Postul ăsta trebuia să-l scriu ieri. N-am putut. Am fost prea ocupată să-mi revin după o săptămână petrecută în compania unor oameni minunaţi, într-o ţară de vis, într-un decor de vis, înconjurată de zăpadă şi căldură sufletească şi dormind în cel mai românesc hotel din vestul Austriei [în sensul bun, o să vedeţi].
Niedernsill este un sătuc atât de mic, încât dacă era situat în România nu avea decât biserică. Niedernsill are şi centru de informare turistică, dar din câte am înţeles, angajaţii de acolo nu prea vorbesc nici o altă limbă în afară de germană. Cam nepotrivit, aş spune.
Hotelul Kehlbachwirt e într-o clădire veche de la 1350. E deţinut de două familii de români, care au construit în inima Austriei o mică insulă românească. Majoritatea angajaţilor sunt români pe care domnul Cristi „Hari” Dascălu îi tratează ca pe familia lui. Gika e din Petroşani, Vica din Fieni, mai sunt şi alţii cu care din păcate nu am apucat să stau la poveşti, dar toţi sunt ca o mare familie românească; se ajută, sunt prieteni, sunt aşa cum ar trebui să fie toţi românii plecaţi pe dincolo, dar despre care nu am auzit prea multe vorbe bune. De obicei dau peste replici precum „Să nu mai aud de români, că toţi îşi urmăresc doar interesele personale”.
Pe pârtiile din Kaprun şi Zell am See [Ţel am Ze, nu Zel am Ţe!] am văzut şi auzit foarte mulţi români. La fel şi în spa-ul Tauern Spa din Kaprun. În afară de română, am auzit tot felul de limbi estice – rusă, poloneză, cehă, flamandă. Şi, bineînţeles, germană. Engleză prea puţin, iar chestia asta nu o înţeleg. Cum să ai atâtea pârtii, sute de hoteluri şi pensiuni, mii de turişti care vin anual la ski, cum să trăieşti din turism şi să nu vorbeşti engleza aproape deloc?!
O chestie care m-a enervat: la absolut toate benzinăriile din Austria şi Ungaria se plăteşte o taxă de WC. În unele benzinării ţi se sugerează să laşi un mic bacşiş dacă ai fost mulţumit de curăţenia din toaletă [OMV Austria], în altele e mizerie şi pute ca într-un birt românesc de la ţară [Shell Austria, chiar la graniţa cu Ungaria], dar în schimb la intrare stă o mătuşă cu mâinile în şold şi îţi cere 50 de cenţi pentru privilegiul de a te uşura în WC-ul pe care-l păzeşte ea în loc să-l cureţe. De fiecare dată când mă întorc în România, răsuflu uşurată [sic!] pentru că ştiu că benzinăriile noastre te lasă să mergi gratis la WC. Şi în ultimii ani sunt mai curate, deci n-ai ce să le reproşezi.
Apropo de Shell-ul ăsta din Austria: după ce am oprit prin Ungaria mi-am dat seama şi de ce au preţurile atât de nesimţit de mari – în Ungaria poţi plăti cu euro, dar numai cu bancnote [aşa am aflat şi ce înseamnă csak papir: numai hârtie!], aşa că cei care ştiu treaba asta îşi folosesc ultimii euro mărunţi la ultima benzinărie din Austria ca să nu-i mai care după ei, că oricum dincolo de ţara asta nu le mai folosesc la nimic. Shell a înţeles treaba asta şi a pus preţuri de aeroport: cinci euro pentru o mizerie de hot dog cu muştar şi ketchup „din belşug”, 1,90 euro o napolitană Manner [în SPAR am dat sub un euro jumate pentru un pachet cu patru napolitane şi 1,5 euro pentru o pungă de napolitane Manner de 400 de grame], în general nimic sub un euro şi condiţii de benzinărie românească no name. Wireless gratis care merge execrabil, smoking lounge fără scrumiere, paznică la WC cu mâinile în şold aşteptând taxa de WC etc. Never again.
Am aflat că un salariu [de român] aflat la munca de jos în Austria se învârte pe la 800-900 de euro, în condiţiile în care ajutorul de şomaj [sau ajutor social, tot aia-i] e vreo 800 de euro. În condiţiile astea, austriecii preferă să stea pe banii Statului şi să-i lase pe alţii să facă muncile „umilitoare”. Mie mi se pare o sumă infimă. Ce-i drept, poţi să găseşti mâncare ieftină şi bună, cred că mai ieftină decât la noi. Şi dacă ştii unde să cauţi, găseşti produse electronice şi îmbrăcăminte mai ieftină decât în România. Nu ştiu care-i situaţia chiriilor şi de când am aflat cum stă treaba cu salariile nici nu mă mai interesează aşa de tare.
