Anul ăsta, am senzația că la Hunedoara au venit toți țânțarii din lume! Au început devreme, nici nu era foarte cald afară, noaptea dormeam cu geamul închis, dar țânțarii erau peste tot. Acum, că e vară și cald, nu mai poți scoate nasul pe geam, cu plasa deschisă, fără să fii întâmpinat de câteva zeci [!!!] de astfel de gângănii enervante.
La terase, nu mai zic. E aproape imposibil să stai mai mult de cinci minute la o terasă, pentru că imediat dau atacul țânțarii însetați. Nu i-a stârpit nimeni, că nu e o prioritate pentru primărie, așa că fiecare se descurcă așa cum poate. Dar m-am cam săturat de ei… spray-urile, oricât ar fi de eficiente, sunt înecăcioase și nu le suport când e foarte cald afară – cine-și mai dorește o peliculă de substanță chimică pe piele când sunt peste 30 de grade și transpiri și cu gândul? Lumânări cu citronella n-am mai găsit.
Așa că mă gândesc să încerc și alte soluții pentru a scăpa de țânțari. Am deja una pe listă și implică un PET, drojdie și zahăr. Până când o testez eu, vă rog și pe voi să-mi spuneți ce secrete aveți ca să scăpați de țânțari.
Sunt conștientă că unii dintre voi vor râde în hohote de problemele mele de lumea a treia. E normal, câtă vreme inclusiv orașe mult mai mici, ca de exemplu Simeria, beneficiază de servicii de dezinsecție și prietenii mei din acest oraș mi-au spus că n-au văzut nici picior de țânțar anul ăsta.
Așadar, soluția care circulă pe net de câțiva ani, dar pe care încă nu am apucat să o pun în aplicare, sună așa:
Se ia un PET de 2 litri, se taie în două, gâtul [fără dop] se introduce cu capul în jos în jumătatea de jos a sticlei, în care am pus amestecul format dintr-o lingură de drojdie, o jumătate de ceașcă de zahăr și apă caldă. Țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon pe care îl expirăm, iar acest amestec „imită” gazul care îi atrage pe nenorociți. Țânțarii intră în sticlă și nu mai pot ieși.
Ați testat metoda asta? Funcționează? Ce alte metode mai știți? Am plase la termopane, dar tot se strecoară câte unul, naiba știe când și cum și pe unde!
Sursa foto cu sticla: Instructables. Foto featured, cu țânțarul: Mosquitoes trapped, de la Shutterstock. Cam ca în poza de sus arată și plasa de la geamurile mele, în fiecare seară. #nojoke #truestory
Sunt niste spirale in comert care functioneaza insa te afuma. Eu stau langa lacul IOR si sunt vizitata de tantari zilnic, cred ca incearca sa organizeze simpozioane la mine in apartament. Eu le incurc planurile cu pastile puse in fiecare camera si in bucatarie si cu aceste spirale fumigene.
Le știu, dar nu m-am lăsat de fumat ca să mă afum cu chimicale!
arde carpa. nici tu nu poti sta de miros, dar nici tantarii. faci un bine in cartier, pleaca toti, vazand cu ochii. sau mai bine,m nu face asa, sa nu-i trimiti la mine.
a, am plasa, o deschid numai cand fac poze. vezi bai, la bucale, la capitala, avem plase, voi acolo la tara va jucati cu peturi de bere si solutii babesti :))
Avem, bă, și noi plase, ce ești țăran? Avem, dar dacă ai deschis-o să scuturi fața de masă sau să vezi dacă mai ai mașină, paf, au intrat toți țânțarii.
@Denisa Bârgău:
Nu e bine ma. daca scuturi fata de masa pe geam e urat. si cum, nu vezi masina de plasa? pai mai spal-o maaaa :))
cred ca e aiurea sa ma laud ca n`am folosit deloc aparatul cu pastile contra tantarilor pentru ca nu am vazut aripa de tantar vara asta :)) s`a stropit contra lor si vad ca a functionat!
Aveți primar ne-degeaba. Al nostru a deschis ștrand, să fie și mai multă apă la care să vină țânțarii nederanjați.