Transformarea unei camere dezafectate într-una locuibilă. Ultimul episod

După ce aţi văzut cum am transformat un grajd dezafectat în „casa piticilor”, o să vă arăt în continuare care au fost furnizorii de materiale pe care i-am preferat şi de ce, iar în măsura în care îmi mai aduc aminte, cam care au fost preţurile cu care am achiziţionat aceste materiale.

Episodul 1 | Episodul 2 | Episodul 3 | Episodul 4 | Episodul 5 | Episodul 6

Am început prin a-mi cumpăra niste scule de care aveam nevoie la micile demolări pe care urma să le fac, un ciocan mai de doamne-ajută, un levier cu care puteam scoate şi cuie, şpiţ, daltă şi ceva materiale de protecţie, cum ar fi mănuşi şi ochelari. Pe acestea mi le-a făcut cadou Denisa, la o plimbare scurtă prin magazinul Ambient şi eram tare mândru că am unelte noi, fără să-mi dau seama ce o să mă aştepte câteva zile mai încolo, pentru că demolarea tuturor acareturilor din interior şi curăţarea încăperii au fost muncile cele mai grele.

Apoi am cumparat de la Praktiker primii saci de ciment, cu care am îndreptat pardoseala. Preţul era cel mai mic la data respectivă pentru un sac de 35 de kilograme. Tot de la Praktiker am luat plăcile de Rigips, dar şi profilele care mi-au dat peste cap o grămadă de socoteli, deoarece credeam că voi scăpa mult mai ieftin cu ele, dar mai tarziu mi-am dat seama că sunt necesare mult mai multe. Ele nu sunt aşa de scumpe, dar trebuie să cumperi o grămadă dacă vrei să iasă treaba bună. Aşa am aflat şi eu care sunt UD-urile, care CD-uri, şi ele costă între 6,5 lei şi 9 lei. Dacă ne gândim că unele trebuie puse din 50 în 50 de centimetri, vă daţi seama…

Şi să nu „plecăm” de la Praktiker, de aici am mai luat şi o uşă, pe care mi-o doream la intrare, dar întrucât nu am găsit una cu deschidere înspre exterior, că altfel nu o puteam folosi, a trebuit s-o duc inapoi. Aici vreau evidenţiez faptul ca e de mare ajutor, pentru unul care se apuca să facă ce am făcut eu, ca firma de la care ai cumpărat materiale să aibă bunăvoinţa să-ţi primească înapoi marfa pe care nu o poţi folosi, returnându-ţi banii, fără să te oblige să cumperi altceva de la ei de banii aceia. Spun asta pentru că nu am găsit uşă de intrare tot la Praktiker, decât la un preţ pe care nu mi-l permiteam. Astfel, am fost încurajat să mai cumpăr de la ei, deşi m-am ofticat că nu am prins decât o promoţie (cea cu bonurile de carburanţi oferite la cumpărături mai mari 200 de lei, dacă-mi aduc bine aminte). Sincer, mi-au prins bine bonurile respective, deoarece aveam ceva distanţă din Deva şi până unde construiam eu.

Tot de la Praktiker am cumpărat şi obiectele sanitare de care aveam nevoie în baie – WC, lavoar, cădiţa de duş la care a trebuit să renunţ, chiuveta de inox de la bucătărie, blatul de bucătărie şi o grămadă de mărunţişuri de gen şuruburi, prize, întrerupătoare, cablu de curent, becuri etc. Ţin minte că numai pe materialele pentru instalaţia electrică am dat odată cam 500 de lei, pe sanitare tot cam aşa, blatul de bucătărie a fost 120 de lei (dar avea lungimea de 3 metri, iar eu aveam nevoie doar de 2 metri. Din restul de 1 metru vreau să fac o masă care să se asorteze cu blatul).

Pe plăcile de Rigips am dat vreo 500 de lei, însă profilele au costat cam 1.300 de lei. Totuşi, dacă ne gândim că asta a însemnat pereţi, tavan plus zidul dintre baie şi bucătărie, nu cred că a fost prea mult.

Am vrut să cumpăr şi gresia şi faianţa tot de la Praktiker, dar până am făcut rost de banii necesari, trecuse promoţia la modelul pe care îl alesesem şi l-am găsit mai ieftin la Ambient. Probabil că şi acolo s-or fi scumpit după ce le-am cumpărat, dar le-am găsit la 28 de lei /mp.

De la Ambient am mai cumpărat neoanele din baie, bucătărie şi cameră, aplicele, vopseaua maro cu care am vopsit grinzile şi uşile.

Parchetul şi toate cele aferente acestuia le-am luat de la Proges. Aici am avut de asemenea satisfacţia cumpărătorului mulţumit. Cei de la magazin m-au ajutat foarte mult în calculul suprafeţei de acoperit, la asortarea plintei cu parchetul şi cu sfaturile despre montare şi, aşa cum am mai spus, pe site-ul lor am găsit sfaturi pentru montarea parchetului. Deosebită mi s-a părut plinta pat-cablu, prin care poţi să-ţi maschezi o grămadă de fire, fără de care ar fi fost un haos în casă.

Aparatura de încălzit apa şi aerul am primit-o de la Arena Instalaţiilor. Boilerul Ariston de 100 de litri asigură fără probleme necesarul de apă caldă, atât pentru baie, cât şi pentru bucătărie, iar convectorul electric „Tesy” a avut deja „de lucru”, l-am pus în funcţiune de curând, date fiind cele câteva nopţi mai răcoroase de la începutul lui septembrie.

Eram speriat la început, crezând că un convector pe curent e de fapt un radiator cum sunt cele vechi, numai că-l montezi pe un perete şi va consuma o gramadă de energie electrică, dar – surpriză! – nu-i chiar aşa. Convectorul ăsta are şase trepte de încălzire, nu auzi când funcţionează, are termostat şi menţine o căldură constantă în încapere, iar consumul este incomparabil mai mic decât al celorlalte aparate de încalzit pe curent ştiute de mine până acum. Să nu mai spun de faptul că are o greutate „neglijabilă”, adica este uşor de nu-ţi vine să crezi.

Despre manoperă am mai zis, contează foarte mult să te poţi ajuta singur, să poţi conta pe ajutorul absolut gratuit al celor din jurul tău, însă pe mine m-au costat efectiv părţile la care nu m-am priceput sau pentru care nu am avut uneltele necesare – asta a însemnat parte din montarea gresiei şi a faianţei, montarea peretilor de Rigips, construcţia suportului pentru blatul din bucătărie, instalaţiile de apă, scurgere şi curent, montarea obiectelor sanitare, săparea şanţului şi racordarea la reţeaua de apă şi canal, aproximativ 1.800 de lei.

În total, cred că m-am încadrat în 2.000 de euro, pentru cine vrea să facă ceva asemănător, dar reţineţi că am recondiţionat o încăpere, nu am construit-o din temelii şi nu am dat bani pe locul de casă aferent, plus că urmează o grămadă de cheltuieli la curte, gradina şi eventual mansarda aferentă.

Vă mulţumesc că aţi urmărit povestea casei piticilor şi pentru comentarii. Sper să revin, cândva, cu povestea amenajării mansardei, a curţii şi, la primăvară, a grădinii. Până atunci, vă aştept pe blogul meu.

FINAL

8 thoughts on “Transformarea unei camere dezafectate într-una locuibilă. Ultimul episod”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.