Tutorial: Cum se lucrează cu FIMO

Tutorial fără poze. :D

Mai multă lume m-a întrebat, pe messenger, cum se lucrează cu „plastilina aia” despre care am tot scris eu, drept pentru care m-am gândit că ar fi util un mic Fimo-ghid pentru începători. Nu am pretenţia că le ştiu pe toate, dimpotrivă, întotdeauna este loc pentru a învăţa mai mult şi chiar mi-ar plăcea să-mi explice şi mie cineva cum naiba se fac acele minunate „canes” pe care le tot văd pe Flickr. Am făcut câteva, dar sunt departe de a realiza aşa ceva, de exemplu:

fimo flower cane

Da, ceea ce vedeţi aici este un fel de cilindru din Fimo, care după ce se întăreşte se taie felii [cam ca o rudă de salam] şi poate fi un frumos pandantiv sau se poate folosi pentru un colier de mărgele din Fimo. Posibilităţile sunt nelimitate. Oricum, până să ajungeţi la aşa ceva, vă puteţi exersa talentul făcând mărgeluţe de diferite forme sau culori, medalioane/pandantive sau figurine simple.

La început, am căutat informaţii despre Fimo pe net până mi-au ieşit pe urechi, iar singurul site în limba română unde chiar am găsit câteva sfaturi utile a fost douămâini.ro [link 1 şi link 2]. Noroc cu Paul, altfel ardeam Fimo în cuptor de toţi banii!

Buun. Deci te-ai hotărât să modelezi Fimo şi vrei să faci, să zicem, mărgele, cercei şi o brăţară din Fimo. Trebuie să comanzi nu doar materia primă, ci şi celelalte accesorii pe care le vei folosi pentru aceste bijuterii. Materia primă constă în „plastilina” Fimo, care, să fim înţeleşi de la început, nu este plastilină, este un lut [polimeric] pentru modelare care se comportă cam la fel ca plastilina: pentru a-l putea modela, trebuie întâi să-l frămânţi bine în mână. Vei constata că se înmoaie destul de uşor, dar sfatul meu este să-l înmoi până „scoţi untul din el”, astfel vei fi sigur că nu se rupe înainte de a-ţi termina mica operă de artă.

Atât pentru Fimo, cât şi pentru celelalte accesorii, îţi recomand [nu, nu primesc nici un ban pentru asta] site-ul mărgelutze.ro, pentru că eu de aici îmi cumpăr materialele şi nu au fost probleme până acum. Sigur că eşti liber să îţi cumperi materialele de unde vrei. Îţi alegi culorile de care ai nevoie, dar atenţie: Fimo există în mai multe variante: Soft, Classic, Effect. Fimo Soft este ideal dacă vrei să amesteci culorile – pentru că da, culorile Fimo se pot amesteca pentru a obţine alte culori sau nuanţe [de exemplu, dacă amesteci Fimo Soft alb cu Fimo Soft roşu poţi obţine un roşu mai deschis sau chiar un roz şi aşa mai departe]. De asemenea, Fimo Soft se înmoaie mult mai repede decât Classic. Dacă, în schimb, vrei să foloseşti culorile aşa cum le-ai cumpărat, ba chiar nu ai vrea să se amestece, atunci Fimo Classic este alegerea pentru tine.

    • Culorile Fimo Classic le găseşti aici, cu tot cu codurile produselor – acestea îţi vor prinde bine atunci când le comanzi.

    • Culorile Fimo Soft sunt aici.

  • Culorile Fimo Effect sunt 24 la număr [aici] şi există cinci tipuri de Fimo Effect:
  1. fosforescente / nightglow
  2. strălucitoare / glitter
  3. metalice / metallic
  4. transparente /for translucent objects
  5. piatră / stone

Culorile Fimo Effect se pot folosi ca atare sau în amestec cu alte culori. Eu am amestecat Fimo Soft cu Fimo Effect transparent şi am obţinut rezultate frumoase. Fosforescente, strălucitoare, metalice sau cu aspect de piatră nu am încercat încă.

