Orăştia de altădată

Sufăr ca un câine. Sufăr pentru că aveam un CD cu poze vechi şi foarte vechi ale oraşului Deva şi nu-l mai găsesc. Am vrut să le urc pe oraşulDEVA.info şi să le fac o bucurie devenilor şi celor care iubesc acest oraş. Dar nu mai găsesc acel CD. :(

Bine că am o grămadă de CD-uri cu poze din 2003, muzica pe care o ascultam în 2004, jocuri şi antiviruşi din 2005, filme, iar poze, iar muzică… dar nici urmă de CD-ul cu Deva de altădată.

Căutându-l, am găsit, în schimb, un CD pe care scria, foarte frumos, „Places – FĂRĂ DEVA!”. Iar pe acel CD erau pozele de mai jos cu Orăştia de altădată [Szaszvaros – Broos]. Aşa că, dragi orăştieni, enjoy! Devenilor… cu părere de rău, nu mai am pozele cu Deva. Poate le mai are Remus sau cei de la Primărie. O să încerc să dau de ele.

Anul 1915, vedere din clădirea Colegiului Kun, actualul Colegiu Naţional Aurel Vlaicu:
1915, vedere din cladirea colegiului kun, actualul aurel vlaicu

Clădirea Bibliotecii, de pe Str. Mihai Eminescu: [clădirea azi, aici]Ardeleana:
Ardeleana, biblioteca, str. Eminescu

Biserica din centrul Orăştiei: [biserica azi, aici]
Biserica din centru

Pe centru:
Centru

Centrul Orăştiei, locul unde în prezent este Catedrala: [aproximativ acelaşi loc, azi]
Centru, locul unde acum este Catedrala

În centru, spre biserică:
Centru, spre biserica

Magazine, în centru:
Centrul

Centrul Orăştiei, în anul 1909 [peste drum de locul unde este, în prezent, Catedrala]:
Centrul Orastiei la 1909

Centrul Orăştiei, la 1909
Centrul orastiei la 1909 bis

Colegiul Kun, actualul Colegiu Naţional Aurel Vlaicu:
Cladirea actualului Colegiu National Aurel Vlaicu

Curtea actualei unităţi militare de jandarmi
Curtea actualei unitati militare de jandarmi

Desen cu centrul Orăştiei, locul unde acum este Catedrala
Desen cu centrul Orastiei, locul unde acum este Catedrala

Hotelul Central în anul 1910
Hotel Central 1910

Hotel Transylvania, să fie actuala Casă a Căsătoriilor?
Hotel Transylvania, probabil actuala Casa a Casatoriilor

Lângă muzeu, cred
Langa muzeu - cred

Vedere generală
Vedere generala

21 thoughts on “Orăştia de altădată”

  1. frumos oraş, păcat că nu l-am vizitat. totuşi dacă îţi plac locurile istorice trebuie să vizitezi Braşovul. e minunat!
    apropo, o singură nelămurire am: de ce pe toate pozele scrie în maghiară (mai puţin pe ultima) ? Cumva s-a mutat oraşul în Ungaria? Nu am nimic cu ungurii, dar mi se pare de bun simţ ca pe nişte vederi din România, să pui şi însemne româneşti, sau măcar o denumire în limba română.

  2. Pe poze scrie in maghiara pentru ca la Orastie se vorbea ungureste pe strada se opreau cei batrani care stiau si mai schimbau o vorba si prin anii ’80, dar ce e mai important de stiut ca Orastie se numea Orasul Sasilor , ori datorita acestor oameni deosebit de ordonati si de bun simt Transilvania are monumentele de le are acum si orasele arata cum arata (apropo de Brasov) din cauza acestor oameni care au fondat ceva uimitor pentru civilizatia medievala in Europa , au oprit turcii aici la granita Carpatilor .
    Si inca ceva unde se intalnesc cate 2 biserici in cetatile din centrele oraselor (catolica si protestanta) ? in Transilvania.

  3. Pe poze scrie in maghiara pentru simplul fapt ca tara in care au fost emise avea ca limba oficiala limba maghiara, vorbesc de Imperiul Austro-Ungar din are Orastia facea parte. Pe multe alte vederi scrie in limba germana, chiar si in romaneste si asta inainte de 1918.
    DACICUS, cele doua biserici din cetate sunt amandoua protestante: una este evanghelica luterana (de obicei nemtii) iar cealalta reformata calvina (de obicei maghiarii). Biserica catolica nu era in oras, doar manastirea de langa Sc Gen „Aurel Vlad” este catolica franciscana. Nu stiu unde pot fi una langa alta :-) biserici protestante si catolice, in Transilvania ei doar se suportau reciproc :-) in timp ce in restul Europei se omorau pe capete.
    Dar este ceva uimitor pentru Europa ca in Transilvania (si in Orastie dealtfel) puteai gasi traind in buna intelegere toate confesiunile: romano-catolici, greco-catolici, luterani, calvini, unitarieni, ortodocsi, si mai tarziu neo-protestanti.

