Cât de enervant este îndemnul „să nu mai mănânci seara”!

Ani la rândul, îndemnul „să nu mai mănânci seara după 18!” mă făcea să vreau să-l pleznesc pe cel care mi-l adresa. Eu lucram noaptea, ziua dormeam, mă trezeam uneori la 14, alteori la 15-16, cum naiba să nu mai mănânc după 18? Ar fi însemnat să îmi îndes cele trei mese (ideal trei mese/zi) în două-trei ore cât eram trează și activă până se făcea ora 18. Și iarna ar mai fi cumva, că la ora 18 e noapte, dar vara… ce faci, te trezeși la 15, iei micul dejun și te abții până a doua zi la 15? Absurd. 

Evident că acest sfat este pentru persoanele care se trezesc de dimineață și au, cât de cât, un program normal. Adică și eu, de aproape un an încoace, de când mă trezesc înaintea soarelui, adică pe la 6:30. DIMINEAȚA, DA!

Ce se întâmplă cu corpul nostru dacă mâncăm seara târziu, cu puțin timp înainte de a ne culca?

Caloriile nearse se depozitează sub formă de grăsime. Seara, în mod natural, organismul își încetinește „motoarele” și nu mai are nevoie de vreun aport de energie. Astfel, ceea ce mâncăm se depune, atât pe abdomen și coapse, la vedere, cât și în interior, pe vasele de sânge.

Dimineața, ne vom simți prea plini/sătui de la mesele copioase luate seara și vom avea tendința de a sări peste micul dejun, care ar trebui să fie masa principală a zilei. Asta e valabilă și pentru fumători (urât, urât obicei!), care înlocuiesc micul dejun cu cafeaua de dimineață + câteva țigări… Ca urmare, mâncăm la prânz mai mult decât de obicei, ceea ce duce din nou la amânarea orei de cină. Și uite-așa intrăm înt-un cerc vicios.

Seara, avem tendința să consumăm alimente nesănătoase. Seara, mâncăm prea mult, prea procesat, prea consistent. Avem tendința de a ne răsfăța cu ceva bun, de a da frâu liber poftelor culinare și alegem mâncare bogată în calorii, ori prea dulce, ori prea sărată.

Câteva lucruri de bifat, când vine vorba despre mâncat:

  • Mănâncă în bucătărie, la masă, nu în fața laptopului și nu în timp ce te uiți la seriale/TV. Inutil să-ți spun că dacă nu ești atent, duci la gură și mesteci fără să îți dai seama cantități de mâncare nenecesare. Se spune că abia la 15 minute după ce te-ai săturat primești acest mesaj de la creier. Dacă în acel sfert de oră tu ai tot ronțăit, îi dai surplus. Știu, că am făcut așa și în continuare îmi vine să ronțăi câte ceva (semințe) atunci când mă uit la filme!
  • Mănâncă întotdeauna ceva înainte de a merge la cumpărături, ca să eviți încărcarea coșului (și a bonului fiscal) cu gustări nesănătoase, pe care apoi le vei mânca. Doar n-o să le arunci…
  • Mănâncă regulat. Încearcă să îți formezi o rutină pe care să o respecți; începe cu micul dejun și ține-te de programul cel nou.
  • Nu îți umple farfuria. Părinții ne-au programat să mâncăm tot, să fim cuminți și să golim farfuria. Nu știu de ce au făcut asta, poate pentru că așa i-au învățat și părinții lor. Ce știu e că eu mănânc cât am în farfurie. Uneori, dacă e puțin, mai cer/îmi mai pun, dar dacă Sebi îmi face porția mică, porție mică mănânc, iar dacă îmi umple farfuria, fără să îmi dau seama, o golesc. Deci contează cât îți faci tu porția din start.

Sunt pe piață o mulțime de produse care promit că te ajută la slăbit. Adevărul este că nu le-am încercat pe toate, ca să îmi pot da cu părerea despre ele, și nu le-am încercat tocmai pentru că nu am încredere. Am auzit destule povești despre tinere care „se hrăneau” doar cu pastile de slăbit și au ajuns să aibă probleme grave de sănătate. Nu poți să mănânci normal și să speri că o pastilă minune va inversa procesul, pentru că nu suntem în Matrix, să iei o pastilă care să îți schimbe viața.

Există, însă, suplimente alimentare naturale, din plante, în care eu am încredere necondiționat. Mai ales când vine vorba despre cele de la Fares (știți voi, Fares Orăștie, ca și Denisa de la Orăștie).

Pentru pofticioși, există plante care (ne) ajută să ne simțim sătui, fără să ne îngrașe. Iată-le pe cele mai importante șapte astfel de plante, care se pot combina pentru tratamente naturiste de succes:

  1. Seminţele de in (conţinut bogat de fibre, absorb lichidele din stomac şi se depun pe suprafaţa mucoasei gastro-intestinale, creând senzaţia de saţietate şi reducând absorbţia glucidelor şi lipidelor de la nivel intestinal. Acizii graşi polinesaturaţi esențiali grăbesc transformarea, la nivel hepatic, a colesterolului în acizi biliari și contribuie la eliminarea lui din organism)
  2. Semințele de psyllium (conțin 70% fibre solubile care, ajunse în stomac, se comportă asemenea unui burete, care se umflă, generând o senzaţie de plin)
  3. Tărâţele de grâu (sursă de fibre insolubile – celuloză, hemiceluloză, lignină, care au capacitate mare de absorbţie. Fibrele vegetale sporesc volumul hranei fără să aducă plus de calorii)
  4. Cicoarea (scade apetitul, datorită conținutului ridicat de inulină în rădăcină. Inulina încetinește absorbția intestinală)
  5. Tuberculii de topinambur (conţin inulină din belşug)
  6. Hoodia gordonii (un cactus originar din deşertul Kalahari, acţionează la nivelul centrului saţietăţii din hipotalamus, eliberând un compus chimic similar cu glucoza, dar de 100 de ori mai puternic, ce inhibă senzaţia de foame. Hoodia trimite semnale creierului asemănătoare celor trimise de stomac când este plin)
  7. Spirulina (conţine 70% proteine de înaltă calitate şi o mare concentrație de nutrienţi care sunt foarte uşor asimilabili de către organism)
SILUETA PERFECTĂ – Sațietate cu fibre, de la Fares, este un complex din fibre şi plante medicinale care conţine: seminţe de Plantago ovata, fibre vegetale din grâu – 22%, rădăcină de cicoare – 22%, tuberculi de topinambur, seminţe de in, scorţişoară, ulei esenţial de lămâie.
De asemenea, Fares are în lunile mai și iunie promoții la produsele din gama Silueta Perfectă:

Ce mi se pare fantastic este că aceste produse au prețuri atât de mici! Cele patru, în total, costă aproximativ 50 de lei, iar dacă le cumperi în lunile mai sau iunie, primești cadou și câte o cutie de ceai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.