Pornind de la acest citat găsit pe Instagram, m-am gândit să adunăm aici câteva idei de hobby-uri care nu implică banii. Pentru că ne putem distra și gratis, avem nevoie doar de un pic de inspirație!
1. Recondiționează mobilier
L-am trecut primul pentru că ăsta e hobby-ul meu preferat, în ultima vreme. Am început în forță, cu un dulap care făcuse parte din mobila de bucătărie a familiei mele timp de peste două decenii. Mobilă din lemn masiv, făcută pe comandă de un nene, așa cum s-a priceput el, înainte de anul 2000. După ce am tot mutat-o prin bucătăria noastră (fusese făcută pe comandă pentru altă bucătărie), am înlocuit-o și corpurile au ajuns care pe unde. Unele la țară, altele prin alte camere. Nu-ți vine să arunci mobila bună, rezistentă. Cum mie nu-mi plăcea culoarea și tocmai descoperisem vopseaua pe bază de apă de la Oskar, am vopsit-o și acum arată foarte chic, în opinia mea. De atunci am mai vopsit și alte corpuri de mobilier de prin casă, dar și scaune în stare bună găsite la gunoi. Cel mai recent, am luat un scaun, i-am dat jos șezutul cu arcuri și material textil vechi și i l-am înlocuit cu o bucată de PAL, l-am vopsit bej și l-am transformat în suport pentru un ghiveci.
Unde găsești mobilierul?
Urmărește anunțurile primăriei sau ale firmei de salubritate (care ridică gunoiul în orașul tău). Sunt perioade când deșeurile voluminoase sunt ridicate gratuit și cu câteva zile înainte, oamenii încep să le depoziteze pe lângă centrele de colectare. Adică le duc la gunoi. Atunci e momentul să cauți mici comori, totul e să treci peste jena de a fi văzut pe lângă gunoaie. Până la urmă, salvezi de la gunoi niște obiecte și le dai o viață nouă, nu e absolut nimic rușinos în asta.
Mai poți găsi piese de mobilier pe Facebook Marketplace sau pe grupurile de Facebook locale. Sunt oameni care își schimbă mobila și o oferă ca lemn de foc, trebuie doar să te duci după ea. Mai departe, cauți pe YouTube și îți faci de cap.
Ce materiale îți trebuie?
Niște șmirghel, mănuși, mască și ochelari de protecție ca să nu îți bagi tot praful în gură, nas și ochi, pensule și vopsea. Nu o să consumi foarte multă vopsea, iar dacă te prinde acest hobby, vei folosi câte o culoare dintr-o cutie mult și bine, deci nu e o cheltuială semnificativă.
2. Plimbă-te prin natură
Plimbările prin natură – parcuri, păduri – vor face minuni pentru starea ta de bine. Eu mă încarc cu energie ori de câte ori am ocazia să mă plimb printre copaci sau desculță prin iarbă. Am senzația că nu fac asta destul de des și vreau să recuperez.
Nu te costă nimic să te plimbi, iar dacă ți se pare plictisitor, îți poți pune un podcast în căști sau poți asculta un video educativ de pe YouTube. Ca să nu consumi datele mobile, îl poți descărca de acasă și îl asculți offline. Poți să îți propui să faci un anumit număr de pași în fiecare zi și atunci plimbarea va deveni o activitate cu un scop. Eu merg pe jos la serviciu și scopul meu nu sunt pașii, pe care îi fac oricum, ci găsirea de pachete de țigări cu coduri pe care să le înscriu la concursuri. De ce? Pentru că pot. Și da, și în pădurea de lângă orașul meu găsesc gunoaie aruncate de oamenii „civilizați”.
3. Fii turist în orașul tău
Încarci telefonul și pornești pe un traseu turistic: vizitezi muzeul (trebuie să ai măcar unul în oraș și sunt sigură că există ziua porților deschise, când poți intra gratuit), faci poze la clădirile cele mai frumoase, admiri localnicii aflați la „promenadă”, te duci la un spectacol sau un eveniment gratuit (aici Facebook îți poate fi de folos, cauți Evenimente locale), fotografiezi ceva – de exemplu, îți propui să fotografiezi toate umbrelele colorate pe care le vezi, dacă plouă, sau toți trecătorii îmbrăcați în galben sau toate animăluțele de companie. Îți alegi un subiect și astfel îți faci plimbarea interesantă. Nici măcar nu trebuie să fii un fotograf bun. E suficient să ai un telefon cât de cât decent.
4. Apucă-te de pictat
De ce nu? Nu ai talent? Dar ce crezi, că eu am? Asta nu m-a oprit să îmi fac singură un tablou în bucătărie, unde aveam de acoperit un perete cam gol.
Ai nevoie de niște pensule și un set de culori acrilice. Plus o bază, pânza pe care să pictezi, care poate fi orice. Vezi, poate găsești prin biroul copilului tău niște culori. Eu am folosit vopseluri pe care le aveam deja și nu cumpăr decât foarte rar materiale pentru această pasiune absolut… rară, trecătoare, ocazională, nu știu cum să îi zic. Adică mă apucă rar, noroc că nu se usucă de tot vopselurile între „apucături”.
5. Croitorie
„Iată ce pot face două mâini dibace” – nu știu de unde e sloganul ăsta, l-am pus într-un sertar al memoriei în copilărie și mai iese din când în când. Punctul ăsta nu am cu ce să îl ilustrez (încă). Mi-ar plăcea să am măcar o brumă de talent, dar nu. Însă tu poți încerca să transformi o rochie veche într-o fustă nouă, să lipești mai multe materiale și să îți faci o față de pernă, de pilotă, o gentuță etc. Dacă ai pe acasă o mașină de cusut, caută tutoriale pe net și încearcă să mai scapi de hainele pe care oricum nu o să le mai porți, dar care ocupă degeaba locul din dulap. Le poți transforma în ceva drăguț, de exemplu haine pentru un cățel, bluze asimetrice în mai multe culori, gentuțe pentru mărunți sau mărunțișuri etc.
Ideile voastre sunt binevenite, vă rog să îmi spuneți în comentarii cum vă petreceți timpul fără să aruncați cu banii. Hobby-urile care implică plata cu cardul nu sunt bune pentru sănătatea noastră financiară.