Nu sunt foarte îndepărtate zilele la care visam, când frigiderul viitorului va ști ce să comande pentru noi de la supermarketul viitorului. Există deja berea la doză care îți indică dacă lichidul din interior este suficient de rece. Acum, a venit și rândul ambalajelor de mâncare să îți dea indicii despre conținut. Mai precis, despre temperatura la care este ținut ambalajul și, implicit, conținutul său: salamul Semenic Extra, de la Caroli, vine într-un ambalaj termosensibil.
Mai exact, salamurile salamurile Semenic Extra de la Caroli sunt ambalate în folie și au o etichetă cu cadran termosensibil, denumită Carolimetrul Termic. Aceasta își schimbă culoarea în funcție de temperatura produsului, fiind verde atunci când ea este de sub 8°C și devenind galbenă când temperatura depășește 8°C.
Probabil că în viitorul nu foarte îndepărtat, ne vom plimba prin supermarket-uri și vom culege doar acele produse care conțin și un pic de inovație.
Eticheta termosensibilă nu reprezintă neapărat o garanție că produsul este proaspăt. Asta ține de vânzător și de condițiile în care este păstrat salamul; cadranul termosensibil indică doar dacă produsul (și implicit eticheta) este ţinut la temperatura optimă sub 8°C (în acest caz este verde) și atenţionează dacă produsul este amplasat la o temperatura mai mare decât cea optimă (peste 8°C, în acest caz cadranul devine galben). Termenul de valabilitate al produsului este menţionat separat, pe verso, în dreptul menţiunii: „Expiră la data: …”.
Sistemul nu este ireversibil, adică odată îngălbenită eticheta, ea nu rămâne așa, ci se înverzește când o pui la rece. Nu instant, ci în funcție de timpul petrecut la cald/rece și de temperatura la care a fost depozitat. De exemplu, dacă produsul a fost depozitat într-un frigider la 6°C și apoi se amplasează pe masa din bucătărie în care avem 26°C, cadranul termosensibil devine galben în aproximativ 40 de minute (atunci când produsul ajunge la o temperatură mai mare de 8°C). Timpul în care cadranul termosensibil se schimbă din galben în verde depinde foarte mult de temperatura la care a fost expus produsul la cald și apoi la ce temperatură este setat frigiderul. În cazul unui produs care a stat pe masa din bucătărie (la 26°C), dacă este reamplasat în frigider (la 6°C) i se va recolora cadranul termosensibil în verde în aproxomativ 60 de minute.
Probabil că dacă această etichetă va avea succes, vom vedea din ce în ce mai multe produse ambalate în etichete termosensibile. Caroli introduce, așadar, pe piața din România prima #MâncareCuNotificare. Mi se pare/foarte tare.
Mai interesant ar fi fost dacă ambalajul și-ar fi schimbat culoarea in cazul păstrării într-un interval nerecomandat de temperatură, și ar fi rămas așa.