Ca „patron” de magazin, îți dorești o afacere prosperă, cât mai mulți clienți, rulaj mare al mărfii și, în final, profit cât mai mare. Și ce faci pentru asta? Asiguri un stoc de marfă suficient, amenajezi încăperea în care vinzi marfa, eventual decorezi și o vitrină frumoasă, care să atragă privirile clienților, bagi bani în people stoppere, în publicitate, oferi un salariu decent unei vânzătoare și… ce mai e de făcut? Dai un acatist la biserică, să-ți meargă treaba?!
Un detaliu foarte important în toată ecuația business-ului mic îl reprezintă vânzătorul – de obicei, vânzătoare, pentru că femeile sunt mai potrivite, nu știm cine a decis asta, pentru această treabă: să zâmbească frumos clientului și să-l convingă să cumpere.
Vânzătorul este cel care îți poate închide, lejer, afacerea, fără ca tu să bănuiești de la ce ți s-a tras. Pentru că este o concurență atât de acerbă, nimeni nu este obligat să intre în magazinul tău ori să cumpere de acolo. Omul intră pentru că ai prețuri foarte bune sau mărfuri de calitate pe care nu le găsește altundeva, altfel, poate să cumpere un pachet de gumă sau de țigări de oriunde altundeva.
Iar dacă vânzătoarea ta stă în ușă ca mușcata-n geam, fii sigur că nu îi atrage pe clienți, ci îi îndepărtează. Un magazin care are o ușă, una singură, de lățimea unui om, dar care este acoperită în totalitate de vânzătoare sau de fumul de la țigara ei, are toate șansele să nu atragă nici un client înăuntru. Păi de ce să intru? Să o deranjez pe vânzătoarea care stătea la țigară și la o cafeluță, cu fundul pe scări sau sprijinită de ușă?
O să ziceți că-s rea, că de fapt vânzătoarele au dreptul la o pauză. Sigur că da. Au dreptul la oricâte pauze, cu condiția să nu și le ia în fața mea, când eu vreau să intru în magazin, nu? Că o deranjezi și își stinge țigara pentru tine e una. Dar intră după tine în magazin și începe să te împungă cu privirea: no hai, ce faci, nu cumperi? M-ai făcut să arunc țigara ca să belești tu ochii la niște haine?
Poate sunt exagerată, dar din punctul meu de vedere, o vânzătoare care stă proptită în ușă este o invitație… să trec mai departe. Nu intru în acele magazine străjuite de vânzătoare decât dacă am neapărat nevoie de ce se vinde înăuntru.
Iar pentru patronii care cred că e în regulă să-și lase angajatele să înghețe în spațiile comerciale, rușinică! Unele vânzătoare nu fumează, dar stau în ușă ca să se încălzească la soare!
1 thought on “Vânzătoarele care fumează în ușă: detaliul care îți poate închide afacerea”