  4. Asa e Adrian, vedeti ce bine sa fim mai multi
    asa e pentru ca primii colonisti sunt saxoni – iar ei tot timpul au avut probleme cu latinii : de ce in Anglia – anglosaxonii au fundamentat religios si politic independenta de Papa – adica fata de catolici ? de ce dupa 90 si-au reafirmat Landul Saxoniei ca autonom in Estul Germaniei? , de ce au venit in Transilvania si au tinut acest stat autonom sub Imperiu (otoman si austriac)?, CULMEA chiar ungurii numesc Orastia ca orasul sasilor (sas=saxon varos=oras in ungureste)
    In ceea ce priveste comunitatea evreiasca din Orastie parea sa fi disparut complet, numai ca in vara 2008 am observat ca Templul lor a fost complet renovat , eveniment spectaculos in peisajul romanesc tinand cont ca in orase mai mari templele zac parasite.

    Ce as vrea de la cititori , mai multe poze va rog cu orasul vechi, cu istoria chiar daca se poate, cu oamenii care au trait si unde :) Va multumesc

  5. Salut Dacicus,

    Evrei in Orastie eu mai stiu doar doi, nu stiu ce o sa se aleaga din Sinagoga. Am auzit zvonuri ca comunitatea evreiasca din zona ar vrea sa o transforme in centru multimedia. Dar sunt numai zvonuri.

    Mai m-ar interesa date despre comunitatea Bemilor, fostii locuitorii de pe dealul Bemilor ( nu aia bruneti care au fost colonizati de romani mai recent si traiesc prin imprejurimi :-) ). Am inteles ca acolo in secolul 19 au fost adusi colonisti din Boemia (de aici si denumirea de Bemi) care se ocupau in general cu cresterea vitelor, dar din cauza lipsei de apa s-au tras treptat spre oras.

    Ce ma enerveaza pe mine (na … ca ma descarc acuma) este ca ni se arunca in fata o isoriografie a orasului „oficiala”ca sa zic asa unde se pomenste vag de niste sasi care ar fi trait pe aici, de un umanist Miklos Olah (nu cred ca-l striga cineva cu Nicolae sau Nicolaus :-)) care este legat de Orastie (in realitate a petrecut in oras doar 3 ani, de la 11 la 14 ani) si care (aici e parerea mea personala) ma indoiesc ca stia vre-un cuvant in romaneste. La Batalia de pe Campul Painii a particiopat Pavel Chinezul care era roman (??? hai mah sa fim seriosi :-)). Noi suntem mandrii urmasi ai dacilor si romanilor, slavii care au invadat regiunea in sec V-VI, cumanii refugiati masiv in zona in sec. XIII si pecenegii pomeniti in zona orastiei de Diploma Andreiana s-au inbolnavit brusc si au murit cu totii. Si era sa uit de tatarii (mongolii) care au fondat satul Pricaz (nu e o gluma !!!)

    Istoria sec XIX este prezentata de parca romanii ar fi realizat totul pe aici, Aproape nimica despre comunitatile germana, maghiara si evreiasca care au ridicat propriu-zis orasul asta si despre care ar fi de pomenit mult mai multe …

    Daca vrei date despre istoria orasului si un loc unde sa discutam despre asta, cauta atent cu Google. Nu-i frumos sa dau aici link-ul :-D

  6. Adrian, îmi cer scuze că nu am răspuns eu până acum, dar puteai liniştit să dai linkul, aici nu-i dictatură! :)
    Ba chiar mi-ar pkăcea şi mie să citesc mai multe despre istoria oraşului în care am crescut.

  7. Felicitari pentru blog!
    Modesta dar cu un farmec aparte Orastia acelor vremuri.
    Nu sunt rasist dar e pacat ca in acele case stau acum tigani care le distrug bucata cu bucata.
    Poze cu Cinematograful evreiesc din Orastia de odinioara aveti?
    Daca da dati un semn.
    ms

  8. Nu am auzit de vre-un cinematograf evreiesc.
    Din cate stiu eu primul a fost al familiei Schuleriu (nu stiu exact cum se scrie numele). Erau sasi, nu evrei.
    Daca ai ceva date despre vre-un cinematograf ai carui proprietari erau evrei da-mi de stire.

  9. Nu stiu daca avea proprietari evrei dar asa ii zicea lumea, parca Oreon se numea (e pe str. O Goga nr.6) intre Col A Vlaicu si Chimic imediat langa puntita de peste canalul Morii.

  10. ca lumea ,dar seamana parca cu nasaud ,si aduce cumva cu sibiul dupa transfagarasan ,si in mica masura cu fagarasul sau subcetate vazuta mai inainte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.