Articolul ăsta stă în drafts de prea multă vreme. De foarte multă vreme. E neterminat, dar decât deloc, e bun și așa. Sper să vă inspire! Știu sigur că mie mi-ar plăcea să am curajul și îndemânarea acestor oameni.
Am rugat-o pe Daniela să-mi povestească și să-mi arate cum a făcut, împreună cu soțul ei, mobila din apartament. Cui nu-i place să se uite la alții încasă, fără să fie creepy? Așa am zis și eu. Deci, dacă și voi vă gândiți să vă faceți singuri mobila, așa cum mă gândesc și eu de ceva timp, atunci merită să citiți acest articol. Plus că vă puteți uita în casa omului fără să fie ciudat. Internetul e un lucru minunat!
OK, povestea mobilei începe așa: pe 23 decembrie 2013 ne mutam în propriul nostru apartament. Și cum toți banii s-au dus pe cumpărarea apartamentului si renovarea interiorului, am rămas cu un buget 0 pentru mobilat. În prima zi, în apartament am avut doar un pat (cumpărat de la Lem’s și pe care îl recomand).
După câteva luni de pus ban pe ban, am purces la a cere oferte de preț pentru mobilă de bucătărie, specificând următoarele cerințe:
- PAL de 18
- cant ABS 2 mm
- feronerie Blum (îmi doream sertare și uși silențioase, nimic fițos).
Am primit și ofertele în decurs de câteva zile; prețurile începeau de la 5.500 lei și ajungeau pană la 8.000 lei pentru mobilă de bucătărie cu o lungime de 3 metri. Am analizat ofertele și am refuzat politicos (6.000 lei era bugetul nostru pentru mobilă de bucătărie + biroul).
Și pentru că soțul are o răbdare enormă, este foarte ordonat și nu renunță până ceva nu iese așa cum își imagina el, am început să ne interesăm cam ce ne-ar trebui pentru a ne face mobila singuri. Am descoperit că aveam nevoie de un program în care să desenezi 3D mobila și care îți permite să proiectezi în 3D dimensiunile camerei în care urmează să pui mobila, pentru o mai bună idee de ansamblu. Partea cea mai grea este să desenezi la milimetru tot, asta pentru că 1 mm greșit la desenat poate face ca toată mobila să fie degeaba.
Așadar, ai desenat mobila după placul inimii în program, exporți desenul într-un program de debitare pal (nu rețin exact un nume clar, noi am folosit mai multe) care îți va „așeza” desenul pe foi de pal (o foaie de pal are dimensiunile de 2,8 m x 2 m).
În funcție de cât de mare este mobila dorită, programul penteu debitat palul îți va spune de câte plăci de pal ai nevoie. Noi am încercat mereu să ne încadram la fix; dacă nu se putea, ori mai renunțam la o ușă până la următoarea piesă de mobilier pe care o adăugăm ulterior, ori făceam ceva în plus, cum ar fi 2 noptiere.
Așaaa. După ce ați terminat și cu programul de debitat pal, acesta va crea automat desenele pe foi A4, pe care voi le scoateți la imprimantă și le veți duce la un centru unde se vinde pal. Desenul va arăta ciudat: o coală A4 pe care ai dreptunghiuri de diferite mărimi… alea vor fi piesele de Lego, mă rog, de mobilă, piese la care tu vei trebui să stabilești unde le vei pune cantul.
Nasol, îți zic… O să te uiți pe desen și o să țipi la soț: ușă 45 x 80! Și el va trasa pe desen cu un creion pe ce latură vrea cant. Bine, între noi fie vorba, el ar face mai repede treaba asta de unul singur. Apoi te duci la un centru de debitat pal, alegi frumușel culoarea dorită și dai comanda: X foi de pal 18 culoarea Y.
Ar fi bine să faci un calcul de acasă, să vezi și de câte balamale ai nevoie (desenul te va ajuta), glisiere, mânere, amortizoare pentru balamale în caz că le preferi pe cele cu amortizor separat, cum le prefer eu.
