Relativ recentul scandal în care este implicat Facebook ne-a făcut pe mulți să reconsiderăm cantitatea de informații pe care le oferim diverselor site-uri „de socializare”. Eu îmi fac destul de des ordine în aceste conturi, inclusiv de pe telefon șterg aplicațiile pe care nu le folosesc, retrag permisiunile acordate, iar cel mai de amploare proces de curățenie a implicat ștergerea multor prieteni de pe contul personal de Facebook. Pagina blogului este la liber, apropo, iar dacă vreți să mă urmăriți, puteți vedea ce postez public dându-mi un follow. Nu mai accept decât cererile de prietenie ale celor pe care îi cunosc – și plac! :)
un cercetător a făcut o aplicație Facebook numită thisisyourdigitalife pe care a promovat-o că îți va stabili profilul psihologic. 270.000 de oameni au utilizat aplicația (după 800.000 de dolari folosiți pentru promovarea ei), dându-i acces la toate datele lor publice din Facebook. Datele culese astfel au fost vândute firmei C.A. Mai mult, asta se întâmpla în perioada în care aplicațiile cu acces la datele tale puteau vedea, practic, și datele prietenilor tăi. E ca și cum aplicația ar fi văzut ceea ce vezi tu pe Facebook, inclusiv profilul și like-urile prietenilor, chiar dacă aceștia nu aveau aplicația instalată. 270.000 de profiluri s-au transformat în 50 de milioane de profiluri culese de C.A.
Scandalul Cambridge Analytics/Facebook arată cât de multe poate spune despre noi analiza de date
Recomand să vă faceți curat în conturile de social media – și în general în inbox-ul e-mail-ului și ce mai folosiți pe Internet. Nu știu alții cum sunt, dar pe mine mă stresează gândul că am 100 de mesaje necitite și prefer să am liniște în inbox, să cânte păsărelele și să aud iarba cum crește.
Cum află Facebook și alții lucruri despre voi? Păi… trebuie să știți că absolut tot ce puneți online poate fi găsit. O poză deochiată trimisă cuiva în mesaj privat sau pe e-mail poate ajunge la cine nu trebuie. Au fost suficiente vedete care au pățit-o ca să învățați din greșelile lor și să nu o pățiți și voi. Nu puneți pe Facebook informații pe care nu vreți să le afle alții și în nici un caz nu vă bazați pe „setările de confidențialitate” care vă „asigură” că doar audiența selectată de voi are acces la informațiile respective. Cine știe, poate vă ghicește cineva parola și face public tot. Sau poate sparge cineva serverele Facebook și vă face publice toate chestiile postate. Nu vreți asta, nu?
Mergeți la Facebook.com/settings/?tab=privacy și alegeți de acolo audiența dorită pentru postările trecute și viitoare.
Cele mai periculoase sunt aplicațiile terțe cărora le-ați permis accesul la prieteni, la datele personale sau, și mai grav, cărora le-ați dat voie să posteze pe Facebook în numele vostru. Din fericire, toate acele permisiuni pot fi revocate.
Cum se șterg permisiunile acordate aplicațiilor?
Pentru Facebook – Mergeți la setări. Aici: https://www.facebook.com/settings?tab=applications. Facebook a modificat aspectul acestei pagini, astfel că acum este mult mai ușor de gestionat și puteți vedea imediat care aplicații sunt active. Le puteți retrage drepturile pe care le-ați acordat și vă recomand să o faceți, pentru că siguranța datelor voastre ar trebui să fie mai importantă decât „informația” că semănați cu actorul X.
Și eu aveam la un moment dat câteva zeci de aplicații în care mă logasem cu Facebook. De la o vreme, aleg să îmi creez cont folosind adresa de e-mail și o parolă, decât să mă loghez cu Facebook sau Google. Dacă Facebook se supără pe tine și, în urma unor raportări anonime și absolut gratuite, îți închide temporar contul, nu ai ce face decât să aștepți. Și toate datele pe care le ai pe un site unde te-ai logat cu Facebook s-ar putea să nu îți fie disponibile, pentru că… nu te poți loga. Vrei asta? Eu nu, de asta merg pe varianta contului, chiar dacă durează un pic mai mult să îți creezi un cont.
Pentru Google – Mergeți la https://myaccount.google.com/permissions. De aici e relativ simplu să renunțați la acele site-uri pe care nu v-ați mai logat de multă vreme sau la aplicațiile pe care nu le recunoașteți.
Viața e mai ușoară când ai mai puține treburi de gestionat. Faceți-vă ordine în conturile online și veți dormi mult mai liniștiți, dar, cel mai important, dacă nu vreți ca o informație despre voi să apară în public, nu o postați niciunde și nu o trimiteți nimănui! Doar ceea ce e în mintea ta este cu adevărat secret, în rest…
- Să nu gândești.
- Dacă gândești, să nu spui.
- Dacă spui, să nu scrii.
- Dacă scrii, să nu semnezi.
- Dacă semnezi, să nu te miri.
Cred ca singurul loc unde am cont cu gmail, direct, e pinterest. In rest, tot asa, cont cu adresa de email si parola.
Ce bine ca n-am facebook, mai putina durere de cap :)))
Cand iti faci cont de Facebook, clar iti asumi anumite lucruri. Eu in afara de poze, date despre mine nu am trecute, nu oras, nu telefon, nu alte informatii, iar adresa cu care mi-am facut contul e doar pentru Facebook. M-ai facut curioasa sa vad caror aplicatii le dadusem permisiune, asa ca m-am uitat si-am vazut ca nu erau decat 3, Pinterest, Spotify, Canva. Le-am sters! :D
Oricum, in ziua de astazi totul se inregistreaza, nu doar Facebook e problema. Toti spioneaza.
it’s snowden all over again. Nu noi am vrut sa moara de invidie colegii din generala sau liceu ce viata frumoasa ducem acum. consecinte…
Articolul asta m-a ajutat in doua feluri. 1) Am urmat sfaturile tale :D si 2) Am scris si eu despre asta. Auzisem despre scandal dar atunci nu veam ce am acum. Asta inseamna sa fi inspirational ( asta e un cuvand in dex ?). Sar’na!!!