Nu o dată mi s-a întâmplat să descopăr, pe rafturile supermarket-urilor, produse cu termenul de valabilitate aproape expirat. Un iaurt care expiră mâine, o brânză topită care mai e bună două zile ş.a.m.d.. Dacă ştii să cauţi, vei constata, cu uimire, că în spate stau ascunse aceleaşi produse, dar proaspete. Ţie-ţi sunt „împinse” produsele care stau să expire, că doar n-o să le arunce! Şi de ce să le dea mâine la preţ redus, când ţi le pot vinde ţie azi, fără ca profitul să aibă de suferit?
Un exemplu concludent: supermarket-ul Artima din Deva, 29 ianuarie 2008. Brânză Făgăraş care expiră mâine, în faţă, pe raft. Brânză Făgăraş care expiră cândva în 4 februarie, bine ascunsă în spate. Bineînţeles căam „săpat” şi am luat din cea mai proaspătă, deşi trebuia să-mi iau jucăriile şi să plec la alt magazin. Da’ aşa e când te grăbeşti.
Pentru retaileri, noi, cumpărătorii / consumatorii, nu reprezentăm nimic altceva decât rotiţele care fac mecanismul să funcţioneze, generând profituri uriaşe. Alte rotiţe din sistem sunt producătorii, cu care se negociază la sânge preţurile, din cauza cantităţilor mari de marfă cumpărată. Respectul pentru rotiţe nu există. Mecanismul trebuie să funcţioneze, orice-ar fi. Cred că pe 24 noiembrie, voi susţine campania Buy Nothing Day. Nu că s-ar opri maşinăria fără mine, dar să simt că fac ceva, că protestez şi altfel decât defulând pe blog.
P.S.: Că tot am pomenit de minunatul supermarket Artima, mă întreb de ce, de când cu rebranding-ul, singurul POS la care se mai vând ţigări e mereu gol, ca un post militar fără santinelă?… Da’ eu mă întreb, eu aud. Noi să fim sănătoşi şi barosanii să aibă ce mânca. Vorba lu’ Blegoo: Las’ că merge©!
hehe.. n-am stiut dar chiar n-am cumparat nimic. Insa aceasta campanie ar trebui sa-si gaseasca sustinere. (29 ian)
Inafara majoritate se uita pe etichetele produselor: daca e modificat genetic, daca e organic, daca are compusul x, y, z, etc, etc… La data fabricatiei si a expirarii se uita din instinct toti si daca ceva pare in neregula sar imediat fuguta la Protectia Consumatorilor de la ei.
La noi lasa asa pt ca merge asa, pentru ca multi dintre romani arunca banii si nici nu se uita ce anume cumpara, nu cand expira. Am vazut bunici criminale care spuneau ca „daca nepotica vrea danone ii dau danone, ce conteaza ca s-a spus la TV ca e daunator”.
Ce conteaza zecile de campanii care explica ca margarina nu e buna daca lumea casca ochii la TV si daca reclama e colorata FRUMOS si zic ei la RECLAMA e sanatoasa?
Poate si de asta campania pe care o derulez cu http://www.eopinii.ro nu are succesul scontat. Poate multora chiar nu le pasa ca isi iau teapa zi de zi!
Pacat. Eu muncesc din greu pentru banii mei si casc ochii de zece ori la etichete, la contracte, la reviewuri pe net, etc, in functie de ce am de cumparat.
Merchandising-ul presupune şi bătaie de joc la adresa clienţilor? Să cumpere întâi astea, că expiră, apoi le punem pe următoarele în faţă, când sunt aproape expirate şi tot aşa?
Nu pot dovedi, pentru că bătaia de joc nu se pedepseşte prin lege sau de către Protecţia consumatorului, dar se „amendează” de către potenţialul client şi asta doare mult mai tare. Sau aşa ar trebui!
procedeul se numeste merchandising!
SCUMPO, DACA PRODUSUL EXPIRA MAINE SI EI IL AU IN VANZARE ASTAZI, N-AI CE LE FACE! NU POTI DOVEDI CA EBATAIE DE JOC.
Procedeul se numeste rotatia stocurilor. Nu numai in Artima ci in orice magazin, magazinas, in orice raft, frigider, ai sa vezi chestia asta. Bine, nu produse care sa expire peste o zi, dar se baga in fatza produsele mai vechi, in spate cele mai proaspete. Chestia o stiu de cind lucram la o firma de racoritoare, nu dau nume ca sa nu fac reclama, si fiecare dintre noi trebuia sa iesim o data – de doua ori pe an sa-i ajutam pe colegii de la vinzari. So …
Da, asa ar trebui numa’ interesele economice bat spiritul de observatie al consumatorului.
Cat va dura pana cand consumatorul va invata ca el da banul, el alege?
da’ ce zici cand marele Selgros face reclama tot asa „la limita legii” cu oferta senzationala- un pliant cu reduceri de la 50% la 75%, unde teoretic toate alea se gasesc „in limita stocului disponibil” doar 1-2 bucati din fiecare obiect (dvd player, receiver, etc) intr-un sesiu maxim doua din toata tara la prima ora a ofertei? ca peste tot in rest stocurile de la obiectele alea au fost lichidate inainte de a incepe oferta . si cand am vazut ca asta se intampla cam la toate produsele de acolo am dat si eu un mail gandindu-ma ca poate e o problema locala la sv, ca poate le-au pus deoparte angajatii. La mail mi s-a sugerat ca asa sta treaba, sunt la lichidare si asta e strategia lor de MARKETING – UITE AICI OFUL ASTA VECHI AL MEU http://blind-girl.blogspot.com/2008/01/selgros-obraz-gros-pe-un-marketing.html
Denisa…o corectie mica…apropo de zicala…
Las’ca Merge™© e inregistrata de White Wholf…
http://www.white-wolf.ro/
E a lui…din mosi stramosi…ori cam asa ceva… :)
Nie scuzaţ!™
Dragii mei, procedeul se numeste FI-FO = first in, first out, si presupune o regula de bun simt. Aceea ca, daca tu cumperi azi un produs alimentar, il cumperi pentru a-l consuma in timp scurt – azi/maine, nu il iei ca sa il tii acasa in frigider inca x saptamani. Atata timp cat produsul este in termenul de valabilitate, nu exista nici o lege care sa interzica aceasta practica. La fel cum nu exista nici o lege care sa il oblige pe comerciant sa isi asume pierderile pe care le-ar suferi daca ar sta cu produse expirate pe raft ( ca sa fie amendat de OPC) sau pe care le-ar suferi daca si-ar asuma distrugerea produselor care mai au o zi, doua termen de valabilitate.
Iar in ceea ce priveste „profitul prea mare al firmelor care profita de noi, cumparatorii”, fara sa le tin partea firmelor, iarasi nu sunt obligate sa isi asume niste pierderi pe care altfel pot sa nu le aiba vanzand produsul ( repet, atata timp cat e in termen de valabilitate). Socialismul e o idee buna, dar in afara de danezi n-a stiut nimeni sa il aplice, asa ca sa nu incercam sa fim socialisti.
Nu vreau ca comentariul meu sa constituie punct de pornire a unei discutii despre socialism si rate de profit, incerc doar sa va spun punctul de vedere al unui om care lucreaza in comert, si se loveste de indolenta lucratorilor care NU stiu sa faca acest FI FO, si prin asta genereaza pierderi companiei in care lucreaza.
O seara buna.
Poate o sa se schimbe situatia candva, daca tot au fost preluati de Carrefour.
C, să sperăm!