În ultima vreme, am comandat tot felul de „prostii” de pe net. Ce mă supără la unele magazine [de fapt, la majoritatea magazinelor online] este lipsa posibilităţii de a plăti cu cardul. Nu am milioane [poate doar de lei vechi] în cont, nu mi-e frică să nu fiu furată, de ce nu mi-aţi oferi posibilitatea de a achita în timp real bunurile pe care vreau să le cumpăr?
Majoritatea cumpărăturilor pe care le fac pe net sunt cumpărături din impuls. Poate că peste trei zile sau o săptămână, când voi primi produsul comandat, nu mi se va mai părea o idee strălucită să dau banii pe te miri ce prostioară care mi-a plăcut cu câteva zile în urmă. Dacă tot vreţi să-mi luaţi banii, faceţi-o acum!
Nu spun că sunt o clientă neserioasă; nu mă voi răzgândi, niciodată n-am returnat nimic – dacă am comandat, plătesc. Dar nu mi se pare normal să n-am decât posibilitatea de a plăti produsul la livrare. Şi asta e o hibă pe care o au multe, foarte multe magazine online de pe la noi.
Foto: restaurantcoachingsolutions.com
E foarte simplu, cardurile nu sint acoperite in Romania. Daca tu mai ai 1 milion pe card si comanzi de 15, crezi ca ala se risca cu tine?
La noi nu vrea absolut nimeni sa plateasca cu cardul pe internet.
Nu e chiar atât de simplu; mă refeream la magazinele româneşti, în general. Din alte ţări nu am avut probleme; singura problemă de care m-am lovit a fost aceea că nu livrează deloc în România. Să fie sănătoşi, fiecare pe drumul său.
Dar pe mine mă deranjează magazinele online româneşti care nu-mi oferă posibilitatea să fac tranzacţii cu cardul. Şi nu-mi spune că e vorba de fonduri insuficiente, pentru că ştiu sigur că există posibilitatea ca tranzacţia să se efectueze pe loc. Adică, dacă n-am bani, nu se face deal-ul.
E cam 250$ / luna un abonament la cei ce fac tranzactiile, cate site-uri fac destule vanzari ca sa acopere si astia 250$ ?
Alex, ăsta e răspunsul pe care-l aşteptam. Merci. :D
E nasoala faza da in situatia asta e de inteles ;)
@AlexM Pai daca nu fac destule vanzari incat sa acopere 250$ …atunci e problema. :))
@Denisa io am un client acuma la care ii fac un magazin virtual si cand a venit vorba de plata cu card a zis „nu nu nu, nu ma complic cu asa ceva”. Practic nici nu a vrut sa stea de vorba de asa ceva. Sunt putini, in prezent, in Romania care platesc cu card sau ar plati. Oricum.. nr lor o sa creasca, asa cum a crescut in ultimi ani si nr utilizatorilor de internet, asa cum a crescut si nr. celor care isi fac bloguri :), asa cum a crescut si numarul celor care cumpara online etc.
La cat sunt de serioase firmele ce livreaza produsul eu cred ca e o idee buna sa-l platesti cand il primesti. Asa poti fi (mai) sigur ca produsul ajunge in stare buna si ca cel ce-l livreaza isi da cat de cat silinta sa ajunga repede la client.
@Denisuca
Eu iti spun foarte sigur ca la noi nu exista nici un sistem la care sa te abonezi sa se faca tranzactia pe loc. La noi se pleaca apriorii de la ideea bonitatii clientului, in afara de tranzactii care depasesc 500 de euro unde vinzatorul online iti verifica daca esti pe listele Schuffa, listele Schuffa fiind listele pe care sint trecuti centralizat cei care au fost vreodata rau platnici sau insolvabili. O data ajuns pe listele Schuffa iti pierzi automat bonitatea, ti se retrag nu numai cartile de credit dar chiar si cele de debit si timp de sapte ani esti fiul ploii, nu mai poti comanda nimic si trebuie sa platesti absolut totul cu bani cash. De teama de a nu ajunge pe acele liste nimeni nu trage tzeapa (pentru ca si-ar trage lui tzeapa) si vinzatorii online pleca fara rezerve de la ideea de bonitate a fiecarui client, consulta doar la sume mai mari acele liste Schuffa la care are acces orice comerciant in mod gratuit. Atiata tot.
