Este demonstrat faptul că oamenii au o productivitate mai mare atunci când lucrează într-un mediu plăcut, cu un nivel redus de stres. De asemenea, colegii și șefii joacă un rol important în starea de bine a angajaților. Dacă ești liderul unei companii sau al unui departament, există anumite lucruri pe care le poți face ca să te asiguri că cei din jurul tău se simț apreciați.
Cum să devii cel mai de treabă lider
Asigură-te că atmosfera din birou este una plăcută. Angajații trebuie să aibă condiții optime pentru a-și desfășura activitatea la capacitate maximă. Asta înseamnă asigurarea celor necesare, de la articole de birotică, spațiu și intimitate, cât și un birou spațios, bine luminat. Dacă este nevoie de îmbunătățiri la acest capitol, intră pe https://www.ledel.ro/lămpi-led/ și alege ce este mai bun pentru angajații tăi. De asemenea, în calitate de lider, trebuie să te asiguri că toată lumea este mulțumită, că nu există conflicte și că cei alături de care lucrezi simt că meritele le sunt recunoscute. Un mediu de lucru vesel va asigura loialitatea și performanța angajaților, iar acest lucru se reflectă în rezultatele companiei.
Oferă cadouri la ocazii speciale. Fie că este vorba despre o primă sau un cadou personalizat, oricine va fi bucuros să primească un dar. Dacă alegi să mergi pe varianta cadourilor personale, de obicei un coș cu diferite produse este o alegere potrivită. De exemplu, pentru următoarea sărbătoare poți alege din gama cu coșuri de Paște de la Vinexpert, unde vei găsi o ofertă variată, pe care o poți adapta în funcție de gusturile sau preferințele fiecăruia. În mod sigur, acest gest va fi foarte apreciat de cei din subordinea ta. Astfel de cadouri pot fi oferite și cu ocazia unei zile de naștere sau unei promovări.
Organizează excursii de tip team-building. Aceste mini-concedii au apărut că o nevoie a celor care lucrează împreună de a petrece timp unii cu ceilalți și într-un cadru informal. În aceste excursii, se pot lega prietenii, se pot consolida relațiile existente, iar nivelul de încredere și deschidere al oamenilor va crește. Fie că alegi ca team-building-ul să aibă loc la munte, la mare sau în apropierea orașului în care se află sediul companiei, asigură-te că vor exista cele mai bune condiții pentru toată lumea, atât la cazare, cât și la masă și în timpul activităților. Acestea pot lua forma unor jocuri cu probe, meciuri, concursuri sau petreceri. Oferă opțiuni angajaților tăi și dă-le ocazia să aleagă ce anume le-ar plăcea să facă.
Investește timp să cunoști persoanele de lângă ține, să le afli pasiunile, dorințele și aspirațiile. Ține cont și de programul job-ului și de cât de important este că acesta să fie, măcar puțin, flexibil. De asemenea, încearcă să fii înțelegător și să oferi sprijin de fiecare dată când este nevoie, iar în acest fel îți vei asigură respectul și loialitatea din partea celor cu care lucrezi.
Iti zic eu ce conteaza cel mai tare: Investitia in angajat.
Ofera-i „sculele” necesare cu care sa lucreze. Degeaba vrei sa iti faca munca de teren daca ii dai o troaca de masina, de prin 2001, fara aer conditionat , apoi ii mai dai si o gioarsa de laptop si un jaf de telefon si ai pretentia sa iti trimita rapoarte si poze in timp real cu alea si sa stea si imbracat la camasa, vara, in sauna aia de masina. Basca, atunci cand te saluta, treci pe langa el cu nasul pe sus si ii raspunzi in scarba. Da, vorbesc despre EX seful (fostul patron) al sotului.
Noul patron este intr-adevar un om caruia ii pasa de angajati: Masini noi si dotate, pe care le inlocuieste la fiecare 150.000 km, laptopuri I7 cu SSD, contract cu Samsung (anul asta toata lumea are Note 8, sau fiecare si-a ales din catalog ce a vrut, dar n-a fost nimeni prost sa isi ia A sau J, cand e pe de-a moca), plus ca la angajare vine personal si iti ureaza bun venit in firma, periodic te intreaba daca e totul ok, daca nu iti convine ceva, etc.
Intr-un cuvant: Implicare personala. Da, mai exista si din astia in Romania.
Team buildingul mi se pare ciudat. Aici depinde de firma si de colectiv, ce activitati se planifica, cat de misto sau de boring sunt colegii, etc.
Cosurile astea sunt misto, mai ales ca uneori contin chestii pe care n-as da banii, dar pe care le incerc cu placere :))). Mi se pare fain sa afli ce wishlist are angajatul si sa ii faci o surpriza. Cel mai usor e cu un giftcard, zic eu.
Da, conteaza enorm seful. Din fericire am avut numai sefi ok. Unul singur a fost mai naspa, si culmea, era si consatean, ne stiam din vedere, parintii se cunosteau, dar mi-a facut zile fripte.
Cel de acum e un munte de calm, omul ala e „zen” orice s-ar intampla. Mereu iti explica de ce trebuie sa faci ceea ce iti da de facut, cand gresesti iti spune ce ai gresit si ce consecinte sunt asupra produsului, si cum poti sa indrepti. Si daca nu mai poti face nimic, el e ala care ia suturile in sedinte.
Eu pana acum am fost doar de cealalta parte a baricadei. Insa lucrurile acestea se vad cel mai bine de aici si iti dau dreptate cand spui ca influenteaza productivitatea. O atmosfera placuta te face sa mergi cu drag la munca si sa lucrezi cu spor.