După modelare, Fimo se întăreşte prin coacerea, timp de 30 de minute, la foc mic, în cuptorul aragazului. Pentru aceasta, este nevoie de o tavă şi de hârtie pentru copt. La contactul cu metalul încins, Fimo devine lucios pe partea cu pricina şi, în cazul în care vrei să faci mărgele sferice, acestea se vor strica, aşa că hârtia de copt este necesară. Timpul de coacere nu este fix, trebuie să păzeşti cuptorul şi să ai mare grijă ca „jucăriile” tale să nu se ardă. Îţi recomand să faci focul foarte mic şi să nu depăşeşti cele 30 de minute.

Am stabilit deci cum stă treaba cu Fimo. Acum să vedem ce accesorii ne mai trebuie ca să facem mărgele, cercei şi brăţară.

Pentru „mărgelit” [poate cineva să traducă mai bine beading?] cu Fimo sunt necesare următoarele:

  • FIMO Soft / Classic /Effect
    disponibil în pachete de 56 de grame sau în blocuri (large) de câte 350 de grame, utile dacă foloseşti o culoare mai mult decât pe celelalte,  se pot comanda de aici
  • cleşte pentru strâns, presat şi tăiat
    necesar pentru atunci când vei lucra cu accesoriile din metal, chiar dacă asta înseamnă ace sau inele metalice; îl găseşti aici
  • cleşte pentru răsucit
    cu el vei face bucle în acele metalice; îl poţi cumpăra de aici
  • o placă de faianţă sau gresie
    sau orice alt suport neted, din ceramică sau metal
  • cutter obişnuit
    sau lame flexibile, speciale pentru Fimo [aici]
  • maşina pentru Fimo
    sau mai simplu, în engleză, pasta machine, pentru uşurinţă în înmuierea „pastei” Fimo sau pentru modele complexe. Dacă ai o maşină pentru tăiţei, o poţi folosi cu încredere. Maşina pentru Fimo este foarte utilă dacă te hotărăşti că vrei să trăieşti din modelarea de Fimo, altfel este cam scumpă – 85 de lei, de aici
  • ace metalice
    simple sau cu buclă într-un capăt; pe ele vei înşira mărgelele după modelare şi tot pe ele le vei şi coace
  • zale metalice
    vei avea nevoie de ele atât pentru prinderea mărgelelor între ele, cât şi pentru cercei; le găseşti aici
  • tortiţe pentru cercei
    le găseşti aici
  • tuburi metalice
    utile, dar nu necesare; aici poţi vedea cum arată
  • aţă cerată
    o vei folosi pentru pandantive [link]
  • fir nylon
    se vinde la rolă, în magazinele cu obiecte pentru pescuit
  • mărgele „seed”
    de aici sau de aici; le poţi folosi pentru „umplerea” spaţiilor dintre mărgelele mai mari, din Fimo
  • scoici pentru încheierea şiragului
    aici poţi să-ţi faci o idee despre cum arată
  • închizătoare pentru mărgele sau brăţară
    aici

Aşa cum am spus mai sus, vei frământa pasta Fimo până când aceasta devine foarte moale şi uşor de modelat. Noi vrem să facem doar mărgele, deci nu e prea multă bătaie de cap. Modelezi pasta într-o sferă, apoi, la fel cum ai face cu un aluat, din sferă faci un cilindru pe care apoi îl tai, în mai multe bucăţi de aceleaşi dimensiuni. Iei fiecare bucată în parte şi o transformi într-o mărgea, apoi înşiri câtre două sau trei mărgele pe acele simple sau cu buclă. Acele simple le foloseşti pentru cercei, în timp ce pentru şiragul de mărgele şi pentru brăţară vei folosi acele cu buclă. Dacă vrei mărgele pe lanţ, vei folosi neapărat acele cu buclă, în schimb, dacă vrei să le înşiri pe nylon, nu prea contează pe ce ac le coci. După ce ai modelat toate mărgelele şi le-ai înşirat pe ace, le pui în tava în care ai aşezat înainte hârtia pentru copt, apoi le coci aşa cum am explicat. Ai mare grijă să nu le arzi!

