Dacă mergeți în Constanța, este musai-musai să vizitați și Delfinariul! Credeți-mă pe cuvânt sau vedeți cu ochii voștri!
Eu am vrut să ajung aici de mulți ani, dar abia acum am reușit să văd delfinii în persoană (sic!). Sunt doi delfini în Delfinariu, importați din China (motiv de hăhăială pentru noi, de parcă delfinii ar ține cont de granițele create și menținute de oameni), pe nume Ni Ni și Chen Chen.
Care o fi faza cu numele repetate? Cum ar fi să mă cheme Denisa Denisa?
💙🐬Delfinariul este wow – și trebuie să îl vizitați!
Bun. Cum am aflat eu despre delfinariu? Păi acum vreo o mie de ani, când am mers la Arhi în Constanța, mi-au zis ceva despre acvariu/delfinariu care ar fi închis. Am înghițit gălușca, nu știam (ce) să caut pe net, nici nu aveam Internet pe telefon, ehei, vremuri… apoi am mai ajuns de două ori pe litoral, de fiecare dată cu altă treabă sau pe fugă. Acum ne-am luat tot timpul necesar ca să bifăm tot ce am fi avut de bifat în Constanța, ba chiar am ajuns la delfinariu de două ori și o dată la Balcic, un loc la care visam de mulți ani, dar… nici nu visam că voi ajunge acolo acum.
Mai important decât poveștile de mai sus este că am văzut la câțiva prieteni de pe Facebook live-uri cu spectacolele delifinilor. Live-uri filmate prost, la calitate execrabilă, mișcate, pixelate, dar suficiente ca să îmi doresc să fiu și eu acolo și să nu stric momentul transmițându-l în direct pe Facebook. Așa că, atunci când am stabilit că mergem la mare în septembrie, am început să mă documentez despre Delfinariu.
Prima impresie după spectacol a fost că s-a terminat cam repede, deși cred că a durat aproximativ 20 de minute, plus încălzirea. Nu mai văzusem niciodată delfini în viața reală. Nu știam la ce să mă aștept, așa că am fost surprinsă când am văzut cu câtă precizie poate un delfin să își sufle șapca de pe cap – el fiind ieșit pe uscat, la marginea bazinului – sau să bage o minge în coșul de minibaschet, folosindu-și doar botul sau cum s-o mai numi partea aceea a corpului.
M-a bulversat total mesh-ul mare din spatele bazinului, pentru că viețuitoarele de acolo erau desenate invers, am zis eu. Chiar l-am întrebat pe Sebi dacă o fi vreo greșeală, pentru că eu țin minte din manualele de biologie și de pe unde am mai văzut desene că viețuitoarele marine au ieșit din apă și au evoluat în amfibieni, apoi în animale de uscat. Ei bine, pe mesh-ul ăsta, totul era pe dos.
Hipopotamul intra în apă, se transforma în ceva monstruleț și apoi devenea balenă și delfin. Na… dacă nu am învățat la școală, am aflat acum că delfinul se trage din hipopotam. Cică în urmă cu 55 de milioane de ani, Pământul a trecut printr-un episod foarte călduros, iar unele viețuitoare s-au dus în apă. Delfinul este mamifer și respiră folosindu-și orificiul aflat în vârful capului. El nu are bronhii, așa că pentru a respira, trebuie să iasă din apă, din când în când, putând să își țină respirația nu mai mult de 30 de minute. Deci mesh-ul nu era greșit.
Spectacolul delfinilor nu ține foarte mult; chiar mi s-a părut că s-a terminat prea repede, dar e posibil să fi fost din cauză că mi-a plăcut atât de mult, încât aș fi stat să-i urmăresc ore întregi! De-asta ne-am și întors, după vreo două zile, ca să vedem din nou reprezentația. Sfat: dacă vreți să îi vedeți, mergeți când sunt tarifele de extrasezon, pentru că vara, în plin sezon, este 40 de lei biletul pentru un adult. Imediat după ce pleacă valul de turiști acasă, prețul scade la jumătate.