Te costă 33 de euro să urci la 3.029 de metri schimbând două telecabine şi un teleferic. Sus de tot – la Kitzsteinhorn – era plin de turişti, majoritatea schiori, pârtiile erau pline, restaurantele de la 2-3.000 de metri gemeau de clienţi dispuşi să dea 3 euro pe o bere sau o cafea şi 2,70 pe un covrig sau câteva zeci de euro pentru o masă completă. La un calcul scurt, reiese că pe fiecare pârtie – şi credeţi-mă că sunt multe – se fac câteva sute de mii de euro zilnic. Zăpadă este din belşug, dar just in case, austriecii au multe tunuri de zăpadă, că doar nu-ţi mai plăteşte nimeni să urce pe pârtie dacă nu-i oferi condiţii.
Austriecii sunt zâmbitori atunci când ştiu că urmează să-ţi ia banii. Dacă, în schimb, nimereşti într-un mic restaurant cu specific italian din Kitzbühel, şi vrei doar să te încălzeşti puţin cu o cafea, o bere, un suc şi-un ştrudel, e posibil să primeşti o privire scârbită din partea chelneriţei plus o interjecţie sugestivă. You don’t want to eat? Uh-hum…
În H&M-ul din Zell am See am găsit o bluză în cea mai faină nuanţă de verde. Era 14,99 euro şi eram pe punctul de a mi-o cumpăra când mi-am dat seama că în Barcelona am dat, la Lefties, câte 1 [un] euro pe câteva tricouri din exact acelaşi bumbac rarefiat care se lăbărţează după câteva spălări. Nu-mi pare rău că n-am luat-o, de banii ăia sunt sigură că voi găsi în second hand-urile din Hunedoara 10 bluze la fel de faine, dar de calitate mai bună.
Mai am şi alte lucruri de spus, dar acum trebuie să fug la muncă, aşa că expect more. A fost foarte fain în Austria, dar cumva e mai bine acasă. :D
Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri, ediţia a treia, este un eveniment organizat de Foto Union, cu sprijinul Hotel Kehlbachwirt, Domeniile Vînju Mare, Hotel Continental Forum Oradea , Opel, Neola şi Anagrama. Walkie-talkie-uri de la Falcon, cazarea în Oradea asigurată de Continental Forum.
Tot deauna e mai bine acasa .
Sa creat o imagine ca occidentalii sunt cei mai civilizati si curati si etc , de noi parca am fi din neandertal .
Am vazut în occidentul asta perfect oameni si locuri de o mizerie si josnicie neegalabila .
România e de enspe mi de ori mai frumoasa doar ca nu are cine sa o conduca .
@Daniel Bumb: Nu neapărat mai frumoasă, ci mai confortabilă. Aici încă mai poţi fuma peste tot, încă mai poţi merge gratis la WC, încă mai poţi sta pe bancheta din spate fprp centură de siguranţă, încă mai poţi face multe dintre lucrurile care în Vest au fost interzise de mult. Sau ceva de genul ăsta.
@Denisa: Nu pentru mult timp vom mai avea acel confort la cum se precipită lucrurile .
Cel putin eu am venit din noiembrie acasă din Suedia și credemă nu pot spune că am văzut ceva deosebit acolo , dar la noi e de ajuns să iesi în natură și vezi o mie de lucruri frumoase .
Până și femeile noastre sunt ca zînele pe lângă restu .
Credemă când am ajuns acasă î-mi venea să cuprind pământu tării cu brațele .
@Denisa: Da, dar toate lucrurile astea, disciplina pe ei i-au adus la civilizatie. Duc turistii la ei, iar la noi pu…
Pana la urma nu-i un capat de tara ca trebuie respectate niste chestii, dar alea sa fie respectate de toata lumea ;)
@Daniel Bumb: daca tot iti place atat de mult Romania, poate ar fi cazul sa inveti si limba si, mai ales, gramatica ei. Vad si la tine pe blog, cat si in comentarii, ca nu e clar pentru tine unde se pune o cratima si care e rolul ei, de exemplu.