După coacere, le vei lăsa câteva minute să se răcească, apoi treci la treabă.

Pentru mărgelele pe lanţ va trebui să munceşti ceva mai mult, din cauză că lanţurile care se găsesc în comerţ ar putea să aibă altă culoare / nuanţă decât acele sau zalele metalice pe care le foloseşti tu. Aşa că poţi proceda ca mine: să creezi chiar tu lanţul, din multe, multe zale. Folosind cleştele, vei tăia acele în două bucăţi egale. Foloseşte pentru asta cleştele pentru strâns, presat şi tăiat. Pe fiecare bucată vei avea o mărgea. Cu cleştele pentru răsucire vei crea câte o buclă la fiecare capăt. De buclă vei prinde o za, pe care o strângi cu cleştele special, apoi, în funcţie de lungimea pe care vrei să o aibă mărgelele, prinzi două, trei sau mai multe zale. Prinzi, astfel, între ele toate mărgelele, iar la sfârşit, tot cu zale şi cu ajutorul cleştelui pentru strâns, închei mărgelele cu închizătoarele speciale. Ai de ales între mai multe modele, rotunde, în formă de pară, cu diferite sisteme de prindere etc.

La fel procedezi dacă vrei o brăţară cu lanţ, doar că vei folosi mai puţine mărgele şi, evident, mai puţine zale.

Cerceii îi poţi realiza din una sau mai multe mărgele şi îi poţi face cu tortiţele prezentate mai sus sau cu alte accesorii. Eu am ales tortiţele argintii pentru că pe astea le folosesc cel mai des, dar există şi alte tipuri de accesorii, chiar şi numai ace, pentru cercei mai mici. Cerceii făcuţi cu ace se încheie cu dopuri de cauciuc. Dacă foloseşti tortiţele de mai sus, vei avea nevoie de o za pe care să o prinzi cu cleştele şi care va face legătura dintre bila din Fimo şi tortiţă. Lasă mărgeaua pe acul simplu, fă o buclă la capăt şi prinde-o cu o za de tortiţă.

Mărgelele înşirate pe fir de nylon sunt ceva mai uşor de făcut, dar vei avea nevoie să umpli spaţiul dintre mărgele cu ceva, asta dacă nu-ţi plac mărgelele mai mari. Atenţie, însă, dacă vrei să foloseşti exclusiv bile din Fimo, vei folosi mai mult material. Poţi înişra oricâte mărgele din Fimo, iar între ele poţi folosi aşa numitele mărgele de nisip sau seed beads sau tuburi metalice. De fapt, poţi umple spaţiul dintre mărgele cu orice accesorii metalice sau nemetalice, dar ţine minte că mărgelele din Fimo sunt cele care trebuie să iasă în evidenţă. Pentru a încheia un şirag de mărgele pe fir de nylon, ai nevoie de nişte accesorii metalice numite şi scoici. Treci firul de nylon prin gaura cu care sunt prevăzute scoicile, înnozi firul de mai multe ori, apoi închizi scoica folosind cleştele special pentru strâns, presat şi tăiat. Între scoică şi închizătoare mai trebuie să prinzi o za şi gata!

Spor la treabă şi aştept feedback! Iar dacă mai aveţi întrebări, nu ezitaţi să întrebaţi.

Linkuri utile:

  • o mică parte din ce am făcut eu din Fimo: link
  • tutoriale pe YouTube: link
  • tutoriale lut polimeric: link
  • mai multe ştie întotdeauna Google: link

215 thoughts on “Tutorial: Cum se lucrează cu FIMO”

  1. Salut.

    Ti-am citit cu interes tutorialul dupa ce m-am hotarat si eu sa ma apuc de arta asta a modelajului din FIMO si as vrea sa intreb ceva: chiar se tine 30 minute la cuptor?? Eu am incercat pentru prima data in seara asta si a iesit un dezastru total, s-a ars, s-a deformat, si-a schimbat culoarea…..sunt foarte dezamagita :(:( si nu l-am lasat decat 10 minute la foc mic!! Ma poti ajuta cu cateva sfaturi? Iti multumesc anticipat si iti doresc o seara placuta!

