Joi dupa-masa am venit la Oradea, ca sa ma bucur de SPA-ul de la Hotel Aqua din Baile 1 Mai. Si daca tot am avut drum pana aici, nu puteam sa nu dau o fuga pana la Artand, in Ungaria, sa cumpar tutun.
Toate bune si frumoase pana vineri dimineata, cand am deschis aplicatia Homebank de la ING si am constatat ca in loc de 666 de lei mai aveam 40 de bani [0,40 lei] in contul curent de la ING. Contul de economii era intact, iar din contul in euro pe care am fost nevoita sa mi-l deschid cu cateva zile in urma ca sa fac o plata pe care nu am reusit sa o fac lipseau 17 euro.
Panica: au avut dreptate cei care spuneau ca aplicatiile de Android nu sunt sigure. Plus ca am folosit cardul asta la nenumarate tranzactii pe Internet si precis mi-a fost compromis contul si acum sa vezi ca o sa trebuiasca sa imi blochez cardul si… ah, cat de distractiv a fost sa ma trezesc cu treaba asta pe cap vineri dimineata!
Cele doua „tranzactii” erau in asteptare [asa apar tranzactiile pe care banca inca nu le-a procesat] si la explicatii scria „garnishment”. Cu ocazia asta am aflat si eu ce inseamna garnishment: poprire.
Administratia Finatelor Publice a judetului Hunedoara si-a bagat nasul in contul meu de BRD [astia-s mai comunisti si daca le cere vreo institutie a Statului ceva se executa imediat], a vazut ca nu am nici un leu si a pornit mai departe in cautare de bani. A ajuns la ING, unde a vazut patru conturi – dintre care trei cu bani, asa ca s-a autoservit. S-a indestulat, ca sa folosesc o expresie pe care am intalnit-o intr-un contract incheiat cu CEC.
Ce instiintare de poprire, ce avertisment? Ne datorezi bani, prin urmare ne indestulam si tu n-ai decat sa ramai boschet pe unde te afli, daca ai fost fraiera si ti-ai lasat banii in banca!
Bineinteles ca am sunat la ING, fiind inainte de cafea, panicata ca mi-au disparut banii si fara sa ma gandesc ca am pe telefon o aplicatie cu care as fi putut traduce usor garnishment. Acum stiu ce inseamna. Cei de la ING mi-au spus ca nu mi-a fost compromis cardul si ca banii au fost luati de Administratia Financiara.
– Bine, bine, zic, dar nu ar fi fost normal sa primesc si eu o instiintare? Ma trezesc pe drumuri si fara bani si trebuie sa sun tot eu ca sa aflu unde mi-au zburat leii din cont?
– In mod normal ar fi trebuit sa primiti o instiintare de la ei si un mesaj de la noi. Nu v-ati uitat in mail?
– Nu m-am uitat, v-am sunat pe dumneavoastra pentru ca m-am panicat cand am vazut ca lipsesc bani din cont.
– Probabil ca aveti un mesaj de la noi.
Probabil ca asa era normal, ca bancii sa ii pese mai mult de client decat de Finante, dar nu a fost sa fie. Am primit, dupa vreo jumatate de ora, daca nu mai mult, un mail de la ING cu subiectul „Infiintare poprire pentru Bargau Denisa”. Cred ca au vrut sa scrie „instiintare”, dar s-au grabit. Vorba vine…
Prin urmare, am concluzionat ca bancilor nu le pasa de clienti. Imi sustin aceasta afirmatie pana in panzele albe si nu cred ca o sa imi mai schimbe vreo [alta] banca parerea.
Dupa ce am vazut cat e comisionul la ING pentru transferarea sumei de 100 de euro intr-o banca din Uniunea Europeana – 11,22 euro, m-am lamurit si cu banca portocalie. O sa imi inchid contul cu prima ocazie. Si o sa va povestesc zilele astea ce sex oral mi-a tras si Banca Transilvania.
