Pentru călători: Megabus, BlaBlaCar, AirBNB

Călătorii „de profesie” sigur știu aceste mici secrete, dar pentru aceia dintre voi care au în plan să călătorească și vor să o facă economisind bani, am câteva recomandări. Nu sunt „mari secrete pe care industria turismului nu vrea ca tu să le afli”, ci sunt mici secrete pe care nici eu nu le știam, iar eu chiar îmi petrec majoritatea timpului online! 

Înainte de orice, o să vă spun că biletele de avion le-am luat de la WizzAir. E deja a doua oară când merg în Italia cu WizzAir și toată lumea care aude cât am dat pe bilet(e) face ochii mari. Dacă vânezi din timp biletele de avion și dacă ai date flexibile (de exemplu, dacă ai unde să stai și te poți întoarce după opt zile, nu după două, de exemplu), poți găsi bilete incredibil de ieftine. Gen 3 lei dus și 33 de lei întors, plus taxele de aeroport. Să zicem că, în total, am mers

Megabus – autocarul low-cost

Megabus este primul secret pe care l-am aflat de la Alina, prietena mea din Italia. Am luat un avion low-cost de la Timișoara la Bologna și trebuia să ajungem, doi oameni, de la Bologna la Florența. Aveam bagaj, nu voiam să plătesc pe transferul de la aeroport mai mult decât am plătit pentru biletele de avion (deși până la urmă asta am făcut), așa că am căutat soluții.

megabus

Există curse care te preiau din aeroport și te duc în autogara din orașul dorit, doar că prețurile sunt măricele: cam 20 de euro/persoană. Eu am mers cu Megabus și am dat 5 euro pentru un drum destul de lung (111 kilometri, majoritatea pe autostradă). Culmea e că Megabus m-a luat din autogara care e situată în oraș, nu din aeroport, așa că pentru transferul cu autobuzul de la aeroport la autogară am mai plătit 6 euro. În total, drumul Bologna-Florența m-a costat 11 euro. Foarte ieftin, dacă luăm în considerare alternativele.

Secretul constă în cumpărarea din timp, online, a biletelor. După ce am avut biletele de avion cumpărate, am căutat variante de transfer de la Bologna la Florența. Am găsit site-ul Megabus, unde la fel ca pe site-urile companiilor aeriene, dacă te învârți prea mult și le arăți interes, prețurile cresc. Foarte „convenabil”! După câteva minute, biletul costa 7 euro, așa că am schimbat device-ul și l-am regăsit la 5 euro. Am ales data și ora cursei, am plătit cu cardul și apoi mi-am printat mailul primit, cu un cod al cursei.

Nicăieri în autogara din Bologna nu există vreun logo Megabus. Am fi intrat un pic în panică atunci când a venit un autocar Megabus și nu a vrut să mă ia, pentru că nu mergea la Florența. Apoi am observat că avea un cod care nu corespundea cu ce aveam eu pe bilet. Câteva minute mai târziu, a venit și autocarul meu, care m-a dus în condiții excelente la destinație. Am prins liber locul de deasupra șoferului, pentru că Megabus are autocare supraetajate, și am trăit senzații tari. Când m-am plictisit de senzțiile tari, am profitat de wifi-ul gratuit pus la dispoziție după ce te loghezi, adică accepți condițiile de navigare, nimic complicat.

Megabus este disponibil în: Anglia, Belgia, Spania, Italia, Germania, Franța, Olanda. Plata se face, așa cum am mai zis, în avans, cu cardul.

BlaBlaCar, ca să nu te plictisești în mașină

BlaBlaCar este un serviciu gratuit de car sharing. Asta înseamnă că un șofer care merge din punctul A în punctul B în data de Z la ora H poate să pună cursa pe site și să accepte pasageri care îi plătesc o sumă dinainte stabilită. Dacă la dus am ales Megabus, la întoarcere am mers de la Florența la Bologna cu BlaBlaCar. Biletele la Megabus sunt ieftine doar dacă le iei cu mult timp înainte, la BlaBlaCar tarifele oricum sunt mici.

blablacar

Se pot căuta curse din timp, numai că spre deosebire de liniile aeriene și firmele care efectuează transport regulat (gen Megabus), aici nu e nimic regulat. Totul e să ai noroc ca în ziua în care ai tu nevoie de o mașină să găsești un șofer care face același drum.

Italienii nu prea vorbesc engleza, dar am avut noroc de un șofer care vorbea și încă foarte bine, așa că timpul s-a scurs imediat. A mers repede, ca pe autostradă, cu 120-130 km/h, și am făcut o oră și un pic până la aeroportul din Bologna, față de aproximativ două ore, cât am făcut cu Megabus.

Vestea bună este că BlaBlaCar e disponibil și în România și sunt prețuri mult mai mici decât dacă ai merge cu trenul. Sigur, și condițiile diferă. Cu trenul riști să dai peste oameni care put, care își duc cinșpe papornițe din care curg zămuri zemuri dubioase, riști să nu mai fie apă la toaletă, să dai peste un rahat mirositor (există și altfel?), pe când cu mașina… știți și voi cum e cu mașina. Avantaje și dezavantaje, ca peste tot.

Suma cerută de șofer se plătește pe loc, cash, când te înâlnești cu el sau la sfârșitul cursei.

AirBNB – cazare ieftină, condiții bune și foarte bune

Sunt sigură că știți de AirBNB. E un site unde persoanele care vor să facă un ban oferă spre închiriere, în regim hotelier, o cameră sau un apartament sau chiar o casă întreagă. Personal nu l-am folosit încă, dar prietena mea din Italia are o mulțime de turiști care stau câte două-trei nopți la ea. Bine… în Florența tarifele camerelor de hotel sunt măricele, iar ea oferă cazare la prețuri rezonabile.

airbnb

Mai multe nu vă spun, tot ce vă interesează puteți afla de pe site. Oricum, sunt prețuri mult mai mici decât ce oferă hotelurile. Folosiți link-ul de mai sus și primiți 19 euro (credit) pentru următoarea voastră călătorie.

Sper că v-au fost de folos aceste „secrete”. Dacă știți și altele, lăsați un comentariu, să aflăm și noi. Eu despre primele două chiar nu auzisem deloc înainte de excursia asta în Italia și sunt de părere că e păcat să lași oportunitatea de a economisi să treacă pe lângă tine!

Foto: Travel and tip, de la Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.