    Cristina.

    1. Cristina, le pui în cuptor nu direct pe tabla aia de jos, ci pe o tavă, pe la mijlocul cuptorului, la foc nu mic, ci minim. Aşa, eu le pot lăsa şi 40 de minute şi nu se ard, ba dimpotrivă, se coc numa’ bine.

  2. hello Denisa! ieri mi-a venit şi mie comanda de la simoshop şi sunt fooarte mulţumită. Au fost şi rapizi şi produsele sunt foarte ok. Mi-au trimis chiar şi o mică atenţie..nişte săculeţi din saten. Tot ieri m-am apucat de modelat şi azi vreau să le coc. Ideea e că aici unde stau în gazdă am un aragaz antic..şi nu ştiu la ce temperatură ajunge când se încinge. Eu oricum o să stau cu ochii pe ele…dar, de unde ştiu când sunt gata. Adică ce semne sunt? şi dacă cumva nu sunt făcute bine..car e riscul, se rup mai repede, sau ce?

  3. şi încă ceva…că am uitat: în cazul inelelor, le pun cu tot cu partea metalică la cuptor, sau pun la cuptor doar pasta fimo şi o lipesc cu soluţie de partea metalică după ce se coace?

  4. Emma, şi eu am un aragaz vechi, de-o vârstă cu mine. Nu ştiu la ce temperatură le coc, dar am ajuns la concluzia că trebuie coapte la foc mic, de fapt minim, timp de 30-35-maxim 40 de minute. Şi mai ales primele „ture”, stai cu ochii pe ele. Când sunt gata, dacă pui nasu’ lângă ele o să vezi că au un miros foarte interesant şi… specific. Sunt, deci, parfumate. Dar nu după asta trebuie să te iei. Dacă le arzi o să vezi că îşi schimbă culoarea, se înnegresc şi se „strică”, dacă nu le coci suficient, da, se vor sfărâma sau chiar rupe.

  5. Poţi să le coci cu tot cu partea metalică, n-are nici o treabă. Dacă preferi să le lipeşti după coacere e OK, dar poţi pune la cuptor şi chestiile metalice. NU plasticul! :))

  6. Salut.
    Ar trebui sa fie la 110 grade parca, dar fiind aragaz vechi sigur nu ai cum sa setezi asa ceva.
    Cel mai bine e sa lasi la foc foarte mic, cel mai mic posibil si sa lasi si usa cuptorului intredeschisa. Ideea e ca daca nu sint coapte ramine materialul moale si se deformeaza. Daca in schimb le arzi, se schimba culoarea inspre negru si sint destul de urite.
    Mai mult ca sigur o sa pocnesti o tura sau doua pina nimeresti temperatura si timpul perfect (stiu ca si eu am patit de destule ori).
    Asa e ca sint super ok cei de la http://www.simoshop.ro ? Daca ar afla lumea de ei…..

  7. Mulţumesc ptr raspunsuri…sper să nu le stric…le-am făcut cu atâta trudă…şi mai ales că mi-am pus baza în ele ptr cadourile de Paşte…Merg să le bag la cuptor..ce emoţii am!

  8. help..le-am bagat de la 11:45 la cuptor, la foc ff mic, cu uşa între-deschisă. Acum sunt în stadiul în care s-au întărit, dar sunt puţin flexibile şi am încercat să pun mâna pe una şi s-a rupt. Aşa sunt când sunt calde? si tre să le scot, sau aşa rămân şi după ce se răcesc. Nu ştiu ce să fac..să le mai las…? sunt f casante…

  9. da, le-am scos ..cred că în total a durat cam 1 h..ciudat (cuptorul meu merge oricum ff încet, şi l-am dat şi la cea mai mică flacăra…deci îţi dai seama..)…oricum, nu s-au modificat culorile, nu s-au ars, nu sunt nici flexibile, acum ca s-au răcit..cred că sunt numai bune de purtat! yuppiii…ce bine că le-am nimerit! Acum pot să merg acasică să dăruiesc cadourile pe care le-am modelat cu atâta drag! Vă mulţumesc mult pentru sfaturile voastre..mi-au fost de mare ajutor!

