Când vine vorba de colesterol, știm că cifrele contează. O cantitate prea mare din această substanță grasă în sângele tău duce la blocaje arteriale ce cresc riscul pentru boli de inimă, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Avem în corp 2 tipuri principale de colesterol. Colesterolul LDL (lipo-proteine cu densitate joasă) este cel care se lipește de pereții arterelor și le înfundă. Colesterolul HDL (lipo-proteine cu densitate înaltă) este tipul bun de colesterol care contribuie la curățarea arterelor.
Datoria noastră este să evităm alimentele care ridică nivelul de LDL sau îl coboară pe cel HDL astfel încât să le menținem în limite sănătoase. Ecuația este destul de simplă: ceea ce mâncăm, greutatea pe care o avem, nivelele de stres și durata timpului petrecut în stres, cantitatea de exerciții fizice sunt factorii care influențează direct nivelul colesterolului din corp.
Alimentația este cauza evidentă a nivelului mărit al colesterolului. Ficatul produce cea mai mare parte a colesterolului din corp. Însă mare parte din colesterolul ce intră în corp prin alimentație provine din alimentele bogate în grăsimi saturate: carnea roșie, lactatele bogate în grăsimi, untul, ouăle, crustaceele.
Grăsimile trans sunt cele mai nocive pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi cresc nivelul de LDL și scad nivelul de HDL în același timp. Unele țări au luat măsuri să interzică folosirea acestui tip de grăsimi în alimentația publică. Totuși, unele alimente conțin grăsimi trans, cum ar fi biscuiții, prăjiturile din comerț, margarina și fursecurile. De aceea cititul ingredientelor de pe etichete este un obicei atât de bun!
Din fericire, tot din alimentație vin și soluțiile pentru situațiile în care nivelul colesterolului este prea ridicat sau vrei să te asiguri că se menține în limite normale când ai o predispoziție genetică către boli de inimă. Substanțele active din chlorella, păducel, talpa-gâștei, schinduf, uleiul din semințe de in, uleiul de krill, drojdia din orez roșu, anghinare, măslin și usturoi sunt folosite pentru tratamentul naturist al colesterolului. În magazinele online de specialitate găsești o gamă generoasă de produse naturiste pentru menținerea în limite normale a nivelului colesterolului din sânge, pentru menținerea în limite normale a nivelului de trigliceride din sânge, pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, pentru susținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge sau pentru menținerea integrității și elasticității pereților vasculari.
În ceea ce privește greutatea corporală, s-a constatat că oamenii cu orice greutate pot avea colesterolul mărit, însă cel mai riscant este când greutatea depășește limitele normale. Grăsimea schimbă felul în care corpul produce și elimină colesterolul. Greutatea în exces îngreunează procesul de eliminare a colesterolului din corp.
Lipsa de mișcare este foarte periculoasă pentru starea noastră de sănătate în general. Plimbări zilnice, mersul cu bicicleta sau cu trotineta, exerciții fizice la echipamentele sportive din parcurile publice – toate acestea au un impact pozitiv asupra tonifierii corpului și nivelelor de colesterol din corp. Fiecare face cât sport poate, important este ca în fiecare zi să fie alocate 20-30 de minute unei forme de mișcare, cât mai energice cu putință.
Exercițiile fizice și sportul lejer ajută la creșterea nivelului de colesterol bun HDL, chiar dacă nu faci schimbări în dietă. Însă sportul nu influențează reducerea nivelului de colesterol rău LDL așa cum o face dieta, de aceea cele două trebuie abordate împreună, puțin câte puțin.
Din fericire, tratamentul naturist pentru colesterol este atât de simplu și ușor de luat, încât este imposibil să nu aibă efectele pozitive necesare în viața ta. Completează acest efort cu ajustarea dietei și creșterea efortului fizic făcut zilnic.