He,Daniel nu exagera!Femei frumoase si urite gasesti peste tot in lume!Am vazut femei urite si in Romania si femei frumoase si in alte parti.Pentru mine acasa nu inseamna neaparat o tara, ci locul unde tu te simti bine.Locuiesc in Franta de opt ani,dar ma simt ca si cum m-as fi nascut aici, sufletul meu e 95% francez.Mi-au ramas numai radacinile romanesti.
@adriana: Deci aici te contrazic ca proportie pe m2 la noi femeile sunt mai frumoase, harnice etc , dar e doar parerea mea , poate gresesc poate nu .
Pentru mine România cu bune cu rele e tara unde ma simt eu român , am fost si în Franta dar acasa e acasa .
Întradevăr acolo multi zic ca e bine E.T.C , si o zic din cauza ca acolo e o normalitate si liniste care la noi lipseste , as fi curios daca aceste doua elemente ar fi si la noi cati ar mai ramane prin strainataturi.
Cum am zis eu aici ma simt român , nu sunt privit ca un venetic , tot timpul cu eticheta pusa pe noi , pacat ca afara multi români se dezic de obârsia lor , spun ca sunt orice alceva numai români nu .
Daniel,nu-mi reneg originile,departe de asta,spun insa ca ma simt muuult mai bine aici decit in propria tara.Si ca mai multa incredere am in prietenele de aici decit cele din Romania.De fapt,in Romania am cam terminat-o cu prietenele din diferite motive.Vin in Romania destul de des,dar ma apuca durerea de cap de cum ajung in aeroport.Sa stii cu nu fac fite sau sa ma dau mare doamna, dar felul cum te trateaza taximetristii sau chiar personalul de la hotel….nu mai zic.Stii? Am impresia ca se uita de sus si-si zic:ia uite-o si pe asta,vine din curul moldovei si acu’ doarme la hotel,e mare doamna”.De aia, zic aici macar esti tratat cum trebuie,nu cu sictir.Cit despre femeile din Romania,ce sa zic? daca tu le gasesti mai frumoase decit in alte parti,parerea ta,dar nu pe m2,cum zici,lasa ca si noi avem uritele noastre.Eu una ma consider urita,deci uite una!
@adriana: nu m-am referit la tine ca tiai renegat originile vorbeam la general .
Probabil sunt multi la noi care te trateaza cu sictir dar macar pot sai scuip în fata si sa le pot zice de noroc daca se întâmpla .
Nu zic ca tara e perfecta dar nustiu , pentru mine e tara mea , chit ca în alte tari mas simti mai bine din alte puncte de vedere .
Iar femeile nu numai daca are o fata de vino încoa e frumoasa , nustiu zic din prisma mea de vedere plus multi straini au confirmat ca avem fete frumoase .
ANDREI văd că ai un fix , referitor la persoana mea .
Peste tot vi și te bagi ca musca în curu calului , și dacă părerile mele nu îți sunt pe plac nu mă mai urmări prin bloguri .
De înțeles văd că totuși înțelegi româna mea stricată .
PS. Denisa îmi pare rău de comentariul acesta care e pe lângă subiect .
@Daniel Bumb: Goosfraba! Goosfraba!!!
@Denisa: Nice :))
Ca mare roman si patriot, ar trebui sa stii limba romana. Se scrie „vii”, virgula aia nu are ce cauta inainte de „si „etc. Faptul ca eu te inteleg nu inseamna ca tu nu iti bati joc de limba romana.
@andrei: Măi Andrei , uite zic cum zici tu îm bat io joc de limba noastră ca să fi multumit , că oricum mi se rupe .
Dar te rog ceva , mai laso măi nene cu observațiile astea pe lângă subiect .
După câte am văzut , peste tot faci numai asemenea afirmații pe lângă subiecte . dle doctor docent .
Am si eu o nedumerire, ai spus ca ai auzit mai multe „limbi estice„ si dupa ai enumerat acele limbi din care de fapt numai rusa ii din est si nu apartine limbilor estice, nu stiu sa existe teoretic o asmenea familie/grupare, ea ii o limba slava de est. Poloneza si ceha sunt limbi slave de vest si flamanda ii o limba germanica.
Situatia chiriilor nu ii prea placuta. Minim 500 de euro pentru un apartament cu 2 camere, daca esti de mai mult de 2 ani poti primi locuinta de la stat, dupa care trebuie sa astepti foarte mult dar chiria e undeva la 300 de euro. Preturile astea is valabile pentru Viena :) .