Ce le lipsește orașelor din România

Știu că am mai zis treaba asta cândva: dacă te plimbi cu mașina prin România și nu ești atent când intri într-un județ sau oraș, sunt foarte puține șanse să afli unde ești de pe vreo inscripție. Deva, Brașov și Râșnov au copiat ideea literelor de la Hollywood și le-au cățărat pe dealurile din împrejurimi pentru că au avut unde, dar celelalte orașe suferă grav la capitolul „identitate”. 

OK, sigur că nu poți sta lângă Castelul Corvinilor fără să-ți dai seama că ești la Hunedoara, poți recunoaște Timișoara după catedrala verde și opera de vizavi, identifici Iașul când vezi ditamai Palatul Culturii, recunoști Bucureștiul după numeroasele sale monumente – Arcul de Triumf, Casa Poporului, viitoarea catedrală a mântuirii neamului prost sunt doar câteva construcții care-mi vin în minte și care sunt reprezentative. Dar poate că turistul străin nu știe lucrurile astea. El vrea să își facă o poză și s-o urce repede pe Facebook, astfel încât prietenii lui să o vadă și să-l umple de like-uri.

Mi-ar plăcea să avem și noi numele orașelor scrise cu litere mari, așa cum sunt cele din Amsterdam. E o instalație relativ simplă, care sunt sigură că a costat mai puțin decât dăm noi anual pe panseluțe și decorațiuni de Paște și de Crăciun, dar e de efect, pentru că scrie I AMSTERDAM și absolut toți turiștii care ajung la Amsterdam vor să se fotografieze lângă ea.

Comuniștii au avut ceva idei bune, pentru că încă mai sunt, la intrarea în unele orașe, diverse „monumente” de care atârnă numele orașelor sau județelor. Până și comuniștii au încercat să facă lucruri diferite, dar din păcate multe semne sunt amplasate în așa fel încât nu poți opri mașina să te fotografiezi lângă ele. Așa am pățit la Chișinău. M-aș fi pozat eu lângă semnul ăla, dar unde să fi oprit?

chisinau

Ăsta e A de la Antwerp (Belgia):


Am găsit poza de mai jos pe net. Noi nici măcar în gări nu avem numele orașelor scrise mai mare, sau cât de cât inteligibil. Cât de frumoasă e poza asta și cât de simplu e să-i lași pe turiști să-ți facă reclamă gratuită orașului! E atât de simplu.

zaragoza

Foto: Maria Serben, American Tourister

i-amsterdam

Foto: I Amsterdam rebranding
Foto featured: Miniature tourists in China, de la Shutterstock

9 thoughts on “Ce le lipsește orașelor din România”

  1. Buna ziua, eu cred ca nu stim sau am uitat complet sa ne promovam, ultima oara la Viena, Budapesta, cei de acolo fac tot posibilul sa te convinga sa cumperi o lingurita, breloc, stegulet, stema locala sau blazon, la noi mai este cale lunga spre acea mentalitate. Din fericire in vara trecuta am avut bucuria de a gasi oameni pregatiti intr-un centru de informare turistica la Bistrita Nasaud, pasionati de istoria orasului si am plecat placut surprins de acea atitudine.

  2. Problema tarii noastre apare la nivel inalt,acolo unde ministrii nu stiu sa promoveze destul de bine zonele turistice cu cea mai mare atractie.Dar totusi nu li se poate reprosa lor totul,e greu sa promovezi ceva din moment ce abservi ca drumul pana in zona respectiva este un dezastru national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.