În urmă cu câteva luni, unui prieten – să-i zicem Radu – i-a murit tatăl. Pe bătrân, fie-i ţărâna uşoară, îl chema tot Radu şi avea un credit de la BRD, credit contractat aşa cum se cuvine, cu asigurarea de viaţă impusă de bancă şi tot tacâmul. Atunci când Radu cel bătrân a murit, Radu cel tânăr a stabilit, împreună cu reprezentanţii băncii, că firma de asigurări va plăti ce a rămas de plătit din credit. Se întâmpla în urmă cu o lună, cei de la BRD i-au trimis un dosar cu actele care trebuiau făcute. Ei bine, problema este că Radu cel tânăr primeşte destul de des telefoane de la BRD prin care este informat că are restanţe la credit. Discuţiile sună cam aşa:
– Bună ziua, domnul X Radu?
– Bună ziua, da, eu sunt.
– Sunt Xuleasca de la BRD. Ştiţi, aveţi o rată restantă la noi…
– Staţi aşa, că nu pe mine mă căutaţi, ci pe Radu cel bătrân.
– Da.
– A murit de ceva vreme…
Şi tot aşa. Prietenul meu nu-şi poate jeli în pace tatăl, pentru că oamenii [mă rog, e cam mult spus „oameni”] de la BRD ţin să-i amintească în fiecare zi că a murit.
Muriţi, HIENELOR, muriţi!
Ce melteni. Oricum si „telefonistii” aia sunt obligati sa sune…poate ca ei stiu despre ce e vorba dar sunt platiti sa faca asta. Vina e a managementului bancii…si sunt cazuri foarte multe de genul asta. Lua-i-ar dracu :D. Scuze de limbaj, dar o merita.
eh,pentru brd-isti gafele sunt la ordinea zilei.maica-mea primeste de cateva luni bune saptamanal mesaje pe o cartela prepay! cum ca are restante la creditul cu numarul xyz in vreme ce ea nici macar n-a intrat vreodata intr-o sucursala brd!mi-e si lene si greata sa ma duc sa ii anunt sa inceteze,pentru ca stiu sigur ca nu o vor face asa ca nu mai imi pierd aiurea timpul.asa ca nici o mirare……
Ceea ce ma socheaza pe mine este ca nu tin minte. OK, ma suni. iti explic ce si cum. NOTEAZA! sau fa ceva. Nu, peste alte zile, primesti acelasi apel cu aceeasi doleanta. Nasol.
Pff… situatia e cam asa: prietenul meu a lucrat la Bcr, prin leasing de persoane exact la credite restante. Oamenii care suna nu sunt de la banca. Banca vinde sute de dosare de credite nerecuperabile sau pe care ei nu le-au putea recupera sub nici o forma, unor firme de recuperare. Cei de la banca stiu ca nu or sa recupereze banii, dar cei de la astfel de firme, nu si nu. Pentru ca au profit de 95% din suma recuperata, dosarele cumparandu-le pe nimic si fiindu-le lene sa dea lumea in judecata. Prefera sa ii streseze. Si culmea e ca de multe ori functioneaza.
Da’ stai ca nu inteleg. Firma de asigurari nu plateste, sau de unde apar restante? Si actele nu trebuiau mutate automat pe firma aia, pentru ca fiul sa nu mai aiba de-a face cu banca?
Oricum, urata treaba.
@ Nico B. creditu lui radu nu face parte din acea categorie de restante vandute catre o societate de recuperare. Creditul acela a fost asigurat insa dureaza pana cand societatea de asigurare valideaza dosarul si trimite banii. Pana atunci creditul acela apare ca fiind restant asa ca e normal ca banca sa anunte o restanta unui client. Sunt o gramada de oameni care uita/depun/stiu ca au bani in cont, dar banii is de fapt la alta banca la alt credit. Iar daca acel cont e verificat in fiecare zi de persoane diferite …
La banca, din ce stiu de la cumnatul meu, de cate ori te suna se opereaza o notificare la dosarul tau din sistemul informatic. Si stiu exact cand ai fost sunat si ce ti s-a comunicat, ce ai raspuns, pentru ca asta este procedura obligatorie. Tocmai pt ca ei nu vor sa te streseze, sa nu te piarda ca viitor client dupa ce achiti. Presupunand ca nu numai Raiffeisen face asta.
@Nico B. Nu vrei sa stii raspunsul!
Si s-a dus la BRD sa-i intrebe cum a ajuns dosarul ala la recuperatori, avand in vedere ca toate procedurile au fost urmate? Pentru ca cel putin unul din angajatii de la credite trebuie sa-si caute de munca, si-l tin aia.
Nu este mai simplu sa noteze numele Xulesei si sa faca o notificare in care sa includa si acest detaliu?
Si noi am fost recent sunati din acelasi motiv, sotul avand acelasi nume ca tatal sau pe care l-am pierdut recent, dar nimeni nu a mai sunat dupa prima notificare.
nu, e mai simplu sa moara hienele si sa mai scrie ceva un blogger
Hm, am fost prieten cu BRD-ul si inca ma mai leaga o datorie catre ei, dar nu pot sa ma abtin. In urma cu 6 luni, ma informau ca, avand acces la conturi prin internet, daca doresc sa salvez vreo cateva hectare de padure, sa semnez ca nu mai vreau sa primesc prin posta si pe suport de hartie toate hartoagele acelea care le fac ei, adica, extrasele de cont. Eu, mare „padurar”, cand am auzit despre ce e vorba am semnat urgent. De atunci primesc intr-una hartii si parca mai multe, parca in ciuda.
De fiecare data cand merg in banca ii spun Xulesei care ma cunoaste ca si-a racit gura degeaba cu padurea si ea e consternata de indiferenta colegilor de la bucuresti. Ce bine ne-am simti noi fara acest „mic paris”, nu-i asa?
Desi situatia este intr-adevar una neplacuta, cei de la banca nu sunt foarte vinovati; pana cand cei de la firma de asigurari platesc creditul la ei acesta apare restant si ei isi fac datoria sa anunte clientul, iar apelurile se fac de la un call center si probabil ca de fiecare data cand Radu este sunat vorbeste cu un alt operator.
ideea e in felul urmator,poate nu e corect,ia-o cum vrei:in contractul semnat de titular-persoana decedata,scrie clar ca asigurarea intra in vigoare in momentul in care e aprobata de firma de asigurari.pana atunci,legal,cf contractului,titularul sau mostenitorul trebuie sa plateasca ratele.iar aprobarea asigurarii poate sa dureze luni…in ceea ce priveste sunatul,el probabil acum e sunat de departamentul de collection de la brd,sa astepte sa treaca dosarul mai departe la vreo firma de recuperare ca o sa-si schimbe nr de tel,cei de acolo sunt de groaza
Iti dai seama ca societatea de asigurari nu se grabeste sa plateasca restul de credit si o lungeste cat poate. Intre timp banca face presiuni pe unde poate, prea putin ii intereseaza pe ai cine plateste creditul :D