Din nou despre FIMO

Se cere un update, pentru că recitindu-mi unul dintre articolele despre lucrul cu FIMO, am concluzionat că am mai multe lucruri de spus despre modelare, coacere etc.

Aşadar…

Ce tip de lut polimeric să aleg?

Eu până acum am lucrat cu Fimo Classic, Fimo Soft, Fimo Effect şi Cernit Number One.

  • Fimo Classic este ceva mai greu de „amestecat” şi vei observa încă de la pregătirea pentru modelare [„condiţionarea” presupune să înmoi lutul polimeric, frământându-l între degete] că se înmoaie mai greu. Asta înseamnă că nu vei putea combina prea uşor două sau mai multe nuanţe de Fimo. Este perfect dacă nu îţi doreşti ca nuanţele să se amestece între ele, dacă vrei să lucrezi cu nuanţele cumpărate – de exemplu roşul să rămână roşu, portocaliul, albastrul, verdele etc. sunt exact nuanţele pe care le vroiai şi nu mai trebuie să le amesteci -, atunci alege Fimo Classic.
  • Fimo Soft este, aşa cum îi spune şi numele, mai moale decât Fimo Classic. Deşi gama de culori Fimo Soft este destul de cuprinzătoare, s-ar putea să îţi doreşti combinarea lor până la obţinerea unor alte nuanţe, caz în care Fimo Soft este alegerea potrivită. Culorile se îmbină foarte uşor, tot prin frământarea între degete.
  • Fimo Effect înseamnă Fimo fosforescent, şapte culori strălucitoare [cu sclipici, mai exact], culori transparente [nu vă închipuiţi că sunt transparente precum sticla, ci doar translucide], două nuanţe de „piatră”, care imită marmura şi granitul şi şapte culori metalizate.
  • Cernit Number One, „cu strălucire de porţelan”, se comportă cam ca Fimo Classic; culorile se combină mai uşor, dar nu se iau pe mâini aşa cum se întâmplă cu Fimo Soft sau chiar Classic şi într-adevăr, după coacere, Cernit Number One are un luciu foarte fain, spre deosebire de Fimo, care pentru luciu, trebuie lăcuit.cernit visurat

    Gama de culori Cernit se găseşte mai jos şi pe site-ul Cernit.

cernit colors

Unde găseşti Cernit în România? Tot în magazinele online, bineînţeles. De exemplu, pe site-ul casaretro.com. Google poate fi, ca de obicei, de mare ajutor.

Condiţionarea şi modelarea lutului polimeric

Ca să poată fi modelat, lutul polimeric trebuie „condiţionat” în prealabil. Pentru asta, se ia o bucată de Fimo sau Cernit şi se frământă până când devine suficient de moale pentru modelat. Materialul este pregătit atunci când nu se mai rupe, ci are elasticitatea unui aluat. Cel mai uşor se condiţionează lutul polimeric cu ajutorul unei maşini de tăiţei [paste], care are şi o parte fără dinţi. Poţi folosi o maşină mai veche, dar dacă intenţionezi să lucrezi mult cu Fimo, îţi recomand să investeşti într-o maşină mai nouă. Eu folosesc o maşină de tăiţei Fackelmann, cu o lăţime de 14 centimetri, pe care am dat vreo 40 de lei. Faptul că este mai lată decât o maşină de tăiţei veche nu e singurul său avantaj. Maşinile mai noi au mai multe trepte de grosime a „aluatului”.

fackelmann pasta machine

Mai jos poţi vedea cum se face condiţionarea manuală şi cu ajutorul maşinii de tăiţei.

Când lutul polimeric este destul de moale, poţi începe modelarea.

Mai ai nevoie de…

  • un blat de lucru, din sticlă sau porţelan. Eu folosesc o placă de faianţă. Ai putea folosi un suport din melamină, dar se va strica de la cuţit sau cutter.
  • unul sau mai multe cuttere sau lame speciale pentru Fimo
  • scobitori – eu le folosesc ca să fac unele modele şi ca să fac găuri în pandantive ori cercei; e bine să le ai la îndemnână, vei vedea că-ţi sunt de folos în mai multe situaţii
  • o tavă pentru coacerea în cuptor
  • hârtie de copt; se găseşte în superamarket-uri

Cum se coace lutul polimeric?

