurările de accidente în 1884, asigurările de invaliditate și de pensie în 1889 – au fost cele mai avansate din lume la vremea respectivă și continuă să existe și în ziua de azi în Germania.
asta se intampla acum 130 de ani, in cel mai mare si mai performant stat european.
normal ar fi fost sa compari diferite sisteme de asigurari, din tari relativ apropiate si asemanatoare.
eu stiu,de ex. ca in ungaria se practica acelasi sistem ,cu 2 ani de concediu ptr cresterea copilului.
nu stiu de unde iti iei temele de blog, dar daca imi aduc bine aminte, in acelasi fel ai scris si despre bugetari–http://denisuca.com/bugetarii-si-sporurile-lor.html.
si de ce suntem in criza http://denisuca.com/de-ce-i-romania-inca-in-criza.html.
nu pricep de ce vrei sa fii propagandistul de serviciu al lui boc si nu iei atitudine impotriva masurii guvernului de a lua pe nepusa masa, o hotarare care va afecta 200.000 de familii ?de ce nu ai sarit in sus ca nu s-a luat o hotarare in urma unui studiu de –impact social–in care sa se spuna de catre specialisti,ce implicatii demografice,economice,sociale are aceasta masura pe termen scurt si termen lung.
normal aceasta masura ar fi trebuit luata cu aplicare peste 9 luni.
nu discut despre lipsa infrastructurii,despre lipsa de personal pregatit si disponibil sa lucreze pe 6-7 mil., ca atat vor fi salarile ce vor fi platite.
chiar acum spune unu la tv, ca o educatoare trebuie sa aiba in grija de 5 copii,la 100.000 de copii,jumatate din nr de copii care fac obiectul legii,trebuiesc formate si angajate in 12 luni, 20.000 de educatoare…am uitat femeile de serviciu,bucataresele si cadrele de conducere si control.
mai adaug ca la tara,intr-o comuna sau sat, nu sunt suficienti copii ptr a „renta” o cresa sau o gradinita si nu poti face una la 2-3 localitati cum de ex se poate face cu scoala ..sau dar daca reusesti sa-i teleportezi.
ca sa scurtez, sunt 100% de acord cu ce a scris mirunika.
@ soopermouse Presupun că la mine te referi când spui că am gândire de secol XIV, dar văd că ipocrizia ta nu are limite, aduci aminte de ţările civilizate doar când se potrivesc cu ideile tale, faptul că nimeni nu vrea şi mai mulţi ţigani în UK, Franţa, etc. nu e tot gândire de secol XIV?
Da, femeile care fac copii doar pentru indemnizaţie/alocaţie şi o dau pe după cireş ar trebui lovite puţin peste gură, poate puţin mai mult. Dar ideea e că nu toată lumea face copii ca să stea acasă pe banii statului. Aşa cum spunea doamna citată de pe blogul lui criserb, e normal ca fiecare să-şi dorească bunăstarea lui şi a familiei lui, şi atunci ai vrea poate ca femeile ce pot beneficia de aceste avantaje să le refuze?
Cât despre adopţii, eşti complet pe dinafară. Tu ştii că pentru adopţii se fac liste de aşteptare? Ştii că stai pe locul 2 pe lista aia timp de un an şi jumătate, chiar doi? Chiar crezi că în doi ani de zile nu se face nici măcar o adopţie, ca să avansezi pe listă? Crezi că toată lumea are posibilitatea să dea câteva mii de euro şpagă? Nu uita, aici vorbim de românul de rând, nu de mine, nu de tine. Şi nu-nţeleg de ce trebuie să aduci aminte de Mioriţa, crezi că cei care au alte opinii decât tine cu siguranţă îşi fac un model de viaţă din balada aia jenantă care te învaţă să stai să-ţi dea unu’ în cap şi e mai uşor să le dai cu flit, fiind un argument suficient?