Motivele pentru care nu se livreaza in roamnia ca de altfel nici in Bulgaria, Albania, Rusia, Ucraina are cauze multiple, iti pot enumera la repezeala vreo zece pentru ca s-au discutat adesea la televiziune aici.
La noi si cartile de credit au dispocredit (adica poti intra in minus ca si cum ai fi facut un credit automat) care e diferentiat in functie de salariul fiecaruia, de vechimea la banca, de bonitatea dovedita pina atunci. Unele carti de debit au dispocredit pina la 25000 eurio de aceea un sistem care sa spuna daca am bani sau nu e o prostie la noi pentru ca n-am de unde sa stiu cit are voie fiecare sa meraga pe minus sub zero, de accea se prezuma bonitataea fiecarui client.
:) super mai bine acum decat sa trimitem coletul inapoi!
da, intradevar, AlexM are dreptate, cam atat este „pretul” ptr Romania …
– ePayment (O solutie GECAD) e scump,
– MondoPay nu acepta in urma cu 2-3 ani plata cu cardul ci alimentare cont cu doar e-Gold, MoneyBookers, CEC, Transfer Bancar, Western Union iar ptr ridicare aveau Transfer bancar, CEC si MoneyBookers – acum nu stiu care ar fi „costurile” !
– leul virtual nu mai exista (!), care nici el nu era un procesor de carduri ci doar alimentai prin Western Union, Mandat Postal, E-mandat, Transfer Bancar, Smith eXPRESS
– ar mai fi dotcommerce ro insa nu prea stiu multe despre ei.
Comisioanele practicate de procesoarele de plati sunt nesimtit de mari. Inainte de marirea dobanzilor la valuta ajungeai in situatia de a plati un comision de tranzactie mai mare decat o dobanda pe un an la banca … adica fff mare frate, adica unde-i afacerea ?
insa exista solutii straine mult mai avantajoase cum ar fi:
– CCBILL,
– 2Checkout,
– Payflow Link de la PayPal
– AlertPay
– ePassporte (via ePpurchase)
– Netbanx
– Saferpay
si muuuulte altele !!!
Intrebare Denisa,
voi cand ziceti cu cardul, ce ziceti de fapt?
Prim partile astealalte unde ai fost si tu de curand, exista carduri de debit (care te taxeaza imediat in cont dupa ce platesti undeva – gen Maestro) si carduri de credit, gen Visa, Mastercard, Eurocard, samd. La astea plata nu se face pe loc, se buffereaza cam o luna.
A accepta plata cu card inseamna pt toti sa accepti ca banii pe care ii ceri pt serviciu sa iti intre cu intarziere de cel putin o luna. Pt firme cu rulaj asta e kk maca. Pt firme de apartament mai pui si 240 de euro aia… necesita ceva capital de rulat.
De aia nici pe E-Bay nu puteam cumpara cu card de oriunde, si nici cu pay-pal nu puteai plati inainte sa cumpere ebay pe paypal si sa-i faca banca.
„cardurile” astea romaneseti, ce sunt ele de fapt? Sunt carduri de credit sau pseudo carduri, mai mult sa tragi bani cash din bankomat (funktia Maestro) si mai putin sa platesti online, sa garanteze pt tine banca ta in fata lui Visa (Card Complete- asa le zice astora acum), si Visa sa te acopere in fata „magazinului virtual”.
Totul sta in banii imediati, in inflatii si in devalorizarile la platile intarziate, datorita fluctuatiilor leu euro etc…
Cat despre aspectele semnalate de Otto, el are deplina dreptate. Depinde de bonitate si de cat te lasa sa intrii la minus, care e de fapt creditul. Multi (sic) au venit incoace si nu puteau nici sa plateasca cu „cardurile” lor. Vezi clasici in viatza in vizita prin Austria ;)
cumva trebuie acceptat ca cine vine din timbuktu e tratat ca din timbuktu, si cine vine din elvetia e vazut cu alti ochi. O fi el card, dar conteaza cine il recunoaste. Nu?
ByREV a enumerat cam ce merge cu Romania. Intrebarea e cati accepta aceste mijloace de plata, cati le recunosc ca valabile.
Voi ati accepta sa vindeti unuia ceva pe datorie, ca vin banii „sigur” peste o luna sau doua? dar daca banu se devalorizeaza in 2 luni? Cam asa se vede de la vanzator.