Spectacol cu lei de mare, la Delfinariul din Constanța
Și dacă am mers de două ori și ne-am mai fi dus o dată dar nu mai era timp, am decis să vedem și leii de mare, deși mărturisesc că m-am dus la spectacolul lor fără mari așteptări. Bine am făcut că am mers, a fost o jumătate de oră în care m-am încărcat cu energie pozitivă!
Microrezervația și acvariul completează „tabloul” CMSN Constanța
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța nu găzduiește doar aceste mamifere. Mai găsiți aici și un planetariu unde aflați lucruri interesante despre planetele din sistemul nostru solar, dar și o microrezervație, un fel de grădină zoologică la un alt nivel. Întins pe 12 hectare, acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene. În cadrul Microrezervaţiei puteţi întâlni, într-un cadru natural deosebit, un număr de 86 specii cu un efectiv de peste 460 exemplare. De asemenea, am mai vizitat și o expoziție de păsări exotice care găzduiește un număr de 23 specii cu un efectiv de 85 exemplare. Mi s-a părut foarte amuzant că în această expoziție erau și niște rozătoare, parcă veverițe, dacă rețin corect.
Totuși, preferații mei au fost ratonii, niște animăluțe nu doar foarte simpatice, dar și deștepte foc. La prima vizită, un raton cerșea de mâncare și cum oamenii nu înțelegeau pe unde să îi strecoare cine știe ce gustări, ratonul a scos mâna (pardon, lăbuța) printr-o crăpătură a gardului și le-a arătat. Numai că nu a zis: uite, băi, umanoizilor, pe aici puteți să-mi dați ceva. La a doua vizită, am întâlnit și mai mulți ratoni și nu eram sigură, dar credeam că am un măr la mine și am vrut să le dau o bucățică. Cum s-au mai uitat la mine, sărăcuții, cât am cotrobăit prin geantă și ce dezamăgiți i-am lăsat când am plecat fără să le fi dat ceva de papa. Erau, oricum, rotunzi, cred că nu sunt prima și nici ultima vizitatoare care vrea să le dea de mâncare! Sunt vreo trei cuști cu ratoni în microrezervație. Adorabili, toți.
Acvariul din Constanța
Nu este cel mai mare acvariu vizitat vreodată (am fost la cel din Antwerp, cu adevărat impresionant) dar este suficient de mare încât să „pierzi” măcar o jumătate de oră admirând pești de toate culorile și de multe dimensiuni. Majoritatea creaturilor marine sunt urâte cu spume, probabil cu spuma mării… dar sunt interesante și merită văzute, pentru că sunt altceva decât păstrăvul, tonul, crapul, somonul și ce mai mâncăm noi, ori de rechinii de la Shark Week de pe Discovery.
Pe site-ul oficial găsiți toate detaliile, inclusiv tarife, orele de funcționare ș.a.m.d. Pozele le-am pus într-un album de pe Facebook.
Septembrie 2018 – prima (și a doua) vizită la Delfinariu și la Microrezervația din cadrul CMȘN. Și Acvariul face parte…
Posted by Denisuca blog on Thursday, September 27, 2018
„Care o fi faza cu numele repetate? Cum ar fi să mă cheme Denisa Denisa?”
Apropo de asta, stii ca si la noi exista astfel de situatii? Exista oameni in carne si oase case se numesc Ion Ion, Gheorghe Gheorghe, Vasile Vasile etc. (prenume si nume – cine stie ce o fi fost in mintea parintilor sau nasilor de le-au dat un prenume identic cu numele de familie).
Dar am o intrebare: cu ce aparat ai filmat? Imaginea mi se pare extraordinar de clara.
Cu S7 Edge, fără stabilizator extern. Doar cu cât are telefonul.