Acum, că ştii cum se condiţionează lutul polimeric, ai toate ustensilele necesare la îndemână, poţi începe să creezi bijuterii. După ce ai terminat cu modelarea lor, aşează-le în tavă, pe hârtia de copt. Urmează coacerea lor. Dacă ai un aragaz deştept te vei descurca uşor: nu trebuie decât să ţii bijuteriile la cuptor timp de 30 de minute, la temperatura specificată pe ambalaj. Dacă însă ai un aragaz vechi, procedezi ca mine: aşezi tava în mijlocul cuptorului, adică la jumătatea distanţei dintre sursa de căldură şi partea de sus a cuptorului. Dacă pui tava prea jos, Fimo sau Cernit-ul se va arde! Aşadar, aşezi grătarul cu care este dotat aragazul în mijlocul cuptorului şi aprinzi focul. Eu îl dau foarte încet, cât să nu se stingă, şi las bijuteriile să se coacă timp de 30 de minute – niciodată mai mult.

Timpul de coacere a bijuteriilor din Fimo variază în funcţie de dimensiunile acestora. Bineînţeles că nişte mărgeluţe mici se vor coace mai repede decât un pandantiv foarte gros, de aceea trebuie să le supraveghezi, mai ales la început, până capeţi experienţă.

Vei şti că bijuteriile tale s-au copt după mirosul tot mai intens pe care-l emană, un miros plăcut, pe care vei ajunge să-l recunoşti după câteva „reprize” de coacere. Dacă vezi că de sub ele iese fum sau îşi schimbă culoarea, scoate-le imediat din cuptor; următorul pas va fi arderea şi asta înseamnă că ai muncit degeaba.

Atenţie! Lutul polimeric nu trebuie băgat în gură. Nu depăşiţi temperatura de 130° C sau pot fi produse gaze dăunătoare. Nu depăşiţi timpul de întărire [coacere] de 30 minute. Folosiţi un termometru electrocasnic pentru a măsura temperatura – nu unul din sticlă. Nu încercaţi să coaceţi lutul polimeric în cuptorul cu microunde. Nu mâncaţi, beţi sau fumaţi în zona de activitate. [de aici]

Finalizarea bijuteriilor din Fimo sau Cernit

În funcţie de tipul de bijuterii pe care vrei să le realizezi, vei avea nevoie de aţă cerată [sau sfoară, fâşii din piele, sârmă etc.], ace şi zale metalice, accesorii speciale pentru cercei, cleşte/patent cu vârful foarte ascuţit, iar pentru luciu – lac. Toate acestea se găsesc pe Internet, în magazinele virtuale.

Nu uita:

  • FIMO se coace la foc mic;
  • nu lăsa lutul polimeric în cuptor mai mult de 30 de minute;
  • poţi afla aproape tot ce te interesează căutând pe YouTube tutoriale pentru lucrul cu lutul polimeric.

Spor la modelat! Dacă ţi-a plăcut acest articol, te-ar putea interesa şi: Tutorial: Cum se lucrează cu FIMO | Fimo: câteva idei | De unde se poate cumpăra FIMO?

69 thoughts on “Din nou despre FIMO”

  1. Super..deci mi s-a pus pata rau de tot si vreau si eu :D
    Am stat si am calculat ca ma costa vreo 200 de roni sa comand toate culorile si ustensilele.

    Sper ca in curand sa ma pot apuca si eu :D..doar de coacerea aia mi-e frica :(

  2. 200 d lei????????eu am facut 2 comenzi pana acum prima a fst d 95 park cu tot cu taxele postale si a 2a d 70 cu taxe prima data am luat clasic pt k soft mi s pare o porkrie(parerea mea)e prea moale si nu reusesk sa fak nimic cu el si am mai luat ustensilele d modelat si accesorii d bijuterii si a 2a oara kteva culori 3 park si ce accesorii mi s’au terminat nu are cum sa t coste 200 d lei pt k nu;ti trebuiesc toate culorile;)

  3. Ia sa mai calculez :))
    -set cutter FIMO 25
    -lac 15
    – 7 culori :)) x 6.7
    – panglica aurie + argintie 3
    – ace + agatatoare + capat panglica + tortite+ ata cerata = 11
    – mulaj mic 15,5
    -pudra argintie 14
    -foita aurie+argintie=26

    TOTAL: 156.4 daca mai punem si pasta masina ajungem la 200 de lei

    Vreau prea multe pentru inceput? :))

  4. iti pot da un sfat cutterul il poti lua d l librarie in jur d 1,5-2 lei(cutter obijnuit)eu am gasit fimo mai ieftin sincer pe siteul simoshop . ro m rog cu www in fata si am mai gasit p un site nu mai jtiu kre cu 6,35 lei panglik o poti lua d l o mercerie din orasul taw si dai mul mai putin eu kred k ti’ar trebui si cercei cu surub m rog ala din metal pt pudra din kte stiu eu iti trebuie fimo lichid iar pt foita marker special t poti descurk si fara pasta machine pt inceput poti folosi fakletul si ti’ar mai trebui ustensilele de modelat in jur d 12 lei

  5. Wow ms mult de sfaturi :* mai mult ca sigur ca asa am sa fac..macar sa vad dc ma pricep si am sa mai investesc mai tarziu mai mult

  6. Coral, maşina o poţi lua de la un magazin local, eu am luat-o de la Real cu 40 de lei. Nu aş fi dat 80 de lei pe acelaşi lucru şi asta poţi să faci şi tu.

