Am spus-o, nu o dată: îmi cumpăr haine din second hand – SH sau sehaș mi se pare un fel de țopism, o fandoseală inutilă, zici SH că seamănă cu H&M și ți-e jenă că porți haine care au mai fost purtate. Într-un magazin second hand fără pretenții* din Hunedoara am găsit prima mea pereche de Crocs, după care am dat banii și pe câteva perechi la preț întreg. În seconduri am dat peste haine de calitate la prețuri derizorii și nu regret nici o clipă că mi-am umplut dulapurile cu câteva zeci de lei, la fel cum nici nu mă rușinez să spun că am haine la mâna a doua. Dacă arată bine și sunt de calitate și, pe deasupra, comode, de ce să dau 200 de lei pe o bluză când pot să dau 4 lei? De ce să iau o poșetă cu 300 de lei când pot lua una cu 10 lei?
Sunt de părere că dacă un lucru poate fi refolosit, este responsabilitatea noastră să îl refolosim. Nu mă leg de copaci ca să nu fie tăiați, dar dacă văd o baterie pe jos, așa cum s-a întâmplat acum câteva zile, mă aplec și o ridic. Adun baterii pe care le reciclez în locurile special amenajate. Nu mă costă absolut nimic (încă).
La fel și cu mașinile – să zicem că ai nevoie de o mașină, dar nu îți permiți una nouă. Ce faci? Oftezi adânc și iei taxiul ori autobuzul sau cauți o mașină pe care să ți-o poți permite? Slavă capitalismului, nu ești limitat la trei modele, ci ai de unde alege. În alte țări, sunt oameni dispuși să îți dea pe bani mărunți o mașină așa și-așa, numai să scape de plătit impozitul și asigurarea. Nu vorbesc din povești, chiar am cumpărat o mașină bună la preț de dumping.
Revenind… și pentru second hand există variante mai mult decât decente. Sunt firme care intermediază vânzarea mașinilor rulate, diferența dintre acestea și celelalte surse (târguri, așa-numiții samsari, bătrânici care îți vând mașina ținută doar în garaj) fiind că firmele care intermediază vânzările îți oferă și garanție. Garanție, iată un cuvânt serios! O mașină, fie ea și second hand, este o achiziție serioasă și vrei să fii sigur că o cumperi de la cineva de încredere, vrei să ai garanția că nu te lasă în drum după 200 de kilometri, că nu e lovită și chituită cât să pară OK, că dup-aia nu mai e treaba fostului proprietar.
Viața nu m-a dus, încă, într-un dealership ca să îmi iau o mașină nouă. Mi-e frică de rate la bancă așa cum îi e dracului frică de tămâie, drept urmare, mi-am ales o mașină la mâna a treia (deh, dupe posibilități!) și de cinci ani o conduc fericită.
Nu trebuie să te gândești la o mașină care a mai aparținut cuiva ca la o femeie pe care au mai iubit-o și alții. Mașina este un obiect care te ajută să te deplasezi din punctul A în punctul B și să te simți foarte bine în timp ce faci asta. Dacă nu te simți bine, înseamnă că nu ai găsit mașina visurilor tale și mai trebuie să cauți. Iar dacă tu visezi la ceva… out of your league, adică o mașină care, nouă, nu e de nasul și bugetul tău, poate o găsești la mâna a doua. De exemplu, la SIXT SH.
* Sunt și second hand-uri cu pretenții, dar după câteva luni de stat cu nasul pe sus, toți patronii recurg la reducerile masive, altfel nu pți supraviețui pe o piață competitivă cum este cea din Hunedoara!
Aia care comenteaza la ideea de a-ti cumpara haine din SH sunt idioti. Da, inclusiv barbati- miu. I-am explicat de enspe ori ca asa e si la mall. Nu scot aia o haina noua din spate, special pentru tine. Ci cumperi o haina care a mai fost probata de cateva zeci de persoane, inaintea ta si nu stii ce boli de piele au unii, sau cat de spalati sunt altii.
Personal, mi s-a intamplat sa fiu cat pe ce sa probez un tricou care putea a transpiratie. Noroc ca abia il bagasem pe cap si am simtit putoarea.
Plus ca, s-a inventat masina de spalat.
