Review HTC ChaCha

Am de mai bine de o săptămână cel mai frumos telefon din lume şi încă nu pot spune că i-am aflat toate secretele. Ce-i drept, am avut un program nebun, cu un drum până la Covasna şi înapoi, trei zile de lucru, somn puţin, iar Internetul pe mobil de la Vodafone îmi merge abia de ieri. Dar despre Internet şi setări, la sfârşitul articolului.

HTC ChaCha se numeşte, oficial, HTC A810e. Între timp am aflat1 că în SUA s-a lansat sub numele HTC Status, iar în Spania, HTC ChaChaCha. Telefonul rulează Android 2.3.3 şi, aşa cum probabil v-aţi prins până acum, este un fel de hibrid – are şi tastatură QWERTY, şi touchscreen. Ecranul are diagonala de 2,6 inch. Mie nu mi-au plăcut niciodată ecranele tactile, mi se păreau greu de folosit şi prea uşor de atins din greşeală. Asta până m-am jucat cu şi pe HTC Desire HD, telefonul lui Sebi. Nu mi-am dorit un telefon full-touchscreen, pentru că eram deja obişnuită să am tastatura QWERTY, de la vechiul meu telefon. Ideea de a combina ecranul tactil capacitiv [multitouch2 ] cu tastatura full e binevenită, cel puţin în ceea ce mă priveşte. Unii zic că e greu să te obişnuieşti să tastezi şi-apoi să „tap-uieşti” pe ecran, mie mi-a fost foarte uşor şi m-am obişnuit cu sistemul ăsta în câteva minute. 

Îmi place că tastele sunt înălţate destul de mult, aşa că nu rişti să apeşi tasta greşită decât dacă ştii că Z-ul, de exemplu, e ceva mai în dreapta. La Nokia E63 tastele erau dispuse puţin diferit, aşa că o să-mi mai ia ceva timp până când mă voi obişnui cu aşezarea lor şi n-o să mai apăs pe punct în loc de spaţiu sau pe Shift în loc de Z. Sunt 43 de taste [le-am numărat acum]: 40 dintre ele reprezintă literele, tastele „delete”, „enter”, „function”, „tab”, „symbol”, „shift”, virgulă, spaţiu, punct, semnul întrebării şi patru săgeţi [sus, jos, stânga, dreapta], apoi avem tasta verde pentru răspuns la apel şi pentru ultimele apeluri, tasta roşie pentru încheierea apelului sau pentru a ajunge „acasă”, pe primul ecran.

Sub toate astea se regăseşte tasta Facebook, pe care am folosit-o intens încă din prima zi. La apăsarea acesteia, se deschide o fereastră în care poţi scrie un status pe care să-l publici pe wall-ul tău sau al unui prieten, poţi shareui o fotografie aflată în galerie sau poţi porni camera – fără să mai fie nevoie să ieşi din fereastra asta – şi să faci o fotografie care se „urcă” în contul tău de Facebook, dar se şi salvează automat în memoria telefonului.

Pe laterală este butonul lunguţ de volum [sus/jos], iar în partea de sus a telefonului, tot lateral, se regăseşte butonul de pornire/oprire/blocare/deblocare/restart/airplane mode. O apăsare scurtă blochează telefonul [tastatură+ecran], încă una îl deblochează, o apăsare lungă îl opreşte sau porneşte, o apăsare şi mai lungă va afişa opţiunea de oprire, cea de repornire sau de deconectare – airplane mode.

Telefonul mai are patru butoane care fac parte din ecran, deci care trebuie doar atinse, nu apăsate. Mă rog, e complicat cu termenii ăştia – press, click, tap, touch, slide, swipe… În total, sunt 52 de butoane.

De „mişcat” se mişcă binişor [după ce te joci cu un Desire HD, ChaCha pare foarte lent, deşi nu este], are memorie de 512 MB ROM şi 512 MB RAM. Se mai „laudă” cu antenă pentru GPS, procesor de 800 MHz, bluetooth, WiFi, două camere foto – una de 5 Megapixeli şi una VGA, pentru apeluri video şi funcţia Mirror, jack standard de 3,5 mm pentru căşti şi slot pentru microSD. Eu i-am pus cardul de 4 GB pe care l-am avut în celălalt telefon, dar cu muzică, poze şi alte chestii s-a cam umplut, aşa că trebuie să mai şterg din melodii ori să cumpăr un card mai mare.

