Există cel puțin două Românii. Una este cea frumoasă, pe care ne-o arată Andreea Esca o dată pe an, la 1 Decembrie, într-o ediție foarte specială a Știrile Pro TV. Sunt probabil toate lucrurile bune pe care reușește o mega-echipă de știriști să adune într-un an, despre români și România.
De obicei, este vorba despre români care au reușit să își facă o viață frumoasă în alte țări – pe ăia îi admirăm și noi, pentru că ne-am dori să fim ca ei, să plecăm din România și să avem succes în altă țară. Dacă ne-ar prezenta români de succes din România, care s-au îmbogățit dintr-o afacere deșteaptă, am scuipa televizorul, pentru că, nu-i așa?, sigur au furat, dă-i dracu’ de hoți!
Cealaltă Românie, cea urâtă, e formată din masele de oameni fără prea multă școală, de obicei săraci care se complac în sărăcie și în loc să încerce să își schimbe viața în mai bine, își dau toți banii pe băutură și țigări, rămân datori la asociație (și poate și pe la birt) și se plâng că viața e nedreaptă și prețurile prea mari. Au dreptate, dar nici ei nu își ajută soarta în vreun fel.
Am văzut, într-o defilare organizată de 1 Decembrie, un tată care a scuipat pe trotuar în timp ce își ținea fetița de mână. Amândoi erau spălați, bine îmbrăcați, nu păreau oameni cu carte puțină și minte la fel. Fata vede azi la tatăl ei că este „normal” să scuipi pe stradă și când va crește va căuta, inconștient, un bărbat cu același comportament.
Pregătiți de marș, copilașii erau aranjați în rânduri și li s-a spus, pe un ton mai mult decât autoritar, să nu depășească linia de pe șosea și nici să nu urce pe trotuar. Ați înțeles, mă, ce-am zis? Uită-te la mine când vorbesc cu tine, ai înțeles???, urlă un animal biped. Un părinte sau profesor de pe margine, deranjat de atitudinea viteazului, îl apostrofează pe acesta și-i spune să vorbească pe un ton mai civilizat cu acei copii, că nu i-au greșit cu nimic. „Da’ te-am întrebat pe tine ceva?”, îi răspunde puțoiul de 20 și ceva omului de 40 și ceva de ani. Nu și-a cerut scuze, dimpotrivă, am avut senzația că era pregătit să sară și la bătaie, ca să apere… nimic. Nu era nici un principiu, nu era nimic de dovedit, doar că el are autoritate asupra unor copii și pentru asta trebuie respectat de toată lumea. WTF.
Am mai văzut copii „chinuiți” de mame să stea nemișcați ca să le facă poze pentru Facebook. Sigur, poate că nu toate le făceau poze pentru Facebook, poate că unele voiau doar poze pentru albumul de familie, dar când un copil nevinovat îți plânge că nu mai are răbdare să pozeze cum vrei tu pentru ca tu să primești like-uri de la niște necunoscuți, poate că ar fi bine să îl asculți și să-i dai măcar opțiunea de a nu avea poze pe Internet până când va fi la vârsta la care să poată decide singur dacă vrea sau nu asta. Iar asta nu trebuie să se întâmple la majorat, ci atunci când va fi capabil să înțeleagă ce sunt like-urile și ce plusvaloare aduc ele în viețile noastre. V-a plăcut asta? Hahaha plusvaloare hahaha!
Marșul copilașilor, părinții pe lângă ei, țigări aprinse, fum peste tot. Cum mama dracului să nu te gândești că nu-i OK să fumezi la doi metri de niște copii? Fumătorii sunt, majoritatea, niște egoiști fără pereche. Știu, pentru că și eu am fost fumătoare și aveam impresia că un pic de fum nu face rău nimănui. Și aveam dreptate, fumătorii nu sunt deranjați de fumul de țigară, dar nefumătorii – da!
Din păcate, ăștia sunt oamenii. Suntem răi, egoiști, gata să ne luăm la harță fără motiv, să strigăm unii la alții, să înjurăm gratuit. Iar dacă toate-s bune (sau așa le vedem noi) și nu avem alte griji, ne apucăm să-l înjurăm pe primar că nu a pus suficiente luminițe de sărbători în orașul nostru sărac.