Stiu ca mai sunt banci in Romania, ca doar este cate una la fiecare parter de bloc si ATM-urile sunt mai dese decat WC-urile publice, deci o sa imi incerc norocul cu alta banca. Orice sugestii sunt binevenite.
Veti mai vedea pe acest blog reclame la banci? Probabil ca da, insa nu o sa mai vedeti recomandari. Nu voi recomanda nimanui serviciile BRD, ING sau Banca Transilvania. Daca acestea sau alte banci vor sa isi faca reclama, banii lor sunt bineveniti, cu mentiunea ca le pun la dispozitie spatiul de pe blogul meu dar nu recomand nici un serviciu bancar.
Daca voi gasi o banca [alta decat cele trei mentionate mai sus] care nu are comisioane nesimtite la transferuri, care se gandeste sa ma anunte si pe mine cand imi FURA banii ca sa ii dea la diverse institutii publice, o sa v-o recomand gratis. Pana atunci, insa, imi tin banii „la saltea” si caut o banca serioasa, pentru o colaborare pe termen lung.
Servus, ING. Te pup, pa, pa, vorba cantecului.
UPDATE 8 iulie 2013: Odată ajunsă acasă, am găsit în cutia poştală o înştiinţare de poprire trimisă de Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Hunedoara. Pe plic sunt două ştampile, ambele cu data de 2 iulie 2013. Eu am verificat cutia poştală ultima dată joi seara, adică în data de 4 iulie 2013, iar până atunci nu primisem nimic. Va să zică, Poşta e de vină pentru că era să rămân boschet prin Oradea. Poşta mi-a adus pe CINCI IULIE un plic pe care trebuia să îl primesc CEL TÂRZIU pe TREI IULIE. Nu 2, să zicem că nu a mai avut timp poştăriţa să-l aducă pe 2. Dar din 3 iulie până în 5, când s-a sinchisit ea să mi-l aducă, au trecut TREI ZILE. Trei zile în care mi-aş fi putut face nişte calcule ştiind ce va urma. Nu exclud nici posiblitatea ca cei de la Finanţe să le fi dat celor de la Poştă nişte „directive” astfel încât înştiinţarea să ajungă la mine când ei deja se vor fi îndestulat. Mă aştept la orice de la orice instituţie a statului.
Pe hârtia de la Finanţe scrie că-mi vor pune poprire pe oricare dintre/toate conturile deschise la una dintre următoarele bănci:
- BRD – Groupe Societe Generale
- Banca Comercială Română
- CEC Bank
- Banca Transilvania
- ING Bank
Asta aşa, ca să ştiţi cine colaborează foarte bine cu cei de la Finanţe…
choose raiffeisen.
nu-s perfecti dar nu fac manarii d-astea.
si de ce naiba tu declari toate cardurile si toate conturile peste tot?
eu am 3 conturi si 4 carduri. sa incerce sa ia de la mine ceva Ș))
@spanac: Fii sigur că dacă le datorezi ceva, se vor îndestula fără să te mai întrebe. Şi îţi ştiu toate conturile. Big Brother is watching.
Is that legal to just take money out from your account like that?
In orice banca as intra ma simt jefuita. Viata ne-ar fi mai usoara daca am renunta la ele, dar sistemele cretine ne fac de-a dreptul dependeti.
Ar trebui sa ne cumparam toti saltele sigure.
de`aia prefer eu sa lucrez cu cash, indiferent daca plec in concediu, la cumparaturi, acasa la 200 de kilometri de Deva sau in orice alt loc de pe planeta. ce`i in mana nu`i minciuna spune o vorba din batrani. cat despre exeperienta cu banca, m`a
chelit si pe mine de cateva sute de euro in vremea cand gestionam contul lui taica`miu, iar de atunci m`am lecuit
Asta e….astia sunt ca lupii care urla de foame :)
@Spanac, stai linistit ca finantele stiu de toate 3 conturile tale plis cele 4 carduri. Ia incearca sa nu platesti ceva sa vezi cum iei poprire pe tot.
