Eu am crescut cu mașina de spălat în baie. Baia nu are foarte mare, așa că mașina aia ocupa mare parte din spațiul – și așa mic – rămas liber în baie. La bunica mea în baie era și acolo înghesuială, pentru că mașina de spălat ocupa mult loc. Ne-am mutat noi în apartamentul în care locuiseră bunicii, am adus după noi mașina de spălat care era și mai mare, puf!, și mai puțin loc în baie.
Apoi ne-am mutat, în sfârșit, într-un apartament mai mare, cu două băi și, foarte important, cu o nișă special gândită pentru mașina de spălat. Oricum, în cele două băi nu cred că am fi avut unde să înghesuim și o mașină de spălat haine. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, baia mare din apartamentul ăsta e mai mare decât băile pe care le-am avut înainte, doar că avem o cadă mult mai mare decât vechile căzi clasice, din fontă, de aici impresia că baia e neîncăpătoare.
Revenind la întrebarea din titlu. Știu că, în casele din SUA, există o cameră dedicată spălării de haine, numită laundry room. Ea conține, invariabil, mașina de spălat haine și mașina de uscat haine. Nu prea vezi uscătoare în apartamentele România, doar câteva mașini de spălat cu uscător inclus. Noi nu avem atâta spațiu și nici cultura uscării hainelor pe loc, sau într-un ciclu de o oră sau două. Avantajul acestor încăperi „cu de toate” este cât se poate de clar: ai băgat la spălat hainele murdare și în aceeași zi le poți avea curate, uscate și mirosind frumos.
În România, hainele se usucă pe calorifere, pe sârme sau în încăperi special amenajate în acest scop – mai mult la bloc, la casă le pui afară, la aer, de primăvara până toamna. Iarna… le agăți de sobă și speri să nu se „coacă”.
Țin minte cu ce plăcere diabolică îndoiam colțurile cearșafurilor puse la uscat de bunica mea de la țară, iarna, când era un frig de crăpau pietrele. Normal că neavând mașină de spălat automată, rufele ieșeau destul de ude de la spălat și erau stoarse de mână. Ce nu storcea mâna rămânea pe rufe și îngheța, că v-am zis, era frig de crăpau pietrele. Astfel, un cearșaf pus la „uscat” era ca o pătură mare de gheață – parcă mă invita să-i rup colțurile.
Am stabilit: în America există laundry room, în România le uscăm pe unde apucăm, dar sunt țări (inclusiv la noi am văzut trendul ăsta) în care mașinile de spălat sunt montate în bucătărie.
DE CE? De ce ai vrea să îți duci șosetele murdare și chiloții transpirați în același loc în care pregătești și consumi mâncarea? Doar din rațiuni de spațiu? Măcar hainele alea se țin în altă parte până se adună de-o spălare sau le păstrezi în bucătărie, între pâinea proaspătă și mâncarea caldă? Grrr.
Explicați-mi voi, poate știți. Nu sunt singura care se întreabă:
I’ve been watching a lot of British TV for a while and I’ve noticed something that I just now figured out what it is, British kitchens seem to have their washing machines built into their kitchens under the counter. They seem to be side loaded and smaller than what we have. Why is this? Do flats not have a „laundry room” like we do in America? Where is the dryer? (sursa)
Și nici nu mi s-a părut. Sunt multe apartamente în care mașina de spălat e în bucătărie. Înțeleg, e nevoie de o sursă de apă și de o scurgere pentru apa murdară, dar numai pe mine mă deranjează alăturarea de haine murdare cu mâncare, de zoaie de la ciorapi murdari cu lăpticul alb și pur pe care îl dăm copilului?
