Ştiu că pentru lumea civilizată, o spălătorie în care îţi duci hainele şi le iei curate şi uscate nu-i mare lucru. Prima şi singura spălătorie de haine pe care am văzut-o era în Timişoara, în complexul studenţesc. Nu ştiu dacă mai există, nici n-am avut nevoie să intru vreodată acolo. În Hunedoara ştiu sigur că nu este şi nici prin împrejurimi. Probabil că nu se justifică, din moment ce fiecare are acasă o maşină de spălat.
Chiar am constatat că toţi oamenii cu care am interacţionat în Italia miros foarte bine. Fie a parfum, fie a detergent sau balsam de haine. Proprietarul maşinii pe care am cumpărat-o era un bătrânel care în România ar fi fost îmbrăcat într-o jachetă care mirosea a cartofi prăjiţi sau a îmbâcseală. Italianul nostru mirosea de parcă jacheta lui tocmai fusese scoasă din maşina de spălat.
Pentru că i se stricase maşina de spălat, Alina, prietena mea, m-a dus la o spălătorie „self service” – adică unde tu îţi alegi maşina de spălat, o încarci, selectezi programul, bagi banu’ şi apeşi butonul. După ce maşina termină de spălat hainele, le încarci într-una dintre maşinile de uscat, bagi banul, selectezi temperatura, apeşi butonul şi aştepţi. La final, hainele sunt curate şi uscate şi le poţi duce acasă.
Nu e o operaţiune care durează puţin, noi am stat vreo două ore pentru că a încarcat două maşini de spălat şi trei de uscat. Am folosit timpul de aşteptare pentru a curăţa şi aspira maşina, chestii care se pot face tot contra cost, în cadrul aceluiaşi mic complex non-stop. E fain să mergi acolo noaptea, mi-a spus Alina, pentru că nu rişti să te încurce nimeni, îţi poţi alege ce maşină de spălat vrei tu, nu stai la rând şi e linişte. Oricum era destul de multă linişte, în ciuda celor trei sau patru maşini care mai erau acolo.
Mi-ar plăcea să avem şi noi spălătorii auto „cu fisă”, să-ţi poţi spăla singur maşina în interior şi exterior, dar mi se pare că românul e prea comod pentru asta. Şi oricum, la cât sunt de mici preţurile la spălătoriile auto din România, parcă nici nu se justifică să-ţi murdăreşti tu mâinile. Pe noi ne costă 20 de lei o spălare completă, interior-exterior.
Şi mi-ar plăcea să avem spălătorii de haine, dar tare mă tem că o spălătorie self service, nepăzită, nu ar avea viaţă prea lungă în România. Mese, coş de gunoi, scaune, până şi cărţile pe care proprietarii spălătoriei le-au lăsat acolo pentru gospodinele care nu ar avea ce face cât timp maşina le-ar spăla hainele, toate ar dispărea una câte una.
Eu am vazut asa ceva prin Cluj cand eram student, recunosc nu am fost veci. Atunci cand am ajuns in Londra, mergeam saptamanal. La noi in tara nu ar prinde asa ceva.
Sa le luam pe rand:
– in complexul din Timisoara inca exista spalatorie pentru haine (duci hainele acolo si te intorci mai tarziu cand sunt curate); Astfel de „curatatorie” exista si in Arad, in unul din mall-uri
– in Arad sunt 3 spalatorii auto cu fisa (din care 2 sunt ok) si au o gramada de clienti. Daca esti rapid, cu 2 fise (2×2,5 lei) iti speli exteriorul si cu inca o fisa aspiri si pe interior.
Eu cred ca romanilor nu le place sa fie curati de asta nici nu avem spalatorii pentru haine. Peste tot e numai mizerie si nimeni nu strange dupa el, toti asteapta sa faca altcineva curatenie. Asa ca mai bine merg cu hainele imbacsite si murdare decat sa fie vazuti intr-o spalatorie de haine.
@Juliet: Umm… trist, dar cam adevărat! :(
Taica-meu are asa ceva in subsolul blocului (practic un demisol) si este doar pentru locatari. Bagi fisa si alegi programul. Sunt vreo 3 sau 4 masini de spalat si 2 uscatoare. Nu stiu sa spun daca fiecare imobil are asa ceva, dar banuiesc ca majoritatea da.
@Robert: In Germania. Dap… :)
In Copenhaga exista Laundromat Cafe, care este o combinatie intre o spalatorie de haine self-service si o cafenea – foarte popular :)
Dupa cum ai zis si tu, cred ca laundromatele sunt populare doar in orasele/zonele in care oamenii nu au masini de spalat personale. De exemplu in Danemarca baile sunt atat de mici, incat aproape nimeni nu are loc de o masina de spalat. Unii au spalatorie comuna in cladire, iar altii isi spala haine in laundromatele de prin oras.
exista si in Arad spalatorii auto cu fisa, trec pe langa una zilnic in drum spre lucru si cand e vreme frumoasa vad lume acolo. nu am fost niciodata acolo de comoditate, pentru 21 de lei imi spala altcineva mai priceput decat mine masina si in interior si in exterior.
spalatorii de haine automate am vazut doar in filmele americane si ma intrebam ce ii face pe oameni sa piarda 2-3 ore pe acolo, e asa scumpa o masina de spalat? nu au spatiu in casa de una?
Multi stau in chirie, se muta des si nu cara frigiderul si masina de spalat dupa ei. Apartamentele foarte ieftine si/sau foarte mici nu au masina de spalat.
@Vlad:
Salut, este o spalatorie de haine self service conceptul „american” in Bucuresti , zona Crangasi aproape de regie si caminele Belvedere.
Am fost am spalat foarte simplu, totul este automat am bagat hainele in masina, apoi banii in aparat ..a durat cam 30 minute iar dupa am procedat la fel si pentru uscare, tot 30 minute , intr-o ora am luat hainele spalate si uscate…. misto conceptul pacat ca in Romania nu este foarte dezvoltat ca in afara.
Mai este o spalatorie self-service si in caminul Titu Maiorescu din Bucuresti. EasyWash se numeste. Am fost si este exact ca una din afara. totul self-service. bagi hainele la spalat, ai cofetarie deasupra, wireless. masinile sunt toate aduse din afara, moderne si curatenia este impecabila.
http://www.facebook.com/pages/EasyWash/321121768006897
Ha, spalatoriile astea sunt super utile. Nu știam ca se calculează la kilogramele de haine. :)
De ce sunt utile? Pentru ca e bătaie de cap sa le conectezi la apa si gaz. Iti trebuie in primul rând aprobare de la City, si apoi trebuie ca cineva sa facă si munca. Cei care au casele lor, au de obicei o camera specială pentru asta. La fel si cei care stau in building-uri. Doar ca e la comun.
Eu le folosesc pentru lucrurile mai mari: haine de pat, comforters etc.
Dupa cum zicea cineva mai sus, americanii cand se muta nu-si cara frigiderul sau mașina de spălat cu ei. De obicei sunt customized. La ultima mutare, si eu am lăsat frigiderul si mobila acolo. Nu am luat decat salteaua de pat, ca era noua. Oricum la câțiva ani, se schimba totul in apartament/casa. :)
Denisa: felicitări pentru mașina, oricare ar fi! Plus ca ai văzut si Florenta cu ocazia asta!
in sema parc a fost o astfel de spalatorie. nu a avut succes si s-a inchis. acum e un „salon” de par, corp, etc; se pare ca asta a prins la lume.
Vreau si eu asa ceva la noi in tara, ar fi ceva util pentru multi….oricum bune idee au facut italienii