@Ovi: Păi ce crezi că fac? Am peste tot datorii și nu se bagă nimeni în conturile mele.
@spanac: Să ştii că rişti. Mult. Dacă şi datoriile şi conturile sunt pe numele tău, aşteaptă-te la nasoale!
Denisa, din pacate nici o banca nu te va anunta despre poprire decat dupa ce aceasta a avut loc. Ideea e sa te prinda cu bani in cont ;) Nu e specific ING, asa e la toate. Din experienta iti spun ca dupa ce ni s-a poprit un cont la ING, am deschis unul la Banca Romaneasca unde cunosteam pe cineva. S-a poprit si acela tot fara notificare prealabila. In plus, poprirea se face automat din centrala, nu are treaba cu sucursalele (deci nu te poate anunta cineva de acolo). Daca e sa te superi pe cineva, Administratia Financiara e aceea – ca nu trimite nici o hartie, nici inainte, nici dupa :(
@Ciupercutza: Poprirea NU SE ANUNȚĂ NICIODATĂ în prealabil, pentru că atuncea nu ar avea efect! Toată lumea și-ar retrage banii și nu ar mai avea executorii ce să ia. Instituția la care ești dator te anunță că dacă nu plătești în anumit timp, se va trece la executarea silită. Problema este că nici după instituire, popririle nu se anunță. Un singur neam de-al meu a fost înștiințat de City Bank că are poprire. Asta nu mi se pare normal. Poprirea ar trebui anunțată ÎN MOMENTUL INSTITUIRII, pentru ca omul să știe că are poprire și să nu fie surprins că nu poate retrage bani din cont sau achita cu cardul, și să nu se trezească în situații penibile de genul : omul își face plinul, dar când să plătească Surprize! Surprize! că nu poate efectua nici o tranzacție.
Petrut Antoniac liked this on Facebook.
Nicole, se pare ca da. :D
stii cat e comisionul de transfer in euro dintr-o banca irlandeza in banca romaneasca? stii sau iti spun? :D
Hello! Din cate stiu eu chiar de la Client Service-ul ING, nicio banca nu se poate impotrivi ordinelor de poprire din partea statului sau, in acest caz, a ANAF-ului. Problema este intre tine si ANAF si nu poate fi rezolvata de banca prin interdictie de retragere a banilor, cel putin nu in sistemul financiar romanesc actual. Asa ca eu nu vad in ce fel e vina bancii, daca legea obliga bancile sa ofere Administratiei Financiare acces in conturi pentru datorii catre stat, banca nu poate face nimic, indiferent cat de mult tine la clienti si la satisfactia lor. In locul tau m-as supara grav pe ANAF ca nu te-au notificat in niciun fel, ceea ce mi se pare strigator la cer (nu-s vreo specialista in finante si nici n-am vreo legatura de orice fel cu ING-ul, dar m-am mai intalnit cu astfel de situatii la prieteni apropiati si stiu ca banca n-are puteri in astfel de situatii si ca ANAF-ul face executari de genul asta).
Nasoala treaba
Mai ales cand esti in vacanta! nesimtiti mai sunt cei de la banci. Sa-i lase sa serveasca asa din contul tau ….
Liviu Alexa liked this on Facebook.
Cristi Roman liked this on Facebook.
Silviu Săndulescu liked this on Facebook.
Din Italia in Ro e 2 euro, gratis intre Unicredit It si Unicredit Ro.
0 euro aici.
Nici o banca nu e perfecta, toate au hibele lor si mai nou, de acum vreo 3 ani, lasa pe cei de la finante sa isi bage nasul in contul tau. Ceea ce e neplacut. Motiv pentru care incerc sa imi mentin totul cat mai curat si sa fiu in cat mai putine acte pentru alte tipuri de taxe exceptand cele necesare pentru firma.
Asta ca sa nu ma trezesc cu bani scosi din cont neasteptat de cei de la finante.
