Realitatea şi virgulele

„Realitatea TV va difuza «Cine are noroc, are», un talk-show social moderat de Mihai Tatulici”, zice un comunicat de presă.

Şi continuă:

„Postul Realitatea TV va difuza din 16 martie, in fiecare duminica, intre orele 16:15 si 18:00, emisiunea «Cine are noroc, are» – un talk-show de publicistica si investigatie moderat de Mihai Tatulici, care va realiza, in fiecare editie, o radiografie a unei comunitati locale din Romania si a modului in care banii publici sunt administrati de consiliile locale. […] Laitmotivul emisiunii este refrenul formatiei Cassa Loco – „Cine are noroc, are”.

Păi bine, domnule Tatulici, vă ştiam mai inteligent de-atât! Emisiunea chiar se va numi aşa? Cu ditamai virgula între subiect şi predicat? Ruşinicăăă! O vizită pe site-ul www.cinearenorocare.ro v-ar fi lămurit că până şi băieţii ăştia de la Cassa Loco au ştiut să nu pună virgula buclucaşă.

18 thoughts on “Realitatea şi virgulele”

  1. Subiect – cine
    Predicat – are
    Complement direct – noroc.
    Are, al doilea, e a doua propozitie.
    Intrebarea e: ce subiect si ce predicat sunt despartite? :)

  2. „pana si baietii astia..” stupoare, da nah, virgula buclucasa nu e pusa din motive „poetice”. cine are, are, ca cine n-are, respectiv, n-are! Te-ai cam grabit cu comentul, da nah, te pasuim de data asta. Multumim oricum ca ne-ai trecut si pe noi in randul oamenilor normali :)

    Ca$$a Loco te saluta!

  3. Si daca…
    Sunt doua propozitii, dar e o propozitie SUBIECTIVA si o propozitie PREDICATIVA si propozitia subiectiva asezata inaintea regentei, daca nu este reluata in regenta prin pronume demonstrativ, NU SE DESPARTE PRIN VIRGULA.
    Cine are noroc are…(noroc).
    cine are noroc =SB
    Cine intreaba nu greseste.
    cine intreaba=SB
    Cine are bani bea (si mananca).
    cine are bani=SB
    Nu e asa?
    Si totusi, daca e o subiectiva, trebuie ca predicatul regentei sa fie impersonal, si ARE nu e predicat impersonal.
    Lamuriti-ma, va rog.

  4. deci, draga mea maria, clar vreau mailul tau, pentru ca am si eu niste nebuloase gramaticale cateodata, tocmai datorita faptului ca utilizarea in mod curent dar total gresit a unei propozitii, aduce de cateva ori departarea de corectul gramatical.

    Salut denissa si va salut!

  5. Am luat cartile de gramatica la rasfoit si am aflat raspunsul. (Ca sa-mi aflu linistea).
    In gramatica, pe langa situatiile pe care le-am amintit, se afirma ca SB este ceruta si de o propozitie regenta ce are ca S o SB – de tipul: Cine vrea invata.
    E cam aceeasi situatie.
    Ce m-a incurcat a fost ca m-am gandit la predicativa, dar aici nu e o PR. VB „are” nu e copulativ. E o SB asezata inaintea regentei PP (propozita principala).
    (Acesta are.)Cine are noroc / are.
    In sfarsit!
    E CORECT, asa cum spunea Denisa si Cosmin, fara virgula.

  6. Mai draga mea, unde vezi tu ca virgula este pusa intre subiect si predicat? Hai sa te invat putintica gramatica: Cine are noroc/ are. Cam asa se imparte aceasta frazuca, bat-o vina pe ea de gramatica. Asadar, in prima propozitie, subiectul este „cine”, iar in a doua subiectul este subinteles. Auzisi mataluta de asa ceva? In aceasta propozitie, „noroc” este complement, iar subiectul subinteles. Asa ca mai lasati-l voi pe domnul Tatulici in pace si deschideti gura atunci cand veti ajunge la nivelul lui. Si ma intreb, care sunt subiectul si predicatul despartite? Ca eu vad un complement direct despartit de predicat. Multumesc.

  7. Cât despre „gramatica, bat-o vina”, eu zic, tot de la nivelul meu, că n-ai dreptate. Că virgula aia nu are ce căuta acolo. Fără argumente, pur şi simplu pune-te şi mai cercetează, sigur aveţi şi vreo cărţulie de gramatică în toată Realitatea aia. :D

  8. E clar. „Mai draga mea”, daca tu imi vezi IP-ul, este asta un argument forte in ale gramaticii? In primul rand, pot lucra acolo, sau pot avea prieteni la care am fost in vizita. AQsta mai putin conteaza. Lucrez acolo, ok. „Fără argumente, pur şi simplu pune-te şi mai cercetează…”, denota din start o lipsa a ta a cunostintelor din gramatica limbii romane. Acum, serios, pun ipoteza in fata ca am gresit, desi am facut o analiza gramaticala, qasa cum m-a invatat pe mine d-na profesoara in liceu. Zi-mi si tu te rog, varianta ta, cu analiza. Sa stii ca pot admite faptul ca am gresit. Eu una, am intors fraza respectiva pe toate partile si am ajuns la urmatoarea concluzie. Daca fraza mai era insotita si de restul textului, de context, virgula nu isi avea locul. Dar ca fraza de sine statatoare, acea virgula TREBUIE sa fie acolo, din cauza analizei facuta mai sus. Si iti spun ca nu sunt o admiratoare a domnului Tatulici, nici un angajat al lui. Pur si simplu am auzit despre virgula buclucasa la o discutie cu niste prieteni, si am dat un google ulterior. Si am tinut sa imi spun si eu parerea. recunosc, usor agresiva, dar asa sunt eu, mai din topor. :)

  9. Nu-i un argument faptul că îţi văd IP-ul. Ţi-am spus asta ca să ştii că ştiu pentru cine lucrezi. :P
    Nu am argumente pentru că, mărturisescc, nu ştiu aproape deloc gramatică. Nu ştiu cum stă treaba cu timpuri, cazuri, moduri, pur şi simplu am refuzat să le învăţ. Dar asta nu înseamnă că nu ştiu să scriu şi să vorbesc corect. Hai să zicem că „simt” gramatica. Şi simt eu că virgula aia e în plus. Mno… şi eu agresivă, şi tu agresivă… n-avea cum să iasă bine. Da’ eu îmi cer scuze. Sunt cam repezită în ultima vreme…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.