Am urmărit cu interes [concursul] Siemens Race, în care zece bloggeri împărţiţi pe cinci echipe s-au întrecut în a descoperi informaţii interesante despre tehnologiile Siemens care ne fac viaţa mai uşoară fără ca noi măcar să ştim asta.
Aşa cum era de aşteptat, cel mai mult mi-au plăcut articolele Cristinei Bazavan – se simte jurnalistul din ea la fiecare postare pe blog, oricât de mică, dar mai ales la cele lungi, cu subiecte faine. De exemplu, în cele cinci zile de concurs am aflat că:
- la sediul central Fan Courier există o bandă de sortare a coletelor prin care trec până la NOUĂ MII de colete pe oră. Banda de sortare este o soluţie tehnică Siemens.
- în România sunt 120 de trenuri Săgeata Albastră, toate realizate de Siemens, iar un om s-a plimbat cu toate. În timpul liber nu călătoreşte cu trenul, din acelaşi motiv pentru care nici eu nu pot să citesc un ziar fără să mă uit întâi la aranjarea în pagină, la fonturile folosite etc.
- un inginer din Craiova a făcut, pe vremea comunismului, un „mic” fals în acte ca să achiziţioneze un ecograf, salvând astfel mii de vieţi.
- la Centrala Electrică de Termoficare [CET] din Govora, Siemens a instalat nişte filtre care reduc emisia de noxe de praf de la 150 de mg/Nm3 la 30mg/Nm3, adică mai puţin decât cantitatea maximă agreată internaţional.
- peste 20 de ani, nu vom mai merge la spital, pentru că vom avea în casă aparate care ne vor asista medical în timp real; maşinile vor „vorbi” între ele pe stradă, luând decizii inteligente în trafic. Cercetătorii Siemens de la Braşov lucrează deja la soluţii tehnice pentru viitor.
- sportivii români medaliaţi cu aur, argint şi bronz la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra vor fi premiaţi cu câte un autoturism Renault. Modelele care vor fi acordate ca premii sunt Latitude, Mégane şi Twingo, în funcţie de treapta podiumului pe care vor urca.
- în clinica Institutului de boli cardiovasculare din Iaşi există un computer tomograf [CT] Somatom Flash Siemens, unul dintre cele mai performante din lume. A fost cumpărat cu fonduri europene şi va fi funcţional până la sfârşitul acestei luni.
- la Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal din Galaţi [avem unul şi în Hunedoara!], Siemens a realizat soluţiile tehnice de modernizare a unui furnal – prepararea oţelului se face astăzi computerizat.
- Badea Cârţan a fost stră-străbunicul Cristinei Chipurici. WOW! :)
Poveştile întregi le găsiţi la Cristina, eu am extras doar esenţialul, în timp ce ea a fost o săptămână pe drumuri ca să afle toate aceste informaţii şi când aveţi timp, vă recomand să le citiţi, pentru că sunt îmbrăcate foarte frumos în cuvinte, aşa cum numai un jurnalist cu experienţă poate s-o facă. Siemens Race, oameni şi poveşti – ziua 2 | Siemens Race, oameni şi poveşti – ziua 3 | Siemens Race, ziua 4 | Siemens Race: ziua 5, din inimă | Siemens Race, ziua 6: ca-n filme.
Alte articole, mai lungi sau mai scurte, găsiţi la Cristina Chipurici, Marius Sescu, Andrei Crivăţ, Alex Mazilu, Răzvan Baciu, Răzvan Pascu, Alex Negrea, Adrian Ciubotaru, Dan Dragomir.
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu de-abia aştept ediţia a treia a competiţiei Siemens Race, iar dacă ajunge şi prin Hunedoara şi împrejurimi, mi-ar plăcea să aflu ce tehnologii a implementat Siemens în zonă. :D
P.S.: Un video la Digi24. Şi încă unul.
Mai auzim si lucruri bune. :)