Sănătatea la îndemână. Natura renaște – și noi odată cu ea

Asteniile de primăvară – subiect tratat și răs-tratat, dar recurent, pentru că primăvara vine în fiecare an (din fericire!) și odată cu ea vin și tot felul de probleme care pot fi atacate și rezolvate cu ușurință. Trebuie doar să știm de unde să le apucăm, cum ar veni.

ASTENÍA, conform Dexonline, este o stare de oboseală intensă și prelungită, însoțită de slăbiciune fizică, de scăderea capacității de lucru intelectual etc. – Din fr.asthénie. Un lucru bun n-am fi putut să luăm și noi de la francezi!

Glumesc. Nu am „luat” astenia de la nimeni, este o stare care ne pălește pe mulți din cauză că, după iarnă, organismul este slăbit și are nevoie de un pic de ajutor, ca să îi fie mai bine și să ne fie și nouă mai bine, fizic și psihic. Credeți că degeaba se fac primăvara tot felul de cure, de tratamente intensive, de curățenii – atât în case, cât și în minte și în organism?

Sistemul imunitar poate fi și el slăbit, așa că are nevoie de suplimente și vitamine care să îl refacă. Chiar zilele trecute am auzit niște femei vorbind despre cura cu sevă de mesteacăn; aparent, asta e o chestie foarte cunoscută, pentru că i-am pomenit mamei mele despre ea și mi-a zis că știe, ba că se mai practică și pusul de picături de viță de vie în ochi, ca remediu pentru oboseală, conjunctivită etc. Despre asta nu știu ce să zic, nu am curajul să încerc pe pielea mea (sau pe ochii mei) remedii care nu sunt testate de specialiști și care nu vin, totuși, într-un ambalaj care să certifice că nu strică nimic.

Revenind la subiectul „suplimente și vitamine”, Fares are produse excelente pentru întărirea imunității: Vitaminizantul cu măceșe și cătină, Magneziu+B6; Crom, seleniu, zinc; Vitamina A; Fier+molibden.

În perioada asta, am ales să îmi hrănesc organismul cu niște măceșe și cătină. Am devenit de câteva luni fană a cătinei, așa că acum iau de trei ori pe zi câte un vitaminizant cu măceșe și cătină de la Fares. Fructele de măceș sunt apreciate pentru conținutul lor bogat în vitamina C: carotenoide, vitaminele A, B1, B2, E, P, PP și K. Este un îndemn foarte des întâlnit să consumi multe citrice, ca să te vitaminizezi, în special în sezonul rece. Nu e rău, portocalele, lămâile, mandarinele etc. sunt foarte bune, dar dacă vrei să te vitaminizezi, mai bine o faci cu cap. De exemplu, știați că măceşele au cu 40-50% mai multă vitamina C decât lămâia și cu 60% mai mult decât grapefruitul? Nici eu nu știam, dar e bine că aflăm împreună.

Fructele de cătină albă au un aport important de vitamine (C, A, B1, B2, B6, B9, D, E, P, PP) și acizi grași esențiali. Dau rezultate rapide în recuperarea după efort fizic și intelectual, scad durata perioadei de convalescenţă. Cresc rezistența organismului faţă de microorganismele poteţial patogene şi împiedică degradarea celulelor prin efectul puternic antioxidant.

Eu iarna asta m-am ferit de răceli nasoale* cu miere cu cătină, miere cu polen și propolis și granule de polen. Am o problemă cu mierea în stare ei naturală, așa că o consum amestecată cu ceva.

Despre celelalte suplimente, iată câteva informații și recomandări:

MAGNEZIU + B6:

Magneziul din această formulă este marin și este extras din apă de mare, fiind complet natural. Susține buna funcționare a sistemului nervos și contribuie la reducerea stărilor de oboseală. Magneziul susține buna funcționare a sistemului muscular și contribuie la menținerea sănătătii oaselor și dinților. Drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) folosită în acest produs este o drojdie specială, îmbogățită cu magneziu și vitaminele B. În procesul natural de formare a drojdiei au fost adăugate mici cantități de magneziu și vitamine B, astfel încât drojdia rezultată are în compoziția să o cantitate crescută din aceste elemente.

Beneficii ale utilizării acestui supliment alimentar cu magneziu și vitamina B6:

  • contribuie la reducerea stărilor de oboseală și surmenaj
  • susține buna funcționare a sistemului nervos
  • contribuie la funcționarea normală a musculaturii
  • contribuie la menținerea sănătății oaselor și dinților

FIER ȘI MOLIBDEN

Fierul contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei și la funcționarea normală a sistemului imunitar. Femeile în perioada menstruală, cele însărcinate sau care alăptează sunt mai predispuse la scăderea mai accentuată a nivelului de fier din organism.

CROM SELENIU ZINC

Cromul contribuie la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge. Seleniul contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide. Zincul contribuie la sinteza normală a proteinelor și la metabolismul normal al macronutrienților și carbohidraților.

VITAMINA A

Menţine sănătatea ochilor și contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.

* Două viroze am avut și eu, că doar ce e iarna fără muci?!

Foto featured: Natură, de la Shutterstock. Cea cu ceaiul e opera mea.

3 thoughts on “Sănătatea la îndemână. Natura renaște – și noi odată cu ea”

  1. Si eu ma simt inca obosit dupa o iarna lunga, desi am incercat tot felul de vitamine luate aleator de la farmacie nestiind ce ingrediente sunt necesare pentru revitalizare in acest caz,foarte bun articol. Merci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.