Într-o revistă pentru femei, am dat peste o reclamă care se întindea pe două pagini; pe prima era asta: Apoi, pe pagina următoare, ţi se trânteşte în faţă următorul text:
„Îţi plac supele şi ciorbele tale, dar nu ai timp să le găteşti în fiecare zi. Aşa că nu mai apuci să mănânci supe aproape deloc. Nu trebuie să renunţi la ele, pentru că este bine să mănânci supă. Şi dacă nu ai timp să pregăteşti o supă în casă, ia în considerare o alternativă considerabilă – supele Knorr.
Ştiai că supele Knorr…
- conţin ingrediente naturale – ingredientele de bază din supele Knorr sunt legumele uscate, carnea deshidratată, grăsimea sau uleiul vegetal, verdeţurile, condimentele, tăiţeii sau crutoanele. Toate ingredientele sunt atent selecţionate şi sunt de cea mai bună calitate.
- nu conţin conservanţi – pentru că ingredientele sunt deshidratate, supele Knorr nu au nevoie de conservanţi. Deshidratarea este cea mai veche metodă de păstrare a alimentelor.
- au o compoziţie echilibrată – o porţie de supă oferă proteine, glucide şi lipide în proporţii optime”.
Şi acum să vedem:
- maltodextrină din porumb [DEXTRÍNĂ, dextríne, s.f. Pulbere albă sau albă-gălbuie, amorfă, solubilă în apă, obţinută prin degradarea amidonului şi folosită ca material de apretare, la fabricarea unor cleiuri etc]
- amidon de porumb şi cartof [AMIDÓN s.n. Substanţă organică ce se găseşte în seminţele, fructele şi tuberculele plantelor şi care se foloseşte în industria alimentară, chimică etc.]
- monosodiu glutamat [monosodiu glutamat – E621 – este cel mai periculos pentru sănătatea consumatorilor. Printre efectele sale putem enumera dureri de cap, greţuri, vărsături, ameţeli, palpitaţii, oboseală. Mai mult, este unul dintre cele mai folosite ingrediente la ora actuală, aşa încât în organismul nostru intră o cantitate suficient de mare de E621. sursa şi definiţia pe wikipedia]
- inozinat [E631 – Inosinic acid is commonly used as a flavour enhancer in the food services industry. sursa]
- guanilat [E627 – Guanosine monophosphate in the form of its sodium salt disodium guanylate (E627) is a food additive used as a flavor enhancer to provide the umami taste. It is often used in synergy with glutamic acid (monosodium glutamate, MSG). As it is a fairly expensive additive, it is usually not used independently of glutamic acid – if disodium guanylate is present in a list of ingredients but MSG does not appear to be, it is likely that glutamic acid is provided as part of another ingredient such as a processed soy protein complex. It is often added to foods in conjunction with disodium inosinate; the combination is known as disodium 5′-ribonucleotides. Disodium guanylate is often found in instant noodles, potato chips and snacks, savoury rice, tinned vegetables, cured meats, and packet soup. sursa]
Deci, tu ai paria pe mâna ta că supele la plic sunt pline de chimicale?
Eu da, însă mi se pare absurd să-mi ceri să pariez pe mâna mea că supele la plic nu conţin chimicale, din moment ce pe ambalaj scrie destul de clar contrariul.
Reclamele sunt periculoase. Într-o ţară în care cazul Elodia ţine „capul de afiş” al jurnalelor de ştiri, să minţi populaţia cu astfel de reclame este periculos. Periculos pentru credulii care, după ce citesc reclama, sunt convinşi că tot ce scrie acolo e adevărat, ba mai mult, le explică şi altora că este aşa…
Oameni buni, citiţi întotdeauna ce scrie pe ambalaj!
Din păcate, am pierdut pozele, dar rămâne ideea. Era o mână făcută din morcovi (degetele erau morcovi) și cuțitul stătea amenințător deasupra lor, cu întrebarea: ai paria că supele la plic conțin doar chimicale?