Bineinteles ca nu pricepe, zice ca „nu e acelasi lucru”. Mmm… ok.
Da, lenjerie intima/ sosete e no- no.
Cat despre masina second hand, mereu mi s-a parut cea mai buna varianta. Mi se pare aiurea sa pierzi o suma importanta de bani, doar pentru ca o cumperi noua, mai ales daca o schimbi la 5-6 ani. Aici depinde de buzunarele si pasarelele fiecaruia.
Singura buba cu masina SH e, ca te arde tare la portofel, daca n-ai cunostinte si nu stii sa ochesti o masina intretinuta bine. Asa ca unii, din frica asta, prefera sa cumpere una noua.
in general e bine bagi la spalat hainele inainte de a le purta, indiferent de unde le`ai cumparat.
Da, asa fac mereu, la mine e regula sa le bag la masina inainte sa le port.
tocmai ca se vand masini SH intr`o veselie am mare grija de masina mea, toate operatiunile anuale de service si piesele schimbate sunt facute la reprezentanta si inscrise in carnetul masinii, sa se vada ca a fost ingrijita si iubita in momentul in care o voi vinde.
haine SH nu am luat niciodata, nu dati cu pietre dar nici nu am intrat intr`un S&H ( :)) ) vreodata. am o parere proasta despre hainele de la mall pentru ca marfa e „pentru Europa de Est” si nu ma consider fraiera sa dau sute de lei pe hainele lor facute in Asia de SE care sunt mult mai proaste decat aceleasi lucruri pe care le`ai cumpara de la Parndorf de ex. Exista multe firme romanesti care fac haine frumoase in Romania, imi cumpar de la ele, sunt multumita pentru ca sunt produse pe care le consider a fi de calitate.
Ia, zi si mie niste magazine cu marfa romaneasca. De cand caut si nu gasesc decat chestii cu haine de babaciuni :))))
PS: Vezi ca sunt reduceri masive, la fiecare sfarsit de sezon, la toate astea (Zara, H&M, Reserved, etc).
Eu ma uit mereu la colectiile noi, probez hainele care imi plac (masurile sunt tampite rau in ziua de azi, 2 perechi de blugi diferite, unii vin bine marimea M, ceilalti marimea S), fac poza la eticheta si dupa aia astept cuminte reducerile.
Barbati-miu isi ia de la Zara camasi pentru munca, care costa 2-300 de lei, cand e colectie noua, cu vreo 80- 100 de lei cand sunt reduceri.
Eu nu mai zic, ca prind tot felul de chilipiruri (tricouri si pulovere la 20- 30 de lei, blugi la 50 de lei, etc).
pai chic diva, starshiners (astia imi plac cel mai mult) au haine made in Romania. de la diva charms mi`am luat o pereche de bocanci de piele, ii fac pentru tine dupa ce depui comanda. m`au sunat sa ma intrebe daca ii vreau imblaniti sau nu. sunt perfecti, i`am purtat toata iarna, as dormi in ei daca ar fi normala treaba asta. exclusives si moja au branduri si designeri romani. am primit cadou de la mama o ie brodata de mana la Breaza (jud. PH), e o bijuterie, nu alta! pot sa o port linistita pana mor. tot de la ceva atelier dintr`un judet din Moldova (de la noi din tara, nu tara vecina) am un palton tesatura de lana 100%, e o piesa deosebita si arata impecabil desi il port de vreo 6-7 ierni deja. Yvy Bags e o firma din Bucuresti care face niste posete deosebite, pot sta lejer pe raft langa LV sau YSL sau alte firme de lux. am una luata acum 2 ani, nu are nici un semn de uzura desi am folosit`o in draci, nici banda de plastic care acopera marginile de piele nu s`a crapat.
eu nu mai am Zara in oras (Arad) era in mall`ul „nou” care a dat faliment si unele magazine s`au mutat in mall`ul „vechi” dar nu toate, Zara s`a pierdut pe drum. oricum decat sa dau 200 lei pe ceva de la Zara mai bine dau 200 lei pe ceva de pe net croit in Romania.
dintre magazinele care nu sunt romanesti imi plac Motivi si pentru incaltaminte, Geox. in rest, doar made in RO pentru mine, sunt multe ateliere si firme care produc lucruri deosebite si e chiar pacat sa nu cumparam ceva facut in tara noastra.
