Freelancingul nu este pentru toată lumea, am mai spus-o. Dar știi ce? Dacă ești freelancer, înseamnă că ți-ai descoperit pasiunea! Ai avut suficientă nebunie încât să zici: „Îmi dau demisia!” și să pornești pe o cărare nebătătorită, pe care de obicei mergi singur cuc, cam cum a mers Veronica pe Camino.
Când ești freelancer, veniturile nu mai sunt constante, dar facturile da. Enel, EOn, Vodafone, Telekom, furnizorul de apă nu te întreabă dacă ți-ai încasat banii pentru munca prestată, ei ți-au dat apă, gaz, căldură, minute și giga de net, iar tu ai face bine să le plătești, că ei nu sunt furnizori boemi. Și nici nu merge să cumperi gaz sau curent pă căiet pe caiet pe datorie.
Toate sfaturile legate de economii & finanțe încep cu: Nu îți ține toate ouăle într-un singur coș! Logica este bună, pentru că având toate ouăle într-un singur coș, riști ca fix în alea cinci minute în care te-ai dus să faci un pipi, să vină o pasăre mai mare sau un animal și ți le mănâncă pe toate și… nu mai faci pui.
Însă e greu de pus în aplicare acest plan când tu lucrezi de dimineața până seara, la un job care îți suge toată energia și acasă, unde sigur sunt alți „vampiri energetici”! Dar totuși, de prea multe ori în viață mi s-a confirmat că e foarte valid acest sfat și că trebuie să ai cel puțin două surse de venit, pentru că dacă una pică, trebuie să te poți baza pe cealaltă. Cică ideal ar fi să ai așa-numite venituri pasive. De exemplu, un spațiu sau o locuință pe care să le închiriezi. Nu sună rău, dar am verificat, nu mi-a lăsat nimeni moștenire o garsonieră pe care s-o dau în chirie…
…cu toate că, dacă stai să te gândești, în orașele mici și sărace, o garsonieră sau un apartament cu două camere costă mai puțin decât o mașină medie.
Dar dacă pe bursă nu joci și nici spații de dat în chirie nu ai, îți rămâne să îți găsești o sursă alternativă de venit, pe lângă serviciul „de zi”. Din fericire, chiar ai de unde alege – numai că trebuie să alegi înțelept, de preferință după ce te sfătuiești cu persoane care obțin venituri suplimentare din diverse biznisuri.
De exemplu, poți deveni reprezentant AVON (foarte simplu chiar cu un click pe bannerul alăturat) sau Oriflame. Eu am cunoscut odată o femeie care și-a întreținut familia din vânzarea de produse AVON. Ea lucrase în presă, era foarte volubilă, deschisă, avea multe cunoștințe în diverse instituții publice, femei cu muncă de birou care se bucurau de oportunitatea de a-și comanda produse cosmetice direct dintr-un catalog colorat și parfumat, cu plata la salariu etc.
Își construise o rețea destul de cuprinzătoare de cliente fidele, cărora le ducea broșura, le lua banii, le ducea produsele etc. Și a plecat peste mări și țări, lăsându-mi mie rețeaua. Evident că la un moment dat am plecat în concediu și am întrerupt șirul comenzilor, ulterior renunțând să mai fac toată treaba asta. Păcat, că era o sursă bună de venit, dar trebuia să umblu un pic (mai mult).
Astăzi este, cred, câte un reprezentant AVON în fiecare birou. Dar asta nu înseamnă că e târziu să te apuci de acest side business. Poate fi o excelentă oportunitate de a-ți rotunji veniturile – ai mari șanse să îți dezvolți o mică afacere (de mic succes hehe) dacă ai putere de convingere și dacă ești o persoană plăcută, de exemplu.
Să-ți deschizi o firmă sau să te autorizezi (PFA) sunt treburi care presupun angajarea unui contabil, dacă nu te pricepi să lucrezi cu actele. Sau poate că ai o înclinație către contabilitate, către lucrul cu cifrele, caz în care este mai indicat să faci un curs de contabilitate. Te costă ceva, îți mănâncă timp, dar la sfârșit primești o diplomă și poți să le iei tu altora banii pentru servicii financiare. Sună bine, nu?
Cifrele nu sunt punctul tău forte? Poate ești un suflet de artist prins în corpul unui conțopist: folosește-ți timpul liber pentru a crea, iar la locul de muncă îți poți vinde creațiile. Sau poți măcar să dai sfoară-n țară că la tine se găsesc mici tablouri, bijuterii făcute de mână, ciorăpei tricotați și așa mai departe.
Dacă am învățat ceva până la 34 de ani este că viața e un șir de oportunități. Trebuie doar să deschizi ochii, să fii pe fază, să nu le lași să treacă pe lângă tine. Cântărește întotdeauna bine înainte de a lua o decizie și educă-te să vezi oportunitatea acolo unde ea nu pare să existe. Și nu dispera – deși disperarea poate aduce claritate, și asta am învățat-o în lunga mea viață: când crezi că ești pe un drum fără ieșire începi să cauți rute alternative și de obicei le găsești!
Foto featured: Freelance de la Shutterstock
Am un prieten care este freelancer.
Ce imi place la el?
– isi face singur programul de munca
– nu castiga deloc sume de neglijat
Cred ca pt oricine inceputul este cel mai greu, apoi lucrurile vin de la sine.
Succes la toata lumea!
Foarte bun articolul recomand la fel am inceput si eu bravo admin
:) Hai, spune-mi că ai și un nume, te rog.
@Denisa Bârgău: Are, Doamna Ursitoare de vis. :)))
Un articol care merita citit. FelicitariAdmin!
Ideea principala este ca te poti axa pe din ce in ce mai multe business-uri online. Insa nu intotdeauna poti sa reusesti. De exemplu poti face dropshipping, insa legile din Romania sunt asa de nasoale incat trebuie sa incarci pretul nu cu $3-$4 ci cu 40% din pret. Pentru ca … Romania – pentru ca taxe. Asadar antreprenoriatul nu este pentru oricine