Săptămâna trecută mi-au venit nişte musafiri care trebuiau impresionaţi cu o reţetă foarte şmecheră pe care o face Sebi, ceva cu carne de pui şi multe citrice [complicat, vă spun, e o reţetă cum numai Adi Hădean putea să-i dea]. Am primit „comanda” de patru kile de portocale şi patru de lămâie, plus nişte grapefruit sau orice alte citrice aş mai fi găsit prin supermarket-uri. După ce am luat tot stocul de lămâi din Kaufland, m-am mutat la Penny şi am luat şi de acolo multe lămâi şi portocale. La final, am ajuns acasă cu o găleată plină de citrice.
„Woai, da’ prea multe ai luat!”, a venit reacţia soţului. „Păi nu ai zis tu să iau câte patru kile?”. „Ba da, dar portocalele-s foarte dulci şi lămâile au coajă subţire, aşa nă nu le-am folosit pe toate”. Şi iac-aşa am rămas eu cu o jumătate de găleată de citrice care se cam stricau dacă nu făceam ceva cu ele rapid.
Am ales să-mi storc câteva şi să-mi fac un fel de limo-citronadă mai lungă, aşa că nu am pus în funcţiune ditamai storcătorul. Anul trecut, imediat după ce l-am cumpărat, am băut la sucuri naturale de fructe de mi-au ieşit pe ochi – timp de vreo săptămână, cel mult două. După aia l-am „pus bine” şi nu l-am mai scos decât de vreo două ori. Are prea multe piese, se murdăresc toate, e greu de spălat şi până mai ieri aveam o chiuvetă mică în care nu încăpea nimic… aşa că nu l-am mai folosit.
Mi-am stors, deci, cele câteva citrice cu storcătorul manual, pe care cred că îl am din copilărie. De fapt, nu îl am eu, eu sunt de-o vârstă cu el! Şi m-am gândit că e foarte posibil ca storcătorul electric de fructe să fie cel mai nefolosit aparat electrocasnic dintr-o gospodărie. Cu cât e mai mare şi mai complex/complicat, cu atât îl vei folosi mai rar, asta dacă nu cumva eşti o persoană foarte atentă la alimentaţie, care consumă zilnic tot felul de sucuri naturale. Acum înţeleg de ce i-a scăzut preţul la jumătate – eu am dat 150 de lei pe el, acum costă 85 de lei.
Pe lângă storcător, nici feliatorul de carne nu pot spune că l-am folosit prea des… dar pentru că l-am cumpărat ca un cadou pentru Sebi, nu pot să-l arunc, că nu se face. Şi probabil că nici el nu vrea să-l arunce sau să-l dea cuiva, pentru că l-a primit cadou şi nu se face. Şi uite-aşa, cade bucătăria pe noi! :D
Cand vrei sa te scapi de ele, iti zic eu un loc unde sa le trimiti. Sunt zeci de copii la Centrul de Terapie si Recuperare pentru Copii “Ghiocelul”. Centrul ”Ghiocelul” oferă servicii medico-psiho-sociale copiilor cu dizabilităţi din Arad şi judeţ, menite să asigure acelor categorii vulnerabile, cu posibilităţi limitate, premisele unei vieţi demne. Eu le-am dat in toamna un storcator, ei il folosesc intens, așa ca da-mi de stire cand vrei să te scapi de ele. Te pun în legătura cu doamna de la centru. :)
Eu folosesc constant storcatorul de fructe, dar cel clasic, care scoate susul prin stoarcere, nu cred ca l-am folosit prea mult. Nu era foarte eficient si era greu de folosit. Am cumparat un Jack LaLanne, insa fiindca l-am folosit deja de vreo 4 ani constant si-a scos banii, iar sucurile ies bune (folosec pentru sucuri inclusiv radacinoase). Cu feliatorul iti dau dreptate, cred ca se jusifica pentru un business in HORECA :)
Storcatorul este cumparat de obicei de proasptele mamici si de pensionari care au vreo boala ceva. Si mie mi se pare cam inutil in gospodarie