Noutăți de primăvară: The New Storytellers, Inima Copiilor, filmul Octav și PRAFOMETRELE Greenpeace

1. SUPEREROI – DE CE SĂ NU EXISTE ȘI „SUPEREROMI”? Asociația „Cu alte cuvinte” a lansat pe platforma Indiegogo campania de strângere de fonduri pentru proiectul „The New Storytellers”. The New Storytellers promovează o literatură a diversității, concentrându-se asupra reprezentării romilor în literatura pentru copii din România. Anul acesta vor lucra cu scriitoarea Adina Rosetti și ilustratoarea Irina Dobrescu, care vor realiza o serie de ateliere de storytelling cu un grup de copii romi de la Clubul de Educatie Alternativa din Ferentari si se vor inspira din povestile lor pentru a crea o carte ilustrata cu eroi romi. Partnerul strategic în cadrul acestui proiect este Policy Center for Roma and Minorities.

2. INIMA COPIILOR. Secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța este construită acum 49 de ani și nu a fost renovată niciodată. Anual, peste 1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați în această secție cu locuri insuficiente și dotări de mult depășite. Cu toate eforturile echipei medicale, prea mulți dintre ei nu pot fi salvați.
Asociația Inima Copiilor vrea să construiască la Constanța o secție de Terapie intensivă amenajată după cele mai noi standarde. Aceeași asociație a construit acum 3 ani la Spitalul Marie Curie din București cea mai modernă astfel de secție din Europa și vrea să le ofere nou-născuților din Constanța aceleași condiții: camere individuale, sterile și sigure, dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, o secție în care va fi liniște, iar părinții vor putea sta alături de cei mici atît timp cît vor dori. Secția de terapie intensivă de la Constanța ar fi gata în cursul anului 2018, în anul în care împlinește 50 de ani.

3. OCTAV. Octav poate fi un nume ca oricare altul, pentru majoritatea dintre noi. Însă pentru Marcel Iureș, el reprezintă „cel mai frumos rol pe care l-a jucat vreodată și cel mai frumos film românesc din ultimii 25 de ani”. Pentru că Octav este o poveste, cu imagini calde și poetice, care celebrează viața și aduce omagii purității copilăriei, prieteniei și dragostei. Este cel mai nou film al regizorului Serge Ioan Celebidachi, un lung metraj care ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevărat și să ne facem curaj să ne explorăm trecutul.

Filmul Octav s-a bucurat de un interes major din partea presei (atât din străinătate, cât și din România), încă din perioada filmărilor. Critici de film din Europa și din America au venit pe platourile de filmare, special pentru a obține interviuri în exclusivitate.

4. PRAF DE ROMÂNIA. Greenpeace a lansat ieri Praf de România, o campanie pentru sănătate și mediu, care atrage atenția asupra calității aerului și asupra necesității dezvoltării și implementării unor planuri de acțiune pentru îmbunătățirea calității aerului din România. Împreună cu laboratorul de robotică Robotev (Bulgaria), audezvoltat o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calității aerului, pe care le-am numit „prafometre„. Acestea au fost distribuite în mai multe localități din țară și transmit datele înregistrate către site-ul GreenpeaceȘI EU O SĂ PRIMESC UNUL!
Dacă sunteți îngrijorați de calitatea aerului, puteți semna petiția pentru dreptul la aer curat aici: https://goo.gl/hl7kNT. Semnăturile vor fi transmise periodic către Ministerul Mediului.


Foto: Mihai Ionescu | Greenpeace

Foto: Mihai Anghel | Greenpeace
Foto featured: Mihai Anghel, pentru Greenpeace România

2 thoughts on “Noutăți de primăvară: The New Storytellers, Inima Copiilor, filmul Octav și PRAFOMETRELE Greenpeace”

  1. Cand citesc astfel de „stiri”, ma doare inima. Ma doare, pentru ca trebuie sa vina o asociatie sa se ocupe de spitale, copii cu probleme, etc. In loc sa faca statul treaba asta, pentru ca este datoria lui. Pe langa taxele pe care le platim, chipurile, pentru o buna functionare a societatii, ajungem sa donam bani unor asociatii care chiar vor sa faca ceva.
    Bravo lor! Rusine statului roman.

    Imi place ideea cu povestile. Chiar daca, eu am avut experiente neplacute cu rromii, in cartierul unde am crescut, si am ramas cu anumite sechele si prejudecati la adresa lor, iar political corectness-ul ma enerveaza pana la cer si inapoi, nu pot sa nu consider ideea asta ca fiind una originala si bine gandita. Sper sa iasa ceva frumos.
    Pana la urma, copiii romi se formeaza dupa modelele din familie si mediul in care traiesc. Asa s-a perpetuat societatea lor, traditia lor si modul lor de viata total… nonconformist. Dar cred ca generatiile viitoare se vor schimba, fix datorita internetului si accesului la informatie.

    Cat despre ultima stire, cred ca ma trimit astia sa locuiesc in Himalaya, sa ma purifice, daca intra la mine in casa si masoara poluarea care imi intra pe geam. Stau intr-o zona extrem de aglomerata si la mine praful e asa… un bun prieten. Cand sterg praful, la 20 de minute dupa, s-a pus la loc :)). Dimineata, cand deschid geamurile, e miros de sulf si poluat, in unele zile.
    Apartamentul pe care o sa mi-l cumpar, va fi intre blocuri… mi-au ajuns 4 ani de stat la strada.

    1. Dar unde stai, de-i așa de poluat? Eu stau în Hunedoara, chiar în prima linie după combinatul siderurgic. Nu mai e mare lucru, dar cât mai funcționează face un fum și un praf de dracu ne ia. Și Garda de mediu zice că-s poluări accidentale, mai plătesc o amendă, își văd de ale lor. Cât m-aș bucura că avem un agent economic important în oraș, nu pot să tolerez poluarea pentru că mă afectează direct. :( De asta sunt super nerăbdătoare să montez prafometrul și să văd cum stau cu adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.