Spargi seminţe la colţul blocului? Te ţine!

Ca să n-avem discuţii, mărturisesc de la bun început că-mi plac seminţele de floarea soarelui. Îmi plac şi alunele, şi „sticks-urile” şi „chips-urile” [observaţi cum am românizat noi aceste cuvinte perfect englezeşti? Noroc că avem cuvântul „alune” în limba română, că altfel ajungeau şi astea „peanuts-urile”], în general toate crănţănelele. Şi mănânc seminţe de floarea soarelui de vreo 15 ani, dacă nu mai bine.

Nu le mănânc pe stradă, ci doar acasă, organizat, cu două castroane – unul pentru seminţe şi altul… intitulat, sugestiv, „scuipătoare”. Când m-am mutat din Deva în Hunedoara, cumpăram seminţele Tom şi Jerry, la punguţă mică. Costa 1.000 de lei vechi şi era destul de mare… punguţa asta mică. Cu timpul, toate s-au scumpit, carnea, ţigările, băutura, până şi pâinea noastră cea de toate zilele, numai seminţele Tom şi Jerry costau în continuare 1.000 de lei. Doar că punga s-a înjumătăţit. Era la fel de mare, dar pe jumătate goală.

Apoi am trecut pe seminţe Patima. Mi-ar fi plăcut să fiu în încăperea unde a avut loc brainstorming-ul pentru alegerea acestui nume. Astea erau bune de tot, aveau gustul halvalei adevărate, pe care-l ştiam din copilărie. O pungă de seminţe Patima era 5.000 de lei şi nu se găseau decât la anumite magazine. Când m-am mutat în Cluj, am suferit pentru că nu găseam nicăieri seminţe „negre mici” [asta le ceream vânzătoarelor ca să nu mă complic cu alte explicaţii]. Iulian, şeful meu, mi-a explicat că în Cluj nu se găsesc; clujenii mănâncă doar seminţe mari. Of!

Pentru că mă obişnuisem deja cu seminţele de floarea soarelui mari, când m-am întors acasă nu mai făceam mofturi şi cumpăram şi NutLine, care costau cel mult 20.000 de lei. Dar cum arătau buzele mele după o jumate de pungă verde de NutLine!

Într-un final, am găsit unele pe gustul meu: sunt făcute de Mogyi şi culmea, pe pungă scrie Napraforgómag! Nici n-aş şti să pronunţ numele ăsta, deşi sunt convinsă că înseamnă „seminţe de floarea soarelui”, dacă aş şti să traduc din limba lu’ bunica. :D O pungă de Napraforgómag costă 2,8 lei la Kaufland. Iar NutLine – 3,5 lei.

Ca să spargi seminţe la colţul blocului, să mai bei şi-o gură de bere de la PET şi apoi să bagi o ţigară ieftină, ai nevoie de aproximativ 13 lei pe zi. Într-o lună, asta înseamnă aproape 400 de lei. Păi de unde să aibă amărăştenii care trăiesc de pe o zi pe alta bani de seminţe?

Cred că aşa se explică de ce nu mai găsesc, în fiecare zi, covor din coji de seminţe la intrarea în bloc. Aleluia!

6 thoughts on “Spargi seminţe la colţul blocului? Te ţine!”

  1. Ai inceput asa frumos… deja intrasem in starea aia meloncolica… imi aminteam ca si eu am avut aproximativ acelasi traseu, iar ultimele brandu-ri le-am folosit si eu si eram tanar si frumos … pe final de articol insa m-ai trezit la realitate! Pacat, trebuia sa ma lasi, ca asa bine visam …

  2. Hehe asta e partea plina a paharului din criza in care suntem. Macar nu mai sunt seminte pe jos. Sa speram ca in curand nici peturi.

    ps vezi ca de la deghiocat seminte iti strici dintii. Eu am renuntat la hobby ul asta si iau doar asa 1-2 ori pe an gata dejghiocate.

    pps magy e firma misto, are si fara sare – cand o sa fii gravida si o sa ai pohta de seminte o sa ii binecuvantezi ;)

  3. din seria „mici si negre” erau si Paloma(parca). n-am mai vazut de mult timp dar tin minte ca pe punga era o poezioara de genu’ „strange-ma in mana/rontaie-ma bine/la la la/sunt aici doar pentru tine” in fine, chiar nu-mi amintesc poezioara aia care statea langa o tanti desenata cu cateva frunze pe post de haine. pacat de ele, erau bune

  4. mancatul semintelor e o adevarata arta.de la optiunile pe care le ai cand spargi seminta [cu unghiile sau cu dintii] pana la felul in care scuipi.ahh..ca sa nu mai zic de sunetul creat.grotesc..but still. :)

  5. aseara m-am dus la supermarket sa fac ceva cumparaturi.stiind ca azi si maine sunt zile de film,m-am gandit sa-mi iau seminte.da’nu-mi aminteam cum se numesc astea de la mogyi.asa ca m-am intors acasa,am citit postul de mai sus,am scris pe o hartie si m-am intors sa-mi iau Napraforgómag.:))
    multumesc pentru pont,sunt foarte bune.:)

  6. nu e de la criza. ne-am „cizivilat” si noi {as vrea eu:))} mie imi plac semintele de dovleac. nu mai stiu ce firma le face, dar sunt tare bune, am trecut de ceva vreme de la florarea-soarelui la dovleac. cica sunt mai sanatoase :D

  7. la seminte important e sa te apuci sa spargi punga si dupa aia nu te mai lasi pana o termini.si eu am mancat nulte marci de seminte dar totul s-a schimbat decand au niste seminte cu ambalaj albastru,Cernica,cu o stampila rosie.Parca imi aduc aminte de semintele proaspat prajite.De multe ori mi s-a intamplat sa desfac punga si sa simt mirosul placut al semintelor prajite,chiar si la semintele fara sare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.