    Vă doresc Paşte Fericit şi multă lumină în suflet…

  10. Multumesc mult pentru raspuns. Am incercat aseara din nou si am facut asa cum ai zis tu, focul la minim si mi-a iesit :D. Le-am lasat 35 de minute desi cred ca mai trebuiau (sunt putin flexibile) dar mi-a fost frica sa nu le stric. Cu timpul cred ca o sa-mi dau seama cam cat trebuie lasate si cam cum e cu temperatura in cuptorul meu :):)

    Va doresc Paste Fericit si multumesc pentru ajutor.

  11. hey..am si eu o intrebare cum se fac cerceii ca acestia? am inteleles ca sunt facuti din material ceramic si apoi pictati..dar de und pot sa cumpar si cum as putea sa imprim un desen de pe foaie pe acest material?

    ms mult..

    1. Sabina, cerceii din imagine îi poţi face fie din Fimo, fie din lut. Cu lut abia am început să lucrez, dar din Fimo e mai uşor să obţii forme de tot felul. Deci îi faci din Fimo deschis la culoare, îi pui la copt, apoi îi vopseşti cu acrilic. Peste vopsea poţi să mai dai cu lac [sau nu]. Modelul trebuie să-l faci tu, din pensulă. Pentru transfer de imagine am înţeles că ar fi bun Fimo lichid, dar eu încă nu l-am folosit.

  12. Hey,
    De ceva vreme ma tot uit pe toate siteurile pe care le prind cu sfaturi despre prelucrarea fimo. Am intampinat insa o problema, mie toate randurile de cercei (sau ce-am mai facut) mi s-au ars sau nu neaparat ars dar unii nu s-au pastrat culoarea. Precizez ca mi-am luat cuptor electric special pt asa ceva, am si un termometru de cupror si sunt f atenta sa nu depaseasca 110 grade, daca ajunge la 110 mai deschid putin usa cuptorului sa ajunga la 100, am inteles ca 100-110 este ok, si cu toate astea tot nu-mi ies. Stiu ca nu trebuie lasati mai mult de 30 min, eu ii las fix 30 min, in plus unele modele de cercei nu se intaresc cum trebuie, sa devina tari imi raman asa gumate putin. Sincer m-am cam panicat, modelatul in sine imi place..dar nu ma descurc la cuptor. Unde gresesc?

    1. Ana, nici eu nu am cuptor special, am un aragaz Modern care are mai bine de 20 de ani şi le coc în cuptorul lui. Şi eu le-am ars prima dată, aşa că „secretul” este să dai focul la minim, cât să nu se stingă flacăra, şi aşa le poţi lăsa 30-35 de minute. Când scoţi chestiile din cuptor sunt, într-adevăr, moi, dar dacă le laşi 10-20 de minute pe gresia rece, o să vezi că se întăresc.

  13. Draga Denisa,
    Multumesc pt raspunsul prompt, dar daca le las la mai putin de 110 grade am inteles ca se inmoaie, sincer mi se pare un chin, nu le-am descoperit inca dichisul. Stiu ca nu exista cuptor special pt fimo, ziceam doar ca mi-am cumparat un cuptor electric , special sa fac acest lucru cu el. Cand iese fum din ele, cred ca nu e de bine, nu?

  14. Nu e de bine deloc. Eu zic să încerci mai bine cuptorul şi să vezi dacă în cuptor se mai ard. De înmuiat nu am auzit să se înmoaie şi nu e o problemă, atâta timp cât, după 30 de minute, sunt coapte. Secretul meu ăsta e: foc minim. Am copt atâtea „ture” încât acum nu mai stau lângă cuptor să-l păzesc, îl pornesc şi după 30 de minute încep să-i dau târcoale.