Aplicaţiile [şi widgeturile] pe care mi le-a instalat Sebi [unele poate că erau deja instalate, nu ştiu, pentru că eram la serviciu când l-a adus curierul]:

  • Dolphin Browser Mini – nu am ce să-i reproşez, merge impecabil. I-am dezactivat funcţia Gesture, pentru că am considerat că-i în plus.
  • FM Radio – funcţionează doar cu o pereche de căşti pe post de antenă
  • Foursquare – în curând voi fi primăriţă!
  • Advanced Task Killer – probabil prima aplicaţie pe care trebuie să v-o instalaţi pe un telefon cu Android, eliberează memoria, omoară task-urile, salvează bateria etc.
  • AndroNotes – pentru că n-am găsit pe nicăieri o funcţie simplă de Notepad, unde să-mi notez una, alta. Da, eu sunt omul notiţelor, iar cum alea mentale se şterg singure după câteva ore, am nevoie să le scriu undeva. Dacă ştiţi o aplicaţie gratuită mai bună, recomandaţi cu încredere.
  • AndROtaxi – o aplicaţie cu numere de telefon ale firmelor de taxi din toate oraşele din România. Utilă pentru turistul fără maşină.
  • Angry Birds – fără comentarii!
  • Multi Lang Dictionary – traduce din multe, multe, multe limbi în la fel de multe limbi.
  • Peep – ca şi FM Radio, cred că şi ăsta era instalat deja. E un client simpatic de Twitter, dar să nu uităm că eu am „The Facebook phone”!
  • QR Droid – cititor de coduri QR. L-am testat, merge OK. Pe Nokia E63 aveam cameră foto de 2 MP şi citea codurile QR doar dacă erau mari spre foarte mari. Camera de 5 MP a lui ChaCha le citeşte pe toate.
  • Redescoperă România – pentru călătorul din mine!
  • Shazam – despre Shazam am mai scris,  e perfectă în momentele când ai vrei să ştii cine cântă o melodie la radio, într-un bar, club, magazin, whatever.
  • Total Recall – îmi înregistrează convorbirile, pentru că-s uitucă.
  • Tap Tap App îţi pune un buton pe ecran, iar apăsându-l blochezi telefonul fără să mai „oboseşti” butonul fizic din partea de sus a telefonului.

L-aş recomanda? Da! Mai ales că la Orange costă doar 49 de euro, cu abonamentul Panteră 20.

Pentru că pe site-ul Vodafone nu există încă setările pentru configurarea Internetului pe mobil [evident,  pentru HTC ChaCha], vi le spun eu. În primul rând, trebuie să aveţi un abonament de voce cu opţiune de date [eu i-am zis abonament de Internet pe mobil, am greşit şi asta mi-a prelungit perioada fără net].
Settings » Wireless & networks » Mobile networks » Access Point Names » New APN.
Name: live
APN: live.vodafone.com
Proxy: «Not set» [adică-l lăsaţi necompletat]
Port: «Not set»
Username: live.vodafone.com
Password: vodafone
Server: «Not set»
MMSC: «Not set»
MMS proxy: «Not set»
MMS port: «Not set»
MMS protocol: WAP 2.0
MCC: 226
MNC: 01
Authentication type: «Not set»
APN type: default

_________________________________
1 – de la Hoinaru, celălalt mare fan ChaCha
2- Touchscreen capacitiv

Câştigătorul telefonului îl anunţ într-un alt articol, ca să nu încurcăm lucrurile. Aici vorbim despre ChaCha. :)

15 thoughts on “Review HTC ChaCha”

  1. Fie ca si castigatorul sa se bucure de aceasta „jucarie”. Cat despre review, jos palaria, chiar nu stiam ca are touchscreen capacitiv in alta ordine de idei, stiam ca e rezistiv, insa, cu atat mai bine :)

  2. Pingback: Denisa Bârgău [nevastă de Coşmar] » Şi ChaCha-ul merge la…
  3. Poti incerca si ColorNote pentru notite. Cum spune si numele, poti colosa notitele in functie de /whatever you want/. Plus mai are si remainder si functie de share.
    In rest, ChaCha-ul e super, e mult mai ergonomica tastatura ca la E63 sau E71/E72.

  4. Pingback: Denisa Bârgău [nevastă de Coşmar] » Blog Archive » Poze din telefon 2
  5. Acum o saptamana si ceva mi-am luat ChaCha.Cum am ajuns acasa am si inceput sa-l butonez .Toate bune si frumoase,mi-am sters melodiile care erau in telefon si mi-am descarcat altele,iar acum nu mai stiu cum sa le sterg .Am cautat peste tot la muzica ,si in redare si la biblioteca ..Am apasat http://www.htc.com/ro/howtoimage.aspx?id=153015 sperand sa gasesc undeva ‘stergere’ dar nimic .Ma puteti ajuta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.