  7. Eu am lucrat mult cu Sculpey. Mi se pare mult mai maleabil decat FIMO (pe motiv ca se inmoaie mai repede; eram inca in cautare de masina de facut taitei care sa aibe rolele din metal, nu din plastic… Ca din alea gasisem, dar se lipea lutul de role).
    Sculpey e ideal pentru sculpturi, dar nu stiu cum se comporta la bijuterii.

  8. Mi-am lut fimo, insa am o nelamurire, cum agat tortitele de la cercei ? Mi-a dat doar o totita nu si ceva cu care sa prind tortita de cercel …
    :-??

  9. Crisy, tortiţele le poţi adăuga după ce ai copt Fimo, asta dacă ai lăsat o găurică pentru ele. Dacă ai doar una, nu e bine.
    Pentru a lucra cu metalul, ai nevoie de un cleşte special, ca un patent, dar cu „vârful” foarte subţire. Altfel te chinui şi nu-ţi iese nimic.

    Cam aşa: cleşte pentru bijuterii

    1. @Denisa:
      Am o intrebare, idioata probabil ( ma bate gandul sa ma apuc de modelat cercelusi din fimo deoarece imi plac foarte mult) Cum prindem partea modelata din fimo de ac,este vreun adeziv? Incerc sa ma apuc de modelat si as vrea sa debutez cu cercelusi pe ac, pentru a evita investitiile in unelte, in cazul in care nu-mi iese nimic.

      1. @Oana: Există tije pentru cercei pe care le lipeşti pur şi simplu de Fimo înainte de coacere. La coacere, Fimo se lipeşte de metalul respectiv. Eu recomand, dacă poţi, să îngropi puţin capătul dinspre cercel al tijei în Fimo, pentru a fi sigură că nu se va dezlipi. Poţi, de asemenea, să lipeşti tija de cercel cu un adeziv foarte puternic.

        Am pus o poză pe Facebook, ca să te lămureşti: uite-aici.

  10. Buna ziua,

    Va scriu in speranta ca va voi da niste informatii utile care sa va fie de ajutor.
    Ma numesc Septimiu Sirbu si reprezint firma Complex Art.
    Complex Art este importator direct si distribuitor de pasta polimerica CERNIT si unelte pentru Fimo si Cernit MAKIN’S CLAY in Romania. Am vazut ca se dicuta si despre masina de taitei astfel v-am contactat pentru a va informa ca firma Complex Art este unic importator in Romania de unelte MAKIN’S. (diferite forme de taiat lutul, instrumente pentru texturare, matrite pentru lut, asa zisa masina de taitei cu role din metal si cu 9 posibilitati de a regla distanta rolelor etc.)

    Daca va pot fi de folos nu ezitati sa ma contactati:
    [email protected]
    0723 170 682

  11. Pai de site am zis si eu ca e ok, dar chestia cu live links nu imi place… da’ pana la urma nu mie trebuie sa-mi placa ca blogul e al tau nu al meu. :P :P :P

  12. Informatie utila.
    Muzeul Satului din Timisoara organizeaza in perioada 2 – 4 octombrie Targul produselor agricole traditionale, sub numele Roadele toamnei.
    Cei care vor dori sa viziteze „Roadele toamnei” si sa achizitioneze produse romanesti de calitate sunt asteptati la Muzeul Satului din Timisoara in intervalul orar 10.00 – 19.00.

