Prima dată când mi-a spus Sebi că se întâmplă asta, am fost șocată. Apoi a filmat și mi-a arătat. Am fost la fel de șocată ca prima dată. Apoi m-am dus și eu acolo. Uitasem și am fost din nou șocată. Cum mama mă-sii, într-un stat laic, să începi ședința în primărie cu o rugăciune?
Credeam că asta se întâmplă în toată țara. Se pare că nu:
Consilierii locali din municipiul Roman au aprobat, cu 15 voturi pentru, trei abtineri si unul impotriva, ca inaintea fiecarei sedinte a Consiliului Local sa rosteasca rugaciunea „Tatal nostru”.
Initiativa a apartinut consilierului independent Sorin Dumitru Cazan, care a decis sa aseze o icoana pe un perete al salii de consiliu. „Cat timp voi fi eu presedintele sedintelor de Consiliu Local, icoana va fi acolo, pe acel perete. Dupa ce nu voi mai conduce sedintele de consiliu, colegii mei pot lua acea icoana”, a declarat consilierul local Dumitru Cazan la inceputul sedintei.
Proiectul de hotarare in baza caruia consilierii locali trebuie sa spuna rugaciunea „Tatal nostru” l-a iritat insa pe consilierul liberal Valentin Danaila. „Aici facem administratie locala, nu mergem la biserica. In plus, nu trebuie sa uitati faptul ca in sala se afla reprezentanti ai mai multor confesiuni. Protestez”, a spus consilierul local Valentin Danaila care a refuzat sa participe la rugaciune. Consilierii locali au spus insa in cor rugaciunea, dupa care proiectul de hotarare a fost adoptat. (sursa)
Va să zică, asta se întâmplă în urma unei decizii luate pe plan local, bănuiesc că același e cazul și la Hunedoara. Mi se pare nu strigător la cer, ci de-a dreptul stupid. Nu vine Dumnezeu să ia deciziile în locul consilierilor, nu ne dă Tatăl Nostru mai mulți bani pentru proiecte pentru care nu am fost în stare să luăm fonduri europene, pur și simplu ne rugăm pentru că dă bine la alegători să fim / să părem religioși. Credincioși.
Dar după ce zicem rugăciunea regulamentară, e OK să ne strâmbăm la consilierii care nu votează cum vrem noi sau care pun întrebări suplimentare, e OK să ne hăhăim cu ceilalți consilieri (mă uit la dumneavoastră, domnule Ovidiu Crișan, nu a fost ședință în care să nu vă hliziți), să facem mișto și să ne comportăm de parcă nu am mai fi fost pe la biserică din clasa a opta.
Serios, poate să îmi explice și mie cineva care e rostul rugăciunii spuse într-o ședință a administrației publice? Cine beneficiază de pe urma ei? Cine a impus această regulă?
Oare ce se întâmplă dacă unul dintre consilieri este pastafarian, adică se închină Monstrului Zburător de Spaghete, și refuză să spună rugăciunea creștină?
Te doare mintea.
Dar tu, de ce te-ai maritat in biserica?
Nu m-am măritat în biserică.
N-ai facut cununie religioasa?Felicitari, daca chiar ai reusit.
Nu, nu, de ce să fi făcut dacă suntem atei amândoi? :D