Am fost acasă la Lorenzo. Îl știți, e tipul ăla mișto din Da Vinci’s Demons. Am fost în dormitorul lui și i-am văzut toaleta personală și chiar și bucătăria!
De fapt, Palazzo Pitti chiar este un loc impresionant – așa cum, de altfel, ar trebui să fie un palat care a găzduit cândva o familie regală. Luxul e peste tot, pentru că e la el acasă în acest palat. Pereții sunt pictați, tavanele la fel, sunt sculpturi și fresce pe zeci, poate chiar sute de metri pătrați, acolo unde pereții nu sunt tapetați cu materiale scumpe, colorate, cu modele care mai de care mai fancy.
Tot palatul este definibil ca un loc foarte fancy. În fiecare încăpere sunt angajați ai muzeului care stau de pază. Când am fost noi, se lucra în diferite încăperi și am fost impresionată de numărul de oameni care mișunau de colo-colo cu câte o scară, cu câte o bucată de lemn, fiecare cu treaba lui. Nimeni nu părea să stea degeaba, cu excepția paznicilor, care doar își făceau datoria – aceea de a păzi încăperile care le fuseseră alocate.
Paranteză: În rândul oamenilor culți și foarte culți, se pare că e o rușine să citești cărțile scrise de Dan Brown. Am înțeles asta din ce mi-a spus una dintre canadiencele pe care le găzduia prietena mea, Alina, care venise în Florența cu gândul de a merge pe Coridorul Vasari și mi-a spus, oarecum jenată, că este a Dan Brown junkie. Corridoio Vasariano este un coridor suprateran pe care membrii familiei de’ Medici îl foloseau ca să ajungă de acasă la „serviciu” (adică de la Palazzo Pitti la Palazzo Vecchio) fără să fie nevoiți să se amestece cu p*limea mulțimea. Am mers de-a lungul acestui coridor, trecând pe Ponte Vecchio, și am ajuns și noi la Palazzo Pitti, numai că mergând pe jos, am economisit o căruță de bani. Cred că într-o viitoare vizită în Florența o să merg și eu pe sus, ca să văd cum e. Până atunci, pe jos, printre #săraci. Închidem paranteza.
În Palazzo Pitti ești, literalmente, înconjurat de istorie
Nu vă pot descrie exact ce am văzut în Palazzo Pitti. Am văzut o grămadă de picturi, de îngerași, mult mobilier luxos, încăperi în care oameni foarte cunoscuți au făcut băiță și alte cele, am avut onoarea să ajung într-un loc în care vizitatorii nu au acces în mod normal, locul în care li s-e pregătea masa celor din familia de’ Medici (de multe ori nu am acces nici măcar în bucătăriile restaurantelor la care mănânc!), am văzut costume purtate în urmă cu câteva sute de ani și în care au fost înmormântați oamenii importanți ai vremii, am admirat de la distanță grădinile Boboli și apoi m-am bucurat sincer că trăiesc în acele vremuri… La ce noroc am, sigur aș fi fost „mașina” de spălat vase din bucătăria aia veche!
Today, the Pitti Palace houses some of the most important museums in Florence: on the first floor is the Palatine Gallery, containing a broad collection 16th and 17th century paintings, and the Royal Apartments, containing furnishings from a remodeling done in the 19th century; on the ground floor and mezzanine the Silver Museum (Museo degli Argenti) displaying a vast collection of Medici household treasures; and the Gallery of Modern Art is on the top floor, holding a collection of mostly Tuscan 19th and 20th century paintings. In the separate Palazzina del Cavaliere on the upper slopes of the Boboli Gardens is the Porcelain Museum, while the Palazzina of the Meridiana contains the Costume Gallery, a showcase of the fashions of the past 300 years.(sursa)
Am făcut câteva mii bune de pași prin acest palat. Niciodată nu am petrecut atâta timp (câteva ore bune) înconjurată de atâta istorie – ce-i drept, nici nu am căutat să fiu în astfel de locuri, din varii motive.
Am văzut o expoziție a costumelor din alte vremuri și mi-a rămas în minte stilul, destul de apropiat de zilele noastre, al creatoarei de modă Susan Nevelson, de care nu mai auzisem până acum. Tot ce vedeți mai colorat și mai wow în aceste poze îi aparține.
Italians have always had great taste in clothing!, s-a auzit la expoziția costumelor, în cel mai pur accent american. Ți-e mai mare dragul prin Florența, majoritatea turiștilor vorbesc engleza aia americană, ca în filme, și sunt adorabili.
Poze făcute de Sebi:
Posted by Sebastian Dragoş Bârgău on Tuesday, November 17, 2015
Adresa: Piazza de’ Pitti, 1, Firenze, Italy | Telefon: +39 055 294883| Site oficial: polomuseale.firenze.it
Ce la tanc a picat articolul asta! Imi place seria ta cu impresii de calatorie. M`am apucat sa recitesc Inferno de Dan Brown si o parte din actiune se petrece la Florenta, in locurile pe care tu le`ai vizitat. Cartile lui sunt bogate in informatie si ma fac sa caut mai multe despre locurile, monumentele, operele de arta pe care le mentioneaza.
Gresia aia e de nu se poate.La fel si colectia de tingiri.Multumesc pentru reportaj,e reusit dar aici am o nelamurire:”m-am bucurat sincer că trăiesc în acele vremuri”.Trebuia pus un „nu”sau nu trebuia?Sper ca o sa continui seria si o sa ne spui si niste preturi.
@adriana: Am uitat un „nu”, desigur. :)