  13. salutare tuturor si in primul rand tie, denisa!
    Foarte bine prind sfaturile tale in ceea ce priveste utilizarea plastilinei fimo, in conditiile in care esti incepator…:P
    saptamana viitoare urmeaza sa-mi ajunga si mie fimo si ma voi apuca de treaba…insa am o intrebare referitoare la cuptorul de coacere…si anume: il folositi pe cel din bucatarie sau aveti unul doar pentru asa ceva, deoarece stiu ca in timpul coacerii se elimina unele toxine.
    Merci. :)

  14. Maia, şi eu folosesc cuptorul de la aragaz. Nu ştiu cum e cu toxinele, încă nu am murit şi folosim cuptorul şi pentru unele mâncăruri. Rar, ce-i drept, dar nu am păţit nimic. :D

  15. Ms mult de raspunsuri, fetelor. Atat vroiam sa-i arat logodnicului ca pot folosi cuptorul si ca nu trebuie sa mai investesc in altul. Oricum cel pe care il am e cu ventilator si daca voi n-ati patit nimic…atunci merge :P

  16. Multumim mult pentru sfaturi!…:D.Eu una chiar aveam nevoie, fiind incepatoare…As mai avea insa o singura intrebare: la ce anume foloseste foita aurie (am vazut ca se pune intre straturile de fimo)?

  17. Ana,foita de aur sau argint, imitatie sau real, se poate pune intr-adevar intre straturile de clay polymeric Fimo sau Cernit mai ales in cazul in care acestea sunt transparente, avand un efect deosebit dupa coacere. Dar, ideal este sa se puna pe suprafata exterioara a obiectului modelat inainte de coacerea acestuia. Se aplica foarte simplu cu mana neavand nevoie de nici un adeziv, iar in final se obtine un efect extraordinar de imitatie de murano.

  18. Care vi se pare mai rezistent, Fimo sau Sculpey? Intre Fimo si Cernit, Fimo ramane pe primul loc dpdv al rezistentei, desi Cernitul are o gama delicoasa de culori. Acum sunt tentata sa incerc si Scupey dar astept intai un raspuns de la voi ;))

  19. Si mie imi plac cel mai mult culorile Cernitului, mai ales cele usor sidefate. Legat de rezistenta, as spune Sculpey, dar e doar o parere „ochiometrica”, nu am argumente solide. :)In schimb..am gasit de curand niste articole despre toxinele eliminate de cleiul asta polimeric in timpul coptului si initial n-am dat prea mare importanta, dar pe urma am inceput sa studiez etichetele. Pe Fimo si pe Cernit scrie ca sunt non-toxice. Pe Sculpey scrie ca e toxic si e periculos pentru femeile insarcinate. Acum nu stiu daca unele etichete mint sau daca altele exagereaza, dar e totusi un aspect de luat in seama… Asa ca desi nu ma calific ca fiind in pericol :), eu am hotarat sa renunt la Sculpey pana le dispare mesajul de pe eticheta…

  20. Multumesc frumos in numele tuturor incepatorilor :D !!!!
    Si eu am foarte multe porniri artistice, daca tot nu am reusit sa ma fac artista, macar chestiutze sa fac!
    Am o mare problema cu Fimo asta, ca nu vrea nicicum sa se „coaca” la mine in cuptor. nu stiu ce sa ma mai fac, lam lasat si 10 min si 25 la foc mic, tot se arde. Si cu hartie de copt si fara. :(

    Te urmaresc, si suntem aproape vecine :P (Arad)
    Promit sa revin des :)

  21. Buna, am incercat sa folosesc CERNIT insa nu reusesc sa il desprind de pe placa de fanata…ramane lipit si daca incerc sa-l dezlipesc pe langa faptul ca se intinde ca o guma nici nu mi se dezlipeste… Si chiar l-am framantat foarte bine … Trebuie sa fac stratul mai gros?

  22. Orice clay polimeric se poate lipi de suporturi daca acestea nu sunt netede si curate. Chiar si asa daca se preseaza prea mult pe suport el se va lipi. In acest caz este necesar ca fiecare sa aibe printre uneltele de baza cu care se lucreaza plastelina un spaclu ( cutit de paleta)a carui lama sa fie flexibila si subtire. Acesta se baga pur si simplu intre suport si stratul de plastelina si il dezlipeste indiferent de cat de subtire este acesta nedistrugandu-i forma.
    Legat de modul de coacere al polimeruluiva recomand sa intrati in http://www.complexart.ro/cernit-polymer-clay/ si la rubrica informatii o sa gasiti foarte multe detalii ajutatoare.

  23. Buna ziua.. Am si eu o problemuta…:( .. cand bag lucrusoarele din fimo la cuptor (am descoperit-dupa multe incercari-ca la al meu cuptor trebuie sa le tin 20 min,foc minim,usa intredeschisa) se fac niste basici … de ce?

