Cred că nu se poate să fi văzut vreun serial american cu/despre tineri în ultimii ani și să nu știi ce e UBER. De asemenea, cred că nu se poate să fii tânăr, să locuiești într-un oraș mare al României, să călătorești ocazional cu taxiul și să nu-ți dorești un serviciu așa cum este UBER.
Deși controversat (până să se lămurească treburile cu autorizațiile de transport persoane etc., rămâne un serviciu controversat) UBER are un succes nebun peste tot, motivul principal fiind acela că oferă condiții de limuzină la tarife de taxi. Iar asta… în condițiile în care taxiurile din România nu sunt deloc ieftine și majoritatea sunt mașini vechi, rupte, coapte, trase, îndoite și conduse de obicei de oameni, să zicem, needucați. Ca să nu zicem neciopliți, deși nu sunt toți așa.
Ei bine, de doi ani, UBER a venit ca o gură de aer proaspăt într-o piață sufocată de taximetriști cu aere de semizei, singuri pe această nișă și siguri pe venituri. UBER nu este doar cool, ci oferă servicii pe măsura prețurilor plătite. De fapt, nu, aș zice că primești mai mult decât plătești. Din păcate, UBER e disponibil doar în București și Cluj-Napoca, deocamdată.
Viitorul transportului: car sharing? Self driving cars?
Este foarte clar că felul în care arată astăzi șoselele lumii nu poate continua așa la nesfârșit. Nu putem să tot poluăm în felul în care o facem acum, din simplul motiv că nu putem consuma resurse care sunt oricum pe terminate, când viitorul aparține, în mod clar, mașinilor electrice, poate chiar a mașinilor electrice care se conduc singure.
Cineva a făcut la un moment dat un proiect foto în care a adunat laolaltă șoferii dintr-un număr de câteva zeci de mașini. La grămadă, ocupau un autobuz, pe când fiecare în mașina lui, umpleau o stradă.
Probabil că în viitor ne vom întoarce la transportul în comun, abandonat din cauză că era încet, gălăgios, scârțâia din toate încheieturile, mirosea urât etc. Încet, încet, am renunțat să mai mergem cu trenul pe distanțe lungi, pentru că făceam 24 de ore, pe când mașina ne duce pe aceeași distanță în mai puțin de jumătate din timp.
Numai că nu suntem deloc eficienți. OK, noi ajungem mai repede, dar consumăm resurse care i-ar fi putut duce pe alți patru sau 10 ca noi pe aceeași rută, în aceiași bani.
Cred că transportul va trebui să se reinventeze. Nu poți trăi toată viața blocat în ambuteiaje, nu poți să îți petreci opt ore la birou și patru pe drumul către birou și casă, pentru că ți-ai irosit a șasea parte din toată ziua stând în fund și așteptând să te miști. NU ESTE NORMAL. Eu, una, aș înnebuni să locuiesc în Los Angeles sau în București, să inhalez noxe și să îmi irosesc viața în trafic. De-aia cred că au atâta succes aplicațiile mobile, de-asta se consumă atâția și atâția TB de trafic (sic!) de date mobile, pentru că oamenii care sunt blocați în trafic n-au ce face.
Până în viitorul mai îndepărtat, însă, realitatea este că decât să iei mașina la o chestie în oraș (oraș mare, să ne înțelegem) și să te chinui o oră să găsești un loc de parcare, este mult mai rentabil să chemi un UBER, te duce unde ai treabă, plătești elegant, cu cardul, la întoarcere mai iei un UBER și te-ai scos. Poate ai dat mai mulți bani pe cursele cu UBER decât ai fi dat pe benzină/motorină, dar ai economisit timpul petrecut căutând unde să parchezi. Echitabil, zic.
Vreau să câștig un iPhone 7
De ce am pus titlul acestui articol UBER-experiment? Pentru că UBER are o campanie în cadrul căreia oferă GARANTAT un iPhone 7 tuturor celor care aduc 100 de clienți noi UBER. „Clienți” însemnând persoane care își fac un cont și beneficiază de o primă cursă, gratuită, în limita a 20 de lei. Cât de tare e asta?
Aici interveniți voi. Și tot aici intervine și experimentul. Vreau să văd dacă există 100 de oameni din Cluj și București dispuși să mă ajute. Trebuie să vă creați cont UBER accesând acest link.
Noul iPhone 7 este oferit tuturor utilizatorilor care aduc 100 de noi utilizatori activi până pe 30 noiembrie. Pentru a primi cadoul, utilizatorii noi trebuie să se înregistreze folosind codul de invitație și să efectueze prima cursă (gratuită, în limita a 20 de lei).
Link-ul, din nou este acesta: https://get.uber.com/invite/a4k1yh62ue. Înregistrați-vă, plimbați-vă și… vă mulțumesc anticipat. Nu cred că adun 100 de oameni dispuși să facă așa ceva pentru mine și nu e psihologie inversă, realmente nu cred că sunt atât de mulți binevoitori pe Internet, adică nici măcar 10% dintre cei care vizitează zilnic acest blog. Rămâne să prove me wrong mă contraziceți. :)
daca ar fi fost uber in arad te`as fi ajutat cu placere.
Mulțumesc pentru intenție. Aud că se pregătește de venit în Timișoara… poate se apropie!
@Denisa Bârgău: Eh, chiar au venit in Timisoara. Scazuse oricum numarul taxiurilor si sper ca un pic de concurenta sa-i scuture si sa-i puna la punct cu standardele meseriei.
Masini care sunt neingrijite, egal ca au 400.000 km sau sub 100.000 km, bon nu, doar daca ceri, manele (nu e o regula, dar se intampla), mirosuri urate etc.
Uber e disponibil de puțin timp și în Brașov.
Vești bune peste tot!
de ieri cica ar fi Uber si in TM