Da. Aș paria și aș câștiga. F*ck you :))
Da, as paria pe mana mea…stiu ca asa este…
Laura, care zice că nu poate intra pe blog, mi-a scris asta pe YM:
cum am fost in mutare 6 luni, si am depozitat undeva condimentele, s-au facut gandacei numai in frunzele de patrunjei si nu in plicurile cu supe, desi erau deschise.
Sunt prea destepti gandacii ca sa riste o contaminare in colonie.
Adica… in caz de un razboi nuclear ei vor supravietui…dar la supe d`astea tot nu se aventureaza :))
bun bun!
Nu a da dumnezeu sa se schimbe legislatia si sa le futa cateva amenzi de sute de milioane la astia!
Pana una alta eu nu am mancat niciodata supa la plic si nici nu recomand la cineva sa manance asa ceva.
Pazea!
:))
conţin ingrediente naturale – vorba unui prienten: „petrol natural romanesc” ;)
rahat!
bineinteles, mi-as da o mana da s-o termine cu aburelile!
Aveam o colega ce era innebnita dupa supa la plic de la Knorr. Oricum si gustul e cat se poate de artificial la supele astea. Norocul meu ca nu mi-e lene sa gatesc! :P
Pe mine ma sparge reclama la supa de rosii – cu mamica facind supa din plic apoi fetita ducind farfuria taticutului care lucreaza intr-o gradina / sera ce-o fi plina cu legume care mai de care mai apetisante!
doar n-ati crezut ca o luat baietii isteti de la cnor legumele, le-o pus la uscat, le-o macinat si le-o impachetat la plic ca sa ne facem noi zama naturala din ele?
Hai, gandeste macar 30 sec. la variatiile de temperatura ce apar intre iesirea din fabricatie a supei la plic-transport la retailisti-aparitia pe rafuri-momentul consumarii! Asa bine-s uscate toate chestiile naturale ca nu au nevoie de nici un fel de chimicale? E logic, nu pot rezista fara sa mucegaiasca! Si, ca sa ne asiguram ca se vand toate, le pudram cu …eeeee? E-uri, natural,-(
Supele la plic, sucurile „naturale” si multe alte conserve sant pentru cei carora mama le-ar zice „puturosi”, nu „oameni ocupati”, nici „businesspeople”. Va recomand sa beti apa plata in loc de asemenea „supe naturale”,cand chiar va e foame/sete!
convinge
secretul se afla in condimente
deci cum spuneam, unii oameni vor lua de bune reclemele asa cum cred ca danonele e natural, trece balonarea si margarina e buna…f putini vor face ce ai facut tu.
Partea si mai naspa e ca unii chiar daca vor citi articolul tau, vor cosuma cu indiferenta ca pana acum ca deh, nu le-a fost rau de la ea… si in timp se vor aduna bolile…
mai bine mor de foame, de cat sa MA GANDESC vreodata sa mananc/beau o supa la plic/cub/pastila…
Eu pariez pe capul meu. Mai e o reclama cu un fir de praz taiat, iar intrebarea este: „Pariezi pe capul tau ca supele la plic sunt pline de chimicale?” Da, pariez. Oare ce se intampla cu prazul?
d-aia nu mananc eu nimic in afara de ce gateste mum! cu toate astea stiu ca nu-s bune dar sunt niste supe de la rollton (intr-o punguta galbena) care este geniala … bine macar ca nu are decat taieteii, uleiul si daca vrei si aromele … dupa mine aia e cea mai ok dintre cate supe la plic exista acum pe piata.
Invitatia de a renunta la o mana e corecta intrucat supele nu sunt pline de chimicale, sunt 90% chimicale. Asadar, revin asupra deciziei de a paria pe capul prazului.
io cred ca inca nu a murit nimeni de pe aici de foame…. atunci sa vedeti ce gust bun si suav are supa la plic..
ia sa citesti mai atent pe supele alea ROLLTON, nu cumva intalnesti cuvantul RIBONUCLEOTIDE? Ia informeaza-te si vezi ce sunt alea… si apoi mai gandeste-te daca rollton e chiar asa inofensiva. Am consumat si eu asa ceva, e drept, dar NU MAI VREAU!!!