Mda. Pai noah, noi, romanii din Romania, avem bani, ce pln!
Alina Elena Ionascu liked this on Facebook.
Denis Mă liked this on Facebook.
Nu am cont la ING dar am unul la Transilvania…astept cu nerabdare sa citesc intamplarea tea cu aceasta banca…poate inchid si eu contul la ei :P
Denisa … de pe vremea cand haladuiam prin Olanda,am invatat de la sefutul meu direct,un „mai mare” in ale bancilor(Dirk Scheringa),ca cele mai si mai conturi sunt OFFSHORE …apoi,daca nici ala nu stie,nush cine mai stie :)))) ,asa ca de prin 2003,m-am ales cu un cont „linistit”,unde nici fiscul si nimeni din Romania noastra comunista nu are acces :D
Interesant… pana la urma acolo cred ca voi ajunge.
@mircea:
banui ca Cipru, Elvetia, HongKong…
De regula ING anunta, spre deosebire de BCR care nu s-a obosit sa trimita un mail, un porumbel voiajor ceva, cei de la ING m-au sunat 4 zile la rand sa imi spuna ca mi-a poprit CASS-ul contul la ei.
Banca nu prea are de ales, ea nu te poate instiinta decat dupa ce a primit instiintarea de poprire iar de la momentul acela banii sunt deja blocati. Eu am ajuns sa nu mai am conturi pe numele meu din cauza asta
Te astept cu informatii despre BT. Ca stiu pe cineva care tare ar vrea sa auda :))
E o poveste care incepe in 2005 si nu stiu cand se va termina. Oricum, l-am scos pe zânul lor de la inima.
Patit anul trecut. ANAF s-a gandit sa transmita o poprire pe o suma pe care au omis sa mi-o comunice ca as avea-o ca datorie. ( 10000 km distanta.
In mai putin de o saptamana de la intoarcerea in tara mi-au fost deblocate toate conturile si 2 sefi de la ANAF (local si judetean) au fost schimbati c urmare a reclamatiilor facute de subsemnatul. Pe rol este inca un dosar de cercetare penala pentru fals si uz de fals (au prezentat documente semnate de mine cum ca as fi luat la cunostinta de datorie).
Bottom line:
– banca executa ordinele primite de la ANAF;
– cf CPF ANAF are obligatia sa-ti comunice in scris, cu confirmare de primire, cel putin: restanta x 2 + somatia de plata.
Eu am aflat de popriri de la ING. Ofiterul bancar responsabil cu toate conturile mele (si pf si pj) m-a sunat sa-mi spuna de hartia venite de la ANAF.
ANAF mi-a trimis instiintari ca am datorii, nu si ca urmeaza sa puna poprire. Luni urma sa platesc datoria, m-au scutit de un drum, la urma urmei, dar nu am apreciat deloc atitudinea bancii, care mi-a dat un mail scris in graba – infiintare in loc de instiintare – dupa ce am sunat eu sa intreb unde naiba mi-s banii.
Infiintarea e termenul corect pentru punerea in aplicare a adresei de poprire de la ANAF.
Comunicarea instituirii popririi este in sarcina ANAF.
era amenda sau impozite neachitate?
Impozite.
Bancile din Romania sunt camatari legali, indiferent de banca. Legea le da dreptul sa faca ce vor muschii lor… si ai altora.
@spanac, declari nu declari iti pun proprire oriunde apare CNP-ul tau.
@Nicole Lulu, da este legal, fara preaviz… de fapt nu au voie fara preaviz dar iti vine instiintarea cu o zi doua dupa ce s-a infiintat proprirea. Probabil ca sa nu ii dai in judecata si sa nu blochezi procesul de proprire.
Cred ca solutia, singura de fapt, este sa tineti banii in carduri de credit daca aveti asa ceva… Angajatorii sunt mizerabili si nu vor sa dea banii in mana.Eu am o clienta pensionara carei i-au pus proprire din pensie… pentru ca si-a girat fata acum vreo 6-7 ani si aceasta nu a mai platit… vreti sa stiti cat are pensia?
