Mi-am vopsit singură faianța din bucătărie

Faianța mea nu era din aceea pătrată, cu care am crescut toți ăștia de 30-40 de ani. Era dreptunghiulară, lucioasă, cu model „abstract” și avea o culoare nedefinită. Un fel de alb-bej cu vinișoare roz-galbene. Naiba s-o ia, că nu o mai suportam!

Nu mă enerva atât faianța cât rosturile din ciment, pentru că în 2000, când am pus noi faianța și gresia, nu prea erau adezivi ca astăzi, cu tot felul de coduri pentru meseriași, CM-1, CR-15 etc. Așa că meseriașii mei au pus faianța și gresia cu ciment și rosturile sunt gri/negre nu din cauză că ar fi murdare, ci pentru că asta se găsea atunci.

Și mai aveam și priza asta „niciîncotro”, cum ar fi zis bunică-mea, cu firul ăla îngălbenit de vreme și de fum… Așa că într-o bună zi am luat cardul în spinare și m-am dus la Dedeman după vopsea Oskar Direct pe Faianță. Au ăștia de la Oskar vopseluri pentru aproape orice – Direct pe Rugină, Direct pe Beton, Direct pe Plastic/Lemn/PAL. Aștept cu interes vopseaua Oskar Direct pe Piele, ca să nu mă mai chinui cu tatuaje bătute de artiști!

Oskar Direct pe Faianță este o vopsea foarte șmecheră, care se aplică așa cum îi spune și numele, direct pe faianță. Câteva condiții sunt, totuși: să fie foarte bine degresată/curățată faianța, dacă vrei și poți, să o șlefuiești pentru o mai bună aderență și să nu faci prostiile pe care le-am făcut eu. Imediat îți spun ce, ca să și înveți ceva din articolul meu.

Nu încerca să umpli spațiul dintre plăcile de faianță cu chit de rosturi! Am încercat eu, în speranța că fac și un pic de economie la vopsea, pentru că erau destul de mari golurile și acolo intra destul de multă vopsea. Ce a ieșit? Niște rosturi umplute prost, pentru care am pierdut foarte mult timp. Dar până la urmă e OK și așa, nu mă plâng, doar vă atenționez să nu faceți ca mine. Oricum, e foarte puțin probabil să mai aibă cineva rosturi crăcănate, din ciment, ca ale mele…

Nu te opri din aplicat vopseaua. Amestecă bine conținutul cutiei și vopsește până te dor încheieturile mâinii. O vopsea care a stat prea mult deschisă se va decanta și riști să aplici doar partea mată a vopselei. Am pățit. Am dat și a ieșit alb-cretă în unele locuri.

Un strat poate fi suficient, dar recomand să aplici două straturi. Și dacă vrei să te țină, după asta, poți să sigilezi și cu un lac – de exemplu, Oskar Aqua Lac, care este pe bază de apă și nu miroase deloc.

Vopseaua are un miros slab, neplăcut, dar nu e nici pe departe la fel de neplăcut ca mirosul înecăcios și toxic al vopselurilor alchidice.

Am ales nuanța Alb/pearl pentru că era cea mai apropiată de albul pur pe care îl visez de la o vreme. Mi-a trecut boala culorilor, mi-ar plăcea să am pereții și pardoselile complet albe și să mă joc cu accente de culori din accesorii sau decorațiuni! Tolerez nuanțele de lemn natur, de asta îmi place cum arată bucătăria mea, chiar dacă e un mix de ce-am găsit când mi-am permis… mobila principală e lemn natur, mai am un corp suspendat similar, masca de chiuvetă e verde că asta-mi plăcea la vremea aia, iar suportul de aragaz și cuptor e un verde oribil, că aia s-a găsit la vremea respectivă. Masa are și ea nuanța lemn natur, deci per total e bine. Nu ideal, dar nici nu mă plâng. Încă mai am pereții portocalii – din amintirile foto pe care mi le dă Google, am concluzionat că zugrăveala portocalie din bucătărie și hol are aproape 10 ani! Ultimul strat l-am dat în 2017 și… revăzând video-ul, nu intenționez să zugrăvesc din nou prea curând.

Așadar: folosiți toată cutia odată, aplicați două straturi, nu vă prostiți cu rosturile, nu vă zgârciți să aplicați un singur strat. Spor la treabă, garantat rezultatul va fi mai OK decât un model vechi de 20 de ani!

Aici se vede clar cât de urât arată un singur strat. După cel de-al doilea, am venit cu încă unul pe unde a fost nevoie și în zona aragazului și a chiuvetei am aplicat și lac peste vopsea, ca să fiu sigură că nu se duce.

Plănuiesc să testez și vopseaua marcă proprie de la Brico Depot, numai să ajung la Deva…

10 thoughts on “Mi-am vopsit singură faianța din bucătărie”

      1. E relativ OK. Nu e OK să folosești produse de curățenie puternice, pentru că o „dizolvă”. În zonele unde am frecat intens sau a fost zgâriată s-a dus un pic, deci va trebui să aplic din nou pe acolo, nu sunt suprafețe mari. În rest arată la fel ca în prima zi și nu regret decizia. :)

    1. Rezistă. Doar să nu dai cu soluție pe ele, nimic altceva decât apă caldă cu detergent de vase. Am dat cu Sgrassatore Chante Clair și s-a cam dus. Dar per total, nu regret nici o clipă că am ales să fac asta. Aș face-o altfel, că acum știu ce și cum, dar tot nu aș lăsa faianța aia lucioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.