  24. Buna Anda,

    Si eu am patit de multe ori acelasi lucru cu pasta Fimo, in schimb cu Cernit, foarte rar. Iti recomand sa incerci si Cernit.
    Mai este posibil sa ramana goluri de aer in lucrusoarele pe care le modelezi, astfel poate si din cauza asta se mai fac besici.
    Intrebarea mea este: ai incercat sa pui doar 5 minute – maxim lucrusoarele in cuptorul de la aragaz, bine incins in prealabil ???
    Pentru ca acesta este secretul! Maxim 5 min!
    Ai citit indicatiile de la http://www.complexart.ro/cernit-polymer-clay/??? La INFORMATII (sus in partea dreapta)?

  25. Buna!Daca am facut diferite forme din fimo si vreau sa fac din ele un inel sau o insigna;Cum aplic agrafa pentru insigne si .”chestia aia care se baga pe deget”la inel?Pot gasi asa ceva separat in magazinele online?

  26. buna. ai oferit f multe informatii despre fimo, multi tin doar pt ei descoperirile din domeniu. eu inca nu lucrez fimo dar m-ar tenta, daca as sti ca si scot niste bani din toata chestia asta. am investit insa in ate vreo 200 de lei pana acum, crosetez de zor, mai nou m-am apucat de animalute si inca nu am vandut nimic… am tot facut cadouri. vad ca pt a incepe A FIMO THING ar cam trebui 200 lei. se merita?

  27. Fimo ieftin ( cam cel mai mic pret – 5.98 lei / pachetel ) gasiti pe http://www.margelesibijuterii.ro. Si tot pe acest site sunt o multime de accesorii pentru confectionarea bijuteriilor si multe alte lucruri interesante ( pietre semipretioase , unelte ptr bijuterii , sarma argintata …etc ) . Recomand cu caldura …

  28. Eu folosesc Cernit Number One si sunt multumita dar as vrea sa il fac mai lucios si am vazut pe net ca il poti lacui dupa coacere cu lac transparent de unghii… ai vreo idee? :)

  29. Da, poţi folosi lac de unghii incolor. Eu am lăcuit aşa câteva chestii, cu un Miss Sporty foarte vechi pe care-l aveam în cutia cu oje.
    Da’ sunt lacuri speciale, numai că eu nu am găsit de cumpărat unul bun. Avea vară-mea un lac foarte bun, dar îl cumpărase la kil…

  30. buna! as vrea si eu sa ma invat sa fac bijuterii fimo!! :):D dar nu stiu de unde sa le comand si cat ar costa. imi puteti spune, va rog un site de incredere? Aaa si inca ceva: as vrea sa iau si niste ”chestii” din acelea pentru cercei sau breloc etc. Multumesc frumos pt. raspuns!

      1. Am uitat sa mentionez ca locuiesc aproape de Tgv si ma intrebam daca exista pe aici vreun magazin.. dar nu cred.. asa ca mai bine le comand de pe un site pe care sa mi-l recomandati dvs.

      1. @Denisa: Incepand de astazi 14.04.2012 site-ul http://www.margelesibijuterii.ro va ofera un super pret la Fimo si cea mai avantajoasa grila de discount-uri . Incercam in permanenta sa actualizam stocurile la Fimo pentru a venii in intampinarea voastra cu o gama cat mai completa de culori si accesorii . Iti multumesc mult pentru ocazia de a posta pe blogul tau Denisa si doresc tuturor vizitatorilor ( sper sa ai cat mai multi ) un Paste Fericit alaturi de cei dragi !!!

  31. multumesc mult de explicatii …tot bantuiam internetul si nu gaseamceva explicit pt asa ceva. Vreau sa fac floricele din fimo ..pt bijuterii si nu sitiam de unde sa incep si cu ce !!! Mai am multe intrebari …ca atunci cand pleci de la 0 , dar sper sa invat cu timpul ..multumesc mult pt explicatii

      1. @Titus Catalin: as fi vrut sa stiu cum sa pun niste maimutoaie facute pentu fiul meu, pe o cana cumparata din comert. M-am jucat in acest week pentru prima data cu fimo, am aplicat pe o cana dar au picat……iar mai nou am constatat ca se rup……am cuptor vechi si cred ca maxim 15 minute le-am tinut

  32. …pentru Carmen… trebuie sa fi atenta la forme …adica pe o cana care este foarte utilizata … formele pe care le aplici trebuie sa fie cat mai plate… apoi daca vrei sa ai o lipire buna…indiferent ce lipici ai pune… pentru ca e glazurata cana adica – gen email ca sa intelegi – … se va lipi foarte greu …asa ca mai inainte iti sugerez cu o foaie abraziva sau smirghel sa dai putin acolo in locul unde vrei sa lipesti ca sa deschizi putin porii … apoi va tine mult mai bine…si da… in asentiment cu Denisa … foloseste un lipici bun …gen poxipol… cu stima Catalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.