Şi banii ăia care se trag din salariu de ce să nu fie pentru concediul de maternitate dacă oricum nu am nevoie de alte servicii asigurate de stat? Dacă acele alte chestii de care vorbeşti nu există, e corect să-mi iau la revedere de la banii pe care îi cotizez? Dar ce, eu sunt casă de binefaceri? Sau dacă îmi apăr drepturile înseamnă că vreau pomană de la stat, sau şi ăsta era un argument de genul hai să-ţi închid gura, nemaicontând că eu nu gândesc aşa?
Zici că Marea Britanie şi Germania au tăiat la greu, dar au tăiat de tot? Compari lumea civilizată cu România în care chiria sau rata la creditul ipotecar + alimentele de bază reprezintă cel puţin trei sferturi din cheltuielile lunare? La ei un ajutor din partea statului este o chestie infimă, iar o bonă nu reprezintă salariul pe o lună al părintelui. La noi 600 de lei e mai mult decât un salariu minim pe economie. Dacă tot vorbeşti de ţări străine, de ce nu păstrezi proporţiile veniturilor? Pentru că nu s-ar mai potrivi cu părerile tale?
Şi da, e şi o problemă de demografie aici, şi da, pot fi revoltaţi şi oameni care nu au/nu vor să aibă copii. Se numeşte că nu port ochelari de cal dacă văd situaţia din mai multe unghiuri.
@TNH
tu glumesti, nu?
Traiesti intr-o tara relatov civilizata? Asta se face din impozite. Si nu te apuca sa zici ca Romania nu e civilizata, ca te trimit eu pe banii mei in Somalia sa vezi cum arata necivilizatia. Poti sa te duci pan’la colt sa-ti iei paine fara sa te violeze nimeni? Asta e tot din impozite. Ai mers la scoala gratuit si ai primit alocatie? E o investitie a statului roman in tine. IMpozitele tale sunt returnarea banilor investiti in tine de catre ceilalti platitori de taxe.
Statul nu e banca si impozitele nu sunt depozit cu dobanda fixa. Mai civilizati-va o data dracului, ca m-ma saturat sa-mi fie rusine de cate ori aud termenul „roman” in Europa.
Povestea asta cu ” nu primesc nimic altceva din impozite” e o idiotenie mareata.
Primesti o gramada de chestii pentru impozitele tale, chiar daca nu le vezi. NU ai dreptul la mai mult doar pentru ca te-ai hotarat sa contribui la suprapopularea planetei. Daca am trai intr-o lume corecta, ar trebui sa fie amendati tot cei care fac mai mult de un copil, pentru ca situatia e al dracului de grea, se termina o multime de chestii si copii aia pe care-i faceti pentru ca urla hormonii-n voi o sa aiba niste vieti foarte nasoale. Congrats, ati facut copii sa se chinuie ca niste caini.
Marea Britanie a taiat complet ajutoarele pentru orice copil nascut dupa primul. Tocmai pentru ca exista o clasa sociala care face din futut o sursa de venit.
Adoptii? Deci pentru ca nu poti astepta sa se termine procesul de adoptie te duci sa mai faci un amarat pentru ca urla icrele-n tine sa ai un parazit urlator la usa? Stupid.
„faptul că nimeni nu vrea şi mai mulţi ţigani în UK, Franţa, etc. nu e tot gândire de secol XIV”
Ce o avea capra cu varza eu nu stiu, dar noi astia care mai si gandim logic din cand in cand stim ca ce faci tu aicea se cheama red herring.
Exista masuri impotriva tiganilor pentru ca intr-o lume cu resurse masurate si un nivel de trai in cadere libera nu e loc pentru o etnie care consuma fara sa contribuie ( desi judecatorii italieni sunt de alta parere). Tiganii vor trebui sa se integreze sau sa moara, cam ca triburile de canibali din Congo/Zair in anii 70.
