Trashion sau gunoaiele ca modă

De câtăva vreme au apărut zeci, poate chiar sute de bloguri „vintage”-related găzduite de Blogspot. Pe unele dintre ele chiar se vindeau haine vechi, rochii de la începutul secolului trecut, poşete vechi etc. Şi-or fi avut succes, pentru că după ele au apărut o grămadă de bloguri pe care sunt puse în vânzare haine în stare bună cumpărate din magazinele de haine second hand şi recondiţionate [spălate, călcate, cusute, naiba mai ştie].

Nu le condamn pe cele care cumpără haine la mâna a doua, cred că fiecare dintre noi are un astfel de „schelet” în dulap. Nu condamn pe nimeni, de fapt, că doar cine-s eu să condamn? Pur şi simplu, mi se pare o măgărie să vinzi la mâna a treia haine şi să pretinzi că i-au aparţinut bunicii.

În fine,  nu aici vroiam s-ajung. Am găsit pe un blog cuvântul trashion. Trashion este o combinaţie între trash şi fashion, adică gunoi şi modă. Gunoiul la modă. Gunoiul ca modă. Să porţi lucruri făcute din obiectele aruncate de alţii şi să fii mândră de asta, ba mai mult, să denumeşti „curentul” ăsta trashion mi se pare exagerat. Da’ poate îmbătrânesc eu şi nu mai înţeleg cum s-a ajuns aici.

Foto: costaricapages.com

20 thoughts on “Trashion sau gunoaiele ca modă”

  1. Denisa, draga, mamicile cunosc. Nu e o moda si nici gunoi nu se poate numi…

    Nu de putine ori am incropit in miez de noapte (cu dragoste materna si pasiune pentru lucrul bine facut), din nimicuri, adevarate opere de arta. Pentru ca arta inseamna, de fapt, suflet investit.

    Ca, mai nou, se cheama atitudine eco-friendly e dovada ca lumea nu mai e ce a fost … dar si ca, indiferent de timpuri ori de generatii, la scara micro sau macro, Nevoia Te Invata.

    http://www.freeimagehosting.net/uploads/18f1a404f1.jpg
    http://www.freeimagehosting.net/uploads/77fecd7147.jpg

    Costumasul de ingeras al lui Silviu e facut din:
    – pantalonasii – salopeta lui de bebelus;
    – camasuta – camasa mea trasnsformata;
    – aripioare – buretii de la camasa amintita si o fata de masa;
    – zorzonele aurii. :)

    PS. sper sa mearga link-urile catre fotografii

  2. Denisa, draga, mamicile cunosc. Nu e o moda si nici gunoi nu se poate numi…

    Nu de putine ori am incropit in miez de noapte (cu dragoste materna si pasiune pentru lucrul bine facut), din nimicuri, adevarate opere de arta. Pentru ca arta inseamna, de fapt, suflet investit.

    Ca, mai nou, se cheama atitudine eco-friendly e dovada ca lumea nu mai e ce a fost … dar si ca, indiferent de timpuri ori de generatii, la scara micro sau macro, Nevoia Te Invata.

  3. Sorry, nu m-am priceput altfel sa inserez imaginea in comment-ul meu.

    Costumasul de ingeras al lui Silviu e facut din:

    – pantalonasii – salopeta lui de bebelus;
    – camasuta – camasa mea trasnsformata;
    – aripioare – buretii de la camasa amintita si o fata de masa;
    – zorzonele aurii. :)

  4. percep trashion (cel putin dupa poza care ilustreaza articolul), ca si un rezultat al unei activitati creative dar ceva nu poate fi purtat in mod normal (pe strada, la birou, etc)
    constumul de ingeras al copilului e super dragutz, burunducel a facut treaba buna.

  5. cred ca trashion este mai degraba reciclarea si reconditionarea unor haine uzate, nu neaparat vintage, un fel de ECO pt haine.
    conceptul de vintage nu se aplica oricarei „vechituri”.
    eu nu am astfel de scheleti in sifonier pt ca donez vechiturile. e mai practic. :)

  6. Articolul la care se refera Denisuca este acesta
    http://ilovehandmade.ro/2010/02/16/be-eco-recycle-upcycle-wear-trashion/
    eu l-am scris (dar nu eu am pus titlul :) ). Apropo de obiecte (re)facute din alte obiecte sau bucati de material folosit/nefolosit, ati purta vreuna din acestea?
    http://www.breslo.ro/Product/Basca-moderna-Zooey_123662- asta e pescuita dintr-un sifonier
    http://www.breslo.ro/Product/Brosa-Nunta-lui-Figaro_120534
    -si asta e facuta dintr-o esarfa mai veche
    Cam asta e treaba cu „trashion”, indiferent de numele pe care i-l aplicam.

  7. scuze, vad ca linkurile duc pe site-ul Breslo, nu la produsele pe care voiam sa vi le arat. Daca vreti, le puteti gasi dupa nume (la sfarsitul linkului) sau puteti vedea o poza inserata in articolul de pe Ilovehandmade.
    E interesant sa vezi ce pareri circula in Romania referitor la reutilizare.

    :) o zi faina!

    R.

  8. Suna aiurea „trashion”. Parca te-ai dus la gunoi si ti-ai colectat de acolo vreo doua-trei perechi de chiloti, o rochie cu guler alb si altele. Damn. Sau defilezi in fata gunoierilor :))

  9. Imi cer scuze, Deni’, pentru postarile iterative. De-abia acum m-am prins ca nu doar o data „nu trebuie sa va alarmati daca nu va apar comentariile imediat”.

    O zi frumoasa, in suflet si-afara!

  10. Internetul e liber, fiecare are dreptul la o felie din el. Eu altfel pun problema. Ce fel de „comersant” e ala care isi expune produsele pe un „free fost”? Sa nu iti permiti sa iti cumperi o feliuta de server? Pentru a-ti instala un WP autentic? Exista plugin-uri pentru WP chiar pentru cos de cumparaturi. Cum naiba sa vinzi ceva, indiferent ce, de pe un „free-host”? Ce credibilitate ai?

  11. Good point, WickerMan! Stiu si eu „siteurile” alea pe blogpost. Nici macar nu e vorba de haine second hand pe care le reconditionezi. „Afacerea” merge cam asa: Agripina s-a saturat de hainele ei si nu vrea sa le doneze, ci se gandeste ca poate scoate un ban pe ele. Le face poze cu telefonul si le pune pe o platforma gratuita pe principiul daca iese ceva bine, daca nu oricum nu pierd nimic. Trashion my ass, hai sa-i zicem stupidashion, ok?

  12. N-as zice sa judecati dupa calitatea hostului ci dupa calitatea produselor. Degeaba e site hostat pe o gramada de bani daca produsele sunt vai de mama lor. Si invers merge… Da, poate ca ar fi castigat mai multi clienti cu un site mai profesionist, dar nu e obligatoriu sa fie asa.
    In ceea ce priveste „trashion” pe mine ca baiat ma oripileaza bluzele cu modele de pijama care au invadat Bucurestiul anul asta… Sper sa se schimbe moda asta cat mai curand.

  13. mai nou nu s vand doar haine care se vor a fi vintage pe bloguri ci si haine care nu lemai plac posesoarelor, sau haine pe care le iau la 12 lei bucata si le vand la 30 descriindu-le ca fiind „noi” si motivand vanzarea prin „nu era masura mea”. daca nu era masura ta, draga…de ce l-ai mai luat? ti l-a bagat careva in sacosa cu forta? zau daca inteleg…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.