  15. mersi mult pt sfaturile despre FIMO ..deabia am comandat de pe net ..si nu prea stiu sa le fol..da cu tn totu e mai usor:)) ms pt sfaturi

  16. m-ati convins. foarte misto comentariile pentru un incepator. aveam de mult timp in cap sa ma apuc de fimo , dar acum chiar am reusit. am scos cateva modele si sper sa mearga bine in continuare. succes si voua.

  17. Buna!

    Denisa, spune-mi si mie de unde iei tu pasta CERNIT? Eu nu am gasit decat Fimo pana acum si as vrea sa incerc si pasta Cernit …

    Multumesc anticipat!

  18. Buna din nou!
    Am gasit Cernit si pe http://www.cernit.it (site italian) unde pachetul mic de 62 gr e 1,74 Euro si 1,78 Euro in functie de tip/culoare iar pachetele de 250 gr sunt 6,32 Euro, iar transportul este 9,1 Euro … deci cam scump ! Cred ca raman la Casa retro! :D
    Eu sunt incepatoare, lucrez cu fimo de 2 luni si ma gandeam sa incerc si cernit.

    Pup !

  19. Cu placere!
    Da, in Bucuresti e Casa Retro … de acolo se poate ridica comanda direct fara sa platesti transportul (daca esti din Bucuresti), daca nu livreaza prin curier si e cam scumput. Intra pe http://www.casaretro.ro pentru detalii (au gama destul de variata).
    Ma intreb… oare pot combina Cernit cu Fimo? Tu ai incercat?

    O zi buna!

  20. nu va suparati , am si eu o intrebare .. pot sa imprim cumva pe FIMO imagini( mai exact un simbol… care il am pe o foaie de hartie)? daca da cum daca nu va rog sa ma scuzati , multumesc anticipat ( sooper blog)

  21. Buna, fetelor si multumesc, Denisa pentru informatii:*:*
    Vreau sa ma apuc si eu de facut diverse chestiute;am observat ca se poate lucra cu clei polimeric, fimo, cernit.Sincer, care e mai avantajos?La pret, fimo-ul si cernitul sunt cam la fel.Totusi, ce ar fi mai bine sa folosesc?

    1. Hannetta, după ce le vei folosi pe amândouă, vei şti care ţi se potriveşte. Mie îmi place mult Cernit pentru că nu se ia culoarea pe mâini ca de la Fimo, dar culorile nu sunt atât de „vii” ca la Fimo, cel puţin nu ce am găsit eu. Iar magazinul de unde mai cumpăram Cernit s-a închis. :(

  22. Pingback: Denisuca – nevastă de Coşmar » Blog Archive » Din nou despre FIMO
  23. Ok, mersi mult, Denisa.Mai am totusi o intrebare:-?…Imi caut un cleste pentru rasucit si am vazut mai sus ca ai gasit tu la mariashop.Faza e ca acolo, comanda minima este de 150 de ron, iar eu mare lucru nu mai am de luat, intrucat aprovizionarea mi-am facut-o de pe margelutze.ro, de care sunt extrem de multumita.Acum, unde as putea gasi un asemenea cleste?:*mersi mult

  24. buna :)
    am retinut zilele trecute(sper ca am retinut bine), cand am citit ce’i mai sus ca lucrezi si cu fimo si cu cernit… eu deabea am facut prima comanda pe margelutze.ro ,si am comandat fimo…dar..care’i mai bun?…sau macar..care ar fi diferentele majore dintre ele,daca sunt?
    si , ai idee unde gasesc guta colorata in deva? sau undeva prin HD daca nu…

  25. haha, tocmai am vazut ca o parte din raspunsuri era dat deja . ok,here’s another one …cernit se amesteca la fel de bine cum ziceai ca se amesteca fimo soft(culorile intre ele)?

  26. Hannetta,

    Clesti de tot felul se gasesc il Bricostore (asa am auzit)…
    Mai poti incerca si in alte magazine de acest gen (Praktiker, Dedeman)… sau chiar la piata ! :D

  27. Buna,

    Am citit ce ati tot scris mai sus, dar tot nu m-am lamurit. Am inceput de curand sa lucrez cu fimo, momentan cercei. Cand fac cercei plati, cu gaurica pe unde sa bag un inel pt tortita, totul e ok. Dar acele cu bucla nu reusesc sa le fixez in cercel. Am incercat sa bag la cuptor cu tot cu ac, dar cand s-au copt acul cam iesea. Voi cum faceti? [as prefera fara lipici, in ultima instanta o sa recurg la asta].