Cantuitul costă în plus: cam 200 lei dacă alegi cant Abs (suma asta se adresează unei mobile de bucătărie, de exemplu) pe care și eu îl recomand, deci ar fi bine să adaugi 200-300 de lei în plus bugetului. Apoi te pui pe așteptat: maximum două săptămâni a durat la noi o comandă la darel.ro.
După ce trece și perioada de așteptare, în funcție de metoda de livrare a palului, vei primi acasă zeci de plăci de pal de diferite dimensiuni și vei începe să te scarpini în cap. :))
De aici începe munca fizică. Laptopul va sta deschis și pe baza desenului, dând click pe fiecare placă ce intră în alcăturiea unei piese de mobilier care îți va spune mărimea și denumirea pe care ai dat-o plăcii respective, vei ști unde vine și ce e.
Va dura cam 3 -5 zile asamblarea mobilierului de bucătarie, ținând cont de faptul că ești începător. Va trebui să înveți ce sunt ericsoanele, șuruburile de conexiune, să dai găuri în pereți pentru montarea tijei pe care agăți dulapurile superioare, să te enervezi cu mașina de spălat vase încorporabilă la care va trebui să îi pui ușă de pal și pe care ai măsurat-o corect, dar nu știi să o montezi, să comanzi blat care vine la dimensiunea standard de 5 metri, să iei „șoricel” ca să îl tai, să montezi chiuveta care se prinde ciudat etc.
Vei avea nevoie de o bormașină, de adaptoare pentru „ericsoane” (șuruburile cu care vei conecta plăcile de PAL – nu și rafturile pentru lucruri ușoare până la medii, la care noi am folosit clasicii bulbi, ericsoane am folosit la fundurile de la sertare în care țin farfuriile.
Ca scule, nu știu ce să recomand. Soțul avea tot felul de șurubelnițe, adaptoare, chei etc. Singurul lucru cumpărat pentru mobilă a fost „șoricelul” aka fierăstrăul electric pentru tăiat blatul. Am preferat să dăm 150 lei pe el și să ne rămână nouă decât să dăm 100 lei pentru debitat blatul.
Îți mai trebuie:
- picioare pentru mobilă
- șină de acoperit picioarele
- sistemul de prindere pe șină care se va agăța de picioare
- colțar care se va monta pe blat și faianță
Recomand și cumpărarea electrocasnicelor înainte și desenarea mobilei după dimensiunile lor. Noi am cumpărat mașina de spălat vase, cuptorul, hota, plita și chiuveta înainte de a ne apuca de făcut mobila.
Exemple personale: rafturile de metal de la șifonierul din dormitor le-am cumpărat din JYSK, cu mult înainte de a ne apuca de construit șifonierul. Practic șifonierul a fost făcut pe măsura rafturilor respective. Mobila din sufragerie este exclusiv cu sertare, nu am vrut uși la un nivel așa de jos, ca să nu mă întind pe parchet atunci când caut ceva în partea de jos, de exemplu.
Pentru că am făcut mobilă pe bucăți, atunci când ne-a rămas PAL, pe o foaie am mai desenat o ușă de rezervă la mobila de bucătărie, la masca de chiuvetă, pentru că se udă des și există riscul să se umfle. La noptiere am ales glisiere de 5 lei, pe motiv că sertarele nu le folosesc des, deci nu am de ce dau 40 lei doar pe glisiere. Mânerele le-am luat rotunde, ca să nu mă lovesc la mâini când le șterg (am pățit în trecut, când am stat în chirie).
Sistemul de uși glisante de la șifonier este de la Hafele și a costat 1.800 lei pentru 2 șifoniere. Se poate și mai ieftin. Pe noi ne-au costat aproximativ 4.000 de lei cele 2 șifoniere.
Coșul Jolly de la mobila de bucătărie a fost montat la nivelul meu, ca să nu fie nevoie să mă aplec des când am nevoie de ceva din el.
P.S.: Un exemplu de program (software) pentru proiectarea mobilierului este Pro 100, dar la așa prețuri pentru un program pe care îl folosești o singură dată… mai bine apelezi la specialiști. Sau găsești unul gratuit: știți voi vreunul?
