În supermarket-uri cafeaua Jacobs Krönung – pe asta o dau exemplu, pentru că pe asta o cumpăr – are mai multe preţuri, în funcţie de gramaj.
- Astfel, un pachet de 100 de grame de cafea Jacobs Krönung costă 4,99 lei, deci preţul unui kilogram este de 49,90 lei.
- Pachetul de 125 de grame costă 8,99 lei, rezultând un preţ de 71,92 lei pentru un kilogram de cafea.
- Un pachet de 250 de grame de cafea Jacobs Krönung costă 11,99 lei, preţul pe kilogram fiind de 47,96 lei. Ceva mai scumpă, cafeaua Jacobs Krönung intense la 250 de grame costă 13,59 lei, preţul pe kilogram fiind de 54,36 lei. Deh, aromă mai intensă, preţ mai ridicat.
- Un pachet de 500 de grame costă 19,99 lei, cu preţul pe kilogram de 39,98 lei.
- În final, un pachet mare de Jacobs Krönung, de un kilogram, se vinde la Kaufland cu 57,59 lei.
Logica? Unde-i logica? În general, pachetele mici de orice se vând mai scump, pentru că deşi pe producător îl costă la fel de mult prăjirea şi ambalarea cafelei, ambalajul ăla costă. Vrei tu cafea cât să-ţi faci de două ori, dar plăteşti. Îţi permiţi să-ţi faci stoc de cafea pentru toată luna? Atunci te costă mai puţin, producătorul foloseşte mai puţină hârtie lucioasă şi mai puţin aluminiu pentru ambalarea cafelei ca să nu-şi piardă aroma, el pune un preţ mai mic şi tu eşti mulţumit.
Urmând logica asta, cafeaua ambalată la pungă de un kilogram ar trebui să fie cea mai ieftină. După ce ai desfăcut-o, e treaba ta cum păstrezi cafeaua în aşa fel încât să nu-şi piardă aroma intensă ori să ia gust/miros din dulapul în care o ţii, dar TEORETIC ai plătit mai puţin pentru ea, deci eşti mulţumit. Cu cât scade cantitatea de cafea ambalată, preţul creşte. Şi totuşi, la Kaufland, cea mai ieftină cafea Jacobs Krönung este cea ambalată în vid la 500 de grame. Dacă iei două pungi de jumătate de kilogram, plăteşti 39,98 lei. Dacă iei o singură pungă de un kilogram, plăteşti 57,59 lei. Aceeaşi cafea, preţuri diferite. De ce?
O posibilă explicaţie: pungile de un kilogram nu se vând la fel de bine ca pungile de 500 de grame, având rulaj mai mic stau mai mult timp pe raft şi ocupă inutil spaţiul pe care l-ar putea ocupa alte mărfuri, cu rulaj mai mare. Ca să-şi „plătească chiria”, pungile de un kilogram de cafea Jacobs Krönung sunt mai scumpe. Cerc vicios: fiind mai scumpe, nu le cumpără nimeni, că doar tre’ să fii lovit la cap să dai 17,61 lei în plus la kilogramul de cafea când poţi să nu o faci!
Morala: fiţi atenţi la preţul pe kilogram al produsului pe care îl cumpăraţi, supermarket-urile [probabil obligate] afişează preţul/kg pentru fiecare produs alimentar sau băutură vândută, deci puteţi alege în cunoştinţă de cauză.
Corecta logica ta insa mai este un aspect de luat in considerare. Unele gramaje nu se produc in Romania si sunt importate din Germania. Acum … o fi teoretic aceeasi marca de cafea dar nu stiu cum, cea ambalata in Germania are aroma mai faina.
Am mai auzit teoria asta, am băut cafea produsă / ambalată şi în România și în Germania, mi se par la fel.
@Denisa Bârgău: De gustibus non discutandum insa esti prima persoana care imi zice ca are acelasi gust cafeaua produsa in Romania comparativ cu cea produsa afara. Nu zic ca cea din Romania este proasta ci doar ca este mai aromata cea de afara.
Preturile pe care le mentionezi intr-adevar sunt aiureli, insa ar mai putea fi cateva explicatii: Daca intr-un magazin ai ajuns prin cine stie ce intelegeri de culise sa fi singurul brand sau singurul brand de cafea premium ce are pe raft cutia de 1kg (ce se adreseaza consumatorului ce nu se uita la pret, ce vrea sa faca cumparaturile odata si sa scape sau ce este deja fidelizat) evident poti profita de pe urma acestui monopol sau de pe urma fidelitatii si banilor clientuluii (ce bine suna) si sa ceri un pret mai mare. Ca doar nu o sa vezi o asemenea persoana sa cumpere 10 pungute de 100g pentru ca iese mai ieftin cu 10 ron pe kg.
In aceasi speta intra si sticla de pepsi de 1,75 care are un pret per litru mai mic decat cea de 2,5l. Jacobsul de 100g ataca si un pret psihologic, cel de 5 ron, daca s-ar duce pretul un pic mai sus la 6 lei ai putea alege intre tchibo de 250 la 7,5 ron in cazul in care nu esti prins de brand ci doar vrei o cafea mai buna.
Aceste moduri de ambalare si de stabilire a pretului sunt probabil rezultatul unor cercetari de marketing si atrag diferite grupuri de clienti.. oricum pana la urma scopul lor este profitul…
cat despre cafea produsa in Romania.. nu prea cred ca exista :)