Toata lumea vorbeste despre E-uri, dar nimeni nu isi pune problema de ce se folosesc si de ce legislatiile TUTUROR tarilor permite folosirea lor. Hai, spuneti cu toti: vor sa ne omoare, este o conspiratie mondiala, nu le pasa de noi, americanii ne otravesc, occidentalii vor sa ne distruga viata/agricultura/sanatatea….bla, bla. Cand veti intelege ca de fapt nu se mai poate fara? Trebuie utilizate pt ca: suntem 6 miliarde; nu mai este suficient pamant sa ne hraneasca pe toti „natural” si fara interventii (natura nu da recolte record la hectar); vrem sa ne cumparam alimentele comod din supermarket, cand vrem, ce vrem si cat se poate de multe si variate; nu mai avem timp sa gatim intruna (ar trebui ca cineva sa inceapa prepararea urmatoarei mese exact dupa ce s-a terminat masa – mai vrea cineva sa stea la cratita toata ziua?); hrana obtinuta cu greu trebuie sa reziste ceva timp ca sa ajunga pe masa fiecaruia, chiar si in Fundul Moldovei – asta daca nu ai gradina/domeniul/ferma ta in spatele casei, plus mezelarul tau personal care sa iti pregateasca la comanda salamul preferat, dar atat cat sa tina 24 de ore, ca altfel se strica). Globalizarea aduce produse mai ieftine, dar care de multe ori sunt fabricate la mii de km distanta. Cine vrea poate sa se intoarca in timp, sa manance carne sau preparate din carne doar o data pe an, de Craciun, sau cand ii moare un animal, sa manance doar ce cade din copac si doar atunci cand cade (pt ca nu tine prea mult), sau sa faca agricultura de subzistenta (ce produci, aia mananci). Urmatoarea criza va fi o criza alimentara si nu avem nevoie sa ne batem joc de alimente. Chiar si cu atitia aditivi, stiti cate alimente se arunca zilnic? Cum ar fi sa fie bune de consum doar cateva ore? Daca nu stiti, uitati-va aici:
http://uk.news.yahoo.com/4/20090610/tuk-sell-by-dates-to-be-binned-in-waste-dba1618.html
Si apropo, la unii aditivi, ex glutamat, spui ca sunt periculosi, dai o adresa de Wiki si de fapt acolo spune ca este unul dintre cei mai cercetati aditivi, este gasit ca fiind sigur si mentioneaza ca apar „anecdotal reports” care asociaza consumul lui cu dureri de cap. Am trait in Asia si acolo oamenii il au in bucatarie cum avem noi borcanul cu sare, il consuma pe scara larga de peste 100 de ani si nu au nici pa’ D….
Surse dubioase pe internet sunt garla, dar tine de inteligenta fiecaruia sa trieze informatia corecta sau relevanta.
Cine poate, ii recomand sa manance asa cum manca Decebal – eu nu reusesc. Voi?
Cu stima
:))) va spart baiatu asta…. nimeni nu a mai comentat dupa postul lui… iati dat toti dreptate si ati inghitit in sec… asa ar fi inghiti in sec si Decebal daca ar fi trait in vremurile noastre…
Adevarul e ca nu prea mai ai ce comenta dupa ce citesti toate astea. Pana la urma de partea cui e dreptatea?
Vai, dar ce limbaj prietenos, spre finalul articolului! =))
:D
Piata din Romania cu precadere e dominata de astfel de produse „naturale”. Culmea acest monosodiu glutamat a luat amploare odata cu invadarea pietelor de catre asiatici. Acestia fiind faimosi pentru cantitatile imresionante de MSG (monosodiu glutamat) pe care le aseaza pe mesele lumii. Ceea ce este cel putin interesant e faptul ca ei s-au descotorosit de aceste practici si nu folosesc pe piata interna asa ceva. Exemplu: (si recomand) Condimente asiatice autentice usor de folosit http://www.AsianHomeGourmet-online.ro (fara MSG, fara GMO (genetically modified organisms) etc etc) produse bio )