Incidental, eu inca n-am vazut masuri impotriva tiganilor in UK, fie ei tigani balcanici sau pikey autohtoni. Am o familie de tigani slovaci la mine in cladire care locuiesc 7 in doua camere, nu muncesc si traiesc din ajutoare sociale. Pikeys sau travelers nu sunt nici pe jumatate pedepsiti pentru ca incalca legile de locatie/sanitizare etc pe cat suntem noi boii astia care muncim si platim taxe.
Pnetru a reveni la ce incercam sa spun, chestia pe care ai incercat s-o deraiezi cu red herringul, da, chiar daca populatia Romaniei e imbatranita asta nu va da dreptul sa puiti ca sobolanii. Romania nu traieste in vid, si golurile demografice se vor umple. Cu cine, e partea a doua.
Adica, mai citeste inainte de a vorbi. NU ai dreptul la bani de la stat pentru ca te futi fara protectie. Daca nu va permiteti, nu-i faceti.
Un sfert din populatia Romaniei a plecat din tara de foame. Si voi vreti sa faceti copii… felicitari ! Contribui cu avant la aducerea lui Idiocracy catre realitate.
Soopermouse, vorbesti din auzite si necunostinta de cauza. Confunzi diferitele tipuri de ajutoare sociale din Marea Britanie si – in consecinta – oferi informatii eronate privind schimbarile pe care noul guvern le aduce acestora. Oricine poate avea Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei ca locatie, si citi presa britanica, insa nu inseamna ca si sti sa interpretezi si intelegi ceea ce citesti si auzi. Este vorba de Sure Start Maternity Grant pentru al doilea copil, nu o alocatie lunara, ceea ce este logic, intr-un fel. Aceasta este o plata unica in valoare de 500 de lire destinata achizitionarii echipamentelor necesare ingrijirii unui bebelus,deci se presupune ca le poti refolosi pentru al doilea copil.
Sa stii ca pe logica asta… vom muri ca natie in 50 de ani.
Niciodata nu iti iese la calcul sa faci un copil ;)
a reusit guvernarea asta orange, sa scoata la iveala niste che guevara din astia care se cred de dreapta.pe bune,exact dupa chipul si asemanarea lui boc si a trepadusilor lui.
nu tu sa ai habar despre ce este vorba de fapt,nu tu sa ai o prognoza,un calcul de eficienta,de costuri chiar si politice.
toti avem dreptul la o parere, dar eu zic ca acea opinie trebuie fundamentata riguros si abia dupa ce stim datele problemei, putem alege in cunostinta de cauza.
m-am cam saturat in tara asta, de toti aia care isi dau cu parerea despre chestii si situatii pe care nu le cunosc decat din auzite .
nu vorbesc in alegerea acestei masuri de implicatii emotionale ci numai de cele sociale si economice.
nu stiu si nu pricep de ce sunt sustinuti in continuare acesti guvernanti care exceleaza la categoriile prostii prostilor,mincinosii mincinosilor si hotii hotilor.
pe bune ca guvernarea nastase este superioara la asta verde-nrourat..macar aia era hoata dar avea competente,asta nu are de niciunele,doar admiratori cazuti in fandaxie.
@TNH & co: am inteles faza cu impozitul (vb. de aia 16%, eventual TVA,nu? ).
DAR ce zici de procentul care se plateste dedicat pt. ASIGURARI SOCIALE? Nu pensii, nu asigurari de sanatate, care sunt cu totul altceva.
Asigurari sociale, pe care le platesti luna de luna, si care, teoretic, ajuta oamenii ce ajung in imposibilitatea de a mai munci, temporar sau nu , doamne fereste. Adica somaj, handicap, etc. A te ocupa de un sugar cam tot aia e, chiar daca suna aiurea,.