Dragos Radulescu liked this on Facebook.
Hutanu Robert liked this on Facebook.
11 euro comision? Ce gluma buna…
Eu locuiesc in FR si am cont la ING…si stii cat este comisionul la trimiterea sumei de 10.000 euro din ING FR intr-un cont Volksbank?
4 euro!!!
La fel si din LCL catre acelasi cont. NU stiu daca e fix sau nu, dar prea e acelasi la ambele banci!
Deci trage tu concluzia!
NU ING-ul e de cacat …ci tara!
Mâine mă duc și scot toți banii din cont… Nu de alta, da’ abia am primit salariul și somație am primit și eu acum câteva luni. :)
din pacate, multe banci din Ro sunt nesimtite. Mie, BTRL imi ia bani la alimentare cont. Nu tot timpul. Si la transferuri din cont in cont.
Un soc mare a fost cand am deschis contul la ING in alta tara sa vad ca nu am taxa anuala, taxa de transfer, taxa de plata facturi online, taxa de plati online, si un nr ( limitat dar suficient) de plati in afara tarii.
a, un sfat strainez: inchideti conturile si cardurile ce nu le utilizati. Cat mai curand posibil.
De deschis un nou cont, e simplu si rapid, si gratis – fata de un cont ce sta deschis acolo, ce va poate costa.
Cu privire la comisionul de transfer la euro, sa stii ca e unul chiar mic la Ing. Sunt banci care percep si 100 eur pentru un transfer in valuta.
@amalia: Comision de SUTĂ LA SUTĂ??? WTF?!
@Denisa Bârgău:
100 euro nu suta la suta. si 100 de euro pentru 10.000. parca nici nu se vede.
asta in caz ca vrei sa-ti iei o masina si n-ai 100 de euro. ca nu ti-o vinde fara un maner de portiera, nu?
iar de conturile offshore, stiam ca prin 2007 puteai sa-ti deschizi cont in barbados daca aveai 100 de euro. te costa 10 euro sa deschizi contul. si 100 ca sa depui, deci 110, nu 100.
si gata treaba. acum nu mai stiu cum e.
@spanac: Interesant ce zici tu acolo. Şi-aşa plătesc impozite degeaba, când mă duc la spital tot trebuie să cotizez, de ce nu mi-aş face un cont offshore?
Ai mai multe detalii?
In Italia am cont la cassa di risparmio firenze. Plătesc 0.5€/tranzacție indiferent de suma (!) atunci când trimit bani de pe contul cardului de debit si 1.00€/tranzacție când trimit de pe cel de credit.
La unicredit era 1.5€/ tranzacție.
Tarifele sunt aplicabile ori arei destinații din UE. Eu am trimis doar in vreo 4-5 tari din UE deci nu stiu in afara Uniunii cat ar fi tariful.
Si ca idee, am trimis si sume de genul 5€, dar am avut tranzacții de 2400€ unde comisionul tot de 0.5€ a fost.
Sa nu te bagi client la BCR. Am gasit comisioane inclusiv la plata cu cardul la benzinarie. Am pus benzina de 90 lei si am avut comision de 3,16 lei.
Am stat sa numar comisioanele si am vazut ca intr-o luna am comisioane de 200 lei la tranzactii e 4000-5000 lei.
La BCR iti opreste comision si daca iti trimit eu bani (cu toate ca imi opreste si mie) si daca faci o plata din lei in euro, etc…
Fereste-te de BCR ca de cuie in co@ie….
Poti sa pui si Raiffeisen Bank pe lista – noua „ne-au tras” banii depusi pentru o rata in 19 iulie si nici acum nu am primit vreo instiintare, exceptand telefoanele primite de la reprezentantul bancii, cum ca avem o rata restanta. De la finante… nimic! Nici nu stiam ca avem de plata/restanta ceva.
