Cazare și masă în Sebeș – Leul de Aur și La Dolce Vita

Nu m-am gândit vreodată că o să stau la hotel în Sebeș, atât de aproape de casă. Nu m-am gândit niciodată că în Sebeș (jud. Alba) ar putea să existe un hotel atât de cochet cum este Leul de Aur. Și totuși… viața are un mod amuzant de a-mi arăta că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum îmi imaginez eu că trebuie să fie. Ce bine! 

Hotel de 4 stele în Sebeș: Leul de Aur

La hotelul Leul de Aur am fost cazați cu ocazia evenimentului Noaptea Lungă a Industriei, la care am participat, împreună cu Sebi, în calitate de bloggeri din județul vecin, unde cei de la Star Transmission și Star Assembly (care lucrează pentru Daimler/Mercedes) caută forță de muncă.

Camera noastră, una dublă (adică patul trebuia să fie dublu – au fost două paturi aproape lipite) nu a fost foarte mare, dar nici nu am avut nevoie de mai mult. M-a impresionat baia; de mult n-am mai dat peste o cabină de duș care să fie montată impecabil. Nici o ușă nu atârna, nici cada nu scârțâia, era bine prinsă, totul era ireproșabil. În cameră am avut un pat, un birou, televizorul prins pe perete, un minifrigider (minibar) „ascuns” în birou, două noptiere și un scaun. Geamul dădea în spate, unde era o terasă (la care se fuma…) și o parcare foarte mare. Pe hol, un dulap, cuier, seif și cam atât. Cum am spus, nu era prea mare camera, dar a fost suficientă pentru doi oameni obosiți.

Hotelul este structurat destul de ciudat, nu în sensul rău. Jos, intri într-o galerie care te duce cu gândul la galeriile din pasajele din marile orașe. Pe stânga, un car sau o caleașcă din lemn și alte obiecte vechi (foto de sus e făcută de mine). Pe dreapta, magazine. La etaj, alte magazine. Toate frumos aranjate, din păcate n-am apucat să intru în niciunul. Am fotografiat în grabă ce mi-a ieșit în cale și cam atât. Mai în față, un restaurant, mese puse în mijlocul pasajului. Pe stânga, în sfârșit, intrarea în hotel. Nu găsești recepția, așa cum te-ai aștepta. Trebuie să urci la etajul 2 pentru asta. Iei liftul, ajungi la etajul 2 și acolo e recepția. Noi am avut camera 215, deci la etajul 2, numai că nu era la același nivel cu recepția. Am coborât un rând de scări ca să ajungem la cameră.

La același nivel cu recepția, salonul în care se ia micul dejun. 50 de locuri (le-am numărat); mâncare bună, nu senzațională. Cam același mic dejun pe care-l poți găsi în toate hotelurile mai răsărite din țară, cu condiția să nu ajungi prea târziu. Se servește între orele 7 și 10, dar dacă mergi la 9:20 nu mai găsești de toate, te mulțumești cu ce este sau aștepți ca angajații să mai completeze bufetul.

Spicuiri din broșura hotelului:

Situat chiar pe aleea ce străbătea vechiul burg german, cunoscutul han La Leul de Aur (Zum Goldenen Löwen) este atestat istoric pentru prima dată în anul 1656, în jurnalul de călătorie al unui emisar suedez, care a poposit aici în drumul său spre Constantinopol. În vremea aceea, hanul dispunea de spații destinate servirii mesei la parter și cazare la etaj. Clădirea a fost supusă în ultimii ani unui amplu proces de reabilitare, păstrându-se atât trăsăturile arthitecturale esențiale, cât și profilul și specificul. Hotelul Leul de Aur surprinde și încântă ochiu lcelui care îi trece pragul, îmbinând fericit în cele 21 de camere de 3 stele arhitectura medievală a burgului german cu finisajele moderne și rafinamentul zilelor noastre.

