Mă întreb câţi români care n-aveau treabă cu operaţiunile bancare sau cu schimbul valutar cunoşteau, înainte de 1 martie 2005, simbolul ROL. De când cu denominarea, toată lumea s-a îndrăgostit, brusc, de simbolul folosit, altfel, doar în tranzacţiile bancare [şi valutare].
O vreme [1 martie 2005 – 30 iunie 2006], preţurile tuturor produselor şi serviciilor au fost afişate atât în lei vechi [ROL], cât şi în lei noi [RON]. Oamenii, în special persoanele în vârstă, încă nu s-au obişnuit cu noua monedă şi încă mai calculează totul în lei vechi.
Totuşi, eu deja m-am săturat să văd peste tot simbolul RON, inclusiv în reclame sau promoţii. „Cumpără produsul X cu doar Y RON”. România are o singură monedă naţională: LEUL. Nu leul vechi, nu leul greu, nu leul nou. LEUL. Ce-o fi atât de greu? Dacă în promoţii nu s-ar mai specifica despre ce lei este vorba [pentru că nu mai are cum să fie vorba de lei vechi, asta e clar], poate că oamenii n-ar mai fi atât de confuzi.
Au trecut şaisprezece luni de când nu mai avem şi lei vechi, şi lei noi, ci doar LEI. Haideţi să nu le mai spunem RONI, sună prea stupid!
link
Al doilea paragraf din linkul de mai jos cred ca lamureste problema. Este mai bine ca o valoare sa fie urmata de RON, nu de Lei, mai ales in etichete si asemenea unde e un spatiu redus. Si alte tari la fel faceau cu monezile lor, in Austria imi aduc aminte cand scria in ATS pretul unui produs. Iar avand in vedere ca la noi inca se exprima lumea si in lei noi si in lei vechi, si deci un simplu „lei” ar fi ineficient, vor mai fi inca ceva vreme RON si ROL. La straini, in fond, inca sunt preturile si in monedele lor originale, desi s-a trecut la Euro de atatia ani.
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_4217
va mai trece un timp.. inca e ceva nou si shiny *insert stupid emoticon cu o bală în colţu gurii* ;)) asa ca inca un timp sigur va mai atrage atentia.. pana cand lumea va uita sa vorbeasca „in bani vechi” .. pentru ca atunci nu va mai avea rost precizarea
nu se mai poate spune ca e nou…
si eu mai spun cateodata „200 de mii”, mai ales pentru cei care nu inteleg, dar asta cu RON e deja idioata.
denisa, gravatarul nu se vede din cauza moderarii comentariilor sau iar mi-am bagat parola in loc de mail? :))
Hmm, cred că eu n-am făcut ceva şi problema e că nu ştiu ce anume…
Interesant… chiar mi-am pus si eu intrebarea zilele trecute. Completam un formular la banca si la un moment dat, mi-a cazut privirea pe formularul pe care il completa persoana de langa mine. La moneda, eu trecusem RON, iar persoana de langa mine, LEI. Si atunci m-a pocnit ideea… „maybe I am the one doing this wrong”… eu spun aproape intotdeauna „lei”, cateodata „lei noi”, dar scriu mereu RON, chiar daca nu e vorba de un formular la banca sau ceva asemanator. Poate sa aiba legatura si cu faptul ca eu tocmai ma angajasem (pentru prima data) intr-un departament comercial cu cateva saptamani inainte de trecerea la leul greu si am completat la greu formulare cu RON in vara aia.
test de gravatar, cu adresa asta de email ar trebui sa apara.
Mda, deci nu merge…
Help?! :(
Eu deja m-am saturat de reclamele cu „X Ron”. Pe vremea cand lucram intr-un centru comercial si faceam preturi promotionale in Word (it was the best we had! :P) treceam mereu Lei, in loc de RON pana s-a prins un coleg. Oricum cred ca toata lumea deja stie ca leii sunt grei acum si ROL nu mai exista. Da, multi inca mai calculeaza in leii vechi anumite sume dar e chiar stupid sa pastrezi RON. Parca mai mult incurca. La inceput am inteles, dar a trecut destul timp. Sau chiar asa de inapoiati sa fie romanii?
Pana si strainii care viziteaza tara considera ca si national currency RON-ul, nu Leul.
hmmm…reinstaleaza pluginul. altfel, nu stiu ce se poate edita in tema. daca nu chiar nimic.
Merci, Cezar, încerc acu’.
eu sunt plecata din tara de 4 ani si sunt dezorientata intre lei si roni.sincer va spun ca nu stiu face calculul din roni in euro .cine ma poate ajuta?
Buna seara !
Problema cu Ron-ul si cu „leul nou” cred ca apartine BNR-lui .Ar fi trebuit sa fie clar in norme .Multe banci cu faima , iti afiseaza la chitanta suma in „Ron”.Ce poti crede?Unele facturi la utilitati isi expun CCSV in Ron , iar valoarea facturii in „lei”….vorbesc de lideri pe piata, societati multinationale ,care e adevarul? Sau …sunt hipermarket-uri , supermarhet-uri care isi promotiile fara a specifica moneda „lei sau Ron”……..Care e parerea voastra , cine se face vinovat de aceste confuzii ?
O seara placuta !
Eu interpretez „Ron”-ul ca fiind leul nou .
Dar , se pare ca Ron este denumirea leului conform unui ISO ….
va rog frumos sa-mi spune-ti si mie cand s-a trecut la leul greu pt ca am primit o amenda in 2005 augut de 3000 de ron.multumesc.dc sunte-ti draguti poate imi trimite-ti un e-mail pe [email protected]. multumesc anticipat.