Foto: Washing machine, de la Shutterstock
Nu stiu sa-ti raspund la intrebare, dar in blocurile vechi din Japonia, cum initial nu a fost gandit si un loc pentru masina de spalat, de multe ori se instaleaza pe balcon
În Japonia oricum e înghesuială, ca-n New York, bănuiesc. Și în NY am văzut în filme că au spălătorii la parterul sau subsolul blocurilor, unde te duci cu fise și îți speli și usuci hainele. De altfel, așa a și început primul episod din serialul meu preferat, Seinfeld, cu Jerry și George la laundromat. Normal că nu mai ai nevoie să înghesui două mașini mari într-un apartament și așa mic, dacă le ai la parterul sau subsolul clădirii în care locuiești. Câtă vreme nici nu trebuie să te îmbraci cu haine de oraș ca să cobori să-ți do the laundry, mi se pare OK să nu îți îngrămădești inutil mașinile în baie sau pe hol.
In Asia, cred ca in general masina de spalat este pe balcon. Asa am avut in China. In US aveam spalatorie „la comun”. Uscatoarele alea sunt o porcarie, am avut o gramada de tricouri, pulovere si maiouri distruse in uscatoare.
Dar au fost distruse pe loc, nu ai stat să le ardă soarele! :D
Si eu am fix aceeasi problema, nu pot sa inteleg nicicum alaturarea sosete murdare – mancare proaspata. Noi avem loc de ea in baie (ma rog, avem loc…), dar avem prieteni care n-au loc de ea acolo si o tin pe hol sau balcon. Tot mai bine decat in bucatarie.
Am avut-o în baie, e umezeală mare și s-a defectat. Am mutat-o în bucătărie.
Si eu am masina de spalat rufe asezata tot in hol, dar nu vad o problema sa o tii in bucatarie daca n-ai loc in alta parte. Bineinteles, lucrul acesta il inteleg, dar nu accept ideea de a tine si cosul cu rufe murdare tot acolo. Nu cred ca sosetele murdare ajung pe masa sau pe aragaz, n-au legatura…si-n plus, nu mi-a fost niciodata scarba de propriile mele haine sau de ale sotului, pentru ca nu s-a pus niciodata problema sa le dam la spalat imputite, ca doar ne schimba in fiecare zi….
Adevărat, dar tot e ideea de haine murdare lângă mâncare. :)
Cred că mașina de spălat e în bucătărie, dar hainele murdare se strâng tot în baie. Adică na, așa am văzut la prieteni. Și așa mi s-ar părea normal, în baie strâng și covorașele sau prosoapele de bucătărie murdare, apoi le triez când e timpul de spălat. Sunt situații unde mașina de spălat rufe nu are loc nici în baie, nici în debara ori hol, așa că rămâne doar bucătăria. Am văzut astfel de cazuri, mai ales în apartamente modificate de foști proprietari mai puțin inspirați.
Până la urmă, deschizi ușa mașinii, ai aruncat hainele, s-au spălat – miroase bine în întreaga bucătărie – și le-ai pus la uscat în balcon, dacă ai.
La mine mașina e-n baie, dar dacă n-ar fi avut loc, tot în bucătărie ar fi ajuns. Pentru că debaraua e-n colțul opus sursei de apă și în ea încap doar 4 borcane de compot/ raft. Iar holul e intrarea în apartament, deh, garsonieră.
Pe mine mă enervează mai tare faptul că nu am un loc anume unde pot usca hainele, urăsc sârmele din baie și uscătoarele alea din magazine. Dar, având pisică, mai bine sârme care atârnă-n baie decât mâță tolănită pe hainele puse la uscat.
Vara le pui pe balcon, dacă ai, iarna pe calorifere. Eu am două balcoane și câteodată tot nu am destul loc pentru ele, pentru că soarele e într-o parte a blocului până după-amiază, când se mută în cealaltă parte, deci am balconul cu uscare de dimineață și balconul de după-masă. Mai puțin iarna, când am balconul închis și cel deschis. :))
De, burghezie.
@lili:
Eu am noroc si am spalatoria/uscatoria proprie, si stau la bloc, in Romania. Masina de spalat nu sta la vedere, nici hainele nu stau la uscat sub cerul liber.
