Tutorial: Cum se fac mărgele / bile din lut?

Lutul pentru modelat se găseşte, de obicei, în comerţ în pachete de 1 kilogram. Este moale, are consistenţa unui aluat… tare şi după desfacerea pachetului, trebuie neapărat păstrat într-un recipient închis ermetic, altfel se va întări. Eu prefer să-l videz, ca să fiu sigură că nu se întăreşte.

Vă voi arăta cum se face un şirag de mărgele din lut. Pentru început, avem nevoie de o masă de lucru, în cazul de faţă, placa de faianţă pe care lucrez şi cu Fimo. Este foarte important să ai lângă tine un castron sau un lighean mai micuţ cu apă. În timpul lucrului, vei avea nevoie să-ţi umezeşti mâinile, altfel bilele se vor întări şi nu le mai poţi da o formă sferică.

mob-01

mob-02

După ce am stabilit care va fi mărimea bilelor, începem să le frecăm în palme şi să le dăm forma sferică.

mob-03

mob-04

Pentru detalii, adică pentru a elimina imperfecţiunile, atât bila, cât şi mâna, trebuie udate. Dacă ne mişcăm suficient de repede, bila nu se va întări.

mob-05

mob-06

După ce am terminat de modelat bila, o vom găuri cu ajutorul unei scobitori sau al unui băţ pentru frigărui. Eu am folosit scobitori pentru că au vârful ascuţit.

mob-07

S-ar putea ca bila să se „strice” în timpul acestui proces. Nici o problemă, dacă o udăm din nou, încă se mai poate remodela.

După ce am terminat lucrul la fiecare bilă, le aşezăm pe un suport din polistiren sau dintr-un material asemănător. Scobitorile cu care am găurit bilele se înfig foarte uşor în materialul moale, unde le vom lăsa la uscat aproximativ 24 de ore – sau chiar mai mult, asta depinde de aer. La soare se usucă mai repede.

mob-09

mob-10

După ce s-au uscat, bilele pot fi vopsite cu vopsea acrilică. Se pot folosi culorile ca atare sau pot fi amestecate pentru a obţine nuanţe noi. Cu o pensulă subţire [-2 sau -3] se pot picta detaliile fine, apoi bilele se lasă din nou la uscat timp de câteva ore. După ce s-a uscat vopseaua, dacă mai este nevoie, bilele se pot lăcui [există lac special pentru aşa ceva].

După ce s-a uscat şi lacul, înşirăm bilele pe şnur şi gata – avem un şirag de mărgele realizate din lut.

mob-11

mob-12

mob-13

Mărgelele mai mici, care nu pot fi găurite cu scobitori, se pot pune pe ace, dar după ce sunt uscate şi vopsite, nu le putem înşira decât pe fir de nylon.

mob-14

mob-15

Între ele se pot folosi mărgele mici din sticlă, ca în exemplul de mai jos.

mob-16

Update: Iar dacă vi se pare totul mult prea complicat, apelați la Lola. Ea le face cu spor, pune suflet în mărgele [serios!] și îi și ies de un milion de ori mai bine. :)

Pentru a vedea imaginile la dimensiuni mari, îţi poţi face un cont gratuit pe Ipernity.

31 thoughts on “Tutorial: Cum se fac mărgele / bile din lut?”

  1. Pingback: Denisa Design » Mărgele din lut
  2. super tare,mie astea ale tale imi plac mai mult decat tot ce am vazut eu muncit pana acuma din fimo….si am vazut cu caruta nu gluma…
    alta alternativa mult mai simpatica ,mi se par culorile mai puternice si mai vii,pe fimo tonurile,oricat de indraznete ar fi mi se par moarte

  3. Pingback: Margelele Denisei |
  4. Nu oricine are inclinatii pentru asa ceva. Chiar interesant si la nevoie poti face un ban….dar inainte de toate este o arta.

  5. foarte frumos .deci pot cumpara acest lut de la mai multe magazine .dar pe mine ma mai intereseaza si ceva documentatii in legatura cu modul in care se fac bijuteriile nu numai din lut , ci si din pietre semipretioase , lemn, piele .bine…eu cred ca tine de imaginatie , dar sunt anumite lucruri pe care trebuie sa stii cum sa le pui.asa cred ….daca gresesc , va rog sa ma contraziceti .astept cu drag .

    1. @Loreta: Pietrele semipreţioase, ca dealtfel orice mărgele, se înşiră pe fir de nylon, şnur cerat sau orice alt tip de şnur. Pe firul de nylon trebuie să „acoperi” toată lungimea acestuia, iar asta o poţi face cu accesorii din metal special create pentru aşa ceva [spacere, fluturaşi, trandafiri etc.], fie cu mărgele mai mici. Când le înşiri pe şnur colorat, poţi lăsa mai mult spaţiu între mărgele, aşa cum am făcut eu la bilele din lut. Dacă mai ai nevoie de informaţii şi te pot ajuta, o voi face cu cea mai mare plăcere.

  6. Denisa, foarte dragutz tutorialul, multumim :) O intrebare am si eu, lacul pe care il aplici la final cum se numeste?

  7. Lutul nu trebuie uscat la soare. Daca se grabeste uscarea, va fi mai putin rezistent in timp prin aparitia de crapaturi. Lutul trebuie uscat aprox. 24-36 ore la o temperatura constanta, departe de orice sursa de caldura.
    Partea proasta la lut este faptul ca miroase cam urat… miros care nu se duce prea usor in ciuda vopsirii ulterioare cu acrilice.
    Decat lut, mai degraba pasta ceramica sau fimo. Sau lemn fiindca-i finisat perfect.

    1. ChrissArt, merci pentru informaţie. Uite, nu ştiam că nu trebuie uscat la soare. Data viitoare îl las să se usuce la temperatura camerei. Cât despre miros, să ştii că al meu nu are niciun miros. Mi se pare că e de la Koh-i-noor, o să fac poză pachetului când mai cumpăr.

  8. Eu am o problema mai … cum iti masori margelutele :D Cum faci sa ai aceeasi dimensiune de la o margea la alta, de la un sirag la celalalt? (imi cer scuze pentru comment-ul intarziat).

  9. Pe mine de vreo 2 ani ma tot rod ganduri creative, dar nu’mi inchipuiam ca e asa dragut si (aparent) usor procesul. Asa ca de la vara ma voi apuca si eu de framantat lut, ma rod palmele :)
    Multumiri pentru tutorial, mi’e una mi’a prins tare bine!

  10. Eu tot descopar chestii la tine pe blog :)) asa ca sa ma scuzi sunt mai inceata, deh ca toti ardelenii..dar „inchizatorile” de unde le achizitionezi?

  11. lutul se cumpara de pe lipscani-hanul cu tei sau alte magazine de profil, daca sunteti din bucuresti. cat despre inchizatori, margelute, ate &co, le puteti achizitiona online sau din mercerii mari:) spor la munca, aveti o vara in fata;) am si eu o intrebare, though:) voi pe unde va vindeti produsele in afara de bloguri si targuri( la care oricum nu stiu cum pot participa)?

  12. Imi spui si mie te rog lacul cum se numeste? Eu am cumparat unul si mi-a stricat toate picturile de pe margica ca mi s-au amestecat culorile.

  13. LUTUL PENTRU MODELAJ SE GASESTE IN LIBRARII IN MAI MULTE VARIANTE : LUT ALB , LUT MARON , LUT GALBEN. COSTA IN JUR DE 13,OO RONI PACHETUL. ESTE O ACTIVITATE CU ADEVARAT RECREATIVA ! SUCCES TUTUROR !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.