Fiecare ocupație vine la pachet cu propriile cerințe specifice privind echipamentul personal de protecție (EIP), dar există un element de bază al EIP care leagă oamenii din toate industriile – ati ghicit, este vorba de mănușile de protecție.
Deși producătorii amintesc mereu că NU toate mănusile de protecție sunt la fel, acesta este un aspect pe care lucrătorii și angajatorii deopotrivă ar trebui să facă eforturi să îl înțeleagă mai bine: un anume model de mănuși de protecție, nu are cum, și nu te va proteja împotriva tuturor potențialelor pericole. Și nu noi spunem asta, ci un expert în domeniu, și anume Jeff Cohen, specialist calificat în vânzarea produselor de protecție și director de management al produselor pentru protecția mâinilor în cadrul Protective Industrial Products (lider global în protecția mâinilor și EIP). Conform lui Jeff Cohen, „Există un motiv pentru care anumite mănuși nu rezistă atunci când sunt testate în comparație cu alte modele în aceleași aplicații sau medii.
Există mănuși de lucru specifice create pentru diferite medii de lucru. Dacă sunt utilizate incorect sau într-un mediu sau pentru o aplicație greșită, atunci cu siguranță mănușile nu vor oferi protecția corespunzătoare împotriva pericolelor. Purtarea unor mănuși de protecție care nu sunt potrivite în mod special pentru anumite materiale, pericole sau medii de lucru, poate reprezenta o amenințare atât pentru angajați, cât și pentru compania angajatoare care este responsabilă pentru a asigura muncitorilor săi echipament corespunzător specific pentru protecția mâinilor.
Prima lecție atunci când achiziționezi mănuși de protecție? Primești ceea ce plătești
Deci, cum poți tu ca lucrător, sau angajatorii să se asigure că angajații lor beneficiază de o protecție a mâinilor adecvată și de calitate? Cheia este, ca în mai toate domeniile, informația asimilată corect și identificarea corectă și exactă a riscurilor implicate într-o activitate și alegerea unei mănuși de protecție care să respecte standardul european corespunzător.
Deci, ce tipuri de riscuri pentru siguranța mâinilor la locul de muncă acoperă mănușile de protecție?
În ateliere și în uzine, multe unelte și mașinării sunt acționate prin acțiune mecanică, care poate duce la nenumărate accidentări: tăieturi de lamă, abraziuni, rupturi, înțepături. Lucrul cu materiale pe echipamente mecanice poate provoca leziuni semnificative. Acest risc mecanic este reglementat de standardul european EN 388, reprezentat printr-o pictogramă pe mănușa de protecție.
Riscurile termice sunt prezente pentru mulți profesioniști precum: sudori, brutari, muncitori din turnătorii sau cei care lucrează în zone foarte reci din industria alimentară (depozite frigorifice). Căldura și frigul generează riscuri grave de arsuri și degerături. Mănușile de protecție termică sunt reglementate de standardul EN 407, care evaluează nivelul de performanță față de riscurile termice precum comportamentul la ardere, rezistența la căldura de contact, convectivă sau radiantă, precum și la stropii de metal topit. Mănușile de protecție împotriva frigului sunt conforme cu standardul EN 511.
Protecția împotriva șocurilor electrice și a descărcărilor electrostatice este vitală pentru profesioniștii care lucrează cu aplicații electrice. Mănușile de protecție adaptate acestui risc sunt reglementate de standardele EN 60903 și EN16350. Mănușile de protecție electrică sunt compuse din cauciuc izolator foarte rezistent și dielectric, și sunt concepute pentru tehnicienii care lucrează la echipamente electrice și linii electrice sub tensiune.
Industriile biologică și farmaceutică, printre altele, sunt supuse riscurilor chimice atunci când se manipulează substanțe periculoase și solvenți abrazivi- uneori chiar și simpli agenți de curățare. Consecințele pot fi iritații ale pielii precum eczeme, alergii severe sau chiar arsuri. Purtarea unei perechi de mănuși de protecție cu marcaj EN 374 limitează riscul chimic cauzat de contactul cu o substanță. Mănușile de protecție din neopren oferă o rezistență chimică excelentă la o gamă largă de substanțe chimice periculoase, inclusiv acizi, alcooli, uleiuri și vopseluri.
Și în final, ce tip de mănuși de protecție ar trebui să aleg?
Dacă ai parcurs articolul nostru, ai înțeles că fiecare tip de mănuși de protecție este conceput pentru o utilizare specifică, datorită materialelor adaptate și unui nivel de rezistență specificat de un marcaj CE. După ce identifici tipul de protecție de care ai nevoie, caută un distribuitor de încredere cu o gamă ofertantă de protecție pentru mâini: mănuși de lucru, mănuși sudură, mănuși protecție chimică, mănuși anti-tăiere sau mănuși de unică folosință printre altele. Sperăm că ți-am fost de ajutor în alegerea protecției adecvate pentru mâinile tale.