Atunci când Vodafone mi-a propus să testez noul serviciu de transfer rapid de bani M-Pesa, primul meu gând a fost: „Da’ de ce ar avea cineva nevoie de uin astfel de serviciu, dacă să faci un transfer bancar e mai uşor?”. Apoi am citit comunicatul şi am aflat că 40 la sută din populaţia României nu are un cont bancar. Uitasem, pentru o secundă, că nu toată lumea are, ca mine, cinci conturi, serviciu de Internet Banking şi aplicaţie de Internet Banking pe smartphone, bănci la tot pasul şi… câte şi mai câte. Ţinând cont de penetrarea telefoniei mobile în România, acest sistem de plăţi mobile este, aşadar, foarte util.
Serviciul M-Pesa [M vine de la mobil, Pesa înseamnă „bani” în swahili] poate fi activat de către orice client Vodafone cu vârsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat. Şi nu, nu trebuie să ai abonament ca să poţi trimite bani, e suficientă o cartelă Vodafone prepaid. Asta înseamnă că, teoretic, chiar şi bunica mea de 84 de ani ar putea să trimită sau să primească bani simplu şi uşor. Şi chiar e simplu să-ţi „deschizi un cont” M-Pesa – am pus asta între ghilimele, pentru că nu e acelaşi lucru cu deschiderea unui cont bancar, nu plăteşti nici o taxă lunară sau anuală, nu îţi vine extrasul de cont în poştă sau pe e-mail: pur şi simplu, te prezinţi cu actul de identitate la orice magazin Vofafone sau, în viitorul apropiat, la orice dealer M-Pesa [sunt 300 de centre acum, dar lista e în continuă creştere. În următorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine], soliciţi deschiderea unui cont şi în cinci minute primeşti SMS-ul care conţine codul PIN iniţial.
După asta, mai trebuie să apelezi numărul *789#, să schimbi PIN-ul iniţial cu unul nou şi eşti liber să primeşti bani. Sau să trimiţi. Odată ce contul M-Pesa a fost creat, poţi să depui numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operaţiune care este confirmată imediat printr-un SMS. Aşa am „păţit” şi eu astăzi, după ce ieri mi-am activat M-Pesa. M-am trezit cu un SMS prin care eram informată că domnu’ Chinezu mi-a virat 35 de lei pentru virşli. Bine, asta nu scria în mesaj, dar povestisem aseară cu el şi cred că toată noaptea i-a fost gândul numai la cârnaţii ăştia ardeleneşti, din moment ce la ora 9:42 banii erau deja în contul meu M-Pesa. Acum, ca să-i scot, mai trebuie să merg la magazinul Vodafone, lucru pe care o să-l fac mâine dimineaţă. Azi nu am reuşit pentru că m-am trezit când se culcau găinile şi a trebuit să vin degrabă la redacţie.
Mai departe, ca să ducem treaba la bun sfârşit, o să fac ce n-am mai făcut de mult: dau o fugă în piaţa Obor şi-i cumpăr Chinezului virşli pe care o să-i împartă, sper, cu colegii lui de la Kooperativă. Pentru aceia dintre voi care nu ştiu despre ce tot vorbesc eu aici, virşlii sunt nişte cârnaţi care seamănă [doar seamănă!] cu cârnaţii olteneşti pe care-i poţi mânca prăjiţi, la Dealul Negru. Sunt făcuţi dintr-un amestec de carne de vită şi carne de oaie, usturoi plus nişte condimente; cei mai buni sunt cei înroşiţi cu boia de ardei iute, mmm! Virşlii se fierb, nu se prăjesc, şi se savurează cu muştar şi, evident, cu pită. Sunt atât de buni, încât au propriul lor festival: Festivalul Virşlilor.
Este de înţeles, deci, de ce Chinezu a ales să-mi dea acest mic comision de făcut. Putea să-mi ceară orice altceva, dar ce avem noi cel mai bun în judeţul Hunedoara? Virşlii de Sălaş, evident. Şi cine-a mâncat o dată ştie despre ce vorbesc; ştie chiar şi că merită să îi ţii în maşină de la Hunedoara până la Bucureşti sau Baia Mare sau Sibiu, ca să te bucuri de ei şi după ce ai plecat de aici. Ştiu asta, pentru că într-un an am mers până la Baia Mare cu patru kilograme de virşli şi numai noi ştim cum mirosea a usturoi în toată maşina!
Revenind la M-Pesa, atât mai am să vă spun: serviciul oferit de Vodafone chiar este uşor de activat şi de folosit şi vă scapă de bătăile de cap pe care le-aţi putea avea cu băncile. A avut dreptate cine-a spus că viitorul stă în buzunarul nostru. Cred că nu e departe momentul când vom pleca de acasă doar cu telefonul mobil, cu care vom face plăţi, vom ţine legătura cu familia, cu partenerii de afaceri, vom da comenzi de la distanţă aparaturii de acasă, maşinii şi, nu în ultimul rând, vom facilita drumul virşlilor către Capitală!
Colega, papilele noastre deja fac antrenamentul cuvenit pentru virşli ce vor veni… :D