Buna, sunt insarcinata in 4 luni si…sunt perfect de acord cu Denisa:). Cand mi-am asumat raspunderea pentru a face un Bebitza…nu m-am bazat deloc pe stat si pe alocatia de rahat pe care ti-o da ci am preferat sa ma gandesc cat si cum putem economisi pentru a-i asigura necesarul. Daca asteptati alocatia de la stat…nimic nu va deosebeste de „ciorile” cum le numiti voi, care isi trimit copiii la cersit. Pur si simplu trebuie sa fii responsabila. Si mai cred ca toate tampeniile promovate de site-uri pentru mamici si bebelushi, precum si articolele din reviste ne baga in cap numai tampenii. Sunt generatii intregi care au crescut fara mii de zorzoane si pompitze sau suzete si s-au dezvoltat normal. Haideti sa nu mai fim chiar asa miloage. Sarcina si a avea un bebe este ceva minunat…si da…asa e….daca nu va permiteti…mai ganditi-va.
@Andreea
Andreea, eu locuiesc in Marea Britanie si sunt supus britanic de niste ani. Sure start nu este singurul baby incentive care a fost redus, guvernul Cameron a propus si un freeze pe alocatile lunare ale noilor nascuti dupa al doilea copil, de acum inainte. NU se aplica retroactiv. Si mai sunt cateva surprise care au trecut nenumite la ultima sesiune de cuts.
Also
In limba romana, persoana a doua singular a verbului „a sti” se scrie cu doi „I”. Also. Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de NORD.
Si de asemenea Andrees
In limba romana, „locatie” inseamna „chirie pentru un spatiu comercial”. Nu „locul unde te afli”. Have a nice day.
Desi sunt mama si am stat cei doi ani acasa „pe banii statului” tind sa fiu de aceeasi parere cu Denisa.
Inca inainte de naste hotarasem sa stau cel mult un an acasa cu bebitza, dar dupa nastere, cand am aflat ca are o „mica” problema de sanatate am decis sa stau cei doi ani acasa, ba chiar am renuntat definitiv la locul de munca in favoarea celui mic.
Dupa prima operatie a baiatului as fi putut obtine un certificat care sa ateste ca are nevoie de ingrijiri speciale si sa mai primesc banii de la stat pana cand implineste Cristi 3 ani, dar i-am spus medicului ca nu vreau acea adeverinta.
Nu m-am bazat si nu ma bazez pe banii pe care statul ii ofera proaspetelor mamici si nici nu sunt de acord cu toate demersurile pentru pastrarea indemnizatiei de crestere pentru doi ani.
Sunt atatea job-uri part-time incat e imposibil sa nu isi gaseasca o mama un loc de munca de 4 ore ( sa zicem ) , timp in care isi lasa copilul cu una din bunici. Sau o alta varainta : e imposibil sa nu aveti cel putin o vecina pensionara ( pe care sa o cunoasteti totusi de ceva timp ) care nu ar refuza 100-150 lei pe luna sa stea cu cel mic 4-5 ore pe zi.
Sa fii insarcinata si apoi sa dai viata unui omulet este ceva minunat, dar ganditi-va ca aveti si responsabilitati.
Mamele nu au doar drepturi, ci si obligatii.
Se vede ca nu ai copii si nici nu cred ca o sa faci prea curand.
Nu inteleg de ce compari mamele din Spania cu cele din Romania? De ce nu vorbesti si despre mamele din tarile nordice? De ce nu spui ce alte bonusuri si avantaje primesc mamele din Spania din partea statului spaniol?
Ma opresc aici pentru ca cei ce au comentat mai devreme ti-au „spus” destul de multe :).
Am un singur sfat pentru tine…poti schimba culoare de fundal a blogului tau cu una portocalie. Culoarea asta este foarte potrivita cu postul si cu gandirea ta!
E posbil sa fi de acord si cu faptul ca unii pensionari trebuie sa plateasca acum (dupa ce au facut-o toti anii in care au fost angajati) CAS!
Toata postarea ta a fost mai mult decat aberanta.Motivele?Iaca:
1.”In Spania, de exemplu, o proaspata mamica are liber trei luni dupa ce naste. Dupa aceea, o costa minimum 300 de euro pe luna sa-si trimita copilul la cresa. Si nu-mi amintesc sa fi vazut vreo spanioloaica protestand in fata Guvernului.”