Hai zambiti. Vorba ceea jidaneasca: oricat ar cadea dolarul, apleaca-te sa-l iei ;)
Da, la unele magazine comanzi de pe internet si ridici produsul din magazin. Acolo se si plateste contravaloarea. E un pic ciudat, dar e si o masura sigura ca sa nu se faca phishing pe internet. Zoso posta ceva legat de subiectul asta zilele trecute. Eu prefer sa vad produl inainte de a da banii.
Sistemul de plata 3D Secure prin Romcard, pe care il folosim si noi si marea majoritate a magazinelor online care accepta plata cu cardul este cel mai sigur din lume.
Problema apare la marjele extrem de mici care nu permit unor magazine cu preturi de dumping sa plateasca 4-5% comision de procesare. Solutia? Avem destule magazine online care accepta plata online cu cardul. :)
B52, eu mă refeream strict la cardurile de debit, pentru că pe alea le folosesc. Nu îmi place să mă ştiu creditată, prin urmare nu am carduri de credit. Bun. Deci fiind card de debit, presupunem că am bani pe el. Adică alimentez contul şi purced la cumpărături online. Din moment ce tranzacţia se face imediat, adică banii zboară din cont instant după ce am plătit, de ce să aştepte bietul vânzător o lună? Vrei să spui că banca îi plăteşte abia la sfârşitul lunii? Atunci e nasol pentru cel care vinde. Dar eu mă ştiu într-o parte, stau liniştită, ştiind că am achitat şi aştept produsul.
ByREV, observă ce spunea Radu Chira mai sus: unii nici măcar nu vor să audă de această facilitate pentru magazinele lor online. Dacă „patronul” de magazin online nu este interesat nici măcar să afle cum stă treaba, e o cauză pierdută.
Liviu, aia nu mai e comandă sau tranzacţie pe net, e doar un fel de rezervare; îţi opreşti produsul în stoc şi apoi mergi să-l ridici. Eu vreau să pot cumpăra acum, vânzătorul să facă bine să-mi ia banii ACUM şi să primesc produsul în câteva zile – puţine.
MarketOnline, n-am prea înţeles ce ai spus în ultimul paragraf. Avem destule magazine care acceptă plata online cu cardul, dar nu şi cele care mă interesează pe mine. :(
Da, Denisuca, dar daca scopul lor e sa te faca sa mergi in magazin? Nicio lege nu-i obliga sa aiba incluziv vanzare online, iar plata sa se faca prin card/transfer. Din pacate, mentalitatea nu ne permite inca sa facem treaba asta…
@Denisuca
La noi cardurile de debit au pe ele dispocredit, asa cum ti-am spus pina la 25000 de euro, asta inseamna ca poti intra pe cardul de debit linistit in minus la sume care in Romania par impresionante cu creditare automata – repet pe carte de debit!!!
Si din cauza asta la noi NU exista un sitem de decartare automat online care ar costa ceva, deci comerciantul ofera varianta cu plata prin card (la care de fapt nu apeleaza nimeni) pentru ca NU risca nimic si NU-l costa nimic.
De data asta NU comerciantu roman online e de vina ci intreg sistemul romanesc in care pe drept cuvint el nu se increde pentru ca e mai lax decit o budinca. Sistemul e total de-am-mulea nu persoane singulare.
Buna,
Nu stiu pe ce site-uri online iti face cumparaturile dar eu platesc mereu cu cardul online si cumpar de la gadgeturi, la produse it si electrocasnice mari. Chiar as putea spune ca destul de putine accepta plata la livrare…poate depinde de gama de cumparaturi, pentru produse it si electronice nu cred ca nu se accepta plata online
problema e ca sunt comisianele ff mari la noi ptr plata online …e monopol si asta ca in toate domeniile …iar daca ai platii cu cardul nu ar fi avantajos ptr. magazin
apropos de asta, e bine sa vedeti 2 chestii tari.
extrem de tari
http://www.youtube.com/watch?v=OKI0xr73T7Q
Gioconda, aia cu autobuzul e OK, cea cu leii nu mi-a plăcut, iar vocea tipei putea fi mai… altfel. Mai caldă. :D
stie cineva un site de cumparaturi pe care se poate face plata cu card epassporte?