Păstrând trăsăturile arhitecturale ale vechiului han, Galeriile Leul de Aur preiau în parte și specificul acetuia. Spațiile comerciale situate la parter sunt concepute astfel încât să-i atragă deopotrivă pe cei care adoră shopping-ul, cât și pe cei care sunt în căutarea unui loc de relaxare. Profilul divers al magazinelor situate la parterul galeriilor oferă celor care sunt în căutarea unui cadou de lux o multitudine de posibilități. Celor aflați în trecere prin acest centru comercial le recomandăm să zăbovească o clipă asemeni călătorilor aduși aici de poștalioane în vremile de demult.

Despre cramă: Johann Kehmann a scris în anul 1788 că în Sebeș se află un birt remarcabil, Leul de Aur. Poți găsi în el nu mai puțin de șase feluri de mâncare. Oricât de flămând ai fi și oricât de tare te-ai strădui să îți aducă măcar ce este gata, trebuie să aștepți până pot fi servite toate cele șase feluri de mâncare.

Cum ajungi: în centrul orașului Sebeş, la intersecţia DN1 cu DN7, la 50 de km de Aeroportul Internaţional Sibiu, la 15 km de Alba-Iulia şi 60 de km de Deva | Coordonate GPS: 45°57’25” N, 23°33’59” E | Adresa: 515800 Sebeș, Str Lucian Blaga, nr. 8, Județul Alba. Telefon: 0258734500, 0358401510 | E-mail: [email protected], [email protected] | Site: hotelleuldeaur.ro.

Restaurant La Dolce Vita, o surpriză cu adevărat plăcută, în Sebeș

Rar mi-a fost dat să mănânc mâncare atât de bună într-un restaurant atât de… anonim, să zicem. După ce ne-am terminat treburile în Sebeș, am fost îndrumați către acest restaurant. M-am uitat pe Google Street View, ca să știu unde trebuie să mergem. De la hotel nu era prea mult de mers (un kilometru și ceva) și numa’ bine ni s-a făcut foame până am ajuns.

Era joi seara, orașele mici (mai ales cele în care sunt mulți oameni muncitori) nu prea trăiesc decât în weekend-uri, așa că și Sebeș, ca și Hunedoara, era aproape pustiu. Nu ai ce să faci, te duci la un restaurant și apoi la hotel, să dormi. Oricum nu eram noi în căutare de distracție, ci de somn. Și mâncare bună.

Mâncare bună am găsit aici, surprinzător, pentru că de-afară arăta ca o pizzerie de oraș mic. Înăuntru, însă, am găsit preparate italiene, cu gust foarte bun. Am dubii doar cu privire la supa (cremă) de ciuperci, care era suspect de bună, adică avea gust de Vegeta… cred că au forțat un pic aroma, dar per total a fost OK, pentru că avea și bucăți mari de ciuperci.

Am mai mâncat cocktail de creveți cu un sos foarte aromat, Sebi a luat o friptură de vită cu sos gorgonzolla (mmm), iar eu și Tudor am dat-o pe paste, că doar eram la restaurant italian. Apoi a mai venit și desertul, nici nu mai știu cum îl chema, era un fel de Tiramisu, doar că se numea altfel și… l-am luat la pachet, că au fost prea multe. :)

Ce vreau să vă zic: dacă aveți treabă prin Sebeș, opriți-vă la acest restaurant-pizzerie care face pizza doar în weekend, când sunt mai mulți clienți. Serios, așa ne-a zis chelnerița. Încercați orice din meniu. Prețurile sunt decente, gustul foarte bun. O să mai merg pe-acolo, când mai merg la magazinul fabricii de ciorapi Ciserom, să-mi refac stocul de șosete. Deocamdată sunt asigurată măcar pe anul ăsta, am luat tot ce-am găsit!

Coordonate GPS: 45°95’66” N, 23°57’64” | Adresa: 515800, Str. Vânători, nr. 5, Sebeș, Alba | Telefon: 0258733470 | E-mail: [email protected] | Site: www.ladolcevita-rist.ro.

1 thought on “Cazare și masă în Sebeș – Leul de Aur și La Dolce Vita”

  1. Mancarea (cel putin pizza) este (era acu’ vreo 2-3 ani) buna la Leul de Aur. La hotel n-am stat, ca eram in trecere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.