Am prieteni care stau la casa si au masina de spalat in bucatarie, pentru ca nu avea loc in vreo baie, sau nu aveau camera tehnica pentru centrala/masina de spalat/uscator.
Alti prieteni au masina de spalat pe hol (stau la bloc). Toti au insa cosul de rufe in baie, mai putin cei cu incaperi dedicate pentru chestii tehnice.
Pentru ca in baie e abur si se poate uda foarte usor. Am locuit intr-un apartament cu masina de spalat langa dus si era ruginita, vai de capul ei pe partea cu dusul. Iar condensul mentine mucegaiul dinauntru.
Am crescut cu „Albalux” in baie; ulterior a devenit „Miele” si s-a mutat in bucatarie.Detest ambele variante asa ca acum am o incapere anume dedicata spalatului si calcatului, incapere cu control al umiditatii si aerisire foarte buna.Nu folosesc un uscator deoarece scurteaza durata de viata a hainelor si le sifoneaza crancen.
…și mai vine și cu riscul crescut al unui incendiu, înțeleg că în US sunt o grămadă de house fires cauzate de proasta întreținere a acestor aparate.
Si de proasta calitate a instalatiilor electrice si a montajului, facute de niste dobitoci superficiali care te taxeaza enorm!
Tot în bucătărie o am și eu. În baie nu e loc. Ar trebui spart peretele sau cada ca să încapă mașina de spălat acolo. Sau, renunțat la cadă, ceea ce nu voi face prea curând. Însă când o voi face (dacă nu câțtig la loto și-mi fac casă), după ce-mi voi lua o cabină de duș cu scăunel și toate cele, atunci voi pune și mașina de spălat în baie. Până atunci, nu am loc. Un prieten o are pe hol, acolo a avut loc. altul, chiar în camera lui :)
Și nu are garsonieră, ci apartament cu 3 camere.
Și-ți spun și de ce.
Blocurile astea au fost făcute în anii 80, sau chiar mai demult. Atunci nu exista decât mașină de spălat cu capac deasupra, de luai hainele fierbinți cu cleștele ăla de lemn. Mașina aia de spălat intra la fix între perete și cadă. Astea cu încărcare grontală, nu. Am văzut să lipsească și 2 cm ca mașina să încapă.
Multumesc pentru amintirea clestelui de lemn!
Whoa, cleștele alb la vârfuri, cu care se culegeau hainele puse la înălbit în clor? Whoa!
Asta
http://www.okazii.ro/antichitati-altele/cleste-de-lemn-carlig-de-la-masina-de-spalat-albalux-pentru-scos-rufele-comunism-a175780912
Pe bune???
@Francisc: Uhh, clestele ala din poza e naspa rau de tot. A avut bunica-mea unul, si cred ca a devenit lemn de foc, era nou, impecabil. Asta pentru ca bunica-mea nu folosea Albaluxul din dotare decat ca loc de stocare al sacoselor de panza sau de rafie. Ea spala cu sapun de casa, intr-o vana de plastic, cu apa incalzita in oala de pe soba. Cauza? „Asta (Albaluxul) nu le spala bine, numa’ consuma curent si face galagie!”. Cand a vazut insa masina de spalat automata (Automatic Super, fabricata la Cugir), cum bagi in ea rufele si detergentul, si apoi le iei stoarse si numai le intinzi, si-a schimbat parerea despre masinile de spalat. :D
Automatic Super am avut si noi, VERDE!
@outlaw:
Nici bunică-mea nu era încântată de albaluxul pla, mai ales că luai hainele fierbinți și trebuia sp le storci… Îți trecea de spălat. Înmsă nu mai putea să stea aplecată nuș cât ca să spele în lighean. Nu țin minte dacă bunică-mea a prins masina de spalat automata…
masinile de spalat automate au electronica multa, trebuiesc ferite de abur, de umezeala. de aceea se monteaza in hol sau bucatarie, in functie de spatiu.