No offense, dar bati campii cu gratie… Detest bancile, insa in cazul de fata ar trebui sa stii ca orice banca este obligata prin lege sa infiinteze (da, termenul corect este „infiintare”) poprirea pe conturi imediat ce primeste solicitare de la ANAF. Frustrarea ta e canalizata gresit, ar trebui sa dai in Posta Romana si ANAF, ei sunt cei care au comis-o aici…
Nu te poti opune ANAF-ului, iti va „infiinta” poprirea pe orice cont in orice banca rromaneasca. Nici bancile nu au cum sa se opuna. Dar macar sa te informeze sa nu mori prost sau de inima. Taxa aia de transfer international e cu cantec cam la toate bancile de pe aici, intereseaza-te dar eu stiu ca e aceeasi suma fixa(minim 11 euro) pana la 1000 euro sau chiar pana la mai mult, si apoi procent din ce e peste.
Eu am cont la Unicredit, mi-am facut cont aici cand m-am angajat, nu stiu sigur ce comisioane au dar un lucru imi place, daca fac o plata pe internet primesc automat SMS de instiintare cu suma, firma care ar incasa banii si un nr de telefon unde sa sun in caz ca nu recunosc plata.
@tiby: Cred că o să-mi deschid şi eu cont la ei, dacă nu o fi comisionul nesimţit de mare. We’ll see.
Ai zis foarte bine „Big Brother is watching” nu ai cum sa scapi, niciodata, cu nimic nici macar cu 10 bani! Eu am avut poprire pe cont de 1200 de lei desi cu o saptamana in urma platisem suma! Si surpriza returnarea lor a durea o luna si 3 saptamani! Asa ca f**k u Romania!
@Bogdan Hunt: * a durat
Denisa, dar ce treaba ai avut cu Fiscul sau Anaf? :) Daca nu e secret :)
”Înființare„ este corect. Se numește ”Înființare poprire„. Și poprirea nu va fi niciodată anunțată. Cel puțin nu înainte de înființarea (sau instituirea acesteia, cum se mai zice). Data poștei era 2 iulie, dar durează până ajunge la dv. pentru că e trimitere loco, adică expeditorul și destinatarul se află în aceeași localitate, deci NU E PRIORITARĂ! Prioritare sunt trimiterile către alte localități. Apropo, trebuia să fie 2 ștampile ale poștei, nu numai una. Erau ambele cu data de 02.06? Singurul lucru care trebuia să vă fi venit înainte de înființarea popririi este somația că dacă nu achitați suma restantă într-un anumit termen, se va recurge la executarea silită. Nu trebuia să vă înștiințeze de poprire înainte de a fi instituită, pentru că atuncea toată lumea și-ar retrage toți banii din cont și nu ar mai plăti nimica.
@Ciprian Birtea: Scuze! Acuma am observat! Erau 2 ștampile pe plic, amândouă cu data de 2. Alea sunt ștampilele de la cartare, dar de la cartare e un drum până să vă vină acasă. Și, cum am spus în comentariul anterior, fiind trimitere de tip loco, nu este prioritară. Adică mai întâi sunt trimise cele către celelalte localități, și după aia cele de tip loco. Toate somațiile, citațiile, hotărârile judecătorești, comunicările, înștiințările de care am avut parte mi-au venit la 2-3 zile după data de pe ștampila poștei. Dumneavoastră sunteți SINGURA VINOVATĂ de faptul că era să rămâneți boschet (sic) prin Oradea. Pentru că înainte de instituirea popririi ați primit în mod sigur o înștiințare de la Fisc că dacă nu plătiți în anumit termen, vor recurge la executarea silită. Tot ceea ce trebuia să faceți era să intrați pe net și să căutați ”executare silită ANAF„, ca să vedeți în ce constă executarea silită.
eu nici nu as fi observat :))) bine daca erau bani multi … posibil sa fi facut asta cu sume mici cu multi altii cine stie :D