Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, au anunțat că organizează, pentru al doilea an consecutiv, acțiunea „Respectăm natura, Promovăm cultura!”, eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
Directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Dan Teodorovici, a declarat că pentru a proteja natura prin creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor și valorificarea ulterioară a acestora, în perioada 7-9 iunie, trei dintre muzeele din subordine pot fi vizitate gratuit în baza unui bilet verde. Acest bilet poate fi obținut în schimbul deșeurilor reciclabile din categoria plastic (PET-uri), aluminiu (doze de bere sau suc) și sticlă (ambalaje de sticlă) (Wall-street.ro).
♻️🌱🚮
De altfel, biletele obținute în schimbul PET-urilor reciclate se obțin deja de ceva timp la Cluj-Napoca, unde automatul numit Petrică primește PET-uri și dă la schimb bilete pentru transportul în comun.
Din luna iulie a anului trecut și până în prezent, la cele două puncte de colectare selectivă a ambalajelor – tip PET/plastic, doze, sticle – au fost colectate 3,6 milioane deșeuri. Clujenii primesc, în schimbul a 15 ambalaje reciclate, bilete cu două călătorii pentru transportul public urban. Cele două containere amplasate în zona piețelor agroalimentare din cartierele Zorilor și Mănăștur fac parte dintr-un proiect pilot lansat în vara anului 2022 la Cluj-Napoca. În următoarea perioadă municipalitatea clujeană va achiziționa încă un astfel de aparat de reciclare. La fiecare 15 ambalaje reciclate primești un bilet cu 2 călătorii pentru transportul în comun, care poate fi ridicat de la punctele sau centrele de vânzare a biletelor CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca. (Primăria Cluj-Napoca)
♻️🌱🚮
Curios cum pe automatul de la Cluj-Napoca scrie să introduci PET-urile fără dopuri/capace, dar Coca-Cola s-a gândit să inoveze investind un purcoi de bani în inovația numită capac atașat.
„De acum, băuturile pe care le îndrăgești ajung la tine în sticle de plastic cu un sistem de închidere nou. Poate l-ai văzut deja în magazine, la sticlele Fuzetea și Cappy. Noile capace rămân atașate de recipient, pentru ca toate componentele ambalajului să poată fi colectate împreună mai ușor”. (Coca-Cola.ro) De ce? De ce, dacă sunt tipuri diferite de plastic și se reciclează separat?