Noi nu traim draguto in Spania si nu se pot compara cele 2 tari, nivelul de trai cat si oamenii sunt total diferiti, un exemplu graitor esti chiar tu!
2.”Cand m-am nascut eu, statul nu i-a dat mamei nici un leu sa ma creasca, pe-atu ci era ceva normal sa-ti cresti copilul pe banii tai, nu sa astepti mocangeala de la bugetul de stat.”
Cand te-ai nascut tu ( mare greseala ) statul i-a dat mocangeala la cresa maica-tii si un serviciu sigur.Daca iti place atat de mult cum era atunci cand te-ai nascut tu de ce nu emigrezi in Coreea de Nord ca sa ne linistim cu totii ?
3.”Vreti sa faceti copii? Si eu vreau, dar nu ma astept sa primesc pentru asta un salariu lunar. De-aia m-am maritat, ca sa nu astept mila nimanui – cand o sa vina copilul, are cine sa ne intretina.”
Astea-s conceptii de pe vremea cand a facut maica-ta copii, pai ti-ai luat partener de viata sau sponsor?Si daca nu gasim toate sponsori d-astia cu intretinutul, ne condamni la solitudine si la sterilitate pe viata?
4.”Si sa nu-mi spuneti ca ati turnat doi copii, un dupa celalalt, pentru ca maternitatea e un lucru sublim si inaltator. Refuz sa cred ca exista femei a caror aspiratie suprema este schibatul scutecelor. Plus ca, dupa patru ani de schimbat scutece, asa cum cum spunea Criserb, va intoarceti in campul muncii si nu mai stiti sa faceti nimic.”
Materitatea duduie nu inseamna numai schmbat de scutece, maternitatea este cu adevarat un lucru sublim si inaltator, dar asta o poate afirma numai cine are copii, nu sterpe ca si tine!
Iar daca devii mama nu-ti spala nimeni creierul ca sa uiti in 4 sau 6 ani, cat stai acasa, ceea ce ai invatat.Uiti daca faci scoli la ID sau cu plata si esti din generatia pro care habar nu are cine a fost Stefan cel Mare.
5″Am spus patru ani pentru ca si eu cunosc destule femei care dupa prima sarcina, se gandeau foarte serios sa mai faca un copil – primeau niste bani ca sa stea acasa [in total] patru ani.”
Eu sunt una dintre „destulele femei” care se gandesc sa mai faca un copil, dar asta nu ca sa-mi dea statul asta de kkt bani si sa stau acasa, ci pentru ca vreau sa termin cu sarcini, nasteri si crescut copil mic ca apoi cand ma intorc la un job sa-mi vad de cariera si nu sa intrerup iar cu statul acasa fie si un an.Intelesesi care-i mentalitatea?Ai impresia ca avand un copil „turnat” ii poti oferi luxul de pe lume cu banii veniti de la un stat ca cel roman?Ma faci sa rad fetito…
6.”Si-ar mai fi ceva: timp de patru ani stati linistite acasa, iar apoi va intoarceti la munca si va loveste cruda realitate: copiii trebuie crescuti in continuare, au si dupa doi sau patru ani nevoie de haine, jucarii, mancare. Sa vedeti ce distractiv o sa fie cand ajung la adolescenta! Atunci de la cine o sa mai cereti bani/pomana?”
Hai nu ma zapaci!Chiar crezi ca-n aia 4 ani stand acasa cu 2 copii mici de tot stai linistita ?Ai vrea sa dai o zi de job pe un stat acasa 24h cu 2 copii mici?Nu cred!
Si inca ceva, vorba ta: oare crezi ca toate femeile astea care facem cate doi-trei copii suntem total inconstiente?Sau avem impresia ca ne va prelua statul roman toate grijile dupa astia 2 ani de CIC si ne va creste Udrea si Chioru copiii?Mai ales la adolescenta…furibunda din care se pare ca tu nu ai reusit sa te desprinzi.
