Panourile solare există deja de câțiva ani buni. Ele absorb lumina soarelui, transformând-o în energie termică sau electrică. Panourile solare sunt de mai multe feluri; mai precis, panourile solare termice transformă energia solară în energie termică și panouri solare fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică.
Sunt mulți ani de când tatăl meu începuse să viseze la o căsuță autonomă, off the grid, care să producă energie cu panouri solare, apă din pământ și de la ploaie etc. Nu s-a ales nimic de visul lui*, probabil că atunci când o să mă apropii de vârsta pensionării o să duc eu visul mai departe sau, și mai bine, o să îl transform în realitate. Până atunci, mă „bucur” de traiul la bloc, între vecini mai mult sau mai puțin gălăgioși, consumând energie produsă din resurse limitate etc.
* OK, căsuța o are, dar nu e deloc off the grid, pentru că, paradoxal, este foarte scump să devii independent și să nu te mai coste mult utilitățile.
Cele două tipuri de panouri, termice și fotovoltaice, au scopuri total diferite; așa se face că nici performaţele fiecărui tip nu pot fi comparate. Diferența dintre cele două sisteme constă în capacitatea de reținere a energiei solare captate. Cele două tipuri de panouri, termice și fotovoltaice, nu sunt în concurență, având 2 scopuri total diferite. Cum scopurile sunt total diferite, performaţele fiecărui tip nu pot fi comparate.
Diferența dintre cele două sisteme constă în capacitatea de reținere a energiei solare captate. Panourile solare termice sunt compuse din colectoare solare care se montează pe suprafețe sau în locuri care permit absorbția energiei solare. Apa este încălzită prin intermediul colectoarelor solare, iar cu ajutorul unei pompe cu consum redus de energie, apa circulă în sistem în funcție de nevoia consumatorilor. Panourile solare termice pentru încălzirea apei se pot folosi de sine stătătoare sau în combinație cu alte sisteme de încălzire clasice (boiler, centrală termică etc), scăzând consumul „încălzitoarelor” clasice de apă. Ideal ar fi să folosești exclusiv aceste panouri, dar asigură aproximativ 60 – 80% din necesarul de apă caldă iarna, abia vara ajungând la 100%.
Pentru a produce energie electrică, avem nevoie de panourile solare fotovoltaice. Acestea sunt formate din celule solare, cunoscute și sub denumirea de celule fotovoltaice. Sunt compuse din siliciu, un material semiconductor, care reține particulele luminii solare. Cum funcționează: celulele solare absorb o parte din particulele de lumină (fotoni) ce cad pe suprafaţa lor. Fiecare foton produce o cantitate mică de energie, care trece printr-un cablu pentru consum imediat sau pentru a fi înmagazinată în acumulatori. Practic, energia electrică este produsă atâta timp cât panoul este expus la lumină. Materialele folosite în fabricarea panourilor fotovoltaice au o durată de viață de cel puțin 20 de ani.
E adevărat, să îți dotezi casa cu panouri solare este un efort financiar considerabil, dar cu timpul, când vezi că plătești tot mai puțin (sau deloc) pentru energie, îți mai vine inima la loc. Și pentru mine a fost o cheltuială destul de mare schimbarea tuturor becurilor din casă cu becuri LED, dar am făcut-o o dată și acum mă bucur de efecte.
Deci revenind la întrebarea din titlu: de ce nu am trecut deja pe energie regenerabilă? De ce mai săpăm după cărbune, de ce-l mai ardem, dacă putem obține energie din pământ, din piatră seacă aer și soare? Elon Musk, devenit idolul meu prin tot ceea ce a făcut în ultimii ani, ne spune că viitorul se alimentează de la soare:
Panourile solare costa mult, fie ca e vorba de cele pentru incalzirea apei sau cele fotovoltaice.
O instalatie fotovoltaica de 6,5 kW costa peste 12500 de lei. Nu retin daca in banii astia intra si bateriile.
Cel mai ieftin panou solar pentru incalzirea apei vazut de mine costa 864 de lei. La asta mai adaugi fitingaraia necesara integrarii in circuitul de apa calda menajera, manopera, si ajungi catre 2000 de lei pentru o chestie de baza: apa calda „gratis” vara. Bine, exista solutii DIY, simple, sezoniere, neintegrate, dar nu stiu pe multi dispusi sa faca dus in curte sau sa amenajeze o baie doar pentru vara.
Cam 1000$ costa sa faci in regim propriu o instalatie integrata pentru producerea solara a ACM. In medie consum gaz de 250 de lei lunar, deci in medie ar lua cam un an si jumatate sa amortizez investitia. E un proiect de viitor, pentru la anul, dac-oi avea timp liber.