Serios! Unii hunedoreni, încurajați de pagina cu 90 de mii de like-uri cumpărate a fostului primar, s-au declarat nu doar nemulțumiți, nu supărați, ci de-a dreptul REVOLTAȚI de faptul că luminițele de anul ăsta nu-s la fel de multe ca alea de anul trecut. Și au făcut asta deși primarul le-a explicat clar, în cifre, că s-au economisit bani care vor fi folosiți pentru dotarea creșelor și grădinițelor din oraș. Ți-ai găsit. Românul să înțeleagă așa ceva…
Închei cu o cugetare pe care am citit-o la Gaben imediat după ce am scris primele două paragrafe ale acestui articol:
In acelasi timp, televiziunile unor „oameni de afaceri” romani explica acelorasi romani cum aia care au plecat din tara au dat gaura bugetului vreo 20000 EUR, costurile scolarizarii si formarii unui inginer/medic/economist etc. si cum Soros si-a numit oameni in posturi cheie in Romania, ca sa creeze un guvern din umbra, sub acoperirea unor „asa-zisi specialisti formati in strainatate”.
Si prostii pun botul, ca sa zic asa, si voteaza cum le zice popa la biserica sau primarul cand le da „socialul”. Ca aia vad: primesc de la cineva ceva moca, fara sa munceasca. Dupa ce-a cazut comunismul, majoritatea au crezut ca vor avea salarii si conditii ca in Occident, muncind la fel ca pana atunci. Micul furt, ala tolerat pe vremea lui Ceausescu din cauza lipsurilor, s-a transformat in marele furt. Doar nu furau de la ei, furau „de la stat”. Asta fara sa inteleaga ca statul suntem noi, toti. Se furau tevile si motoarele pompelor de la irigatii si unii mai cu cap le atrageau atentia cu juma’ de gura: „Ma, de ce distrugeti, ca dupa aia nu se mai pot uda culturile?” si erau pusi la punct: „Ce treaba ai tu? E democratie, fac ce vreau! Ce, e-al tau? Nu? Atunci ce te bagi?”. Dupa aia se mira ca e seceta si ies cu popii sa se roage pentru ploaie.
Toti cei care au vrut sa faca ceva au fost alungati. Au ramas doar speculantii, aia „care da ceva”. Se plang ca-s salariile mici, si e adevarat, sunt groaznic de mici. Insa daca-i intrebi ce stiu sa faca pentru a justifica un salariu mai mare, raman uimiti. Injura pe nenorocitii aia de patroni, dar uita ca aia care ar fi putut sa faca o afacere cinstita e peste granita, gonit de mizeria lui „da’ mie ce-mi pica?”. Astia-s patronii care au mai ramas, pe care-i merita(m).
Au gonit toti dupa diplome, dupa niste hartii cu care sa se angajeze „la stat”. Aproape toti meseriasii buni au plecat dincolo, cand gasesti unul bun e sarbatoare, si are preturi mari. Normal ca le are. Stiu doi mecanici auto buni care castiga de 2-3 ori mai bine decat un inginer, si au ora de manopera cam cat intr-un service de reprezentanta, iar lumea ii cauta, e coada la usile lor.
Instalatori? Zidari? Bate vantul daca vrei sa gasesti unul bun. N-am fire de par cati nervi am tocit cu 4 echipe de „meseriasi”, dupa care indrept eu personal ce-au facut.
Cine plm (scuzati limbajul) ii impiedica pe multi astia asistati social sa puna mana sa faca ceva, sa invete ceva, si apoi sa se planga?
Subscriu la ce ai spus.
Am citit ieri o postare ca noi cei ce am abandonat tara nu avem dreptul sa spunem ca e urata. Sincer eu nu am auzit pe cineva sa planga de tara ca e urata. De sanatate, guvern, hoti etc logic ca da. Si cred ca toti cei plecati ( ii exclud pe cei sezonieri sau plecati la furat) nu gandim ca asa ceva. Mereu am zis ca pacat de tara, ca nu e turismul cum trebuie. Vecinii nu au tara asa faina si fac bani din turism. Uff..si drumurile ..si unii soferi.
Urâtă – nu, murdară. Și ghici cine o murdărește așa? Cine aruncă pe jos chiștoace, gumă, hârtii, pet-uri, după care se miră că-i mizerie și „nu ni se face curat”? Acei oameni care, odată ieșiți în Vest, respectă cu sfințenie legile, că acolo amenzile-s în euro, bă!
Tu știai că la austrieci e obligatoriu să porți centura și în spate? Da, dar și la noi e… :))