Mersi, am sa imi scriu in telefon. Cautam de mult, sa cumpar chestii de la noi. De Starshiners si Chic Diva am auzit, dar nu stiam ca sunt facute exclusiv in Romania.
Saru’ mana.
Am avut o singura masina noua, Dacie, cumparata „pe firma”. A fost cea mai buna masina pe care am avut-o: toate problemele aparute s-au rezolvat pe garantie, chiar daca a trebuit sa fac scandal, si in rest a necesitat doar consumabile. Prima geometrie a rotilor a fost necesara dupa ce a trecut de 100.000 km. Nici rugina n-a avut, decat dupa ce mi-a busit-o una care se uita in telefon in loc sa se uite la trafic.
Urmatoarele doua masini au fost second hand. In urmatorul an va trebui sa schimb una dintre ele si nu ma tine buzunarul sa iau una noua, deci ma orientez tot dupa una second hand. Masinile bune sunt scumpe, noi sau „sehash”, stiu asta din proprie experienta. Bine, sunt si masini proaste si pe care se cere o caruta de bani. Ideea e ca nu va da nimeni pe degeaba o masina intretinuta.
Haine SH am avut. Am o mare slabiciune pentru sacouri si am gasit unele de marca, in stare foarte buna, unele chiar noi, cu etichete, la preturi foarte bune. De Parndorf m-am lecuit, am vazut si acolo obiceiuri romanesti: haine la preturi de mall, reducere nein. Am dezlipit usor o eticheta cu pretul redus. Dedesubt, surpriza: acelasi pret!
In privinta hainelor, cel mai fain e sa iti cumperi haine in State. Daca ai rabdare sa intre la reducere, cumperi haine de marca la pret de dumping. Imi aduc si acum aminte de blugii Levi’s 502, parca, luati cu 20 de dolari la reducere, de la pretul de magazin de 100 de dolari. Cinci ani am tras de blugii aia. Sau sacoul din Austria, cand au fost reduceri „pe bune” la H&M: 25 de euro de la 75 de euro.
La noi in tara hainele de marca tin foarte putin si sunt scumpe cel putin la fel ca in vest. De obicei sunt chiar mai scumpe. Eu numesc asta „taxa de fraier”, si se aplica inclusiv la piesele auto cumparate de la reprezentanta (unele piese nu se gasesc aftermarket; ori din dezmembrari, ori originale).
Totusi, ma intorc la masini, si imi doresc sa imi mai pot cumpara candva una noua. E sentimentul ala deosebit, cand achizitia arata ca scoasa din cutie, caietul de service e gol, si masina „nemobilata”.
Mie mi se pare o idee grozava sa cumperi o masina second hand. Mai ales ca se devalorizeaza foarte repede. Cunosc oameni care si-ar permite fara probleme o masina noua si totusi au ales sa cumpere una folosita un an sau doi, pentru ca diferenta de pret e semnificativa, in schimb maisina nu e mai deloc uzata.
Am mai lasat un comentariu, dar mi l-a mancat internetul. Noi cu masina suntem in cu totul alt film, pacat ca nu exista inca in ro asa ceva. Tocmai pt ca e un bun care se devalorizeaza rapid, mi se pare cam o pierdere de bani sa o cumperi noua. Si totusi noi avem masina noua :) folosim private leasing, care nu e acelasi lucru cu leasingul, practic platim un serviciu, nu posesia unui bun. Punem doar benzina si platim lunar o suma, in rest asigurari, taxe, service, cauciucuri, etc, se ocupa ei. Per total platim nesemnificativ in plus fata de daca am cumpara-o, nu preluam partea asta cu devalorizarea, plus in caz de accident e treaba lor sa se judece cu asigurarile, noua ne dau alta masina, daca se strica pe undeva, trimit masina dupa noi. Deci folosim masina noua, doar ca nu e a noastra ☺
Haine sh (noi ziceam asa din economia limbajului) am cumparat de cand au aparut si inca mai cumpar. Banii se pot cheltui o singura data, asa ca ii cheltuim pe lucruri cu adevarat importante pt noi. Bulendrele nu-s asa prioritare, plus cand ma gandesc cat poluam planeta producand carpe pe care le purtam de cateva ori si le aruncam…