Nouă întrebări care te pot ajuta să-ţi găseşti vocaţia

Guest post de Cristi Iuhasz. L-am rugat pe Cristi, care e foarte pasionat de dezvoltarea personală și care, deși are 20 și un pic de ani, știe exact ce vrea să facă în viață și lucrează constant ca să ajungă acolo unde își dorește, să îmi dea un răspuns la întrebarea: „Ce faci dacă la aproape 33 de ani nu știi încă ce vrei să te faci atunci când vei fi mare?”. Mi-a răspuns cu acest articol. Sper să vă placă. 

Cred că fiecare persoană are o zonă de talent și dacă ajunge în centrul acesteia, cu muncă și determinare, poate obține rezultate excelente și sentimentul de împlinire de care are nevoie pentru a fi fericit.

Pentru a-ți descoperi vocația, trebuie să te cunoști pe tine. Pentru a te cunoaște, trebuie să-ți pui câteva întrebări și să te gândești serios la ele. Răspunsurile superficiale nu te vor ajuta cu nimic.

1. Îți place cea ce faci acum?

Ne petrecem mult timp muncind și, pentru a fi fericiți, trebuie să muncim cu plăcere. Dacă nu te simți împlinit cu munca pe care o faci acum, trebuie să faci o schimbare.

2. Ce anume ți-ar plăcea să faci?

Există o legătură directă între descoperirea propriilor pasiuni și atingerea potențialului maxim.

3. Poți face ceea ce-ți dorești să faci?

Trebuie să îți stabilești anumite criterii pentru a ști dacă visurile pe care le ai se potrivesc cu abilitățile tale. Știi care este diferența dintre lucrurile pe care ți le dorești și cele la care te pricepi? (Ca să ai succes, trebuie să faci lucrurile la care ești bun). Ce motivație ai și ce anume îți oferă satisfacție? Care sunt valorile și prioritățile tale?

4. Știi cum să procedezi astfel încât să poți face ceea ce-ți dorești?

Conștientizarea. Trebuie să începi să devii conștient de alegerile care te pot îndepărta de destinația dorită. Fii conștient de fiecare alegere pe care o faci astăzi, astfel încât să poți face alegeri cât mai inteligente.

Acțiunea. Preia inițiativa. Fă ceva specific în fiecare zi, ceva care te va duce cu un pas mai aproape de scopul tău. Dedică-te zilnic acestui lucru.

Responsabilitatea. Asumă-ți responsabilitatea. Fixează-ți termene limită. Ține-ți un jurnal zilnic și monitorizează progresul pe care l-ai făcut.

Atracția. Dacă începi să te dezvolți, vei atrage în jurul tău alți oameni care se dezvoltă și vă puteți ajuta reciproc.

5. Cunoști oameni care ți-ar putea fi mentori?

Ocazional, vei avea oportunitatea de a avea un mentor. Mentorul este o persoană care a reușit deja în zona în care dorești tu să ajungi. Dacă vrei să îți găsești un mentor, trebuie să fii genul de persoană dispusă să învețe permanent.

6. Vei plăti prețul necesar ca să faci ceea ce ți-ai dori cu adevărat?

Pentru a avea success, mai întâi trebuie să plătești prețul acestuia. La ce ești dispus să renunți pentru a te dezvolta și a avea succes? Ce ești dispus să faci în plus pentru a avea succes?

7. Când poți începe să faci ceea ce ți-ar plăcea cu adevărat?

Cel mai bun moment pentru a acționa este acum! Acționează, nu aștepta momentul să fii “pregătit” pentru a începe.

8. Cum va fi când vei ajunge să faci ceea ce îți place cu adevărat?

Vizualizarea poate avea un impact puternic asupra ta și te poate ajuta să rămâi motivat. Imaginează-ți că faci ceea ce-ți dorești. Imaginează-ți că ai success și ești apreciat. Apoi, acționează pentru a ajunge acolo!

9. Te afli într-un mediu potrivit?

„Primul pas catre success este făcut atunci când refuzi să fii prizonierul mediului în care te desfășori” – Mark Caine.

Mediul în care îți desfășori activitatea poate fi decisiv pentru cariera ta. Te invit pe Strada Ideilor să citești un articol detaliat pe această temă.

Foto: Ideas, de la Shutterstock

4 thoughts on “Nouă întrebări care te pot ajuta să-ţi găseşti vocaţia”

      1. cacat , i’m already old, detin o catedra la ub.edu, ma chinui cu soareci ca tine inca din 95′, tell me more..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.