Urat ca scrii in necunostinta de cauza, urat ca habar nu ai ce inseamna a fi mama cu tot ceea ce presupune asta si-ti doresc din tot sufletul meu ca atunci cand vei deveni tu mama sa iti dea chioru exact 3 luni de stat acasa si niciun ban ca doar are cine sa te intretina!
Hai salut.
woau…! si eu care te descoperisem de cateva zile si ti-am citit cu placere mai mult de jumatate din blog.
hai sa-ti explic altfel cum sta treaba cu mamicile si bebelusii din tara asta, vorba minunatului nostru presedinte: nu fac copii doar tiganii, analfabetii si in general oamenii care vor sa profite de pe urma statului.
Fac copii si oamenii cu o anumita educatie, standard de viata, si care culmea, castiga foarte multi bani pe luna..da ai auzit bine, castiga bani frumosi, PENTRU CARE PLATESC IMPOZITE si CONTRIBUTII SOCIALE la fel de frumoase.
Acesti oameni se trezesc intr-o dimineata si iau decizia sa faca un copil. Acea femeie, care a muncit de cand a iesit de pe bancile facultatii, vrea SA-SI CREASCA COPILUL, nu sa-l lase pe mana vreunei bone analfabete, rele si urate. DA. Vrea sa-l creasca, pentru ca este o femeie inteligenta si vrea ca si copilul ei sa creasca frumos si destept in aceasta tara.
Si chiar daca poate sa-si permita sa creasca acel copil fara indemnizatia de la stat si sa stea acasa 2 ani, si 3 daca e necesar,(ca o intretine si sotul, nu? ca doar de asta s-a maritat..:).. ) nu inseamna ca se milogeste statului pentru banii pe care LEGAL are dreptul sa-i primeasca.
Nuuuu, asta nu e milogeala…asa e corect si legal sa se intample.Legile le-au dat ei, nu eu sau tu.
Aia si alea care fac copii numai ca sa aiba din ce trai, reprezinta exceptia. Regula vreau sa cred ca o reprezentam noi,cealalta categorie de oameni, care uite, te citesc pe tine, de exemplu, si care nu considera indemnizatia de cretere copil o MILOGEALA.
Iar exemplul cu alte tari, please… cand nu vei mai gandi asa cum o faci acum, vom avea si noi o „tara ca afara”.
@Silvia Nicoleta: gaseste-mi si mie un part-time si una bucata batrana -vecian de-a cui vrei tu care sa vrea sa stea cu al meu copil zilnic cate 4-5 ore numai pentru 100-150 ron.Eu ii dau si bonus, 200 ron/luna dar numai sa mi-o gasesti tu!
Frate terminati cu vorbitul asta din carti!
@Silvia Nicoleta si daca nu ai parintii la fundu tau sa-ti ingrijeasca copilu, sa-ti dea casa si masina..si sunt la cucuietii din deal?
de ce ar fi obligati bunicii care sa presupunem ca sunt pensionari,dupa o viata de munca, sa stea cu nepotii?
tu ai stat doi ani acasa cu copilu, da’ acu consideri ca nu e bine..suna cumva a fariseism..
sunt dezamagita si speriata de articolul asta si mai ales de faptul ca gandesti asa.acuma……..am si eu un copil si ma simt prost de cand am citit ce ai scris si anumite comentarii,imi cer scuze statului Roman ca am indraznit si eu sa fac un copil si am ruinat tara a sta prin faptul ca am beneficiat de indemnizatie.raman la ideea ca tre facut ceva in privinta tigancilor si a celor care au mai mult de doi copii.dupa asta putem sa mai vorbim
a,era sa uit,n-am facut un copil din greseala sau ca nu stiu sa ma protejez,l-am facut pentru c-am vrut