    Thx si spor la modelat!

  28. pe mine ma intereseaza de unde pot cumpara masina de gaurit fimo pentru ca sincer nu imi place sa gauresc cu ac sau scobitoare pentru ca mi se deformeaza super urat margelele si numai consum argila deageaba. Merci :)

  29. Salut! Imi place sa modelez accesoriile mele, sa fac ceea ce imi place si Ma pasioneaza foarte mult acest lucru. dAR, nu pot comanda pe net iar In Craiova nu gasesk magazin ku fimo :(. Va rog mult daca stiti vreun magazin care sa contina sa ceva contactati-ma :x Ms frm

  30. Buna!Am si eu o intrebare.As vrea sa fac pe un pahar alb un model cu Fimo…..Dar mama imi tot spune ca daca pun paharul in cuptor o sa se sparga.E adevarat?
    Multumesc anticipat:*:X.

  31. clestisorii si tot felul de guta colorata sau transparenta se gasesc la magazinele pentru scule de pescuit acolo unde se vand undite am vazut la sotul meu .Ma bucur ca puteti lucra si face asa minunatii,eu sunt in egipt si nu cred ca voi gasi acest material aici spor la treaba va pup si va invit la piramide

  32. pai nu prea stiu dar tare miar place sa pot lucra cu ea
    eu azi am descoperit si am si inceput sa ma informez
    am vazut bijuterii lucrate mai ales la noi dar nu stiam ce material este ,eu nu am stat pe net am avut un serviciu care imi lua toata ziua asa ca …dar am lucrat cu plastelina si am facut tablouri exact ca niste picturi dar cu plastelina dar se usuca greu poate imi potispune ce scrie pe ambalaj mersi mult si spor la lucru

  33. Buna tuturor
    Poate s-a mai discutat pe aici, dar as vrea sa ma lamuriti daca fimo se poate coace si in microunde? A incercat cineva? Multumesc mult :)

  34. am si eu o intrebare… fimo se poate colora/picta? pentru ca mi se pare mai usor sa cumperi fimo alb, sa lucrezi pe el si apoi sa-l pictezi in culorile pe care le vrei tu..si daca da, ce fel de vopsea ar trebui sa folosesc? mersi:D

  35. Va salut! Foarte draguta comunitatea voastra de aici :) Imi place ca impartasiti din experienta voastra tuturor. Am citit cateva din comentarile voastre si nu am gasit ce ma intereseaza. Poate e postat pe undeva dar mi-a scapat. Eu…as vrea sa stiu…care e treaba cu amestecul dintre Fimo normal si Fimo lichid. Am de ceva vreme o sticluta de Fimo lichid si nu ma prea descurc cu el. Am citit pe net cum ca se amesteca cu cel normal dar n-am gasit pe nicaieri vreun tutorial exact. Ma poate ajuta cineva? :D

  36. te rog frumos sa ma ajuti si pe mine(dc vrei bineinteles)am invata tot de la u ,esti o scumpa ca ne explici si noua,dar de unde pot sa iau forme pt a face cercei?:-? ca tot vad gargarite…..flori….trandafiri…etc….cum fac aceasta forme?asta nu inteleg eu,:-?? cred ca stii l ace m-am refeit,poop si bafta in tot ce faci

  37. kum fac si eu acelea forme???kum sa imi iasa si mie gargarita?elefant:Pflori:Pbuburuza:P:D sau altceva?:)ajuta-ma te rog si pe mine:((….si daca exista de unde as putea cumpara acea forma de modele sau kum i se zice:-?? k am vazut la multa lume cercei k modele dar kum fac si eu acelea modele?sper k nu te-am stresat si sper ca ma ajuti,poop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.