Foto featured: Set de imagini cu muncitori (grădinar, tâmplar, instalator), de la Shutterstock
Bravo Daniela, (e bucataria Danielei, nu? ) ati facut treaba buna!
O observatie: vad o polita sub picurator, in mod uzual nu e nevoie de ea, asa sunt gandita picuratoarele, altfel nu ar mai avea bara de aluminiu din fata, acea bara are rolul de consolidare fara sa mai fie necesara vreo polita . Poti lasa polita acolo, dar din cauza ca duci mana uda peste ea se va stropi si se dezlipi cantul. In plus daca o dai jos obtii o aerisire mai buna a corpului, se usuca vasele mai bine. La fel sta treaba si cu polita de deasupra.
@crina: Polita este acolo doar dpdv estetic.Plus ca…atunci cand ti-ai facut singur mobila si ai schita si dimensiunile poti sa prevezi altfel de incidente.Noi de exemplu avem polita de rezerva de la picurator si fata usii masinii de spalat.( pe astea 2 am considerat ca o sa le distrugem rapid ) :))
Stiu ca undeva pe mobila mai avem 3 bucati de pal abandonate …trebuie sa aflam ce e cu ele.
Ps: Intre timp ne-am facut si canapeaua singuri :))
@Daniela: Păi să tot fie mai bine de un an de când e scris articolul ăsta! :)
Poze cu canapeaua? Sau nu vrei să te lauzi? Io-s curioasă! Felicitări, oricum!
Asta era si planul meu: sa fac singur mobila. Am gasit si Pro 100, demo, am invatat sa-l folosesc, dar nevasta-mea a zis ca nu mai vrea suruburi, masini de gaurit, scule de alte feluri intinse prin casa.
Din fericire am gasit o oferta ok pentru mobila de bucatarie si am rezolvat asa. In schimb un cuier si un dulap de pus in hol o sa fac eu.
Subscriu la polita de sub picurator, e in plus, dar nu-i bai, se schimba cand se umfla.
Tip: Pro 100 demo se instaleaza intr-o masina virtuala careia i se salveaza starea, astfel incat programul sa ramana permanent deschis. Varianta demo nu salveaza proiectele.
Dupa toate ponoasele pe care le-am tras cu cei care mi-au facut o mobila de bucatarie asemanatoare cu cea de sus in nu mai putin de 6 luni (mi-au refacut-o de aproape 3 ori pentru ca au taiat/masurat gresit, au venit cu fetele ciobite si alte motive pe care nu mi le mai amintesc) cred ca m-as incumeta si eu sa-mi fac singura mobila din sufragerie. Felicitari pentru curaj, rabdare si determinare!
Si noi ne-am facut singuri mobila de bucatarie. Cam tot atatea corpuri cate au cei din articolul tau + o masa de bucatarie si un corp de hol cu oglinda si loc de papuci. Dar nu am avut nevoie de niciun program instalat pt debitare pal. Totul s-a facut asa de simplu in xls.
O pagina de Excel a avut dimensiunea unei foi pe care am desenat corpurile. A durat 2-3 zile sa taie palul la depozit si sa lipeasca canturile. Balamalele si manerele le-am pus noi. Iar timpul a fost redus de la 2-3 sapt cat ne-a zis unul de la o firma, la max 1 sapt cu montajul propriu (si nu a fost f greu. Cu o surubelnita electrica e floare la ureche), iar pretul e de 3 ori mai mic.
Rezultatul a fost super si satisfactia pe masura.
Noi ne-am apucat de facut mobila singuri dintr-o suparare, sa nu zic frustrare. cand am platit o caruta de bani unui tip care nu a depus niciun efort pt a ne face mobila, ci doar s-a dus la depozit si a comandat placile si si-a pus apoi pretul lui.
Buna Denisa,
Imi poti spune te rog ce program 3D si program de debitare ati folosit? As dori sa imi fac 2 dressinguri si daca totul iese bine, ma apuc si de bucatarie. Merci
Nu eu am făcut mobila, ci o cititoare care mi-a trimis articolul. Nu rețin despre ce soft era vorba, dar întrucât era ceva profesional, am ales să șterg acest detaliu din articol, pentru că licența costa câteva sute (sau peste 1000) de euro.